S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Fit so špargľou

06.05.2019

Fit so špargľou

Špargľa je jarná májová delikatesa. Jej zázračné liečivé vlastnosti poznali už v staroveku. Špargľa patrí k najlepším prírodným omladzovacím prostriedkom, známe sú jej detoxikačné schopnosti a oddávna sa považuje aj za účinné afrodiziakum.

Špargľová kúra
Používa sa na celkovú očistu organizmu. Špargľa je chutná, zdravá a nízkokalorická. Jej stonky pokrývajú drobné lístky, ktoré pripomínajú šupinu. Môžeme ju dostať v dvoch formách – zelenú a bielu. Farbu určuje metóda jej pestovania. Biela špargľa rastie pod zemou v tme. Ak sa hlavičky dostanú na svetlo, sfialovejú. Zelená špargľa rastie od začiatku na povrchu záhonu. Zelená má tiež intenzívnejšiu chuť ako biela.

V čom je jej tajomstvo?
Vplyvom svetla a slnečných lúčov produkuje zelené farbivo chlorofyl. Toto farbivo jej nedodáva iba korenistejšiu chuť, ale svojimi vnútornými hodnotami prevyšuje bielu špargľu. Zelená špargľa obsahuje viac kyseliny asparágovej – jeden zo životne dôležitých stavebných kameňov bielkovín, ktorá je dôležitá na rýchlejšie a lepšie prečistenie organizmu. Obsahuje viac vitamínu C, ktorý sa najčastejšie nachádza v hlavičkách špargle, aj beta-karotén – predstupeň vitamínu A, ktorý je potrebný pre neporušený imunitný systém a peknú pokožku. 

Obsahové látky
Je zdrojom antioxidantov vrátane glutatiónu, ktoré chránia pred rakovinou a rastom šedého zákalu. Obsahuje veľa vody, vlákninu, bielkoviny, málo sacharidov. Je cennou zásobárňou celého spektra živín. Obsahuje veľa beta- karoténu, vitamínu E a C, ako aj vitamíny skupiny B (thiamín, riboflavín, pyridoxín, niacín, biotín, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú). Rovnako nezanedbateľný je v špargli obsah draslíka, zinku, fosforu, jódu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, síry, medi a selénu.

Čerstvé bylinky

Prežívajú na jar vrcholnú sezónu. Len v tomto období produkujú veľa éterických olejov, ako felandrén, apiol a eugenol. Práve na týchto obsahových látkach najviac záleží! Kôpor, estragón, majorán a rozmarín povzbudzujú chuť do jedla a podporujú trávenie. Tymián pôsobí utišujúco, s petržlenom býva každá jarná kúra úspešná, pretože odvodňuje a čistí krv. Vďaka beta-karoténu a vitamínu C sme odolní voči negatívnym vplyvom prostredia. Draslík a železo sú dôležité na tvorbu krvi. Ak chceme vyťažiť maximálnu silu z byliniek, jednoducho si ich rôzne kombinujme. Ponúkam vám nové nápady, ako upraviť špargľu a rôzne bylinky. Skúste si pripraviť jedlá, ktoré sú v receptoch na štyri porcie.

Čerstvá špargľa s bylinkovou omáčkou
1,5 kg špargle, 1 zväzok miešaných bylín (petržlenová vňať, pažítka, kôpor), 2 vajcia uvarené natvrdo, 3 PL vínneho octu, 2 PL olivového oleja a 300 g 2,5 % jogurtu.
Z vajec oddelíme žĺtok a pretlačíme ho cez sitko. Pridáme vínny ocot, postupne pridávame olej a všetko zmiešame. Potom pridáme jogurt, byliny nasekané nadrobno a bielky, nakrájané na menšie kocky. Všetko zmiešame dokopy. K tomu bohato naservírujeme uvarené špargle, na osobu asi 300 gramov. (Energetická hodnota jednej porcie 896 kJ = 213 kcal).

Omeleta so špargľou a bylinkovou omáčkou
Po 500 g zelenej a bielej špargle, soľ, cukor, 1 KL rastlinného masla, 1 mladá cibuľka, 25 g miešaných bylín, 150 g jogurtu, 5 PL oleja, 1 KL horčice, kurkuma, 6 veľkých vajec, 2 PL mlieka, 1 PL pažítky, čierne korenie a niekoľko lístkov krkošky.
Špargľu očistíme, bielu úplne, zelenú ošúpeme iba v spodnej tretine. Na pare dusíme približne 20 minút.
Príprava zeleninovej omáčky: cibuľku očistíme a nasekáme, zmiešame s bylinami, jogurtom a 1 PL oleja. Dochutíme horčicou, soľou a kurkumou.
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme spolu s mliekom, pažítkou, korením a soľou. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi. Na panvici zohrejeme 1 PL oleja a  postupne upečieme štyri omelety. Na každú hotovú omeletu pridáme biele a zelené špargle, omeletu preložíme napoly a ozdobíme lístkami krkošky. Servírujeme s bylinkovou omáčkou. (Energetická hodnota jednej porcie 896 kJ = 213 kcal Energetická hodnota jednej porcie 926 kJ = 221 kcal).

Článok bol spracovaný podľa knižky profesorky Kataríny Horákovej Oddelená strava: Recepty a diéty.

 

 

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZmY3ZjE1Z