S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Zelenina leta: Pochutnajme si na baklažáne

01.07.2019

Zelenina leta: Pochutnajme si na baklažáne

Fialová bobuľa obľubujúca teplo pochádza z Indie, ale našla si aj u nás svojich gurmánov. V mnohých krajinách považujú baklažán za liečivú rastlinu. Surové plody obsahujú solanín, ktorý sa rozkladá iba pri varení, preto sa baklažán nemôže jesť surový.

Baklažán obsahuje tri zo skupiny vitamínov B: B6 a niacín, ktoré posilňujú nervy, aj kyselinu listovú na podporu buniek. Okrem toho obsahuje draslík, ktorý napomáha odvodňovaniu organizmu. Energetická hodnota: Sto gramov baklažánu obsahuje iba 126 kJ = 30 kcal.

       


Sezóna
Vrcholom u nás je leto a začiatok jesene. Jeho čerstvá chuť je vhodná ako pochúťka v horúcom letnom období.
Ako udržať baklažán čerstvý?
• Tmavofialová šupa bez škvŕn a zelená stonka značia, že je čerstvý.
• V chladničke ho môžeme držať asi desať dní. Neskladujme ho však pri jablkách a banánoch.
• Rozkrojený baklažán rýchlo zhnedne, preto ho krájame tesne pred varením.
Energetická hodnota jednej porcie 935 kJ = 223 kcal.

Kuchárske knihy do každej domácnosti

            

Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.



STREDOMORSKÁ BAKLAŽÁNOVÁ LASAGNA
Na šesť porcií potrebujeme:
4 stredne veľké baklažány (približne 1 kg),
6 až 8 stredne veľkých rajčín (600 g),
4 mozzarelly (po 125 g) alebo iný tvrdý syr,
morskú soľ,
korenie (najlepšie čerstvo zomleté),
50 g parmezánu,
½ zväzku bazalky

Baklažány, rajčiny a syr nakrájame na plátky hrubé jeden centimeter. Na dno misy nakladieme vrstvu baklažánov, potom postupne vrstvy rajčín a syra. Jednotlivé vrstvy vždy posolíme a okoreníme. Na poslednú vrstvu nasypeme čerstvo nastrúhaný parmezán. Misu vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C (horúcovzdušné 160 °C a plyn na stupni 2) 35 až 45 minút. Hneď po upečení prizdobíme lístkami bazalky. 

Panvica ecoPRESTO ø 12 a 14x14 cm

Panvicu ecoPRESTO 14x14 cm si môžete objednať TU.


BAKLAŽÁNOVÉ PYRÉ V MANGOLDOVÝCH LISTOCH
Na štyri porcie potrebujeme:
4 stredne veľké baklažány (asi 1 kg),
2 PL slnečnicového oleja,
šťavu z 1 citróna,
2 PL sezamových semien,
1 PL sezamového oleja,
3 strúčiky cesnaku,
soľ,
korenie(najlepšie čerstvo zomleté),
8 mangoldových listov (listovej cvikly),
1 hlávka ľadového šalátu,
3 PL balzamového octu,
2 PL olivového oleja,
1 KL stredne ostrej horčice

Baklažány opláchneme, stonku odstránime, dookola ho viackrát prepichneme vidličkou a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 200 °C (horúcovzdušné 180 °C a plynové na stupni 3) 25 až 35 minút. Upečené baklažány necháme vychladnúť. Po vychladnutí baklažány ošúpeme, pridáme slnečnicový olej, citrónovú šťavu a v mixéri zmixujeme na pyré. Sezamové semenána panvici nasucho opražíme do zlatohneda. Pridáme k pyré spolu so sezamovým olejom, najemno roztlačeným cesnakom, soľou a korením a všetko vymiešame. Mangoldové listy opláchneme a blanšírujeme približne dve minúty v horúcej vode. Nakoniec opláchneme v studenej vode. Na každý list dáme asi dve PL pyré a zakrútime. Šalát opláchneme a rozoberieme na jednotlivé listy, väčšie potrháme a podelíme na štyri taniere. Pripravíme dressing z olivového oleja, octu, horčice, soli a korenia a nakvapkáme ho na šalát. K šalátu napokon pridáme mangoldové závitky. Ako príloha je vhodná ryža alebo čerstvý celozrnný chlieb.

Náš tip: Sezam a cesnak dodávajú tomuto pyré vynikajúcu chuť. Pyré z baklažánu je možné tiež použiť ako nátierku na chlieb.

  

ZAPEKANÝ BAKLAŽÁN
Na štyri porcie potrebujeme: 
4 baklažány (asi 1 kg),
2 väčšie cibule, pol balíčka sójovej drviny,
200 g uvarenej ryže natural,
¼ litra bieleho jogurtu,
50 g zemiakového alebo kukuričného škrobu,
4 strúčiky cesnaku,
4 PL oleja,
50 g celozrnnej múky,
soľ,
korenie (najlepšie čerstvo zomleté).

Očistené baklažány nakrájame na kolieska hrubé asi jeden centimeter, osolíme a asi 15 minút necháme "vypotiť. Baklažánové plátky osušíme a obalíme v  múke. Obalené pltky baklažánu opečieme na rozpálenom oleji a vyberieme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme do sklovita na oleji, pridáme predvarenú sójovú drvinu (podľa návodu na prípravu), trocha opražíme, potom pridáme uvarenú ryžu a soľ. Do pekáča potretého olejom ukladáme vrstvu sóje s ryžou a opečené baklažány. Striedame ich tak, aby poslednou vrstvou boli baklažány. Všetko polejeme jogurtom, v ktorom sme rozmiešali roztlačený cesnak, maizenu a posekanú bazalka. Takto upravené dáme zapiecť do rúry na 30 až 40 minút. 

PLNENÉ BAKLAŽÁNY
Na štyri porcie potrebujeme:
4 baklažány (asi 1 kg),
2 rajčiny,
1 cibuľa,
250 g šampiňónov alebo iných sezónnych húb,
100 g posekanej petržlenovej vňate,
soľ,
korenie,
2 PL oleja
4 KL nastrúhaného eidamu (úrípadne iného tvrdého syra podľa vlastnej preferencie).

Baklažány rozrežeme pozdĺžne na polovice a dusíme v pare asi desať minút (prípadne baklažány mierne pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do pekáča a asi pol hodinku pečieme v rúre vyhriatej na 180°C). Z polovičiek opatrne vydlabeme dužinu a dávame pozor, aby sme nenarušili šupku. Vydlabanú dužinu posekáme. Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nakrájané huby, posekanú dužinu z baklažánov a nakrájané rajčiny bez šupy a jadierok. Osolíme, okoreníme a podusíme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky baklažánov a každú posypeme 1 KL nastrúhaného eidamu. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Pred podávaním baklažány posypeme petržlenovou vňaťou.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

                

Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

BAKLAŽÁNOVÁ ROLÁDA
Na štyri porcie potrebujeme:
2 baklažány,
8 rajčín,
300 g eidamu (prípadne iného tvrdého syra podľa vlastnej preferencie),
zväzok čerstvej bazalky,
1 PL slnečnicového oleja,
300 ml zeleninového vývaru,
100 g zelených olív,
soľ.

Baklažány narežeme pozdĺžne na osem plátov, osolíme a necháme asi 15 minút "vypotiť". Rajčiny otvoríme rezom na vrchu a odstránime semienka spolu so šťavou. Nastrúhaný syr zmiešame s bazalkou a touto zmesou naplníme vnútro rajčín. Potom do odkvapkaných plátov baklažánu zakrútime naplnenú rajčinu a upevníme špáradlom. Obalené rajčiny pečieme dve až tri minúty aj so zvyškami baklažánu, prilejeme zeleninový vývar a dusíme pätnásť minút. Nakoniec pridáme olivy a povaríme ešte päť minút. 

Príspevok bol spracovaný poľa knihy profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty.


TOP 5
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ V JÚNI 2019
1 Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách
2 Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov
3 Čo potrebujú skoré zemiaky v júni
4 Kedy rezať ovocné stromy a kry
5 Vyvarujme sa chýb pri chudnutí

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OWYzM