Chren pochádza z južnej Európy a zo západnej Ázie, kde sa naň odkazuje v celej histórii. Sila a dôležitosť tohto koreňa sú známe už tisíce rokov, od 12. storočia sa chren pestuje v strednej Európe v kláštorných záhradách. V súčastnosti je k dispozícii na celom svete.
Niekto ho miluje a raz za čas si ho proste musí dopriať – či už čistý nastrúhaný chren alebo zmiešaný s nastrúhaným jablkom. Chren sa zvykne nazývať aj ako bylina mladosti, český ženšen, morská, konská alebo mužská reďkev. Je to neskutočný zdroj vitamínov a navyše je antibiotickým a antibakteriálnym prostriedkom.
Čo je to chren?
Chren je koreňová zelenina, ktorá v neporušenom stave nemá takmer žiadnu arómu. Pri prerezaní alebo strúhaní však enzýmy z poškodených rastlinných buniek rozkladajú glykozid singrín na alyl izotiokyanátu, ktorý dráždi oči a dutiny. Strúhaný chren vystavený vzduchu a teplu stmavne, stráca ostrosť a stane sa nepríjemne trpkým, uchováva sa preto zmiešaný s octom.
Kedy a ako ho zbierať?
Najlepšie je ho zbierať vtedy, keď začínajú vonkajšie listy hnednúť. Pri zbere na jeseň korene vykopte, silné spotrebujte a odrezky z tenších koreňov dlhé asi 20 - 30 cm na jar opäť vysaďte. Na jednom mieste ponechajte rastliny 1 - 3 roky. Kvety odstraňujte, aby kvalita koreňov bola čo najlepšia. Nazberané korene skladujte v pivnici, najlepšie v piesku.
OBDARUJTE SVOJICH PRIATEĽOV ZÁHRADKÁROV!
Kliknite na kalendár a objednávajte!
Liečivý chren
Chren v 100 g obsahuje 48 kalórií, 0,7 g tukov, 11 g sacharidov (z toho 8 g cukry), 3,3 g vlákniny a 1,2 g bielkovín, luteín, betakarotén a prchavé oleje ako horčicový olej. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C a K, z minerálnych látok obsahuje sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík, selén, zinok, železo, mangán a meď, omega 6 a omega 3 kyseliny.
Chren posilňuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, zlepšuje zdravie srdca, podporuje trávenie, pôsobí ako antibakteriálny prostriedok, pomáha redukovať hmotnosť, je diuretikum, zlepšuje dýchanie, pomáha zlepšovať výkon, pomáha liečiť pigmentové škvrny.
Japonský strúhaný chren wasabi z druhu Wasabia japonica je nevyhnutný antiparazitný protijed pri konzumácii surových rýb.
Chren pôsobí ako antibakteriálny prostriedok
Štúdie ukázali, že silné, prírodné chemikálie v chrene sú veľkou obranou proti mikróbom a bakteriálnym infekciám, vrátane Listeria, E. coli a Staphylococcus. Pridajte ho na sendvič alebo steak a chráňte sa pred týmito nežiaducimi baktériami nesúcimi infekciu. Špecifická antibakteriálna zložka v ňom sa nazýva allylizotiokyanát.
Chren posilňuje imunitu
Chren je nabitý prospešnými živinami a fytochemikáliami, ako napr. izotiokyanát a sinigrín. Zistilo sa, že tieto zložky majú antioxidačné vlastnosti, ktoré zvyšujú silu imunitného systému a stimulujú aktivitu a produkciu bielych krviniek, hlavnej obrannej línie tela. Obsah vitamínu C v tomto koreni je tiež impozantne vysoký, čo zvyšuje silu imunitného systému a spája obranné sily s voľnými radikálmi.
.
Chren je diuretikum
Antibiotické vlastnosti chrenu môžu v niektorých prípadoch pomôcť liečiť infekcie močových ciest, lepšie ako konvenčná liečba. Ďalším dôvodom, prečo chren dobre funguje v tomto aspekte je sinigrin. Sinigrin je účinné diuretikum a zabraňuje zadržiavaniu vody, čo pomáha riešiť infekcie močových ciest.
Chren bráni vzniku rakoviny
Chren pomáha zvýšiť schopnosť bojovať proti rakovine a oddialiť šírenie metastáz rakovinových buniek. Bioaktívne zlúčeniny prítomné v chrene majú inhibičný účinok na rakovinové bunky.
Chren zlepšuje zdravie srdca
Draslík je nevyhnutnou súčasťou nášho tela, ktorý reguluje tok bunkových tekutín a napätie krvných ciev. Nedostatok draslíka má za následok vyšší krvný tlak, čo znamená vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a stavov, ako je ateroskleróza, srdcový infarkt a mŕtvica. Konzumácia chrenu, ktorý je bohatým zdrojom draslíka, môže zlepšiť zdravie vášho srdca znížením krvného tlaku a reguláciou prechodu tekutín a živín medzi bunkovými membránami.
.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana,
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok,
Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára,
Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií
Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
Chren pomáha zlepšovať výkon
Chren obsahuje mnoho živín, ako sú bielkoviny a vitamíny a neobsahuje tuk ani škodlivé kalórie. To umožňuje, aby sa bielkoviny premenili priamo na energiu bez toho, aby sa museli skladovať, čo má úžasné účinky na fyzickú výkonnosť. Okrem toho energia získaná z bielkovín produkuje nové tkanivá a bunky, ktoré sa používajú pri oprave opotrebovaných orgánov a zvyšuje ich silu v boji proti toxínom. Existujú dôkazy o tom, že sinigrín prítomný v chrene nielenže zvyšuje hladiny energie, ale tiež zvyšuje koncentráciu, ktorá vám pomôže sústrediť sa na rôzne mentálne úlohy.
Chren pomáha redukovať hmotnosť
Chren má veľmi nízky obsah kalórií, len 6 kalórií na porciu, a vôbec nemá tuk. Má omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou ľudského metabolizmu, takže len preto, že sú označené ako „mastné“, neznamená, že ich konzumácia je vždy zlá. Vzhľadom k tomu, že má vysoký obsah vlákniny a je bohatý na bielkoviny, stimuluje pocit sýtosti, a preto môže byť použitý v receptoch bez starostí, že doň pridáte zbytočne veľa tukov alebo kalórií. Týmto spôsobom sa prejedanie znižuje.
Použité zdroje:
https://lepsiden.sk/chren-liecive-ucinky-uprava-pestovanie/
https://www.zdravie.sk/clanok/53958/chren-chuti-lieci-a-je-vyborny-aj-na-chudnutie
https://zdravopedia.sk/zelenina/chren-10-ucinkov-na-zdravie