Koreňová zelenina patrí k najzákladnejším surovinám v našej kuchyni. Spestríme ňou akúkoľvek polievku a môžeme z nej pripraviť aj iné chuťovky. Napríklad z kalerábu, ktorý má vynikajúce účinky na zdravie, môžete vyrobiť zdravšiu verziu hranoliek, pripravíte z neho náhradu pyré a skvelé sú tiež placky z tejto zeleniny. Aby vaše deti nezačali protestovať, naučte sa ho správne dochucovať a vymyslite rôzne kreatívne recepty.
Ako väčšina rastlín pochádza kaleráb z oblastí okolo Stredozemného mora, za druhé miesto pôvodu je udávaná oblasť Tibetu v Číne. V súčasnosti je kaleráb najviac rozšírený v strednej a západnej Európe, kam prišiel s expanziou Rímskej ríše. Vo vzhľadovo odlišnej podobe sa pestuje aj na severe indického subkontinentu a v Japonsku.
.
POMOCNÍCI PRI OCHRANE RASTLÍN V ZÁHRADE?
Trápia vás hubové choroby zemiakov, hrachu a iných plodín?
Biologický prípravky na ochranu rastlín proti pôdnym hubám a hubovým chorobám
Na zvýšenie odolnosti rastlín proti hubovým chorobám, podporu rozvoja koreňového systému a zvýšenie odolnosti koreňov voči pôdnym patogénnym hubám.
Pôdny mikrobiologický prípravok na zabránenie liahnutiu lariev škodlivého hmyzu - aj proti vrtivke orechovej a čerešňovej.
Kliknite na každý produkt a dozviete sa ako veľmi vám môže pomôcť pri ochrane rastlín v záhrade.
.
Nutričná hodnota kalerábu
Kaleráb má vysoký obsah vitamínov skupiny B, napr. vitamín B6, biotín, niacín, kyselina nikotínová, pantoténová a listová, vitamín C, vitamín A a vitamín K, obsahuje tiež veľa vlákniny, je bohatým zdrojom selénu, sodíka, draslíka, horčíka, vápnika, mangánu, železa a fosforu. Kaleráb posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám, posilňuje srdce, stimuluje okysličenie a dýchanie buniek, zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres, pomáha redukovať hmotnosť, zabezpečuje energiu a vitalitu, atď.
Kaleráb a jeho účinky na zdravie
Kaleráb zlepšuje trávenie
Rovnako ako väčšina kapustovitej zeleniny, aj kaleráb je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá môže zlepšiť trávenie. Vláknina pomáha presúvať potravu črevami, eliminuje zápchu, znižuje kŕče a nadúvanie a vo všeobecnosti zlepšuje kvalitu gastrointestinálneho systému a zároveň maximalizuje účinnosť príjmu živín.
Pre tých, ktorí chcú regulovať svoj metabolizmus alebo majú pocit, že niečo v ich tele nefunguje správne, by mali vyskúšať kaleráb, ktorý je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, z ktorých mnohé hrajú kľúčovú úlohu v enzymatických procesoch v tele. Táto životne dôležitá sieť reakcií a procesov určuje, ako sú naše telá funkčné a efektívne.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Kaleráb znižuje riziko cukrovky
Cukrovka je ako epidémia postihujúca tisíce ľudí na celom svete. Prevencia prostredníctvom správnej stravy a kontrola hladiny cukru v krvi je kľúčom k udržaniu zdravého života bez cukrovky. Kaleráb obsahuje vysoké hodnoty polyfenolov a glukozinolátov, ktoré sú protizápalové a negatívne ovplyvňujú diabetes. Fialový kaleráb má relatívne silnejšie schopnosti bojovať proti cukrovke ako zelený druh.
Kaleráb zabezpečuje energiu a vitalitu
Kaleráb je bohatý na draslík a aj keď táto vlastnosť draslíka sa nehovorí príliš často, je to jeden z kľúčových hráčov v správaní svalov a nervov v tele. Pomáha nám pohybovať sa, dýchať, reagovať a fungovať každý deň. Ako taký, vysoký obsah draslíka v tejto zelenine z neho robí skvelý doplnok stravy, aby ste boli v skvelej forme, plní energie a vitality.
Kaleráb pre zdravé oči
Kaleráb je bohatým zdrojom karoténov, vrátane beta-karoténu, ktorý pôsobí ako antioxidačná zlúčenina v tele, najmä v očnej oblasti. Vitamín A môže pomôcť predísť makulárnej degenerácii a spomaliť alebo eliminovať výskyt šedého zákalu.
Kalerábom proti rakovine
Podobne ako ostatné kapustovité zeleniny, aj kaleráb obsahuje glukozinoláty, ktoré sú zlúčeninami so silnými protirakovinovými vlastnosťami. Glukozinoláty sú zlúčeniny na báze síry, ktoré sú zodpovedné za vôňu a korenie niektorých druhov zeleniny. Glukozinoláty sú zodpovedné za chemické reakcie, ktoré tvoria biologicky aktívne zlúčeniny, ako sú indoly a izotiokyanáty. Tieto zlúčeniny spôsobujú apoptózu (smrť buniek) v rakovinových bunkách. Tieto zlúčeniny tiež zabraňujú bunkovým mutáciám, ktoré často vedú k rakovine. Pravidelné konzumovanie kalerábu preukázalo, že do značnej miery znižuje riziko rakoviny ústnej dutiny a pľúc.
.
AKO SI OCHRAŇOVAŤ RASTLINY V ZÁHRADE?
Trápia vás hubové choroby na viniči, zelenine, jahodách a monilióza na broskyniach a nektarinkách?
Kvapalné prípravky na ošetrovanie ovocných drevín a viniča na zvýšenie odolnosti rastlín.
Prípravky proti voškám, mínerkam, piliarkam, strapkám, moliciam, roztočcom, nosánikom a podkopáčikom vo forme rastlinného extraktu.
Kliknite na každý produkt a dozviete sa ako veľmi vám môže pomôcť pri ochrane rastlín v záhrade.
.
Kaleráb na pevné kosti
Ako starneme, naše kosti sa oslabujú, ale jeden z najlepších spôsobov, ako sa tomuto procesu vyhnúť alebo ho výrazne spomaliť, je jesť potraviny bohaté na minerály, ako je kaleráb, s vysokým obsahom mangánu, železa a vápnika. Na zdravý vývoj kostí nie je potrebné konzumovať iba dostatočné množstvo mliečnych výrobkov. Musíte dbať aj na vyvážené zloženie jedálnička a hlavne pravidelný prísun zeleniny, ktorá taktiež obsahuje vápnik a iné dôležité zložky podporujúce dobrú stavbu kostí. Práve preto by ste nemali podceňovať ani kaleráb, ktorý môžete skombinovať s kvalitným syrom a maslom, aby ste z neho následne pripravili výbornú nátierku, ktorá pomôže aj kostiam.
S kalerábom budete mať krajšiu pleť
Kaleráb spolu s jeho antioxidačnými vlastnosťami je tiež zdrojom vitamínu C, poskytuje až 62 mg vitamínu C na 100 gramov porcie. Vitamín C je posilňovač imunity, ktorý posilňuje telo zvnútra a podporuje tvorbu kolagénu v tele. Pomáha spomaliť proces starnutia a zabraňuje vzniku vrások a ďalších známok starnutia. Zdravé telo zahŕňa zdravú a žiariacu pokožku.
Kaleráb ako prevencia pred hemoroidmi
Pri nezdravom stravovaní sa môže stať, že už aj vaše deti budú mať ťažkosti s hemoroidmi. Dochádza k tomu vtedy, keď mávajú často zápchu a zhorší sa im kvôli tomu trávenie. Keďže kaleráb má veľa vlákniny, ostatné potraviny sa ľahšie spracujú, pri stolici nebudú musieť tak veľmi tlačiť a nespôsobia si takéto nepríjemnosti.
.
PRE OCHRANU ZÁHRADY
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Použité zdroje:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/256520/10-dovodov-preco-by-mali-deti-jest-kalerab-pravidelne/
https://zdravopedia.sk/zelenina/kalerab-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zdravie.sk/clanok/57100/kalerab-pre-zdravie-ciev-i-pokozky