S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Hlávkový šalát je vitamínová bomba

04.02.2020

Hlávkový šalát je vitamínová bomba

Hlávkový šalát patrí k najstarším pestovaným druhom zeleniny s vysokou biologickou hodnotou. Konzumujú sa jeho listy zvyčajne za čerstvého stavu ako samostatná príloha k jedlám alebo ako súčasť rôznych zeleninových šalátov. Jeho listy majú veľmi dobrú chuť a sú ľahko stráviteľné. Odborníci túto zeleninu zaraďujú medzi najzdravšie druhy potravín.

Hlávkový šalát veľmi rýchlo rastie a vo veľkých mäkkých listoch sa tvorí vysoká koncentrácia účinných látok. Hlávkový šalát iste nepatrí na popredné miesto nášho jedálneho lístka, a predsa sa s ním stretávame veľmi často - zelený šalátový lístok je vždy aspoň súčasťou zeleninovej oblohy pokrmu.

Môžeme si vybrať z rozličných šľachtených kultivarov hlávkového šalátu – cukrový s mierne horkastou chuťou, červenkastý, kučeravý, s pevnou hlávkou, svetlozelený, žltobiely alebo chrumkavý. Výber je naozaj bohatý.
Všeobecne sa delí do troch typov:
1. hlávkový šalát - zelený a červeno listý
2. ľadový šalát - krehká a lahodná varianta hlávkového šalátu
3. rímsky šalát - má pevnejšie listy a mandľovú chuť, tvarom sa veľmi podobá na čínsku kapustu

Obsah vitamínov a minerálov v hlávkovom šaláte
Hlávkový šalát obsahuje vitamín B1, B2, B6, C, E, K, vitamín A - karotény, niacín-B3, kyselinu listovú-B9 aj pantotenovú-B5 a biotín-B7. Z minerálnych látok najmä železo a vápnik, ďalšími účinnými látkami sú sodík, zinok, fosfor, horčík, draslík, mangán, chróm, selén a nikel. Okrem toho obsahuje množstvo vlákniny. Šalát je dobrý na trávenie, chudnutie, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu a dodáva životnú energiu, zlepšuje zužitkovanie bielkovín a okysličenie buniek, posilňuje nervy a zlepšuje koncentráciu, atď.

  

Hlávkový šalát a jeho účinky na zdravie:

Šalát podporuje zdravie mozgu
Poškodenia mozgu môžu viesť k smrti neuronálnych buniek, čo vedie k závažným ochoreniam mozgu, ako je Alzheimerova choroba. Extrakty zo šalátov, podľa mnohých štúdií, riadili smrť neurónových buniek. Šalát je bohatý na diétne dusičnany. Táto zlúčenina je konvertovaná na oxid dusnatý v tele, čo je bunková signálna molekula, ktorá podporuje endotelovú funkciu. Zníženie endotelovej funkcie prispieva k poklesu kognitívnych funkcií a iným neurologickým poruchám súvisiacim so starnutím. Príjem šalátu to zastaví.

Šalát na trávenie
Hlávkový šalát obsahuje veľa vody a dobre požutý a natrávený zo žalúdka prináša do čriev množstvo vlákniny, ktorá zabezpečuje rýchlejšie pohyby čriev a pomáha odstraňovať zníženú činnosť čriev a zápchu.

Šalát zlepšuje zužitkovanie bielkovín
Kyselina listová stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, ktorá je potrebná na to, aby sa už v žalúdku začal chemický rozklad bielkovín. Každý lístok hlávkového šalátu umožní nášmu organizmu lepšie využiť bielkoviny.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

             

               
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Šalát na tvorbu červených krviniek
Červenolisté sorty hlávkového šalátu majú vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá sa nachádza takmer výhradne v surovej zelenine. Tento vitamín skupiny B slúži ako takzvaný transportér uhlíka pri produkcii hému - zložky krvného farbiva hemoglobínu, ktorý zabezpečuje tvorbu červených krviniek. Divo žijúce zvieratá vďačia zeleným rastlinám za to, že majú v tele dostatok červených krviniek a ich bunky sú optimálne okysličené.

Šalát na chudnutie
Vláknina viaže a odstraňuje jedovaté látky a tuky a pomáha nám zbaviť sa prebytočných kilogramov. Ďalším dôvodom prečo jesť šalát je, že jedna porcia šalátu obsahuje len 5 kalórií a extrémne nízky obsah tuku. Okrem toho, šalát pomáha preklenúť medzeru medzi mikroživinami, ktorá je inak ťažko dosiahnuteľná pri nízkokalorickej diéte.

Šalát bojuje so zápalom
Určité proteíny v šaláte, podobne ako lipoxygenáza, pomáhajú kontrolovať zápal. Čím tmavší je šalát, tým viac antioxidantov má - čo ďalej prispieva k jeho protizápalovým vlastnostiam. Šalát je jednou z tých zelenín, ktoré sú bezpečné z hľadiska bolesti. Môžete zahrnúť dva šálky surovej listovej zeleniny do vašej stravy pravidelne a znížite tak riziko vzniku artritídy alebo súvisiacim bolestivým stavom.

Šalát na zdravé srdce
Šalát je dobrým zdrojom folátov, čo je vitamín B, ktorý premieňa homocysteín. Nezmenený homocysteín môže poškodiť krvné cievy a viesť k akumulácii plaku, čím poškodzuje srdce. Šalát je tiež bohatým zdrojom vitamínov A a C, ktoré pomáhajú oxidovať cholesterol a posilňujú tepny. Tieto dve živiny tiež zlepšujú prietok krvi a zabraňujú infarktom. Šalát tiež obsahuje draslík, ktorý znižuje krvný tlak a zabraňuje ochoreniam srdca. Spotreba šalátu môže tiež zvýšiť HDL (dobrý cholesterol) a znížiť úroveň zlého LDL cholesterolu.

Chcete si dopestovať šalát v záhrade?

Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi 

    
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Šalátom proti cukrovke
Štúdie ukázali, že zelená zelenina, najmä tá ako šalát, znižuje riziko diabetu 2. typu. To možno pripísať nízkemu glykemickému indexu (účinok konkrétneho jedla na hladinu cukru v krvi) šalátu, čo znamená, že nespôsobuje veľký nárast hladiny cukru v krvi. Jedna šálka šalátu obsahuje len asi 5 kalórií a 2 gramy sacharidov. Táto skutočnosť z neho robí aj zdravý doplnok k diabetickej strave. Odborníci odporúčajú rímsky šalát pred akoukoľvek inou odrodou, pretože obsahuje esenciálne mikroživiny (čo je dôvod, prečo je tmavší). Šalát tiež obsahuje lactucaxantín, antidiabetický karotenoid, ktorý znižuje hladiny glukózy v krvi a môže byť potenciálnou liečbou diabetu.

Šalátom pre zdravie očí
Šalát (najmä rímsky) obsahuje zeaxantín, super antioxidant, ktorý zlepšuje videnie. Zistilo sa, že bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. Tmavá zelená zelenina ako šalát obsahuje ako luteín, tak zeaxantín - jednu smrtiacu kombináciu na prevenciu závažných ochorení zraku. Jedna štúdia ukázala, že ženy na diéte s vysokým obsahom luteínu sú o 23% menej náchylné na vznik šedého zákalu.
Rímsky šalát je tiež dobrou náhradou za špenát (ďalšia zelenina dobrá pre oči). Niekoľko ďalších štúdií poukázalo na význam luteínu a zeaxantínu pri podpore zdravia očí a prevencii šedého zákalu a iných očných ochorení. Tieto dve živiny sa zdajú byť najsilnejšie, keď hovoríme o zdraví očí.

Ako pestovať hlávkový šalát?
Hlávkový šalát vyžaduje úrodnú, dobre prehnojenú pôdu. Je náročný na vlahu, potrebuje pôdu s vysokou zrážanlivosťou vody. Rovnako ako ostatné kapustovité rastliny, aj hlávkový šalát môže byť napadnutý škodcami. Rastlinu je potrebné počas vegetácie pravidelne zalievať, najlepšie ráno a večer odstátou dažďovou vodou.
Pri nedostatku vody rastliny zakrpatievajú, pri nadbytku vody dochádza k poškodeniu koreňového systému. Rastliny počas vegetácie prihnojujeme najmenej v dvoch dávkach tekutým hnojivom vhodným pre hlúboviny. Hnojivo by nemalo obsahovať veľa dusíka – pri prehnojení dusíkom dochádza k strate sýtosti farby. Tiež hrozí vyššie riziko napadnutia škodcami.
Počas vegetácie rastliny pravidelne okopávame a plejeme. Šalát rastie najlepšie na plnom slnku vo voľných pôdach, ktoré sú bohaté na dusík. PH pôdy by sa malo pohybovať v medzi 6,0 a 6,8. Väčšina odrôd rastie horšie pri vyšších teplotách ako 24 ° C. Pri teplotách nad 27 ° C sa môže stať, že šalát prestane rásť alebo nevyklíči zo semien.
Po zbere vydrží hlávkový šalát najdlhšie pri uchovávaní pri teplote 0 ° C. Životnosť šalátu sa znižuje pri skladovaní ovocia, ako sú jablká, hrušky a banány, ktoré urýchľujú zrenie. Vysoký obsah vody v šaláte (94,9 percent) vedie k problémom pri pokuse uchovať zeleninu, čo najdlhšie čerstvú – nemôže byť zamrazený, konzervovaný alebo sušený.

Použité zdroje:
https://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/505-hlavkovy-salat
https://zdravopedia.sk/zelenina/hlavkovy-salat-10-ucinkov-na-zdravie
https://detoxtela.sk/hlavkovy-salat/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MmRmZDdj