S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Marec v zeleninovej záhrade

28.02.2020

Marec v zeleninovej záhrade

Začiatok marca je najvhodnejším obdobím na vysádzanie kalerábov a karfiolu do malého skleníka. Kaleráby majú mať spon 20 x 30 centimetrov, pri karfiole podľa odrody 30 x 40 centimetrov až 40 x 40 centimetrov. Ak medzi riadky vysejete skoré odrody reďkoviek, získate v polovici apríla jednu úrodu navyše.

Na prípravu pôdy a postup pri vysádzaní platia tie isté pokyny ako pri pestovaní v parenisku.

Hlávkový šalát
Hlávkový šalát, ktorý ste vysadili do malého skleníku koncom februára, stačí zavlažovať len málo, až pokým sa nezačnú tvoriť hlávky. 
Rastliny by inak vytvorili len príliš plytký koreňový systém. Okrem toho kropenie nadzemných častí podporuje napadnutie chorobami. Keď svieti slnko, veľa vetrajte. V posledných marcových dňoch, keď sa začínajú tvoriť hlávky, dožičte šalátu základné hnojenie dusíkom (5 g dusíka na m2), a to najlepšie vo forme 0,3 % roztoku.

 

Jedinečné osivá z produkčného domu Franchi

               

Vetranie pareniska
Vysiate pareniská začnite cez deň vetrať, len čo semenáčiky preniknú cez povrch pôdy a vzídu. 
Predovšetkým treba každý deň odkladať nabok materiál, ktorým je parenisko zakryté a večer ho zase vracať na pôvodné miesto, a to aj keď nehrozí nebezpečenstvo, že by v noci udrel mráz. Svetlo a vzduch sú hlavnými predpokladmi zdravých a silných sadeníc. Zalievať treba veľmi opatrne. Zavlažujte iba vtedy, keď vyschne vrchná vrstva pôdy, ale tak dôkladne, aby ste nemuseli o krátky čas zalievať znova. Zalievajte iba za slnečných dní, aby rastliny v čase vetrania rýchlo oschli. Inak ich veľmi ľahko napadne pleseň a uhynú. Obzvlášť opatrní musíte byť najmä pri sadeniciach kapusty a šalátu.

Brokolica a karfiol
Brokolica má podobné nároky na pôdu, podnebie a predplodinu ako karfiol. 
Druhovo je podobná karfiolu. Kvety však nie sú také nahustené, vyrastajú na dlhších, mäsitých stopkách a sú sfarbené prevažne dozelena alebo dofialova. Je to chutná zelenina s vysokým obsahom výživných látok. Darí sa jej takmer v každej záhrade a na rozdiel od karfiolu ju možno pestovať aj v menej priaznivých podmienkach. Brokolica má podobné nároky na pôdu, podnebie a predplodinu ako karfiol. Druhovo je podobná karfiolu. Kvety však nie sú také nahustené, vyrastajú na dlhších, mäsitých stopkách a sú sfarbené prevažne dozelena alebo dofialova. Je to chutná zelenina s vysokým obsahom výživných látok. Darí sa jej takmer v každej záhrade a na rozdiel od karfiolu ju možno pestovať aj v menej priaznivých podmienkach.

 

 Chcete si dopestovať hrášok v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

            

.

Aký hrach na varenie?
Z odrôd hrachu siateho rozlišujeme hrach na vylupovanie stržňový a cukrový. 
Stržňový hrach má zvraštené semená a chuťovo je lahodnejší než cukrový hrach. Jeho semená sa nedajú dobre využiť na kuchynské účely, pretože pri varení zostávajú tvrdé. Cukrový hrach má guľaté a hladké semená a je vhodný najmä na veľkoplošné sejby. Cukrovému hrachu chýba na vnútornej strane strukov pergamenová blanka, takže sa môžu používať nielen zelené semená, ale aj struky.

      

Prútiky ku hrachu
V súčasnosti je veľmi rozšírený jav dávať k hrachu rozvetvené prútiky, ale to nie je nutné. 
Je omylom domnievať sa, že vysoké odrody dávajú aj najvyššie výnosy. Novšie, vysoko výnosné odrody bývajú väčšinou vysoké len 65 až 80 centimetrov. Na uľahčenie zberu a ako predpoklad dobrých výnosov aj v mokrom a chladnom počasí je výhodné zasiať na každý záhon vždy dva dvojriadky a do stredu každého dvojriadku napnúť sieť s veľkými okami z perlonu alebo tenkého drôtu (pletivo na plot), po ktorej sa rastliny môžu popínať hore. Dvojriadky by mali mať vnútornú vzdialenosť 20 centimetrov a medzi oboma by sa mal nechať 60 centimetrov široký voľný pruh, ktorý môže neskoršie pri zbere poslúžiť ako chodník. Nikdy nezabudnite pred výsadbou samotných semien hrachu, aby ste najprv na dno výsadbového pásu nasypali jemnú vrstvu mykorhíznych húb SYMBIVIT®. Pomôže to k úžasnej úrode sladučkého hrachu, akú ste ešte nikdy nezažili. Na priloženom obrázku vpravo vidno rozdiel v raste sadeníc hrachu podporených mykorhíznymi hubami a bez nich. Vyskúšajte to aj sami a budete veľmi milo prekvapení. Pre porovnanie časť výsadby hrachu podporte mykorhíznymi hubami   SYMBIVIT® a časť vysaďte bez nich. Rozdiel uvidíte už čoskoro. 

 

  

Obe videá vám predstavujú rôzne praktické riešenia a triky pestovania sladkého hrachu.

Čo sú to mykorhízne huby?
Chcete, aby vaše stromky a kríky zvýšili svoju úrodu? Pridajte im mykorhízne huby. Ktorý prípravok? Mal by to SYMBIVIT®. Ide o granulovaný prípravok, ktorý sa ľahko používa a vaše stromky i kríky z neho budú mocť čerpať to najlepšie pre ich krásu, rast a odolnosť. Mykorhízne huby obsiahnuté v Symbivite sa napoja na korene vašich rastlín a budú rásť, čerpať živiny z pôdy a podporovať rastlinu počas jej celého života. Pritom tento prípravok im stačí aplikovať iba jediný jeden raz. Buď to robíme pri výsadbe alebo urobíme zaostrenou palicou 5 až 10 dier okolo stromku či kríku a do vytvorených jám nasypeme mykorhízne huby.

Čo mykorhízne huby prinesú stromkom či kríkom?
- zlepšenie výživy, rastu a zdravotného stavu rastlín; 
- lepšia tvorba kvetov a plodov, vačšia výnosnosť; 
- výrazne znížená potreba zálievky a hnojenia; 
- zvýšenie odolnosti rastlín voči stresu (sucho, presádzanie, a iné); 
- vhodné aj pre rastliny pestované vo svahu (vlyv na spevnenie pôdy).

.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

    
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Po aplikácii SYMBIVITu® 
Pre správne fungovanie prípravku je nevyhnutné, aby došlo k jeho priamemu kontaktu s koreňmi rastlín. Vyvarujte sa použitiu systemických fungicídov v priebehu prvých troch týždňov po aplikácií prípravku. Účinky prípravku SYMBIVIT môžu byť znížené nadmerným používaním chemických hnojív (nesmie dôjsť k predávkovaniu rastliny). Prípravok je možné pre optimálny výsledok kombinovať s prírodným hnojivom CONAVIT. Prípravok skladujte na chladnom a suchom mieste. Prípravok je použiteľný dva roky od dátumu výroby pri správnom uskladnení. Namáčacia zmes musí byť použitá v deň prípravy. Prípravok obsahuje prirodzene sa vyskytujúce huby, nie je toxický a ani inak škodlivý pre životné prostredie. Neobsahuje genetický upravené organizmy a nezanecháva toxické zvyšky v pôde.

Aké druhy mykorhíznych húb existujú?
Vo veľkej skratke môžeme povedať, že ide o priateľský vzťah medzi rastlinou a niektorými pôdnymi hubami, ktorý vymyslela sama príroda. Samozrejme, že tak jednoduché vysvetlenie žiadneho zvedavého človeka neuspokojí a preto prichádzame s podrobnejším vysvetlením. Každý produkt vám ponúka podrobný popis doplnený videom o spôsobe implementácie mykorhíznych húb a konkrétnom použití. Hľadajte tu: Mykorhízne huby.

Paradajky pomáhajú udržiavať silné kosti
Paradajky obsahujú značné množstvo vápnika a vitamínu K. Obe tieto živiny sú nevyhnutné pri posilňovaní a vykonávaní drobných opráv na kostiach a kostnom tkanive.

Paradajky pomáhajú opravovať škody spôsobené fajčením
Nie, jesť rajčiaky nie je posledný mód, ktorý vám pomôže prestať fajčiť. Avšak, paradajky môžu znížiť množstvo poškodenia spôsobeného fajčením cigariet. Rajčiaky obsahujú kyselinu kumarovú a kyselinu chlorogénnu, ktoré chránia telo pred karcinogénmi, ktoré sú spôsobené z cigaretového dymu.

Chcete si dopestovať paradajky v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

        
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Paradajky spevňujú vnútornú štruktúru buniek
Paradajky obsahujú veľké množstvo vitamínu A a vitamínu C. Je to hlavne preto, lebo tieto vitamíny a beta-karotén pôsobia ako antioxidanty na neutralizáciu škodlivých voľných radikálov v krvi. Voľné radikály v krvnom obehu sú nebezpečné, pretože môžu viesť k poškodeniu buniek. Paradajky spevňujú vnútornú štruktúru buniek, podporujú bunkový metabolizmus a omladzujú bunky.

Paradajky pre dobrú náladu
Paradajky obsahujú kyselinu listovú, ktorá nám dodáva životný optimizmus a vitamín B3, ktorý podporuje dobrú náladu a zdravý spánok. Paradajky nám tiež stimulujú mozog a nervy, odstraňujú chronickú únavu.

Paprika
Je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.

Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy. 

              

Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie je optimum teplôt 30 až 35 °C, pre priesady 24 až 26 °C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18 °C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 až 19 °C.

Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky jeden centimeter tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.

                
Ak máte záujem o objednanie si semien s uhorkami, volajte na číslo 0904 345 345.

Hlúboviny

Karfiol
Nie je taký náročný na teplo ako ostatné hlúboviny. Optimálne teploty sú okolo 15 až 18 °C, ale bez poškodenia znáša aj teploty pod 10 °C. Skôr mu škodia vyššie teploty, ktoré spôsobujú vytiahnutie rastliny a nadmernú tvorbu listov, čím sa predlžuje vegetačné obdobie, odďaľuje sa tvorba ružíc. Na klíčenie semien je optimálna teplota 20 až 25 °C. Pri pestovaní priesad nie je dobré, ak sú teploty pred výsadbou nad 16 °C, pretože po presadení do studenej pôdy dochádza k negatívnemu vplyvu na koreňový systém. Karfiol má takisto veľké nároky na vlhkosť pôdy aj vzduchu. Zavlažovať musíme pravidelne, aby koreňový kŕčik nezaschol – nezdrevnatel, čo by malo za následok predčasnú tvorbu ružíc. Presný termín sejby závisí od času, keď chceme karfiol vysádzať. Priesady predpestujeme v balíčkoch 5 x 5 centimetrov.

                                          
Ak máte záujem o objednanie si semien bez prelinku, volajte na číslo 0904 345 345.

Kaleráb
Platia podobné zásady ako pri karfiole s tým, že teplota má byť cez deň 20 až 22 °C a cez noc 13 až 15 °C. Semeno vyklíči o tri až štyri dni. Zavlažovať je najvhodnejšie, keď svieti slnko. Nadmerné zálievky a husté výsevy majú za následok padanie klíčiacich rastlín.

Predpestovanie priesad:
Dopestujeme sadenice s koreňovým balom v 6-centimetrových črepníkoch alebo v balíčkoch s rozmermi 5 x 5 centimetrov. Počas dopestovania musíme venovať pozornosť prevencii proti chorobám, najmä proti plesni kapustovej.

Hlávkový šalát
Pri predpestovaní sadiva je vhodné na vzídenie dodržať teplotu 20 až 25 °C, potom je optimum dennej teploty 18 až 20 °C a nočnej 12 až 14 °C.

 

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, 
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, 
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

                

                   
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

.

MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ

      Ako dopestovať zeleninu bez chémie?

     Jedli ste už okru?

     Poznáte lufu?  

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTc2MjYyZD