S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

V čom sa skrýva liečivá sila rakytníka rešetliakového?

24.06.2020

V čom sa skrýva liečivá sila rakytníka rešetliakového?

Rakytník patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Plody rakytníka majú jedinečné zloženie – chemické analýzy potvrdili, že sú najlepším doteraz známym samostatným zdrojom prirodzeného zoskupenia viac ako 190 látok. Tie obsahujú 10 rôznych vitamínov, 18 aminokyselín, 24 minerálov a stopových prvkov. Ako pomáha rakytník?

Tieto látky majú obdivuhodne vysoký obsah mono- a polynenasýtených esenciálnych mastných kyselín (omega 3, 6, 7 a 9) a fytosterolov. Sú neprekonateľným prírodným zdrojom vitamínu C, E a niekoľkých ďalších tokoferolov, beta-karoténu, a okolo 40 ďalších karotenoidov, flavonoidov, organických kyselín, fytoncídov a trieslovín. V plodoch sa nachádzajú všetky vitamíny B, pričom na niektorých biotopoch je obsah vitamínu B12 (prostredníctvom činnosti špeciálnych symbiotických baktérií) rovnaký, ako v pečeni! Rakytník má naozaj jedinečné zloženie!

Autorka: Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.  
Uverejnené: OnkoMagazín  

BALÍKY SO ZĽAVOU - LEN V ESHOPE ZELENÝ JEŽKO

        

.

Jedinečná palmitolejová kyselina
Výnimočne užitočnou zložkou rakytníkového oleja je v prírode veľmi zriedkavo sa vyskytujúca, mononenasýtená mastná kyselina zo skupiny omega-7 – palmitoolejová kyselina. V 100 %-nom rakytníkovom oleji tvorí 32 až 43 percent, ostatné známe prírodné oleje ju takmer vôbec neobsahujú.

Prítomnosť tejto mastnej kyseliny v rakytníkovom oleji, ako aj obsah ďalších bioaktívnych látok, výrazne ovplyvňuje zdravie kože a mukózne membrány (vnútorná vrstva dýchacieho, tráviaceho a urogenitálneho traktu). Mukóza tráviacej sústavy produkuje hlien, ktorým sa chráni pred agresívnymi vplyvmi (niektoré lieky, najmä cytostatiká, alkohol, kofeín, nikotín, tráviace šťavy, stres, mikroorganizmus Helicobacter pylori). Ak sú však tieto vplyvy príliš silné, naruší sa stena tráviacej trubice, a vznikajú vredy. Neliečený vred spôsobuje množstvo komplikácií, a môže sa zhubne zvrhnúť do rakoviny žalúdka. Rakytníkový olej chráni, zrýchľuje opravu epiteliálneho tkaniva, a obnovuje mukóznu vrstvu žalúdka a dvanástornika. To znamená, že pôsobí nielen preventívne, ale dokonca sa úspešne používa aj pri liečbe vredových ochorení tráviaceho systému a pri infekciách urogenitálneho systému. Ukázalo sa, že kyselina palmitolejová je nesmierne užitočná aj pri znižovaní rizika a zlepšení stavu srdcovo-cievnych a mozgovo-cievnych chorôb, a pri ochrane pred týmito diagnózami.

Ako pomáha rakytník pri liečbe rakoviny?
Fajčenie, pitie alkoholu, účinky znečisteného životného prostredia, UV žiarenie, stres, nukleárna radiácia, ale aj normálna látková premena, podnecujú tvorbu voľných radikálov na povrchu pokožky, ako aj vo vnútri organizmu. Voľné radikály sú veľmi jednoduché zlúčeniny kyslíka, v ktorých neškodné kyslíkové molekuly nadobúdajú jeden nepárový elektrón na svojom vonkajšom orbite. Tým sa premieňajú na voľné radikály, ktoré agresívne útočia na všetky okolité molekuly v bunke. Sú veľmi nestabilné, a počas svojho krátkeho života sa snažia nájsť molekulu, ktorej by mohli vziať chýbajúci elektrón, a spáriť ho so svojím nespárovaným elektrónom. Nimi napadnuté molekuly sa potom oxidujú, štrukturálne poškodzujú, ba dokonca sa premenia na látky pre organizmus toxické, a to môže viesť až k vzniku rakoviny. Rakytníkový olej obsahuje veľmi účinný koktail antioxidantov. Preto je jeho užívanie vhodné nielen pri prevencii, ale aj ako podporný prostriedok počas liečby rakoviny. Veľký boom spôsobil rakytník v USA, kde zaznamenali pozitívne výsledky pri liečbe rakoviny krčka maternice.

Fin Mega7 
obsahuje za studena lisovaný olej získaný z rakytníka rašetliakového. 
Rakytníkový olej je zdrojom esenciálnych mastných kyselín( omega-3, 6, 7, 9), vitamínov i minerálov. 
Rakytník rašetliakový 
má prospešný vplyv na stav pokožky, stará o imunitu a prirodzenú obranyschopnosť, podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému, 
je užitočný pre udržanie energie, pre boj s únavou, prispieva k normálnemu tráveniu. 
Vo Fínsku bol rakytník vyhlásený rastlinou roka 2005. 
Zloženie
Obsah účinných látok v 4 kapsuliach: olej z rakytníka rašetliakového 2 000 mg - kyselina palmitoolejová 600 mg, 
kys. linolová 400 mg, kys. olejová 120 mg, kys. vaccenicová 90 mg, kys. linolénová 20 mg.

Chemoterapia a rádioterapia
Využívanie rakytníka je vhodné aj počas chemoterapie a rádioterapie, pretože zmierňuje niektoré nepriaznivé dôsledky. Vedľajšie účinky chemoterapie sú spôsobené tým, že chemoterapeutiká môžu napadnúť (okrem nádorových buniek) aj niektoré zdravé bunky, resp. proces ich delenia. Najčastejšie sú postihnuté krvné bunky, vlasové folikuly, reprodukčné bunky a bunky tráviaceho traktu. Rakytníkový olej pomáha aj pri rekonvalescencii po chemoterapii a ožarovaní – tým, že zvyšuje imunitu, úspešne regeneruje hematologické zmeny, a prináša rýchlejšiu regeneráciu zdravých buniek po vysokých dávkach tohto druhu liečby.

Spôsoby užívania
Rakytníkový olej sa užíva vnútorne, i navonok. Kvôli dosiahnutiu maximálneho efektu je vhodné spojiť vnútorné a vonkajšie užívanie. Vnútorne (ako preventívna dávka) sa odporúča 15 kvapiek denne počas jedla.

Liečebná dávka sa líši prípad od prípadu. Zvyčajne ide o dávku 3 až 4-krát (15 kvapiek). Najlepšie je, užívať olej priamo. Tí, ktorí cítia horkastú chuť oleja, môžu si ho pridať do jogurtu, kefíru alebo kyslého mlieka. V prípade poškodenia pokožky sa aplikuje zvonka ako olejový obklad. Olej sa nanáša na kožu, ktorú sme predtým očistili od poškodeného tkaniva, a potom ju prikrývame bohato navrstvenou gázou, ktorú vymieňame každý deň. Liečba trvá dovtedy, kým sa rana nezahojí.

Ďalšie dôležité liečivé účinky
Rakytníkový olej sa používa aj na výplachy ústnej dutiny a krku, a tiež ako zložka pleťových a vlasových masiek. Okrem vredových, kožných ochorení, či jeho užívania počas chemoterapie a rádioterapie, ho odporúčam pacientom s aterosklerózou, u ktorých je zvýšené nebezpečenstvo vzniku trombózy, resp. tým, ktorí trombózu už prekonali – aby sa ochránili pred jej návratom.

Rakytník má antidepresívne a antistresové účinky. Napomáha vylučovaniu škodlivých látok z tela, rozpúšťa hlieny, podporuje liečbu pľúcnych, obličkových a pečeňových ochorení. Je vhodnou alternatívou pri liečbe rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a kožných chorôb. Pôsobí ako biogénny (pre život dôležitý) stimulátor, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje mentálnu čulosť.

..

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                

                                       

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTU3MDE