S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ako piť a jesť v lete?

29.06.2019

Ako piť a jesť v lete?

Prechod do letného obdobia býva plynulý a pre väčšinu ľudí bez dramatických zvratov. Leto je obdobie so zníženým metabolizmom a sila trávenia je najslabšia z celého roku. Toto vysvetľuje, prečo väčšina ľudí stráca chuť na jedlo a predovšetkým má záujem o chladné nápoje.

Mali by sme svoje telo poslúchnuť a nenútiť ho zbytočne do jedenia, pretože jedlo aj tak dôkladne nestrávi. Najmä koncom leta – pred príchodom jesene – sa trávenie najviac oslabí. Mäso, víno (maximálne 1 až 2 dcl), slané, kyslé, štipľavé a horúce jedlá sú v letnom období nevhodné. Prevahu pri konzumácii potravín by malo mať surové ovocie a surová zelenina.

.

Smoothie mixér PRESIDENT 0,6 l, smotanová



Objednať si špirálový krájač môžete TU.

Letný pitný režim  
Už viac rokov za sebou zažívame letá naozaj horúce, ktoré ľudský organizmus veľmi vyčerpáva. Čo teda robiť, aby sme toto ročné obdobie prežili čo najprijateľnejšie? Mali by sme si udržiavať vnútorné prostredie svojho tela v úplnom poriadku – dostatočným prijímaním tekutín, čo predstavuje počas horúceho leta minimálne tri až tri a pol litra denne. Ak strata tekutín výraznejšie presahuje ich príjem, môžu nastať rôzne komplikácie: poruchy krvného obehu, svalové kŕče, bolesti hlavy, triaška, nevoľnosť, kolaps, tepelný šok. Uprednostňujme predovšetkým čistú, najlepšie filtrovanú vodu.

NÁŠ TIP
Nápoje, ktoré v lete konzumujeme by mali mať určité vlastnosti. Nesmú byť príliš studené. Prechladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako voda na rozpálenej platni – “zasyčia a vyparia sa”. Vlažná voda a nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia ho tak podstatne viac.

Vhodné sú nesladené ovocné alebo bylinkové čaje, minerálky bez bubliniek neutrálneho charakteru, prípadne dvojnásobne riedené minerálno-vitamínové nápoje. Nápoje nesmú byť príliš presladené a husté. Liter koly obsahuje napríklad také množstvo cukru, ktoré sa rovná až 24 kockám! Podobné nápoje nám síce chutia, ale príliš nám zaťažujú žalúdok a želané osvieženie neprichádza. Ak im nevieme odolať, tak si ich musíme aspoň dvoj- až trojnásobne zriediť. Vhodné nápoje dopĺňa aj vhodná strava. Pri veľkých teplotách je dobré konzumovať najmä chladené zeleninové a ovocné šťavy.

Hľadáte vhodný darček pre vašich blízkych a priateľov?

            

Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

PESTRÉ RAŇAJKY

Pyré z jabĺk a kokosu 
Pre dve osoby potrebujete:
2 veľké olúpané jablká bez jadierok,
3 PL čerstvej kokosovej múčky,
80 g mandlí,
2 KL medu,
1 KL škorice,
50 ml čerstvej jablčnej šťavy.

Tento vynikajúci krém je ľahký, sladký a môže byť dokonalý na raňajky pre tých, ktorí si nárokujú „niečo navyše“. Pripravuje sa v elektrickom alebo ručnom mixéri. Jablko a kokos rozmixujeme, polovicu mandlí zomelieme najemno, zvyšok nahrubo. Mleté mandle zmiešame so škoricou a s medom a na záver ochutíme jablčnou šťavou. Energetická hodnota jednej porcie 3 319 kJ = 792 kcal.

TOP 5
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ V JÚNI 2019
1 Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách
2 Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov
3 Čo potrebujú skoré zemiaky v júni
4 Kedy rezať ovocné stromy a kry
5 Vyvarujme sa chýb pri chudnutí


Omáčka z banánov a broskýň
Pre jednu osobu potrebujete:
1 zrelý banán,
100 ml vody z máčaných hrozienok alebo čerstvá pomarančová šťava,
1 čerstvú broskyňu,
štipka muškátu,
štipka kardamómu.

Všetky ingrediencie dáme do mixéra a zmixujeme, kým nevznikne krém. Podávame s ovocným šalátom podľa vlastného výberu. Energetická hodnota jednej porcie 927 kJ = 221 kcal.

  

.

OVOCNÉ ŠALÁTY

Jahodovo-melónový šalát
Potrebujete:
4 rezy vodového melónu,
4 rezy cukrového melónu,
2 broskyne,
8 veľkých jahôd,
1 veľké mango,
2 hrušky,
2 šálky mrazených kúskov cukrového a vodového melónu.

Melóny ošúpeme a nakrájame na kocky, broskyne pokrájame na osem dielov, jahody bez stopiek prekrojíme pozdĺžne na polovice, mango olúpeme a nakrájame najemno, hrušky olúpeme a pokrájame na osem dielov. Čerstvé ovocie rozdelíme rovnomerne na štyri taniere. Mrazené melóny dáme do odšťavovača a na vrch kôpky ovocia položíme ostatnú dužinu z melónov. Podávame k obedu alebo ako prvý chod spoločenskej večere. Energetická hodnota jednej porcie 647 kJ = 154 kcal.


  

Misa z broskýň a melónov
Potrebujete:
4 broskyne,
1 stredne veľký cukrový (žltý) melón,
½ zeleného cukrového melónu,
niekoľko guľôčok červeného hrozna bez zrniek,
zopár čerstvých mätových lístkov.

Broskyne rozpolíme tak, že vznikne osem dielov, melóny pokrájame na kocky (zelený na drobnejšie), hroznové bobule nakrájame pozdĺžne na polovičky. Pripravíme štyri väčšie ovocné tácky a na okrajoch naaranžujeme broskyňové diely. Zmiešame kúsky melónov a rozložíme do stredu tácok, polovičky hroznových bobúľ uložíme do melónov a vytvoríme tvar kvetu. Kvetiny ozdobíme ešte mätovými lístočkami. Podávame ako predjedlo, ktoré lahodí aj oku. Energetická hodnota jednej porcie 456 kJ = 109 kcal

Šalát nazývaný ovocie pre život
Pre štyri osoby potrebujete:
½ žltého cukrového melónu,
¼ zeleného cukrového melónu,
300 g bobúľ červeného hrozna,
200 g čučoriedok,
½ ošúpanej papáje bez semien,
80 g máčaných hrozienok,
100 g orechov kešu
4 čerstvé neveľké marhule.  

Melóny pokrájame na kocky (zelený na menšie), rovnako pokrájame na kocky papáju. Do sklenej misy poukladáme hroznové bobule a ovocnú zmes s čučoriedkami a hrozienkami vo vrstvách za sebou. Pripravíme omáčku z marhúľ a orechov kešu tak, že marhule zmixujeme s posekanými orieškami kešu, až kým nevznikne omáčka. Zmes ovocia v mise polejeme omáčkou a podávame. Šalát sa dávkuje do menších misiek až pri podávaní. Energetická hodnota jednej porcie 1 405 kJ = 335 kcal.

.

Najobľúbenejšie knihy o zdravej strave od Kataríny Horákovej


Článok bol spracovaný podľa knihy profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NDlmMDIxO