S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Chren chutí, lieči a pomáha pri chudnutí

10.10.2020

Chren chutí, lieči a pomáha pri chudnutí

Chren pochádza z južnej Európy a zo západnej Ázie, kde sa naň odkazuje v celej histórii. Sila a dôležitosť tohto koreňa sú známe už tisíce rokov, od 12. storočia sa chren pestuje v strednej Európe v kláštorných záhradách. V súčastnosti je k dispozícii na celom svete.

Niekto ho miluje a raz za čas si ho proste musí dopriať – či už čistý nastrúhaný chren alebo zmiešaný s nastrúhaným jablkom. Chren sa zvykne nazývať aj ako bylina mladosti, český ženšen, morská, konská alebo mužská reďkev. Je to neskutočný zdroj vitamínov a navyše je antibiotickým a antibakteriálnym prostriedkom.

Čo je to chren?
Chren je koreňová zelenina, ktorá v neporušenom stave nemá takmer žiadnu arómu. Pri prerezaní alebo strúhaní však enzýmy z poškodených rastlinných buniek rozkladajú glykozid singrín na alyl izotiokyanátu, ktorý dráždi oči a dutiny. Strúhaný chren vystavený vzduchu a teplu stmavne, stráca ostrosť a stane sa nepríjemne trpkým, uchováva sa preto zmiešaný s octom.

Kedy a ako ho zbierať?
Najlepšie je ho zbierať vtedy, keď začínajú vonkajšie listy hnednúť. Pri zbere na jeseň korene vykopte, silné spotrebujte a odrezky z tenších koreňov dlhé asi 20 - 30 cm na jar opäť vysaďte. Na jednom mieste ponechajte rastliny 1 - 3 roky. Kvety odstraňujte, aby kvalita koreňov bola čo najlepšia. Nazberané korene skladujte v pivnici, najlepšie v piesku.

OBDARUJTE SVOJICH PRIATEĽOV ZÁHRADKÁROV!


Kliknite na kalendár a objednávajte! 


 

Liečivý chren
Chren v 100 g obsahuje 48 kalórií, 0,7 g tukov, 11 g sacharidov (z toho 8 g cukry), 3,3 g vlákniny a 1,2 g bielkovín, luteín, betakarotén a prchavé oleje ako horčicový olej. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C a K, z minerálnych látok obsahuje sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík, selén, zinok, železo, mangán a meď, omega 6 a omega 3 kyseliny.
Chren posilňuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, zlepšuje zdravie srdca, podporuje trávenie, pôsobí ako antibakteriálny prostriedok, pomáha redukovať hmotnosť, je diuretikum, zlepšuje dýchanie, pomáha zlepšovať výkon, pomáha liečiť pigmentové škvrny.
Japonský strúhaný chren wasabi z druhu Wasabia japonica je nevyhnutný antiparazitný protijed pri konzumácii surových rýb.

Chren pôsobí ako antibakteriálny prostriedok
Štúdie ukázali, že silné, prírodné chemikálie v chrene sú veľkou obranou proti mikróbom a bakteriálnym infekciám, vrátane Listeria, E. coli a Staphylococcus. Pridajte ho na sendvič alebo steak a chráňte sa pred týmito nežiaducimi baktériami nesúcimi infekciu. Špecifická antibakteriálna zložka v ňom sa nazýva allylizotiokyanát.

Chren posilňuje imunitu
Chren je nabitý prospešnými živinami a fytochemikáliami, ako napr. izotiokyanát a sinigrín. Zistilo sa, že tieto zložky majú antioxidačné vlastnosti, ktoré zvyšujú silu imunitného systému a stimulujú aktivitu a produkciu bielych krviniek, hlavnej obrannej línie tela. Obsah vitamínu C v tomto koreni je tiež impozantne vysoký, čo zvyšuje silu imunitného systému a spája obranné sily s voľnými radikálmi.

 . 

Chren je diuretikum
Antibiotické vlastnosti chrenu môžu v niektorých prípadoch pomôcť liečiť infekcie močových ciest, lepšie ako konvenčná liečba. Ďalším dôvodom, prečo chren dobre funguje v tomto aspekte je sinigrin. Sinigrin je účinné diuretikum a zabraňuje zadržiavaniu vody, čo pomáha riešiť infekcie močových ciest.

Chren bráni vzniku rakoviny
Chren pomáha zvýšiť schopnosť bojovať proti rakovine a oddialiť šírenie metastáz rakovinových buniek. Bioaktívne zlúčeniny prítomné v chrene majú inhibičný účinok na rakovinové bunky.

Chren zlepšuje zdravie srdca
Draslík je nevyhnutnou súčasťou nášho tela, ktorý reguluje tok bunkových tekutín a napätie krvných ciev. Nedostatok draslíka má za následok vyšší krvný tlak, čo znamená vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a stavov, ako je ateroskleróza, srdcový infarkt a mŕtvica. Konzumácia chrenu, ktorý je bohatým zdrojom draslíka, môže zlepšiť zdravie vášho srdca znížením krvného tlaku a reguláciou prechodu tekutín a živín medzi bunkovými membránami.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana,
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok,
Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára,
Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií
Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
             
               
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

Chren pomáha zlepšovať výkon
Chren obsahuje mnoho živín, ako sú bielkoviny a vitamíny a neobsahuje tuk ani škodlivé kalórie. To umožňuje, aby sa bielkoviny premenili priamo na energiu bez toho, aby sa museli skladovať, čo má úžasné účinky na fyzickú výkonnosť. Okrem toho energia získaná z bielkovín produkuje nové tkanivá a bunky, ktoré sa používajú pri oprave opotrebovaných orgánov a zvyšuje ich silu v boji proti toxínom. Existujú dôkazy o tom, že sinigrín prítomný v chrene nielenže zvyšuje hladiny energie, ale tiež zvyšuje koncentráciu, ktorá vám pomôže sústrediť sa na rôzne mentálne úlohy.

Chren pomáha redukovať hmotnosť
Chren má veľmi nízky obsah kalórií, len 6 kalórií na porciu, a vôbec nemá tuk. Má omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou ľudského metabolizmu, takže len preto, že sú označené ako „mastné“, neznamená, že ich konzumácia je vždy zlá. Vzhľadom k tomu, že má vysoký obsah vlákniny a je bohatý na bielkoviny, stimuluje pocit sýtosti, a preto môže byť použitý v receptoch bez starostí, že doň pridáte zbytočne veľa tukov alebo kalórií. Týmto spôsobom sa prejedanie znižuje.

Použité zdroje:
https://lepsiden.sk/chren-liecive-ucinky-uprava-pestovanie/
https://www.zdravie.sk/clanok/53958/chren-chuti-lieci-a-je-vyborny-aj-na-chudnutie
https://zdravopedia.sk/zelenina/chren-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzE2YTY4ZT