S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Spestrite si jedálniček krevetami

08.01.2020

Spestrite si jedálniček krevetami

O krevetách už zrejme  počul každý, hoci možno nie všestci mali aj možnosť ich ochutnať. Ide o kôrovce, ktoré sa vyskytujú nielen v mori, ale aj v sladkovodnom prostredí. Existuje dokonca okolo tristo druhov kreviet a väčšina z nich je považovaná za veľkú pochúťku, nech už ide o tie malé, ktoré majú jeden až trí centimetre, alebo o veľké, dosahujúce dĺžku až 25 centimetrov. Všeobecne majú krevety telo valcovitého tvaru, dlhé nohy, pancierik a tykadlá. U nás sa konzumuje len mäsitá část chvosta a krevety sa tepelne upravujú.

Krevety patria v našich končinách medzi najobľúbenejšie morské plody. Tie najväčšie sú garnáti, potom nasledujú tigrie krevety a všetky ostatné sa nazývajú už len krevety alebo scampi. Pochádzajú najmä z Číny, Thajska, Indie či Brazílie. 

Čo obsahujú krevety?
Dôvodom, prečo zaradiť krevety do jedálneho lístka, nie je len ich skvelá chuť. Krevety sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Najväčším benefitom, a ten ocenia najmä športovci a ľudia, ktorí si strážia líniu, je mizivý obsah tuku a sacharidov, zároveň však poriadne vysoký obsah bielkovín. Krevety vášmu telu dodajú aj horčík, draslík, fosfor, vápnik alebo meď. Medzi vitamíny, ktoré z kreviet vaše telo získa, patrí napríklad vitamín A, D, E alebo B1, B2, či B3. Ponúkajú vysoký obsah omega mastných kyselín. Vedci však prišli na to, že profil zdravých látok v krevetách sa kolíše podľa ročného obdobia. Obsahujú len konštantné množstvo vápnika.

Na veľkosti kreviet nezáleží
Častou otázkou je veľkosť kreviet. Tigrie krevety sú akýmsi symbolom luxusu, tomu zodpovedá aj ich cena. Ak kúpite menšie, zážitok bude rovnaký. Ide len o množstvo mäsa na jeden kus. Akú veľkosť vyberiete, je úplne na vás. Tie menšie sa zvyknú predávať už celkom vyčistené, preto sú vhodné najmä na zoznamovacie varenie. Najlepším „vodítkom“, akú veľkosť kreviet vybrať, je recept, podľa ktorého krevety pripravíte. Nemá priveľmi zmysel kupovať veľké krevety do šalátov, polievok alebo do rizota. Naopak, pri grilovaní maličkých kreviet by vás možno aj trafil šľak pri napichovaní na grilovaciu špajľu. Ako sme už spomenuli, kreviet je dokopy okolo tristo druhov. Všetky jedlé. Preto by bolo veľmi náročné vyčleňovať, ktorý druh je na čo špecificky určený. Navyše množstvo druhov sa od seba líši len tým, kde krevety žijú.

  

Ako si vybrať správne krevety
Krevety sa predávajú zmrazené, konzervované, čerstvé, tepelne neupravené, ale aj predvarené, nevylúpané či vylúpané. U zmrazených sa môže stať, že zapáchajú potom, ako ich rozmrazíte a majú v sebe veľa vody. Čo sa týka farby, čerstvé alebo zmrazené krevety bez predvarenia majú sivú farbu, zatiaľ čo tie, ktoré prešli tepelnou úpravou majú lákavejšiu ružovú farbu. Odporúča sa kupovať skôr nevylúpané krevety, ktoré si počas varenia zachovajú väčšiu arómu. Kvalitné a čerstvé krevety spoznáte podľa toho, že škrupinky by mali byť lesklé, bez škvŕn, neporušené a s príjemnou vôňou. Morské krevety sú väčšinou kvalitnejšie ako tie, ktoré sa chovajú v sladkých vodách.

Čistenie a skladovanie kreviet
Najskôr krevety zbavte hlavy. Odlomte ju opačným smerom, ako je kreveta zatočená. Ostrým nožíkom narežte pancierik, odlúpnite ho a vytiahnite črievko. Potom odrežte chvost a nakoniec krevety opláchnite v ľadovej vode a vysušte. Skladujte ich v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. Pancierik im nechajte, aby zbytočne nevyschli a skonzumujte ich čo najskôr.

Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Varenie a servírovanie kreviet
Krevety môžete celé, nevylúpané spariť v horúcej vode a naservírovať buď s chutným dresingom (zeleninovo-bylinkový, pikantný, smotanový), zeleninovým šalátom alebo s čerstvým pečivom a maslom. Najlepšie je, ak ich varíte v jednom litri vody s dvoma lyžicami morskej soli. Menšie krevety povarte asi štyri minúty a väčšie šesť až desať minút. Ďalšími možnosťami prípravy sú smaženie, grilovanie, pečenie či zapekanie. Môžete ich pridať do polievok, cestovín, ryže, šalátov a sú dobré aj spolu ako sushi. Pre náročnejších je tu aj možnosť obaliť ich v cestíčku z cesnaku, hladkej múky a vajec a krátko osmažiť. Hodia sa k nim koreniny ako chilli, koriander, cesnak, karí alebo zázvor. Ich chuť zvýrazní aj pár kvapiek olivového oleja s limetkou či citrónom. Obľúbený je aj krevetový koktejl.

Krevety a zdravotné riziká

Ortuť v krevetách
Rovnako ako mnoho druhov morských plodov, aj krevety obsahujú stopové množstvá ortute, ktorá je nebezpečná pre ľudské zdravie (môže viesť napríklad k otrave ortuťou, problémom so zrakom a rizikám so zdravím nenarodených detí v tehotenstve). Tieto zdravotné obavy však vyplývajú z množstva ortute vo vašej strave, takže pokiaľ budete jesť rozumné množstvo kreviet, vyhnete sa automaticky i tomuto nebezpečenstvu.
Zajímavosťou je, že v skutočnosti je v krevetách o dosť menej ortute ako v mäse väčších rýb.

Puríny
Hoci puriny sú prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou chémie nášho tela, ich nadmerná hladina môže byť nebezpečná (zvlášť u ľudí, ktorí trpia dnou). Puríny sa rozkladajú na kyselinu močovú, a verte, že tú v tele nechcete. Krevety majú stredne vysokú hladinu purínov, čo je pre väčšinu ľudí v poriadku, ale pokiaľ trpíte dnou, čo je stav spôsobený práve vysokou hladinou kyseliny močovej, príliš veľa kreviet môže tento problém ešte zhoršiť. Tak na to dávajte pozor.

Potravinové alergie 
Rôzné druhy morských živočíchov, rovnako ako krevety, môžu vyvolať alergické reakce. Buďte opatrní vždy, keď vyskúšate nové druhy rýb, alebo keď výrazne zvýšíie množstvo morských živočichov vo vašej strave. Môžu sa objaviť neočakávané alergické reakcie.

Použité zdroje:
https://break.cas.sk/2019/04/02/ruzovy-poklad-mora-si-mozete-vychutnat-aj-doma/
https://www.zdravie.sk/clanok/55744/krevety-su-idealnym-dietnym-pokrmom-a-pochutkou-zaroven
https://www.rehabilitace.info/zdravotni/krevety-a-jejich-ucinky-na-nase-zdravi-co-obsahuji/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YjE0O