Prechod do letného obdobia býva plynulý a pre väčšinu ľudí bez dramatických zvratov. Leto je obdobie so zníženým metabolizmom a sila trávenia je najslabšia z celého roku. Toto vysvetľuje, prečo väčšina ľudí stráca chuť na jedlo a predovšetkým má záujem o chladné nápoje.
Mali by sme svoje telo poslúchnuť a nenútiť ho zbytočne do jedenia, pretože jedlo aj tak dôkladne nestrávi. Najmä koncom leta – pred príchodom jesene – sa trávenie najviac oslabí. Mäso, víno (maximálne 1 až 2 dcl), slané, kyslé, štipľavé a horúce jedlá sú v letnom období nevhodné. Prevahu pri konzumácii potravín by malo mať surové ovocie a surová zelenina.
.
Smoothie mixér PRESIDENT 0,6 l, smotanová
Objednať si špirálový krájač môžete TU.
Letný pitný režim
Už viac rokov za sebou zažívame letá naozaj horúce, ktoré ľudský organizmus veľmi vyčerpáva. Čo teda robiť, aby sme toto ročné obdobie prežili čo najprijateľnejšie? Mali by sme si udržiavať vnútorné prostredie svojho tela v úplnom poriadku – dostatočným prijímaním tekutín, čo predstavuje počas horúceho leta minimálne tri až tri a pol litra denne. Ak strata tekutín výraznejšie presahuje ich príjem, môžu nastať rôzne komplikácie: poruchy krvného obehu, svalové kŕče, bolesti hlavy, triaška, nevoľnosť, kolaps, tepelný šok. Uprednostňujme predovšetkým čistú, najlepšie filtrovanú vodu.
Nápoje, ktoré v lete konzumujeme by mali mať určité vlastnosti. Nesmú byť príliš studené. Prechladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako voda na rozpálenej platni – “zasyčia a vyparia sa”. Vlažná voda a nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia ho tak podstatne viac.
Vhodné sú nesladené ovocné alebo bylinkové čaje, minerálky bez bubliniek neutrálneho charakteru, prípadne dvojnásobne riedené minerálno-vitamínové nápoje. Nápoje nesmú byť príliš presladené a husté. Liter koly obsahuje napríklad také množstvo cukru, ktoré sa rovná až 24 kockám! Podobné nápoje nám síce chutia, ale príliš nám zaťažujú žalúdok a želané osvieženie neprichádza. Ak im nevieme odolať, tak si ich musíme aspoň dvoj- až trojnásobne zriediť. Vhodné nápoje dopĺňa aj vhodná strava. Pri veľkých teplotách je dobré konzumovať najmä chladené zeleninové a ovocné šťavy.
Hľadáte vhodný darček pre vašich blízkych a priateľov?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
PESTRÉ RAŇAJKY
Pyré z jabĺk a kokosu
Pre dve osoby potrebujete:
2 veľké olúpané jablká bez jadierok,
3 PL čerstvej kokosovej múčky,
80 g mandlí,
2 KL medu,
1 KL škorice,
50 ml čerstvej jablčnej šťavy.
Tento vynikajúci krém je ľahký, sladký a môže byť dokonalý na raňajky pre tých, ktorí si nárokujú „niečo navyše“. Pripravuje sa v elektrickom alebo ručnom mixéri. Jablko a kokos rozmixujeme, polovicu mandlí zomelieme najemno, zvyšok nahrubo. Mleté mandle zmiešame so škoricou a s medom a na záver ochutíme jablčnou šťavou. Energetická hodnota jednej porcie 3 319 kJ = 792 kcal.
TOP 5 NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ V JÚNI 2019 |
|
---|---|
1 | Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách |
2 | Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov |
3 | Čo potrebujú skoré zemiaky v júni |
4 | Kedy rezať ovocné stromy a kry |
5 | Vyvarujme sa chýb pri chudnutí |
Omáčka z banánov a broskýň
Pre jednu osobu potrebujete:
1 zrelý banán,
100 ml vody z máčaných hrozienok alebo čerstvá pomarančová šťava,
1 čerstvú broskyňu,
štipka muškátu,
štipka kardamómu.
Všetky ingrediencie dáme do mixéra a zmixujeme, kým nevznikne krém. Podávame s ovocným šalátom podľa vlastného výberu. Energetická hodnota jednej porcie 927 kJ = 221 kcal.
.
OVOCNÉ ŠALÁTY
Jahodovo-melónový šalát
Potrebujete:
4 rezy vodového melónu,
4 rezy cukrového melónu,
2 broskyne,
8 veľkých jahôd,
1 veľké mango,
2 hrušky,
2 šálky mrazených kúskov cukrového a vodového melónu.
Melóny ošúpeme a nakrájame na kocky, broskyne pokrájame na osem dielov, jahody bez stopiek prekrojíme pozdĺžne na polovice, mango olúpeme a nakrájame najemno, hrušky olúpeme a pokrájame na osem dielov. Čerstvé ovocie rozdelíme rovnomerne na štyri taniere. Mrazené melóny dáme do odšťavovača a na vrch kôpky ovocia položíme ostatnú dužinu z melónov. Podávame k obedu alebo ako prvý chod spoločenskej večere. Energetická hodnota jednej porcie 647 kJ = 154 kcal.
Misa z broskýň a melónov
Potrebujete:
4 broskyne,
1 stredne veľký cukrový (žltý) melón,
½ zeleného cukrového melónu,
niekoľko guľôčok červeného hrozna bez zrniek,
zopár čerstvých mätových lístkov.
Broskyne rozpolíme tak, že vznikne osem dielov, melóny pokrájame na kocky (zelený na drobnejšie), hroznové bobule nakrájame pozdĺžne na polovičky. Pripravíme štyri väčšie ovocné tácky a na okrajoch naaranžujeme broskyňové diely. Zmiešame kúsky melónov a rozložíme do stredu tácok, polovičky hroznových bobúľ uložíme do melónov a vytvoríme tvar kvetu. Kvetiny ozdobíme ešte mätovými lístočkami. Podávame ako predjedlo, ktoré lahodí aj oku. Energetická hodnota jednej porcie 456 kJ = 109 kcal
Šalát nazývaný ovocie pre život
Pre štyri osoby potrebujete:
½ žltého cukrového melónu,
¼ zeleného cukrového melónu,
300 g bobúľ červeného hrozna,
200 g čučoriedok,
½ ošúpanej papáje bez semien,
80 g máčaných hrozienok,
100 g orechov kešu
4 čerstvé neveľké marhule.
Melóny pokrájame na kocky (zelený na menšie), rovnako pokrájame na kocky papáju. Do sklenej misy poukladáme hroznové bobule a ovocnú zmes s čučoriedkami a hrozienkami vo vrstvách za sebou. Pripravíme omáčku z marhúľ a orechov kešu tak, že marhule zmixujeme s posekanými orieškami kešu, až kým nevznikne omáčka. Zmes ovocia v mise polejeme omáčkou a podávame. Šalát sa dávkuje do menších misiek až pri podávaní. Energetická hodnota jednej porcie 1 405 kJ = 335 kcal.
.
Najobľúbenejšie knihy o zdravej strave od Kataríny Horákovej
Článok bol spracovaný podľa knihy profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty.