S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Čo sú to humáty?

13.06.2021

Čo sú to humáty?

Počuli ste už o humátových hnojivách? A ako ich používať? Určite by ste mali vyskúšať tieto zázračné prostriedky v plnej akcii. Výsledky vás zaiste presvedčia. Sme zvyknutí, že humáty nazývame hnojivom, no skutočnosti sú to stimulátory rastu rastlín. A navyše pozitívne vplývajú na úrodnosť pôdy.

Humusové preparáty – humáty – sa získavajú chemickým spracovaním prírodných surovín a ako účinnú zložku obsahujú určitým spôsobom definované humusové látky. Podľa použitej technológie môžu byť dodávané buď v kvapalnom alebo vysušenom stave. Pretože sa používajú v relatívne čistom stave, sú aplikované dávky v porovnaní s tradičnými humusovými hnojivami spravidla veľmi nízke, čo priaznivo ovplyvňuje ekonomickú stránku ich aplikácie.

EKOLOGICKÁ OCHRANA NÁŠHO OVOCIA A ZELENINY



Kliknite na obrázok a zoznámte sa

O podrobnejší popis ich efektívnosti a vhodnosti pre záhradkárov sme sa opýtali doc. Ing. Ladislava Vargu, PhD., z Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre, Katedra agrochémie a výživy rastlín. Docent Varga je aj spoluautorom eShopom Zelený ježko ponúkanou publikáciou Výživa a hnojenie záhradkých rastlín.
 
Ekologicky čistý rastový regulátor
Humusové preparáty obsahujú širokú škálu biologicky aktívnych látok. Ich chemické spracovanie umožňuje získať celý rad preparátov rôzneho charakteru, použiteľných v humánnej a veterinárnej medicíne v rastlinnej a živočíšnej výrobe. 
Chemická povaha biologicky aktívnych látok humátov a chemických premien jeho humátového komplexu je základom pre vznik účinného ekologicky čistého rastového regulátora vyznačujúceho sa stimulačným pôsobením na rast rastlín, s možnou fungicídnou aktivitou. Oxihumát preukázal vysokú fungicídnu aktivitu a široké spektrum pôsobenia proti chorobám.
 
Aké sú výhody humátov?
Humáty sú z toxikologického hľadiska látky neškodné a svojím zložením neohrozujú životné prostredie, a teda ani zdravie ľudí. Humáty priaznivo ovplyvňujú fyzikálno-chemické vlastnosti pôdy, vodný a vzdušný režim, pufrovaciu schopnosť pôdy, viazanie živín do prístupných foriem a mikrobiologickú činnosť pôdHumáty (vápenaté, sodné, draselné a amónne) zvyšujú prijímaciu kapacitu koreňov pre minerálne živiny a rastlina sa stáva odolnejšou voči nepriaznivým podmienkam prostredia.
.
Nízka cena
Využitie stimulačných látok z humátov vo výžive rastlín, najmä v kombinácii s priemyselnými hnojivami je v súčasnej dobe veľmi aktuálne ako z pohľadu ekonomického, tak aj ekologického. Humáty (vápenaté, sodné, draselné a amónne) zvyšujú prijímaciu kapacitu koreňov pre minerálne živiny a rastlina sa stáva odolnejšou voči nepriaznivým podmienkam prostredia. Môžu sa aplikovať nielen s minerálnou výživou, ale aj s prípravkami na ochranu rastlín, či už klasickými alebo bakteriálnymi.
 
Zvýšenie pôdnej úrodnosti
Optimálna úroveň minerálneho hnojenia postupne zlepší biologické vlastnosti pôdy a nepriamo sa tým zvýši i pôdna úrodnosť. A teraz viac o hnojive Humix®:
Hnojivo Humix® sa prednostne používa na ošetrenie obilnín, olejnín, pri výrobe osiva, v sadovníctve, ovocinárstve, vinohradníctve a pri výsadbe lesných kultúr. Taktiež na regeneráciu, podporenie rastu porastov pestovaných aj v nepriaznivých podmienkach, napr. na hnojenie slabo prezimovaných alebo podmáčaných porastov obilnín a krmovín, na hnojenie ovocných stromov, viniča a drobného ovocia aj v období sucha, keď je prijímanie živín z pôdy obmedzené. Ďalej na podporenie rastu po vysadení sadeníc zeleniny, okrasných rastlín, kvetov a podobne. Je vhodnou doplnkovou výživou rastlín pestovaných na vápenatých pôdach, ktoré často trpia chlorózou.
 
Aplikovať s minerálnou výživou a ochranou rastlín
Využitiu stimulačného efektu humátov vo výžive poľnohospodárskych plodín sa venuje v súčasnom období vo výskume, ale aj v poľnohospodárskej praxi značná pozornosť. Je známe, že humusové látky priaznivo ovplyvňujú fyzikálno-chemické vlastnosti pôdy, vodný a vzdušný režim, pufrovaciu schopnosť pôdy, viazanie živín do prístupných foriem a mikrobiologickú činnosť pôd. Humáty sú z toxikologického hľadiska látky neškodné a svojím zložením neohrozujú životné prostredie. Humáty vápenaté, sodné, amónne, atď., majú stimulačné, adsorpčné a ochranné vlastnosti, a preto je výhodné aplikovať ich spolu s minerálnou výživou a ochranou rastlín. Aplikované humáty vnášajú do pôdneho roztoku značné množstvo povrchovej energie, vplyvom ktorej sa zlepšujú podmienky výživy rastlín na úrovni iónových a molekulárnych procesov. Dôsledkom týchto vplyvov je regulovaný príjem živín rastlinami s výsledným pozitívnym efektom na úrodu a kvalitu rastlinnej produkcie.
.
Ak ste prísnymi odporcami chémie a vyznávate predovšetkým prírodné látky, tak práve pre vás a vašich "zelených" priateľov sú humáty určené.
.
Humix® Univerzál je špeciálne kvapalné listové a pôdne hnojivo obsahujúce humínové látky z Leonarditu, makroprvky a mikroelementy určené pre výživu záhradných a poľných plodín. Aplikáciou na list sa zintenzívňuje výživa rastlín, podporuje rast koreňového systému a celej rastliny, čo spôsobuje dosiahnutie vyššej a kvalitnejšej úrody. Zálievka spôsobuje zvýšenie obsahu mikroelementov a tvorbu humusu, umožňuje vytvorenie optimálnej pôdnej štruktúry.

Chemické zloženie
- Humínové látky min. 3,0 % hmot., Draslík (K2O) min. 2,5 % hmot., Fosfor (P2O5) min. 1,0 % hmot., Cu, Zn, Fe, Co, B, Mn, Mo
- Hodnota pH = 9 – 10
- Mikroelementy sú viazané v chelátovej forme.

Odporúčaná aplikácia
Pred použitím hnojivo dôkladne pretrepať. Na postreky rastlín sa odporúča používať v koncentrácii cca 20 – 50 ml na 10 l vody. Pri zálievke odporúčame zvýšiť dávku o 100 %. Na 1 ha aplikovať postrekom 3 x 3 až 5 l hnojiva Humix® Univerzál v dávke vody min. 200 l/ha. Odporúča sa postrek rastlín opakovať v 7- až 10-dňových intervaloch. Pri rozkvitnutých kvetoch neaplikujeme postrekom na list, nakoľko hnojivo zanecháva vplyvom humátu draselného hnedé škvrny. V tomto prípade Humix® aplikujeme ako zálievku.

Hnojivo Humix® je dobre miešateľné s ostatnými prípravkami na ochranu rastlín, ale pred aplikáciou sa odporúča urobiť skúšku miešateľnosti. Ich spoločnou dosiahneme značnú úsporu energie a práce.
Veľkou výhodou hnojiva Humix® je nulová ochranná lehota, možnosť zberu plodov ihneď po aplikácii.

Aplikáciou hnojiva Humix® Univerzál dosiahneme
- zlepšenie regenerácie pletív rastlín poškodených v zimnom období,
- lepšie využitie živín z jesenného a jarného hnojenia,
- vyššia stresová odolnosť,
- zlepšenie rozvoja koreňového systému,
- zvýšenie využiteľnosti N a ďalších makroprvkov vo vegetačnom období.

Pôsobenie hnojiva Humix® Univerzál na pestované plodiny

Humix® Univerzál svojím zložením
- aktívne stimuluje a podporuje výživu pestovaných plodín,
- eliminuje deficit významných makroprvkov a mikroelementov v rastline,
- zlepšuje prijímaciu kapacitu koreňov rastlín pre minerálne živiny,
- zvyšuje využiteľnosť aplikovaných živín z postreku hnojiva na listy rastlín,
- stimuluje regeneráciu poškodených rastlinných pletív,
- zvyšuje energiu klíčivosti a percento vyklíčených semien.

Jesenná aplikácia
- zvyšuje mrazuvzdornosť,
- zlepšuje prezimovanie plodín,
- priaznivo pôsobí na nasadzovanie generatívnych orgánov,
- významne ovplyvňuje počet semien v šešuli, v klasoch,
- priaznivo vplýva na kvalitatívne parametre (obsah tuku v semenách, hrubého proteínu, HTZ).

Jarná aplikácia
- zlepšuje využitie živín z jesenného a jarného hnojenia,
- podporuje regeneráciu pletív rastlín poškodených v zimnom období,
- eliminuje dočasný nedostatok makroprvkov a mikroelementov v rastline spôsobený nepriaznivými pôdnymi a klimatickými faktormi.

Pôsobenie hnojiva Humix® Univerzál na pestovanú pôdu
Pôdnou aplikáciou sa obmedzujú prejavy deficitu mikroelementov (Cu, Zn, Fe, Co, B, Mn, Mo) v pôde, zvyšuje sa hladina uvedených mikroelementov v pôde, zvyšuje sa obsah organických a anorganických látok, stimuluje sa rast pôdnych baktérií a užitočných mikroorganizmov, zlepšuje sa celková štruktúra pôdy najmä na ťažších ílovitých pôdach, podporuje premenu fosforu a dusíka v pôde na formy prijateľné pre rastliny, zvyšuje sa využiteľnosť priemyselných hnojív rastlinami, znižuje ich hromadenie v pôde a vyplavenosť do spodných vôd, spoločné dávkovanie Humix®-u Univerzál a priemyselných hnojív znižuje celkovú dávku priemyselných hnojív.

Kde si môžem objednať Humix® Univerzál?
Kliknite na obrázok produktu vpravo.

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YTIwMzc4M