Začiatok marca je najvhodnejším obdobím na vysádzanie kalerábov a karfiolu do malého skleníka. Kaleráby majú mať spon 20 x 30 centimetrov, pri karfiole podľa odrody 30 x 40 centimetrov až 40 x 40 centimetrov. Ak medzi riadky vysejete skoré odrody reďkoviek, získate v polovici apríla jednu úrodu navyše.
Na prípravu pôdy a postup pri vysádzaní platia tie isté pokyny ako pri pestovaní v parenisku.
Hlávkový šalát
Hlávkový šalát, ktorý ste vysadili do malého skleníku koncom februára, stačí zavlažovať len málo, až pokým sa nezačnú tvoriť hlávky. Rastliny by inak vytvorili len príliš plytký koreňový systém. Okrem toho kropenie nadzemných častí podporuje napadnutie chorobami. Keď svieti slnko, veľa vetrajte. V posledných marcových dňoch, keď sa začínajú tvoriť hlávky, dožičte šalátu základné hnojenie dusíkom (5 g dusíka na m2), a to najlepšie vo forme 0,3 % roztoku.
.
Vetranie pareniska
Vysiate pareniská začnite cez deň vetrať, len čo semenáčiky preniknú cez povrch pôdy a vzídu. Predovšetkým treba každý deň odkladať nabok materiál, ktorým je parenisko zakryté a večer ho zase vracať na pôvodné miesto, a to aj keď nehrozí nebezpečenstvo, že by v noci udrel mráz. Svetlo a vzduch sú hlavnými predpokladmi zdravých a silných sadeníc. Zalievať treba veľmi opatrne. Zavlažujte iba vtedy, keď vyschne vrchná vrstva pôdy, ale tak dôkladne, aby ste nemuseli o krátky čas zalievať znova. Zalievajte iba za slnečných dní, aby rastliny v čase vetrania rýchlo oschli. Inak ich veľmi ľahko napadne pleseň a uhynú. Obzvlášť opatrní musíte byť najmä pri sadeniciach kapusty a šalátu.
Brokolica a karfiol
Brokolica má podobné nároky na pôdu, podnebie a predplodinu ako karfiol. Druhovo je podobná karfiolu. Kvety však nie sú také nahustené, vyrastajú na dlhších, mäsitých stopkách a sú sfarbené prevažne dozelena alebo dofialova. Je to chutná zelenina s vysokým obsahom výživných látok. Darí sa jej takmer v každej záhrade a na rozdiel od karfiolu ju možno pestovať aj v menej priaznivých podmienkach. Brokolica má podobné nároky na pôdu, podnebie a predplodinu ako karfiol. Druhovo je podobná karfiolu. Kvety však nie sú také nahustené, vyrastajú na dlhších, mäsitých stopkách a sú sfarbené prevažne dozelena alebo dofialova. Je to chutná zelenina s vysokým obsahom výživných látok. Darí sa jej takmer v každej záhrade a na rozdiel od karfiolu ju možno pestovať aj v menej priaznivých podmienkach.
.
.
Aký hrach na varenie?
Z odrôd hrachu siateho rozlišujeme hrach na vylupovanie stržňový a cukrový. Stržňový hrach má zvraštené semená a chuťovo je lahodnejší než cukrový hrach. Jeho semená sa nedajú dobre využiť na kuchynské účely, pretože pri varení zostávajú tvrdé. Cukrový hrach má guľaté a hladké semená a je vhodný najmä na veľkoplošné sejby. Cukrovému hrachu chýba na vnútornej strane strukov pergamenová blanka, takže sa môžu používať nielen zelené semená, ale aj struky.
Prútiky ku hrachu
V súčasnosti je veľmi rozšírený jav dávať k hrachu rozvetvené prútiky, ale to nie je nutné. Je omylom domnievať sa, že vysoké odrody dávajú aj najvyššie výnosy. Novšie, vysoko výnosné odrody bývajú väčšinou vysoké len 65 až 80 centimetrov. Na uľahčenie zberu a ako predpoklad dobrých výnosov aj v mokrom a chladnom počasí je výhodné zasiať na každý záhon vždy dva dvojriadky a do stredu každého dvojriadku napnúť sieť s veľkými okami z perlonu alebo tenkého drôtu (pletivo na plot), po ktorej sa rastliny môžu popínať hore. Dvojriadky by mali mať vnútornú vzdialenosť 20 centimetrov a medzi oboma by sa mal nechať 60 centimetrov široký voľný pruh, ktorý môže neskoršie pri zbere poslúžiť ako chodník. Nikdy nezabudnite pred výsadbou samotných semien hrachu, aby ste najprv na dno výsadbového pásu nasypali jemnú vrstvu mykorhíznych húb SYMBIVIT®. Pomôže to k úžasnej úrode sladučkého hrachu, akú ste ešte nikdy nezažili. Na priloženom obrázku vpravo vidno rozdiel v raste sadeníc hrachu podporených mykorhíznymi hubami a bez nich. Vyskúšajte to aj sami a budete veľmi milo prekvapení. Pre porovnanie časť výsadby hrachu podporte mykorhíznymi hubami SYMBIVIT® a časť vysaďte bez nich. Rozdiel uvidíte už čoskoro.
Obe videá vám predstavujú rôzne praktické riešenia a triky pestovania sladkého hrachu.
Čo sú to mykorhízne huby?
Chcete, aby vaše stromky a kríky zvýšili svoju úrodu? Pridajte im mykorhízne huby. Ktorý prípravok? Mal by to SYMBIVIT®. Ide o granulovaný prípravok, ktorý sa ľahko používa a vaše stromky i kríky z neho budú mocť čerpať to najlepšie pre ich krásu, rast a odolnosť. Mykorhízne huby obsiahnuté v Symbivite sa napoja na korene vašich rastlín a budú rásť, čerpať živiny z pôdy a podporovať rastlinu počas jej celého života. Pritom tento prípravok im stačí aplikovať iba jediný jeden raz. Buď to robíme pri výsadbe alebo urobíme zaostrenou palicou 5 až 10 dier okolo stromku či kríku a do vytvorených jám nasypeme mykorhízne huby.
Čo mykorhízne huby prinesú stromkom či kríkom?
- zlepšenie výživy, rastu a zdravotného stavu rastlín;
- lepšia tvorba kvetov a plodov, vačšia výnosnosť;
- výrazne znížená potreba zálievky a hnojenia;
- zvýšenie odolnosti rastlín voči stresu (sucho, presádzanie, a iné);
- vhodné aj pre rastliny pestované vo svahu (vlyv na spevnenie pôdy).
.
PRÍPRAVKY PROTI VOŠKÁM
Kliknite na obrázok a objednávajte!
Po aplikácii SYMBIVITu®
Pre správne fungovanie prípravku je nevyhnutné, aby došlo k jeho priamemu kontaktu s koreňmi rastlín. Vyvarujte sa použitiu systemických fungicídov v priebehu prvých troch týždňov po aplikácií prípravku. Účinky prípravku SYMBIVIT môžu byť znížené nadmerným používaním chemických hnojív (nesmie dôjsť k predávkovaniu rastliny). Prípravok je možné pre optimálny výsledok kombinovať s prírodným hnojivom CONAVIT. Prípravok skladujte na chladnom a suchom mieste. Prípravok je použiteľný dva roky od dátumu výroby pri správnom uskladnení. Namáčacia zmes musí byť použitá v deň prípravy. Prípravok obsahuje prirodzene sa vyskytujúce huby, nie je toxický a ani inak škodlivý pre životné prostredie. Neobsahuje genetický upravené organizmy a nezanecháva toxické zvyšky v pôde.
Aké druhy mykorhíznych húb existujú?
Vo veľkej skratke môžeme povedať, že ide o priateľský vzťah medzi rastlinou a niektorými pôdnymi hubami, ktorý vymyslela sama príroda. Samozrejme, že tak jednoduché vysvetlenie žiadneho zvedavého človeka neuspokojí a preto prichádzame s podrobnejším vysvetlením. Každý produkt vám ponúka podrobný popis doplnený videom o spôsobe implementácie mykorhíznych húb a konkrétnom použití. Hľadajte tu: Mykorhízne huby.
Paradajky pomáhajú udržiavať silné kosti
Paradajky obsahujú značné množstvo vápnika a vitamínu K. Obe tieto živiny sú nevyhnutné pri posilňovaní a vykonávaní drobných opráv na kostiach a kostnom tkanive.
Paradajky pomáhajú opravovať škody spôsobené fajčením
Nie, jesť rajčiaky nie je posledný mód, ktorý vám pomôže prestať fajčiť. Avšak, paradajky môžu znížiť množstvo poškodenia spôsobeného fajčením cigariet. Rajčiaky obsahujú kyselinu kumarovú a kyselinu chlorogénnu, ktoré chránia telo pred karcinogénmi, ktoré sú spôsobené z cigaretového dymu.
.
KNIŽNÉ BALÍKY DO KAŽDEJ RODINY
.
Paradajky spevňujú vnútornú štruktúru buniek
Paradajky obsahujú veľké množstvo vitamínu A a vitamínu C. Je to hlavne preto, lebo tieto vitamíny a beta-karotén pôsobia ako antioxidanty na neutralizáciu škodlivých voľných radikálov v krvi. Voľné radikály v krvnom obehu sú nebezpečné, pretože môžu viesť k poškodeniu buniek. Paradajky spevňujú vnútornú štruktúru buniek, podporujú bunkový metabolizmus a omladzujú bunky.
Paradajky pre dobrú náladu
Paradajky obsahujú kyselinu listovú, ktorá nám dodáva životný optimizmus a vitamín B3, ktorý podporuje dobrú náladu a zdravý spánok. Paradajky nám tiež stimulujú mozog a nervy, odstraňujú chronickú únavu.
Paprika
Je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.
Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy.
.
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.
Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie je optimum teplôt 30 až 35 °C, pre priesady 24 až 26 °C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18 °C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 až 19 °C.
Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky jeden centimeter tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.
.
.
Hlúboviny
Karfiol
Nie je taký náročný na teplo ako ostatné hlúboviny. Optimálne teploty sú okolo 15 až 18 °C, ale bez poškodenia znáša aj teploty pod 10 °C. Skôr mu škodia vyššie teploty, ktoré spôsobujú vytiahnutie rastliny a nadmernú tvorbu listov, čím sa predlžuje vegetačné obdobie, odďaľuje sa tvorba ružíc. Na klíčenie semien je optimálna teplota 20 až 25 °C. Pri pestovaní priesad nie je dobré, ak sú teploty pred výsadbou nad 16 °C, pretože po presadení do studenej pôdy dochádza k negatívnemu vplyvu na koreňový systém. Karfiol má takisto veľké nároky na vlhkosť pôdy aj vzduchu. Zavlažovať musíme pravidelne, aby koreňový kŕčik nezaschol – nezdrevnatel, čo by malo za následok predčasnú tvorbu ružíc. Presný termín sejby závisí od času, keď chceme karfiol vysádzať. Priesady predpestujeme v balíčkoch 5 x 5 centimetrov.
.
.
Kaleráb
Platia podobné zásady ako pri karfiole s tým, že teplota má byť cez deň 20 až 22 °C a cez noc 13 až 15 °C. Semeno vyklíči o tri až štyri dni. Zavlažovať je najvhodnejšie, keď svieti slnko. Nadmerné zálievky a husté výsevy majú za následok padanie klíčiacich rastlín.
Predpestovanie priesad:
Dopestujeme sadenice s koreňovým balom v 6-centimetrových črepníkoch alebo v balíčkoch s rozmermi 5 x 5 centimetrov. Počas dopestovania musíme venovať pozornosť prevencii proti chorobám, najmä proti plesni kapustovej.
Hlávkový šalát
Pri predpestovaní sadiva je vhodné na vzídenie dodržať teplotu 20 až 25 °C, potom je optimum dennej teploty 18 až 20 °C a nočnej 12 až 14 °C.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
.