S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kokos zlepšuje imunitu a chráni pred rakovinou

03.12.2020

Kokos zlepšuje imunitu a chráni pred rakovinou

Možno by ste si mysleli, že kokos sa využíva len na spestrenie chuti zákuskov a niektorých exotických jedál. No nie je to ani zďaleka tak. Kokos je omnoho všestrannejší a jeho využitie je spájané s mnohými druhmi ľudskej činnosti. Z kokosového orecha sa vyrába napríklad hudobný nástroj, z listov sa zas vyrábajú metly, krytiny striech, či vchodové rohože. Kokosové vlákna tvoria výplne matracov, no používajú sa aj na výrobu lán, či v záhradníctve. Drevo z tejto palmy slúži na výrobu nábytku, sudov, misiek, či lodiek a olej je zas vo veľkom využívaný v kozmetike.

Toto exotické ovocie má tú výhodu, že vás aj nasýti aj uhasí smäd. Obsahuje množstvo vitamínov, najmä skupiny B a okrem toho, že ho použijeme v potravinárstve, pomôže nám aj pri skrášľovaní a liečbe niektorých problémov. Kokos patrí medzi najstaršie plodiny na našej planéte. V súčasnosti sa mu dáva prívlastok superpotravina, pretože jeho nutričná hodnota je veľmi vysoká. V obchodoch však máme k dispozícii už len časť kokosu, konkrétne jeho kôstku. V jeho vnútri je ale ešte kokosová voda a dužina. Z dužiny sa sušením a lisovaním získava kokosový olej.

Kokosový orech
Kokos ani nie je ozajstný orech, z botanického hľadiska je kôstkovica. Jeho hnedá a tvrdá šupka sa ukáže, až po odstránení vonkajšieho žlto-zeleného oplodia, ktorý sa po zbere odstraňuje. Tento plod rastie na kokosovej palme s celým názvom Kokosovník obyčajný – Cocos nucifera a podľa presnej odrody sa ich za rok na jednej palme dokáže urodiť aj 50 až 100 kusov. Plody sa zbierajú ručne, čo niekedy sťažuje výška palmy, ktorá dokáže presiahnuť 20 metrov. Škrupinka orecha je hrubá zo 4 – 5 mm a na jej povrchu nájdete 3 malé priehlbinky, tzv. očká, cez ktoré je semeno vyživované. V jeho vnútri je dutina, v ktorej sa počas pár mesiacov vytvára priezračná, pitná kokosová voda.

Význam kokosovej vody
Táto tekutina získavaná z mladých a zelených kokosov svojim zložením pripomína ľudskú plazmu, preto sa nazýva aj tekutina života. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, elektrolytov, enzýmov a aminokyselín. Je výborným zdrojom draslíka, horčíka, fosforu i vápnika, vitamínov B1 a B6. Neobsahuje takmer žiaden tuk a je ľahko stráviteľná.

  

Využitie kokosovej vody
Kokosová voda sa hojne využíva na doplnenie energie po športových výkonoch, po chorobách: vypotení, hnačke i vracaní, ale aj na imunitu. Pre vysoký obsah kyseliny laurovej má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky a pomáha pri detoxikácii organizmu. Okrem toho znižuje stres a krvný tlak a pomáha srdcu. Nezanedbateľný je jej „anti-ageing“ efekt – spomaľuje starnutie, keďže udržuje kožu elastickú a pružnú, hydratuje ju, vyživuje vlasy i nechty.

Kokosová voda nie je kokosové mlieko 
Až dozrievaním sa kokosová voda spevňuje, a vytvára sa biela tvrdá dužina. Tá sa čerstvo nastrúhaná naloží do vody, z ktorej sa kokosové mlieko vytlačí. Doma si ho môžete poľahky vytvoriť aj takto: čerstvo nastrúhaný kokos zalejte horúcou vodou, nechajte chvíľu uležať, rozmixujte tyčovým mixérom. Ochladenú zmes potom preceďte cez plátno, alebo gázu. Kokosové mlieko si viete zadovážiť aj z dobrých BIO obchodov, väčšinou sa predáva v plechových konzervách. Jeho konzistencia je hustejšia a obsahuje i väčšie množstvo tuku.

Nenahraditeľná súčasť ázijskej kuchyne
Pre svoju výbornú chuť, vôňu i vlastnosti je kokosové mlieko častým prvkom v exotických kuchyniach. Je doplnkom k mäsu, skvelé sa hodí do omáčok, dezertov i nápojov. Zjemňuje pikantné pokrmy ako karí. Z kokosovej dužiny sa vysušením a mletím vyrába kokosová múka – ľahko stráviteľná a bez lepku, ktorá je v kuchyni taktiež žiaducou.


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Kokosový olej
Rozlišujeme 2 základné druhy kokosových olejov. Nerafinovaný kokosový olej panenský, tzv. BIO, ktorý je za studena lisovaný, ako čisto prírodný produkt, má jemnú príchuť i vôňu kokosu. Druhým typom kokosového oleja je rafinovaný kokosový olej, ktorý sa taktiež získava z usušenej dužiny orecha, ale následne je tepelne spracovaný za účelom odstránenia jeho vône prostredníctvom parnej destilácie. Kokosový olej je univerzálny pomocník v kuchyni, ale aj v kozmetike. Zaujímavosťou je jeho skupenstvo, pri teplote vyššej ako 26 stupňov je tekuté, pod túto teplotu je tuhé.

Kokosový olej v kuchyni
Jeho hlavnou výhodou je, že je tepelne stály aj pri vysokých teplotách – do 200 stupňov, neprepaľuje sa, neprská a je preto vhodný na varenie, pečenie i fritovanie. Široké využitie má olej aj v studenej kuchyni, ako náhrada masla na chlieb ho môžu používať ľudia s alergiou na mlieko. Jeho ďalšou neoceniteľnou výhodou je, že neoxiduje.

Kokosový cukor ako náhrada bieleho cukru
Kokosový cukor sa získava z nektáru kokosových kvetov. Zaraďuje sa medzi najzdravšie sladidlá vôbec. V porovnaní napríklad s trstinovým cukrom má nižší glykemický index. Disponuje jemnou karamelovou chuťou. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu bieleho cukru, kokosový cukor je správna voľba. Je zdrojom vitamínov (skupiny B, C), minerálov (železo, zinok, horčík, draslík) a tiež aminokyselín.Aj kokosový cukor je cukor, ale v porovnaní s bielym cukrom má niekoľko výhod. Ide hlavne o nižší glykemický index (nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru), obsah vitamínov, minerálov a aminokyselín. Tie by
sme v bežnom cukre hľadali márne.

Kokos pomáhá pri týchto problémoch:

- tráviace a žalúdočné problémy
- prevencia pred ochoreniami srdca
- znižuje krvný tlak
- udržiava správnu hladinu cukru v krvi
- pôsobí ako prevencia pred rakovinou prostaty, pŕs, ale aj čriev
- je vhodný pri obličkových kameňoch,  chorobách pečene, žlčníka, chronickej pankreatitide
- podporuje lepšiu obranyschopnosť organizmu a zvyšuje imunitu
- udržuje vlhkosť v pokožke 
- je účinný proti vírusom, baktériám, pliesňam, kvasinkám a iným mikróbom
- udržiava kostru tela zdravú
- pôsobí ako prevencia pred zápalom kĺbov
- je vhodný pri anémii (chudokrvnosti)
- dôležitý je tiež pre zdravie prostaty

Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/54590/vsestranny-kokos-vyuzite-jeho-vysoku-nutricnu-hodnotu
https://plnielanu.zoznam.sk/objavte-caro-kokosu-zlepsuje-imunitu-a-chrani-aj-pred-rakovinou
https://www.nazdravie.sk/kokos-pre-krasu-a-zdravie/
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/hitom-zdravej-vyzivy-je-kokos-a-jeho-produkty
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/kokos-a-jeho-vliv-na-zdravi-a-krasu/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Nzg5MzF