S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Silný imunitný systém – pilier zdravia

16.05.2021

Silný imunitný systém – pilier zdravia

Stav nášho zdravia a kvalitný priebeh celého života závisí od nášho imunitného systému. Poruchy imunity alebo jej nadmerné zaťažovanie, nielen zhoršujú, ale i skracujú život. Ako sa brániť týmto poruchám?

Zlyhanie imunitného dozoru má veľký podiel i na výskyte rakoviny. Vedci sa zhodujú, že spoločným menovateľom tejto zákernej choroby je znížená protinádorová imunita, ktorá umožní patogénnym bunkám nekontrolovateľné bujnenie – vzniká rakovina. Kým je imunitný systém človeka silný a v poriadku, postará sa sám o narušené bunky, ktoré včas a bez následkov zlikviduje. Keď však imunitu oslabíme dlhodobým stresom, nesprávnou životosprávou, alebo iným vonkajším vplyvom, môže – bohužiaľ – dôjsť k ochoreniu.

Autorka: Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Uverejnené: OnkoMagazín

 

Za všetkými zdravotnými problémami hľadajme zníženú imunitu
V súčasnosti trpí poruchou imunitného systému každý tretí človek, z nich 70% má rôzne alergické ochorenia. Navyše, rakovina a jej liečba môže (rôznym spôsobom) ovplyvniť imunitný systém. Niektoré druhy rakoviny, najmä lymfómy a leukémie, môžu znížiť účinnosť prirodzenej imunitnej obrany tela tým, že bránia kostnej dreni vyrábať dostatok zdravých bielych krviniek.

Po chirurgickom zákroku môžeme byť náchylnejší na infekcie – následkom poškodenia kože alebo slizníc, ktoré sú súčasťou prirodzenej obranyschopnosti tela.
Rádioterapia často prechodne ovplyvní imunitu, keďže sa pri nej znižuje produkcia bielych krviniek.
Chemoterapia môže mať tiež významný vplyv na imunitný systém, a môže znížiť obranyschopnosť organizmu proti infekcii po dobu niekoľkých mesiacov v priebehu, ako aj po ukončení liečby. Je to tak preto, že aj chemoterapia znižuje počet bielych krviniek (často sprevádzané znížením počtu červených krviniek a krvných dostičiek).

.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

          
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

.

Ako posilniť obranyschopnosť organizmu
Aby náš imunitný systém, ktorý nikdy nespí a nikdy nie je unavený, mohol optimálne pracovať, musíme mu pomôcť, a vytvoriť preň vhodné podmienky. Preto sa v dnešnej dobe stáva nevyhnutnou prevencia.

Studené počasie a dážď, sú zaťažkávajúcou skúškou nielen pre onkopacientov. Ak máme oslabenú imunitu, ľahko prechladneme, a aj najmenší nápor vírusov a baktérií nám môže spôsobiť infekciu horných dýchacích ciest. Aby sa však infekcia nestala chronickou, nemusíme hneď siahať po antibiotikách. Ich častým užívaním si totiž môžeme vypestovať nielen rezistenciu voči choroboplodným baktériám, ale aj typické vedľajšie účinky, ako sú hubové infekcie a poškodenia črevnej mikroflóry.

Vyskúšajte uvedené rady, a ak ich dodržíte, presvedčíte sa, že nadchádzajúca zima sa dá prežiť aj príjemnejšie, bez chorôb a nachladnutia.

Významná úloha stravy
Centrálnu úlohu v odolnosti imunitného systému voči nákaze zohráva strava. Z hľadiska podpory a posilnenia imunitného systému, sú významné nielen potraviny s dostatočným množstvom antioxidačných vitamínov A, C a E, ale aj troch stopových prvkov – zinku, selénu a železa. Ak je zloženie týchto látok vyvážené, dochádza u antioxidantov k tzv. tandemovému efektu. To znamená, že každý v kombinácii s iným, dosiahne svoj maximálny účinok. Medzi najväčších nepriateľov nášho tela totiž patria voľné radikály, ktoré sa nachádzajú nielen v životnom prostredí. Navyše, organizmus ich produkuje v priebehu látkovej premeny, a zvlášť počas boja s choroboplodnými zárodkami. A vtedy je (okrem vitamínov) užitočný zinok, lebo udržiava v stálej činnosti imunitné bunky. Selén tieto bunky chráni pred voľnými radikálmi, železo zase podporuje makrofágy pri zaregistrovaní a ničení pôvodcov ochorení a cudzích látok. Preto je základným východiskom, jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny s vysokým obsahom:

 vitamínu A (vaječný žĺtok, mlieko, pečienka),
 beta-karoténu (mango, mrkva, špenát, marhuľa, tekvica, melóny, rajčiny),
 vitamínu C (zvlášť bohaté sú citrusové plody, kivi, brokolica, paprika, šípky, chren),
 vitamínu E (rastlinné oleje, avokádo, slnečnicové jadrá, pistácie, červené druhy papriky).

Okrem čerstvej zeleniny, častejšie zaraďujme do stravy aj krátko podusenú a nakladanú zeleninu (kyslá kapusta, uhorky, papriky atď.). V zimnom období by sme mali konzumovať tiež najrôznejšie celozrnné obilniny, orechy, semená, jadierka, strukoviny, mäso, ale aj bielkoviny obsiahnuté v klíčkoch a výhonkoch obilovín a strukovín.

Najbohatším zdrojom:
 selénu sú morské ryby, kukurica, droždie, cesnak, mäso, hríby, kokosový orech, paraorech, sezam,
 zinku sú tekvicové jadrá, šošovica, fazuľa, pšeničné klíčky, huby, ryby, mäso, kakao, melasa, žĺtok,
 železa je melasa, droždie, pšeničné klíčky, otruby, strukoviny, proso, pečienka, mäso, ryby, celozrnné výrobky, sušené marhule.

Dopujme imunitný systém diétou proti nádche
Každodenne zásobujme organizmus (okrem vitamínov a minerálov) prírodnými antibiotickými látkami z červenej repy, cesnaku, cibule či chrenu, ako aj z korenín (zázvor, klinčeky, čierne korenie, kurkuma, kardamóm, čili papričky), ktoré majú antibakteriálne a antivírusové účinky.

Tipy: Denná dávka nastrúhaného chrenu a jablka v pomere 1 : 1 je 1 – 4 PL. Alebo posekajme niekoľko strúčikov cesnaku na tenké plátky, zalejme ich medom a nechajme stáť 2 – 3 hodiny. Vezmime vyextrahovanú šťavu a užívajme po lyžičkách medzi jedlom.

Kvalitu výživy neurčuje len jej zloženie
Zdravá výživa závisí aj od dobrého trávenia, na čo potrebujeme bezpodmienečnú spoluprácu „priateľských“ – probiotických baktérií, ktoré v hojnom počte žijú v našom čreve. Tie chránia črevnú sliznicu pred útokmi iných, agresívnych bakteriálnych kmeňov. Preto by sme si ich mali pestovať, a nie ničiť, napríklad zbytočným užívaním antibiotík. Čo im, naopak, jednoznačne prospieva, sú biele jogurty a iné kyslomliečne výrobky, kyslá kapusta a dostatok vlákniny. Tým, že zabezpečujú zdravú funkciu čreva, priamo posilňujú našu imunitu, pretože bunky obranného systému sa tvoria priamo v črevách, a hlavná časť práce imunitného systému prebieha práve na povrchu čriev človeka. Tento povrch je totiž najväčším miestom, kde sa imunitný systém stretáva s potravou.

Povrch čriev tvorí asi 200 štvorcových metrov – to je povrch veľkosti športového ihriska. Práve preto nie je ľahostajné, čo sa deje na tejto „trecej – nárazníkovej ploche“, kde organizmus triedi zjedené potraviny na stavebné látky a zbavuje sa odpadu.

Probiotické mliečne baktérie – laktobacily a bifidobaktérie z jogurtov či kyslej kapusty, sa usídlia na stenách hrubého čreva, a tam produkujú kyselinu mliečnu a rôzne organické kyseliny. Vďaka nim patogénne a hnilobné baktérie hynú. Dôležitá je aj ich schopnosť produkovať bakteriocíny – peptidy a proteíny s antibiotickými vlastnosťami. Bakteriocíny tak zabraňujú jednak uchyteniu, ako aj premnoženiu choroboplodných baktérií, a súčasne neutralizujú ich vedľajšie nežiaduce účinky. Niektoré produkujú tiež vitamíny B a vitamín K. Už len z týchto niekoľkých faktov vyplýva, že sa tu nepretržite odohrávajú procesy, ktoré významne ovplyvňujú naše zdravie, vitalitu. V súčasnosti je k dispozícii veľa možností, ako si užitočné baktérie v čreve doplniť vo forme kvalitných výživových doplnkov.

.

Knihy z edície AKO NA TO?

                   
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

.

Pitný režim a imunita
Dôležité je tiež nezabúdať na dostatočný príjem tekutín. Najlepšia je voda a bylinkové čaje. Vlhké prostredie zastaví chorobné zárodky: kto udržuje nosnú sliznicu vlhkú, bráni choroboplodným zárodkom, aby sa dostali cez nos do tela. Ak málo pijeme, riskujeme vysušenie slizníc.

Ďalšie podporné piliere
Posledné výskumy v imunológii potvrdili aj úzke prepojenie medzi psychikou a imunitou. Kým pri krátkodobom strese sa imunitná odpoveď organizmu zlepšuje, dlhodobý stres spôsobuje jeho preťaženie a rôzne poruchy funkcie imunitného systému. Výsledkom je zvýšený výskyt opakovaných, či chronických infekčných chorôb, i onkologických ochorení. Tretím podporným pilierom našej imunity je fyzická aktivita. Pohyb je takou prirodzenou súčasťou života, že každý z nás si iste nájde formu pohybu, ktorá bude najlepšie vyhovovať jeho naturelu. Ideálne sú vytrvalostné disciplíny: beh, plávanie, cyklistika a dlhšie prechádzky vo svižnom tempe.

Imunitný systém podporme cieleným tréningom
Oslabená sila voči chorobám sa dá úspešne zvýšiť prostredníctvom stimulácií. To nie je nič nové, a je to dobrá správa pre všetkých, ktorí majú oslabený imunitný systém. Konštatovanie, že ten môj je jednoducho slabý, už neplatí. Všetci, ktorí podľahneme každej chrípkovej vlne, v lete máme herpes na perách, alebo hubové ochorenia, by sme sa mali zvlášť zaoberať témou imunitného tréningu. Dokonca aj alergické reakcie je možno ovplyvniť. Tieto súvislosti zistila psychoneuroimunológia. Negatívny postoj k životu, stály smútok, nevyriešené problémy obmedzujú činnosť obranného systému. Zlý duševný stav zle vplýva na súhru medzi mozgom, produkciou hormónov a obranným systémom. Mnohé údaje z pokusov, ako aj experimentálne pozorovania, ukazujú, že duševná rovnováha, pozitívne myšlienky, príjemná atmosféra, zdravie a pocit blaha, posilňujú imunitný systém. Predpokladá sa, že to robia endorfíny a chemokíny. Obe látky produkuje naše telo, a robia nás šťastnými. Aby organizmus onkologického pacienta mohol produkovať tieto látky v dostatočnom množstve, musí sa bezpodmienečne vyrovnať so svojou zdravotnou situáciou, pozitívne pristúpiť k liečbe, a veriť v jej úspešný priebeh.

.

.

BUĎME ODOLNÍ VĎAKA URČITÉMU SYSTÉMU

Je jedno, či ide o dieťa, alebo dospelú osobu, zdravého, či chorého. Aby imunitný systém pracoval optimálne, potrebuje našu podporu a cielený tréning.

Najlepšie tipy:
Tarzanov bubnovací trik: V týmusovej žľaze (leží priamo za prsnou kosťou) sa tvoria bunky obranného systému – dozrievajú tu T-lymfocyty. S pribúdajúcim vekom sa žľaza zmenšuje; preto ju denne stimulujme jemným bubnovaním päsťami na hrudník, v pomalom rytme, asi 1 minútu.
Pravidelné studené sprchy držia imunitné bunky v strehu: Každé ráno sa sprchujme striedavo studenou a teplou vodou (studenou vždy iba 1 minútu, a končime ňou). Prúd studenej vody pritom veďme vždy od päty smerom k hlave! Krátke studené podráždenie uvoľňuje kyslíkové molekuly, ktoré ničia nielen choroboplodné zárodky, ale aj rakovinové bunky.
Vlhké prostredie zastaví chorobné zárodky: Udržujme nosnú sliznicu vlhkú – prísunom dostatočného množstva tekutín.
Chronický nedostatok spánku výrazne škodí: V hlbokej fáze spánku sa tvoria protilátky z aminokyselín, a iné obranné látky. Doprajme si denne najmenej 8 hodín spánku (najmä v zime).
 Čerstvý vzduch a šport pomáha imunitným bunkám: Získame pre obranu dôležitý kyslík. Najmä pravidelný pohyb zabezpečuje duševnú rovnováhu. Ideálne sú druhy vytrvalostných športov, ako je beh, bicyklovanie a plávanie, 30-minútové prechádzky v rýchlom tempe. Pohyb pôsobí dobre nielen na psychiku (odbúrame ním stres), ale pozitívne vplýva aj na srdcovo-cievny systém.
 Smiech povzbudzuje imunitný systém: Zvyšuje počet T-lymfocytov a znižuje množstvo stresového hormónu kortizolu, ktorý oslabuje imunitu takmer o 50 %.
 Vychutnávajme umenie: Navštevujme koncerty, divadlá, výstavy, to všetko stimuluje dušu a imunitný systém. Relaxujme denne pri hudbe, s ňou sa nám všetko darí lepšie, a kreativita i výkonnosť sa zvýšia.

.

              Prečo treba piť?                                   Prírodné antibiotiká a imunita

      

.

PREČO TREBA PIŤ?
Katarína Horáková hovorí o tom, že mnohí sa jej pýtajú, čo majú robiť - konzumujú mnoho vlákniny a aj napriek tomu ich trápi zácpa. Odpovede sú vo väčšine prípadov rovnaké. Opýtaní hovoria, že pijú veľmi málo, starí ľudia dokonca nepijú počas dňa takmer vôbec. A to je veľmi zlé. Ak si uvedomíme, pri konzumácii vláknin, tá nám v tele naboptnáva a postupne odsáva všetku tekutinu. Potom odpad omnoho ťažšie prechádza hrubým črevom. Navyše nedostatok kvapalín nám zahusťuje krv, čo spôsobuje, že dôležité centrá tela nie sú dostatočne zásobované prepotrebnými živinami. Tento fakt zapríčiňuje, že pociťujeme únavu a nemáme dostatok síl. Na záver spotu profesorka Katarína Horáková ukazuje postup, akým treba vodu konzumovať, aby bol pitný režim účinný. Obzvlášť dôležité je to pre mozog, aby fungoval podľa očakávania. Potrebuje byť poriadne okysličovaný a aj vyživovaný.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZTZlOTY1O