S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kaleráb je nenápadná zelenina s vynikajúcimi účinkami na zdravie

16.06.2020

Kaleráb je nenápadná zelenina s vynikajúcimi účinkami na zdravie

Koreňová zelenina patrí k najzákladnejším surovinám v našej kuchyni. Spestríme ňou akúkoľvek polievku a môžeme z nej pripraviť aj iné chuťovky. Napríklad z kalerábu, ktorý má vynikajúce účinky na zdravie, môžete vyrobiť zdravšiu verziu hranoliek, pripravíte z neho náhradu pyré a skvelé sú tiež placky z tejto zeleniny. Aby vaše deti nezačali protestovať, naučte sa ho správne dochucovať a vymyslite rôzne kreatívne recepty.

Ako väčšina rastlín pochádza kaleráb z oblastí okolo Stredozemného mora, za druhé miesto pôvodu je udávaná oblasť Tibetu v Číne. V súčasnosti je kaleráb najviac rozšírený v strednej a západnej Európe, kam prišiel s expanziou Rímskej ríše. Vo vzhľadovo odlišnej podobe sa pestuje aj na severe indického subkontinentu a v Japonsku.

Nutričná hodnota kalerábu 
Kaleráb má vysoký obsah vitamínov skupiny B, napr. vitamín B6, biotín, niacín, kyselina nikotínová, pantoténová a listová, vitamín C, vitamín A a vitamín K, obsahuje tiež veľa vlákniny, je bohatým zdrojom selénu, sodíka, draslíka, horčíka, vápnika, mangánu, železa a fosforu. Kaleráb posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám, posilňuje srdce, stimuluje okysličenie a dýchanie buniek, zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres, pomáha redukovať hmotnosť, zabezpečuje energiu a vitalitu, atď.

Kaleráb a jeho účinky na zdravie

Kaleráb zlepšuje trávenie
Rovnako ako väčšina kapustovitej zeleniny, aj kaleráb je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá môže zlepšiť trávenie. Vláknina pomáha presúvať potravu črevami, eliminuje zápchu, znižuje kŕče a nadúvanie a vo všeobecnosti zlepšuje kvalitu gastrointestinálneho systému a zároveň maximalizuje účinnosť príjmu živín.
Pre tých, ktorí chcú regulovať svoj metabolizmus alebo majú pocit, že niečo v ich tele nefunguje správne, by mali vyskúšať kaleráb, ktorý je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, z ktorých mnohé hrajú kľúčovú úlohu v enzymatických procesoch v tele. Táto životne dôležitá sieť reakcií a procesov určuje, ako sú naše telá funkčné a efektívne.


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Kaleráb znižuje riziko cukrovky
Cukrovka je ako epidémia postihujúca tisíce ľudí na celom svete. Prevencia prostredníctvom správnej stravy a kontrola hladiny cukru v krvi je kľúčom k udržaniu zdravého života bez cukrovky. Kaleráb obsahuje vysoké hodnoty polyfenolov a glukozinolátov, ktoré sú protizápalové a negatívne ovplyvňujú diabetes. Fialový kaleráb má relatívne silnejšie schopnosti bojovať proti cukrovke ako zelený druh.

Kaleráb zabezpečuje energiu a vitalitu
Kaleráb je bohatý na draslík a aj keď táto vlastnosť draslíka sa nehovorí príliš často, je to jeden z kľúčových hráčov v správaní svalov a nervov v tele. Pomáha nám pohybovať sa, dýchať, reagovať a fungovať každý deň. Ako taký, vysoký obsah draslíka v tejto zelenine z neho robí skvelý doplnok stravy, aby ste boli v skvelej forme, plní energie a vitality.

  

Kaleráb pre zdravé oči
Kaleráb je bohatým zdrojom karoténov, vrátane beta-karoténu, ktorý pôsobí ako antioxidačná zlúčenina v tele, najmä v očnej oblasti. Vitamín A môže pomôcť predísť makulárnej degenerácii a spomaliť alebo eliminovať výskyt šedého zákalu.

Kalerábom proti rakovine
Podobne ako ostatné kapustovité zeleniny, aj kaleráb obsahuje glukozinoláty, ktoré sú zlúčeninami so silnými protirakovinovými vlastnosťami. Glukozinoláty sú zlúčeniny na báze síry, ktoré sú zodpovedné za vôňu a korenie niektorých druhov zeleniny. Glukozinoláty sú zodpovedné za chemické reakcie, ktoré tvoria biologicky aktívne zlúčeniny, ako sú indoly a izotiokyanáty. Tieto zlúčeniny spôsobujú apoptózu (smrť buniek) v rakovinových bunkách. Tieto zlúčeniny tiež zabraňujú bunkovým mutáciám, ktoré často vedú k rakovine. Pravidelné konzumovanie kalerábu preukázalo, že do značnej miery znižuje riziko rakoviny ústnej dutiny a pľúc.


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Kaleráb na pevné kosti
Ako starneme, naše kosti sa oslabujú, ale jeden z najlepších spôsobov, ako sa tomuto procesu vyhnúť alebo ho výrazne spomaliť, je jesť potraviny bohaté na minerály, ako je kaleráb, s vysokým obsahom mangánu, železa a vápnika. Na zdravý vývoj kostí nie je potrebné konzumovať iba dostatočné množstvo mliečnych výrobkov. Musíte dbať aj na vyvážené zloženie jedálnička a hlavne pravidelný prísun zeleniny, ktorá taktiež obsahuje vápnik a iné dôležité zložky podporujúce dobrú stavbu kostí. Práve preto by ste nemali podceňovať ani kaleráb, ktorý môžete skombinovať s kvalitným syrom a maslom, aby ste z neho následne pripravili výbornú nátierku, ktorá pomôže aj kostiam.

S kalerábom budete mať krajšiu pleť 
Kaleráb spolu s jeho antioxidačnými vlastnosťami je tiež zdrojom vitamínu C, poskytuje až 62 mg vitamínu C na 100 gramov porcie. Vitamín C je posilňovač imunity, ktorý posilňuje telo zvnútra a podporuje tvorbu kolagénu v tele. Pomáha spomaliť proces starnutia a zabraňuje vzniku vrások a ďalších známok starnutia. Zdravé telo zahŕňa zdravú a žiariacu pokožku.

Kaleráb ako prevencia pred hemoroidmi
Pri nezdravom stravovaní sa môže stať, že už aj vaše deti budú mať ťažkosti s hemoroidmi. Dochádza k tomu vtedy, keď mávajú často zápchu a zhorší sa im kvôli tomu trávenie. Keďže kaleráb má veľa vlákniny, ostatné potraviny sa ľahšie spracujú, pri stolici nebudú musieť tak veľmi tlačiť a nespôsobia si takéto nepríjemnosti.

.

PRE OCHRANU ZÁHRADY


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Použité zdroje:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/256520/10-dovodov-preco-by-mali-deti-jest-kalerab-pravidelne/
https://zdravopedia.sk/zelenina/kalerab-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zdravie.sk/clanok/57100/kalerab-pre-zdravie-ciev-i-pokozky

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZjQ0MmNlM