S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Choroby: Biologická ochrana proti monilióze

12.04.2019

Choroby: Biologická ochrana proti monilióze

Margita Grúberová mi napísala: - Sused mi povedal, že choroba, ktorou trpia naše slivky, je monilióza. Ako zabránim tomuto ochoreniu formou biologickej ochrany?
 
 
ČO TO JE MONILIÓZA KÔSTKOVÍN?
Monilióza kôstkovín – Monilinia laxa, anamorfa: Monilia laxa,
Monilinia fructigena, anamorfa: Monilia fructigena
Český názov: Moniliová spála a hniloba peckovin
Oddelenie: Ascomycota, čeľaď: Sclerotiniaceae
 
Autori knihy Ochrana ovocných rastlín proti chorobám (vyjde vo vydavateľstve Plat4M Books v priebehu mája 2019) Ľudovít Cagáň a Sylvia Matušíková definujú túto chorobu ako najvýznamnejšie hubové ochorenie kôstkovín. Pri silnom výskyte môže znehodnotiť väčšiu časť úrody a vážne poškodiť stromy.
 
Patogény spôsobujú chorobu kvetov, plodov, letorastov, aj väčších konárov. Prezimujú mycéliom v mumifikovaných plodoch na strome, v napadnutých pletivách stromu alebo pseudoskleróciami v mumifikovaných plodoch na zemi. Na jar mycélium v mumifikovaných plodoch a infikovaných konárikoch produkuje nové konídiá a na múmiách na zemi sa tvoria plodnice – apotéciá, z ktorých sa uvoľňujú askospóry.
 
    
 
Konídiá aj askospóry roznášané vetrom, kvapkami vody alebo hmyzom, spôsobujú skoro na jar, najmä počas teplého, vlhkého počasia infekciu kvetov. Teplota a dĺžka ovlhčenia rozhodujú o tom, koľko kvetov bude infikovaných. Konídiá a askospóry klíčia a infikujú hostiteľa vo vhodných podmienkach už do niekoľkých hodín. Kvety sú infikované cez čnelku piestika, tyčinky, korunné alebo kališné lístky. Tvoria sa na nich hnedé škvrny, kvety vädnú, niektoré opadávajú, iné zostávajú na strome. Vo vlhkom počasí sa na nich tvoria spóry, ktorými sa patogén šíri ďalej.
 
Mycélium prerastá na susedné kvety a cez stopku do brachyblastov a konárikov. Pri marhuliach môžu byť infikované aj malé plôdiky. Na napadnutých častiach stromu môžeme pozorovať silný glejotok. Na konárikoch sa tvoria prepadnuté eliptické až vretenovité červenohnedé lézie a na nich neskôr zhluky konídií, ktorými sú infikované dozrievajúce plody. Ak sa rana rozšíri po celom obvode, konárik môže odumrieť.
 
Listy odumretých výhonkov sa sfarbujú do tmavohneda, ale neopadávajú. Lézie zvyčajne neprechádzajú do vlaňajšieho dreva. Tiež nedochádza k ich zväčšovaniu v nasledujúcom roku a ak neobklopia celý obvod konárika, zdravé pletivo vytvorí kalus a rana sa zacelí. Niekedy môžu aktívnu ranu sekundárne kolonizovať agresívnejšie druhy húb. K infekcii plodov dochádza cez poranenia spôsobené hmyzom alebo mechanickým porušením pokožky ľadovcom, pri vetre a podobne.
 
 
 
Patogén môže niekedy vstupovať aj cez prieduchy alebo priamo cez neporušenú pokožku, rozrastá sa vo vnútrobunkovom priestore a vylučuje enzýmy spôsobujúce maceráciu. V mieste vzniku infekcie sa tvorí hnedá škvrna, ktorá sa zväčšuje a rozširuje na celý plod, a ten rýchlo podlieha rozkladu. Neskôr sa na povrchu tvoria typické koncentrické kruhy vankúšikovitých žltosivých až tmavohnedých sporodochií. Napadnuté plody buď zostanú na konároch alebo opadávajú na zem, kde ich rozložia saprofytické huby a baktérie. Plody, ktoré ostanú na stromoch vysychajú, scvrkávajú sa, menia sa na „múmie“. Mumifikované plody sú ku konáru pevne prichytené, pri pokuse ich odlúpnuť dôjde často k poškodeniu kôry konárika. Ak takýto mumifikovaný plod spadne na zem, je voči rozkladu odolnejší, môže pretrvať v pôde aj viac ako dva roky (na strome dlhšie) a slúžiť ako zdroj ochorenia.
 
UŽITOČNÁ RADA
Ochorenie sa šíri aj v skladoch. Ovocie, ktoré bolo infikované počas vegetácie, podlieha rozkladu a patogén sa z neho mycéliom môže šíriť na okolité plody. Tiež dochádza k tvorbe spór, ktoré môžu infikovať zdravé plody mechanicky poškodené počas skladovania.
 
DAŽDIVÉ A CHLADNÉ POČASIE
K infekcii kvetov a výhonkov kôstkovín dochádza počas kvitnutia stromov, ak prevláda daždivé a chladné počasie. Je totiž známe, že postihnuté ovocie často ostáva na stromoch v podobe zosušených múmií, ktoré sú dôležitým zdrojom infekcie kôstkovín v nasledujúcom vegetačnom období.
 
           
 
ODREZAŤ AJ S KÚSKAMI PRIĽAHLÝCH KONÁRIKOV
Počasie ovplyvniť nevieme, ale pri jarnom reze všetkých ovocných stromov môžeme moníliové múmie ovocia ľahko odstrániť. Keďže podhubie často prerastá zo zničeného ovocia aj do dreva, odporúča sa mumifikované plody odrezať aj s kúskami priľahlých konárikov a čo najskôr ich spáliť alebo hlboko zakopať do pôdy.
 
OCHRANA POSTREKMI NA JESEŇ I NA JAR
Ochranu začíname už s jesenným umývacím postrekom, ďalší postrek urobíme na jar pred kvitnutím s prípravkami BorOil 50 ml/10 l vody a s meďnatým prípravkom Kocide 2000 alebo CuproTonic 20-50 ml/10 l vody so špecifickým účinkom obsahujúcim extrakty z bylín, ktoré generujú vyššiu odolnosť voči patogénom. Počas kvitnutia proti monilióze používame prípravok Chitopron 50 ml/10 l vody - vždy opakovať počas silného tlaku moniliózy, prípadne aj počas roka na kôstkoviny aj jadroviny.
 
Viac na www.biotomal.sk   
 

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                                   

 
 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NjQyNm