S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ako zabrániť praskaniu plodov?

27.06.2019

Ako zabrániť praskaniu plodov?

Ak chcete skleníkovým uhorkám a rajčinám umožniť, aby dobre rásti a nepraskali im plody, dbajte na pravidelné zavlažovanie a na reguláciu teploty vzduchu.

Skleníkové uhorky sú náročné ná vlhkosť pôdy a vzduchu. Potreba vody pritom závisí od štádia vývoja rastlín, od svetelných a teplotných podmienok. Najviac vody potrebujú od mája do júla. Za teplého počasia je potrebná denná dávka 2 až 3 l vody na každú rastlinu. Najlepšie je zalievať v predpoludňajších hodinách, aby pokropené časti rastlín do večera oschli. Pri vysokých teplotách by ste mali okrem zalievania aj kropiť, aby ste docielili žiaducu vlhkosť vzduchu. Pri všetkých zavlažovacích opatreniach dávajte pozor, aby sa čo najmenej vody dostalo na koreňový krčok a na listy, a ak áno, aby tieto časti zasa rýchlo oschli. Predídete tak nebezpečnému zahnívaniu stoniek i ďalším hubovým chorobám. Voda patrí ku koreňom. Príspevok je z publikácie Rez ovocnych stromov a kríkov.  

        

Kedy žlté škvrny na plodoch?
Skleníkové rajčiaky nie sú také náročné na teplotu ako skleníkové uhorky. Na dosiahnutie dobrej a skorej úrody je však rozhodujúci priebeh teploty, ktorý musí byť prispôsobený potrebám rajčiakov. Niekoľkodňový pokles teplôt pod 10 °C vedie k spomaleniu rastu a bráni oplodneniu. V čase kvitnutia a v priebehu dozrievania plodov sú nebezpečné aj teploty nad 32 °C, pretože znižujú nasadenie plodov a majú za následok tvorbu žltých škvŕn na plodoch. Preto skleníky a fóliovníky pri zodpovedajúcej vonkajšej teplote často a dôkladne vetrajte.

Všímajte si vonkajšiu teplotu!
Únosné teplotné maximum sa pohybuje okolo 32 °C, kým minimum v nočných hodinách by malo byť okolo 16 až 18 °C. V malých skleníkoch a fóliovníkoch býva často len málo vzduchu, ktorý sa za silného slnečného žiarenia rýchle ohreje nad spomínané maximum, čo môže spôsobiť poškodenie listov a spomaliť rast. Preto si všímajte vonkajšiu teplotu a keď svieti slnko, dôkladne vetrajte. Za trvale slnečného počasia vetrajte hneď ráno, aby sa skleník či fóliovník stihol dostatočne ochladiť.

.

Špirálový krájač na uhorku PRESTO 

Objednať si špirálový krájač môžete TU.

Pravidelné prihnojovanie
Skleníkové uhorky treba od začiatku vývoja plodov prihnojovať pravidelne raz týždenne. Nedostatok živín poznáte podľa toho, že najmä mladšie listy strácajú zdravú farbu. Vo väčšine prípadov ide o nedostatok dusíka. Najlepšie je pripraviť 0,3% roztok dusíkatého hnojiva. Každý týždeň dajte ku každej rastline jeden až dva litre roztoku. Mali by ste však zabezpečiť dostatočné zásobenie rastlín všetkými živinami a najdôležitejšími stopovými prvkami. Odporúčame po jednej až dvoch dávkach dusíkatého hnojiva pohnojiť jednou dávkou plného, viaczložkového hnojiva. Základom je dobré pohnojenie záhona kompostom pred výsadbou uhoriek.

Aby vyparovanie vody bolo čo najmenšie
Pri skleníkových rajčiakoch je pre správny vývoj rastlín a tvorbu plodov rozhodujúce zásobovanie vodou. Rajčiaky potrebujú hojné a predovšetkým rovnomerné zásobovanie vodou, pričom im však neprospieva vysoká vlhkosť vzduchu. Preto je potrebné postarať sa o to, aby pôda bola bohato zásobená vodou a jej vyparovanie bolo čo najmenšie. Dosiahnete to výstelkou pôdy organickým materiálom (slamou alebo niečím podobným). Okrem toho sa snažte rastIiny pri zalievaní príliš nepostriekať. Denná potreba vody sa pohybuje okolo 4 litre na štvorcový meter. Väčšie výkyvy v zásobovaní vodou vedú k popraskaniu plodov.

                

Rez skleníkových uhoriek
Aj v júni by ste mali pokračovať v starostlivom reze skleníkových uhoriek. Na bočných výhonoch 1. radu sa vedľa kvetov vyvíjajú aj bočné výhony 2. radu. Z nich ponechajte vždy iba jeden, ten, ktorý rastie najbližšie K hlavnej stonke. Po nasadení jedného až dvoch plodov ho skráťte. Potom sa rez obmedzuje už len na odstraňovanie vrcholov výhonov a príležitostné presvetľovanie. Pri reze výhonov zároveň odstraňujte aj choré a žlté listy. Okrem toho je dôležité odrezávať v čo najranejšom štádiu vývoja všetky znetvotené plody. Aj prerastené, resp. už prezreté plody pôsobia nepriaznivo na tvorbu normálnych plodov. Rez výhonov uhoriek nebude takmer potrebný, ak vysejete hybridné odrody označené F 1.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MWY3OTA1Ym