Kel je jedným z najrozšírenejších a najlacnejších druhov zeleniny, a predsa je čímsi mimoriadny: nezvyčajne vysokým obsahom nutričných látok. Kel je typickým príkladom toho, že príroda niekedy do najobyčajnejších rastlín vloží viac vzácnych látok než do exotických plodov.
Kel kučeravý, niekedy nazývaný aj zimná kapusta, pochádza zo Stredomoria. Dnes je rozšírený aj u nás. Je veľmi silný, nenáročný, odolný voči zime, prezimuje na hriadke, ba najlepšiu chuť má až po prvých mrazoch. Aby mohli kučeravé listy kelu čo najdlhšie odolávať vetru a chladu, musia mať dostatok ochranných vitamínov a minerálov. Príroda nimu zásobila kel, aby ho chránila pred nepriazňou počasia. Aj v našom organizme tieto látky stimulujú metabolizmus.
Obsah vitamínov a minerálov v keli
Kel kučeravý je veľký egoista: vysaje z pôdy, čo sa len dá. Pritom má málo kalórií, bielkovín i sacharidov (lebo má vysoký prirodzený podiel vody). No v koncentrácií karoténov, resp. vitamínu A je kel neporaziteľný: má ho 4-krát viac ako brokolica, 6-krát viac ako hrášok a 40-krát viac ako zeler. Kel obsahuje všetky vitamíny skupiny B (okrem B12), mimoriadne veľa biotínu a pozoruhodnú koncetráciu vitamínu C. Azda najviac vitamínu E spomedzi všetkých druhov zeleniny obsahuje práve kel. Ďalej obsahuje vlákninu, vitamín K, draslík, vápnik, sodík, železo, horčík, fosfor, mangán. Kel detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu, rýchlo regeneruje sliznice čriev, posilňuje všetky sliznice v organizme, chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov, zastavuje procesy starnutia v organizme, znižuje hladinu cholesterolu a koncentráciu tukov v krvi, atď.
Kel detoxikuje organizmus
Kel má rozhodujúcu úlohu pri podpore procesov detoxikácie tela. Izotiokyanáty (ITC) vyrobené z glukozinolátov kelu pomáhajú regulovať detoxné aktivity v našich bunkách. Väčšina toxínov, ktoré predstavujú riziko pre naše telo, musia byť našimi bunkami detoxikované pomocou dvojstupňového procesu. Dva kroky v procese sa nazývajú detoxikácia fázy I a detoxikácia fázy II. ITC vyrobené z glukozinolátov kelu majú priaznivý vplyv na oboch detoxifikačných krokoch (fáza I a fáza II). Nezvyčajne veľké množstvo zlúčenín síry v kely pomáha podporovať aspekty detoxikácie fázy II., ktoré vyžadujú prítomnosť síry. Podporovaním obidvoch aspektov nášho bunkového detoxikačného procesu (fáza I a fáza II) môžu živiny v keli poskytnúť nášmu organizmu "hranicu" v zaobchádzaní s toxickou expozíciou, či už z prostredia alebo z jedla.
Kelom na imunitu
Kel kučeravý má obrovské množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Je ideálnym zimným druhom zeleniny a pomáha nášmu organizmu úspešne odolávať chorobám z prechladnutia. Jediná porcia kelu obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C na posilnenie imunity.
Kel znižuje hladinu cholesterolu
Kel obsahuje množstvo živín, ktoré sa môžu viazať spolu so žlčovými kyselinami. Keď sa toto viazanie uskutoční, hladiny cholesterolu v krvi klesnú, pretože telo potrebuje nahradiť žlčové kyseliny a môže ich získať z rozkladu cholesterolu. Štúdie na príjme kelu ukazujú, že celkový cholesterol v krvi a LDL cholesterol klesá so zvyšujúcim sa množstvom kelu v strave, zatiaľ čo hladiny HDL cholesterolu v krvi rastú.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Kel na trávenie
Jediná porcia kelu nám dodá potrebné množstvo vlákniny. Kým ťažké vyprážané jedlá prechádzajú tráviacim traktom a zanechávajú za sebou pohromu, kel črevá prečistí (detoxikuje), pomáha vytvárať zdravú črevnú flóru a rýchlo regeneruje sliznice čriev. Vďaka vláknine tiež pomáha odstraňovať zápchu.
Kelom proti rakovine
Kel má bohatú výživu v troch konkrétnych oblastiach: antioxidačné živiny, protizápalové živiny a protirakovinové živiny vo forme glukozinolátov Bez dostatočného príjmu antioxidantov môže byť náš metabolizmus ohrozený a môžeme zažiť metabolický problém nazývaný "oxidačný stres". Bez dostatočného príjmu protizápalových živín sa regulácia nášho zápalového systému môže stať kompromitáciou a môžeme sa stretnúť s problémom chronického zápalu. Oxidačný stres a chronický zápal - a kombinácia týchto metabolických problémov - sú rizikovými faktormi vývoja rakoviny - rakoviny močového mechúra, rakoviny prsníka, rakoviny hrubého čreva, rakoviny vaječníkov a rakoviny prostaty. Kvôli týmto trom oblastiam sa oplatí zaradiť kel do jedálnička.
Kel zastavuje procesy starnutia
Vitamín E, ktorý kel kučeravý obsahuje najviac zo všetkých druhov zeleniny, je účinným ochrancom buniek pred vplyvom voľných radikálov. Kel teda dokázateľne spomaľuje proces starnutia a omladzuje organizmus.
Pre objednávanie kliknite na obrázok.
Kel pre zdravie očí
Jedným z najčastejších dôsledkov starnutia je zhoršenie zraku. Existuje niekoľko živín v strave, ktoré môžu pomôcť zabrániť tomu, aby sa tak stalo. Kel je ideálny, pretože obsahuje luteín a zeaxantín, karotenoidové antioxidanty, ktoré sa nachádzajú vo veľkom množstve práve v keli. Mnoho štúdií ukázalo, že ľudia, ktorí jedia dostatok luteínu a zeaxantínu, majú oveľa nižšie riziko degenerácie makuly a šedého zákalu (dve veľmi časté ochorenia oka).
Kel dodáva vitalitu
Koncentrácia karoténov, resp. vitamínu A je najdôležitejšia na ochranu imunity slizníc, pôsobí ako takzvaný transkripčný faktor genetických signálov, ktoré zabezpečujú vitalitu, optimizmus a dynamiku.
Kel na osteoporózu
Kel je jedným z najlepších zdrojov vitamínu K na svete - jeden pohár obsahuje takmer 7-násobok odporúčanej dennej dávky. Je absolútne rozhodujúci pre zrážanie krvi a to tým, že "aktivuje" určité bielkoviny a poskytuje im schopnosť viazať vápnik. Ak trpíte osteoporózou, mali by ste kel zaradiť do svojho jedálneho lístka dva razy do týždňa.
Použité zdroje:
https://zena.pravda.sk/zdravy-zivot/clanok/364359-kel-pravdepodobne-najzdravsia-zelenina-sveta-preco-ju-jest/
https://zdravopedia.sk/zelenina/kel-kuceravy-10-ucinkov-na-zdravie