Fialová bobuľa obľubujúca teplo pochádza z Indie, ale našla si aj u nás svojich gurmánov. V mnohých krajinách považujú baklažán za liečivú rastlinu. Surové plody obsahujú solanín, ktorý sa rozkladá iba pri varení, preto sa baklažán nemôže jesť surový.
Baklažán obsahuje tri zo skupiny vitamínov B: B6 a niacín, ktoré posilňujú nervy, aj kyselinu listovú na podporu buniek. Okrem toho obsahuje draslík, ktorý napomáha odvodňovaniu organizmu. Energetická hodnota: Sto gramov baklažánu obsahuje iba 126 kJ = 30 kcal.
Sezóna
Vrcholom u nás je leto a začiatok jesene. Jeho čerstvá chuť je vhodná ako pochúťka v horúcom letnom období.
Ako udržať baklažán čerstvý?
• Tmavofialová šupa bez škvŕn a zelená stonka značia, že je čerstvý.
• V chladničke ho môžeme držať asi desať dní. Neskladujme ho však pri jablkách a banánoch.
• Rozkrojený baklažán rýchlo zhnedne, preto ho krájame tesne pred varením.
Energetická hodnota jednej porcie 935 kJ = 223 kcal.
Kuchárske knihy do každej domácnosti
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
STREDOMORSKÁ BAKLAŽÁNOVÁ LASAGNA
Na šesť porcií potrebujeme:
4 stredne veľké baklažány (približne 1 kg),
6 až 8 stredne veľkých rajčín (600 g),
4 mozzarelly (po 125 g) alebo iný tvrdý syr,
morskú soľ,
korenie (najlepšie čerstvo zomleté),
50 g parmezánu,
½ zväzku bazalky
Baklažány, rajčiny a syr nakrájame na plátky hrubé jeden centimeter. Na dno misy nakladieme vrstvu baklažánov, potom postupne vrstvy rajčín a syra. Jednotlivé vrstvy vždy posolíme a okoreníme. Na poslednú vrstvu nasypeme čerstvo nastrúhaný parmezán. Misu vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C (horúcovzdušné 160 °C a plyn na stupni 2) 35 až 45 minút. Hneď po upečení prizdobíme lístkami bazalky.
Panvica ecoPRESTO ø 12 a 14x14 cm
Panvicu ecoPRESTO 14x14 cm si môžete objednať TU.
BAKLAŽÁNOVÉ PYRÉ V MANGOLDOVÝCH LISTOCH
Na štyri porcie potrebujeme:
4 stredne veľké baklažány (asi 1 kg),
2 PL slnečnicového oleja,
šťavu z 1 citróna,
2 PL sezamových semien,
1 PL sezamového oleja,
3 strúčiky cesnaku,
soľ,
korenie(najlepšie čerstvo zomleté),
8 mangoldových listov (listovej cvikly),
1 hlávka ľadového šalátu,
3 PL balzamového octu,
2 PL olivového oleja,
1 KL stredne ostrej horčice
Baklažány opláchneme, stonku odstránime, dookola ho viackrát prepichneme vidličkou a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 200 °C (horúcovzdušné 180 °C a plynové na stupni 3) 25 až 35 minút. Upečené baklažány necháme vychladnúť. Po vychladnutí baklažány ošúpeme, pridáme slnečnicový olej, citrónovú šťavu a v mixéri zmixujeme na pyré. Sezamové semenána panvici nasucho opražíme do zlatohneda. Pridáme k pyré spolu so sezamovým olejom, najemno roztlačeným cesnakom, soľou a korením a všetko vymiešame. Mangoldové listy opláchneme a blanšírujeme približne dve minúty v horúcej vode. Nakoniec opláchneme v studenej vode. Na každý list dáme asi dve PL pyré a zakrútime. Šalát opláchneme a rozoberieme na jednotlivé listy, väčšie potrháme a podelíme na štyri taniere. Pripravíme dressing z olivového oleja, octu, horčice, soli a korenia a nakvapkáme ho na šalát. K šalátu napokon pridáme mangoldové závitky. Ako príloha je vhodná ryža alebo čerstvý celozrnný chlieb.
Náš tip: Sezam a cesnak dodávajú tomuto pyré vynikajúcu chuť. Pyré z baklažánu je možné tiež použiť ako nátierku na chlieb.
ZAPEKANÝ BAKLAŽÁN
Na štyri porcie potrebujeme:
4 baklažány (asi 1 kg),
2 väčšie cibule, pol balíčka sójovej drviny,
200 g uvarenej ryže natural,
¼ litra bieleho jogurtu,
50 g zemiakového alebo kukuričného škrobu,
4 strúčiky cesnaku,
4 PL oleja,
50 g celozrnnej múky,
soľ,
korenie (najlepšie čerstvo zomleté).
Očistené baklažány nakrájame na kolieska hrubé asi jeden centimeter, osolíme a asi 15 minút necháme "vypotiť. Baklažánové plátky osušíme a obalíme v múke. Obalené pltky baklažánu opečieme na rozpálenom oleji a vyberieme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme do sklovita na oleji, pridáme predvarenú sójovú drvinu (podľa návodu na prípravu), trocha opražíme, potom pridáme uvarenú ryžu a soľ. Do pekáča potretého olejom ukladáme vrstvu sóje s ryžou a opečené baklažány. Striedame ich tak, aby poslednou vrstvou boli baklažány. Všetko polejeme jogurtom, v ktorom sme rozmiešali roztlačený cesnak, maizenu a posekanú bazalka. Takto upravené dáme zapiecť do rúry na 30 až 40 minút.
PLNENÉ BAKLAŽÁNY
Na štyri porcie potrebujeme:
4 baklažány (asi 1 kg),
2 rajčiny,
1 cibuľa,
250 g šampiňónov alebo iných sezónnych húb,
100 g posekanej petržlenovej vňate,
soľ,
korenie,
2 PL oleja
4 KL nastrúhaného eidamu (úrípadne iného tvrdého syra podľa vlastnej preferencie).
Baklažány rozrežeme pozdĺžne na polovice a dusíme v pare asi desať minút (prípadne baklažány mierne pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do pekáča a asi pol hodinku pečieme v rúre vyhriatej na 180°C). Z polovičiek opatrne vydlabeme dužinu a dávame pozor, aby sme nenarušili šupku. Vydlabanú dužinu posekáme. Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nakrájané huby, posekanú dužinu z baklažánov a nakrájané rajčiny bez šupy a jadierok. Osolíme, okoreníme a podusíme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky baklažánov a každú posypeme 1 KL nastrúhaného eidamu. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Pred podávaním baklažány posypeme petržlenovou vňaťou.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
BAKLAŽÁNOVÁ ROLÁDA
Na štyri porcie potrebujeme:
2 baklažány,
8 rajčín,
300 g eidamu (prípadne iného tvrdého syra podľa vlastnej preferencie),
zväzok čerstvej bazalky,
1 PL slnečnicového oleja,
300 ml zeleninového vývaru,
100 g zelených olív,
soľ.
Baklažány narežeme pozdĺžne na osem plátov, osolíme a necháme asi 15 minút "vypotiť". Rajčiny otvoríme rezom na vrchu a odstránime semienka spolu so šťavou. Nastrúhaný syr zmiešame s bazalkou a touto zmesou naplníme vnútro rajčín. Potom do odkvapkaných plátov baklažánu zakrútime naplnenú rajčinu a upevníme špáradlom. Obalené rajčiny pečieme dve až tri minúty aj so zvyškami baklažánu, prilejeme zeleninový vývar a dusíme pätnásť minút. Nakoniec pridáme olivy a povaríme ešte päť minút.
Príspevok bol spracovaný poľa knihy profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty.
TOP 5 NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ V JÚNI 2019 |
|
---|---|
1 | Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách |
2 | Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov |
3 | Čo potrebujú skoré zemiaky v júni |
4 | Kedy rezať ovocné stromy a kry |
5 | Vyvarujme sa chýb pri chudnutí |