S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Aké ovocné stromky a drobné ovocie vo výške 700 metrov nad morom?

15.03.2019

Aké ovocné stromky a drobné ovocie vo výške 700 metrov nad morom?

- Prosím o radu, - žiada profesora Ivana Hričovského Katarína Rybárová. - Aké druhy stĺpovitých jabloní, hrušiek, čerešní, marhúľ mám zakúpit' pre výsadbu do záhrady umiestnenej vo výške 700 metrov n.m.?

NEMÔŽU TO BYŤ TEPLOMILNÉ DRUHY
Táto otázka je veľmi rozsiahla. Čo sa týka ovocných stromov pre výsadbu na 700 m.n.m.: - Nijako vám neodporúčam pestovať stromy v stĺpovitom tvare, ani jablone, hrušky a ani slivkoviny, pestujte ich v tvare voľne rastúcej koruny alebo v tvare štíhleho vretenaPri každom stromčeku dajte do výšky dva metre nad zemou agátový kolík, dajte pozor, aby bol v guľatom tvare a nie hranatom. Bude takou oporou pre rastúci stromček. Čo je však hlavné, porozmýšľajte nad tým, čo budete v nadmorskej výške 700 metrov n.m. pestovať. Nemôžu, alebo nemali by to byť teplomilné druhy, ale môžete pestovať jablone, slivkoviny, najmä višne, a predovšetkým mnoho drobného ovocia. 

JABLONE
Pri jabloniach by mali byť vhodné najmä české rezistentné odrody. Sú to napríklad Rubinola a Topaz, obe sú veľmi dobré po zdravotnej stránke, ako aj po chuťovej. Navyše sú ideálne i z hľadiska skladovateľnosti, pretože netrpia žiadnym druhom skladových nemocí. 

HRUŠKY
Hrušky sú vhodné pestovať maximálne do výšky 500 metrov n.m., nad touto hranicou možno rozvíjať iba niektoré letné odrody

ČEREŠŇA A VIŠŇA
Môže to by aj čerešňa a višňa, umiestnite ju však na dobre chránené miesto, pri čerešniach odporúčam odrodu Summit

BROSKYNE
Odporúčam ich dávať iba do záveterných polôh alebo na južnú stranu stien. Vhodné sú odrody ako Redhaven, Flamingo alebo Redwin.

Broskyne ako kordón pri stene
Broskyne by ste mali vysádzať vždy len ako zákrpky alebo vejárovitý kordón pri mure. Skôr ako vo svojej záhradke vysadíte broskyne, presvedčte sa, či je vaša pôda vhodná pre tento druh ovocia. 

Navhodnejšie pôdy
Na ťažkých a studených pôdach trpí broskyňa predovšetkým glejotokom a po niekoľkých rokoch hynie. Ani na suchých piesčitých pôdach však nežije dlho. Najvhodnejšie sú pre ňu hlinito-piesčité a piesčito-hlinité pôdy s dostatkom humusu. Dobre sa jej darí najmä v teplých, chránených polohách.

Broskyne ľahko zmrznú!
Broskyne ľahko zmrznú, čo treba mať pri vysádzaní na zreteli. Pre kordóny je najvhodnejšia južná stena. Tak možno s malými nákladmi chrániť broskyne pred silným mrazom i proti neskorým jarným mrázikom, ktoré poškodzujú kvety.

MARHULE 
Marhule odporúčam pestovať iba v najteplejších polohách. Ak však chcete pestovať v takýchto polohách aj marhule, odporúčam vyberať mrazuvzdorné odrody s postupným časom kvitnutia a štepené na myrobaláne, ktorý nie je náročný na pôdu. Marhule sú prevažne cudzoopelivé a je nutné mať aspoň dve odrody s rovnakým časom kvitnutia, alebo sa dohodnúť so susedom. Odrody: Veharda, Velbora, Veselka, Bergeron, Karola, Lerosa, Leskora.

       

DROBNÉ OVOCIE
Malinám sa darí takmer všade, ak majú dostatok priameho slnečného žiarenia s nadmorskou výškou do 650 metrov n. m. Vhodné sú oblasti s priemernou ročnou teplotou 6 °C. Jahody poskytujú uspokojivé úrody a majú kvalitné plody aj v oblastiach, ktoré sú vyššie ako 600 metrov n. m., pri priemernej ročnej teplote 7 °C. 
Ak ich pestujeme vo vyšších oblastiach, rastlina neskôr kvitne. Červeným odrodám ríbezlí vyhovujú oblasti až do 800 metrov n.m., čiernym maximálne do 500 metrov n.m. Egreš znáša oblasti s priemernou ročnou teplotou od 7 do 9 °C. Ostružliny potrebujú slnečné miesta v závetrí.

Mykorhízne huby
Odborníkmi odporúčané sú pri výsadbe jabloní, hrušiek, čerešní i višní aj mykorhízne huby SymbivitPrečo sa oplatí vysádzať rastliny s týmito mykorhíznymi hubami? Stačí ich totiž uplatniť len jedenkrát pri pri výsadbe rastlín, dokážu zvýšiť úrodnosť, vinič a iné ovocné rastliny majú vyššiu cukornatosť, obsahujú viac antioxydantov. A stávajú sa napríklad kvety a okrasné rastliny a dreviny krajšie a pestrejšie. Pozrite si video s odporúčaním profesora Ivana Hričovského Prečo uplatňovať mykorhízne huby?

Mykorhízne huby už aj pre vysadené rastliny
Áno, mykorhízne huby dokážeme pridávať aj už vysadeným mladším či starším rastlinám. Tieto huby ohromne posilnia koreňovú sústavu stromu, kríku, kvetu či zeleniny alebo okrasnej rastliny. Pomáhajú, aby sa koreňová sústava rozrástla, tým sú rastliny schopné z pôdy získavať viac vlahy a výživových látok. Ako ich aplikujeme k už vysadeným rastlinám?  Jednoducho okolo rastliny urobíme niekoľko dier (varechou, tenkou paličkou alebo aj kovovým roxorom) a do nich nasypeme mykorhízne huby. Ich účinok zaregistrujeme čoskoro.

Základné pravidlo, aby boli mykorhízne huby účinné, je, že sa musia dostať ku koreňom rastliny, stromku či sadenice. Na čo treba dbať pri výsadbe? Čo urobíme s koreňmi? Ako aplikujeme mykorhízne huby? Koľko ho potrebujeme? Čo urobia mykorhízne huby s koreňovým systémom? Ako prebieha samostatné zasýpanie vysadeného koreňa? Odpovede nájdete vo videu s profesorom Ivanom Hričovským (aplikovanie mykorhíznych húb viniču, okrasným drevinám a iným rastlinám je rovnaké ako k jabloni). A na záver je ešte jedna podmienka: o tej nám viac povedia profesor Ivan Hričovský a zástupkyňa spoločnosti Symbiom Alena Klíčová v tomto videu - Výsadba jablone Rubinola

 

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                  

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MjViMDBhMz