Možno by ste si mysleli, že kokos sa využíva len na spestrenie chuti zákuskov a niektorých exotických jedál. No nie je to ani zďaleka tak. Kokos je omnoho všestrannejší a jeho využitie je spájané s mnohými druhmi ľudskej činnosti. Z kokosového orecha sa vyrába napríklad hudobný nástroj, z listov sa zas vyrábajú metly, krytiny striech, či vchodové rohože. Kokosové vlákna tvoria výplne matracov, no používajú sa aj na výrobu lán, či v záhradníctve. Drevo z tejto palmy slúži na výrobu nábytku, sudov, misiek, či lodiek a olej je zas vo veľkom využívaný v kozmetike.
Toto exotické ovocie má tú výhodu, že vás aj nasýti aj uhasí smäd. Obsahuje množstvo vitamínov, najmä skupiny B a okrem toho, že ho použijeme v potravinárstve, pomôže nám aj pri skrášľovaní a liečbe niektorých problémov. Kokos patrí medzi najstaršie plodiny na našej planéte. V súčasnosti sa mu dáva prívlastok superpotravina, pretože jeho nutričná hodnota je veľmi vysoká. V obchodoch však máme k dispozícii už len časť kokosu, konkrétne jeho kôstku. V jeho vnútri je ale ešte kokosová voda a dužina. Z dužiny sa sušením a lisovaním získava kokosový olej.
Kokosový orech
Kokos ani nie je ozajstný orech, z botanického hľadiska je kôstkovica. Jeho hnedá a tvrdá šupka sa ukáže, až po odstránení vonkajšieho žlto-zeleného oplodia, ktorý sa po zbere odstraňuje. Tento plod rastie na kokosovej palme s celým názvom Kokosovník obyčajný – Cocos nucifera a podľa presnej odrody sa ich za rok na jednej palme dokáže urodiť aj 50 až 100 kusov. Plody sa zbierajú ručne, čo niekedy sťažuje výška palmy, ktorá dokáže presiahnuť 20 metrov. Škrupinka orecha je hrubá zo 4 – 5 mm a na jej povrchu nájdete 3 malé priehlbinky, tzv. očká, cez ktoré je semeno vyživované. V jeho vnútri je dutina, v ktorej sa počas pár mesiacov vytvára priezračná, pitná kokosová voda.
Význam kokosovej vody
Táto tekutina získavaná z mladých a zelených kokosov svojim zložením pripomína ľudskú plazmu, preto sa nazýva aj tekutina života. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, elektrolytov, enzýmov a aminokyselín. Je výborným zdrojom draslíka, horčíka, fosforu i vápnika, vitamínov B1 a B6. Neobsahuje takmer žiaden tuk a je ľahko stráviteľná.
Využitie kokosovej vody
Kokosová voda sa hojne využíva na doplnenie energie po športových výkonoch, po chorobách: vypotení, hnačke i vracaní, ale aj na imunitu. Pre vysoký obsah kyseliny laurovej má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky a pomáha pri detoxikácii organizmu. Okrem toho znižuje stres a krvný tlak a pomáha srdcu. Nezanedbateľný je jej „anti-ageing“ efekt – spomaľuje starnutie, keďže udržuje kožu elastickú a pružnú, hydratuje ju, vyživuje vlasy i nechty.
Kokosová voda nie je kokosové mlieko
Až dozrievaním sa kokosová voda spevňuje, a vytvára sa biela tvrdá dužina. Tá sa čerstvo nastrúhaná naloží do vody, z ktorej sa kokosové mlieko vytlačí. Doma si ho môžete poľahky vytvoriť aj takto: čerstvo nastrúhaný kokos zalejte horúcou vodou, nechajte chvíľu uležať, rozmixujte tyčovým mixérom. Ochladenú zmes potom preceďte cez plátno, alebo gázu. Kokosové mlieko si viete zadovážiť aj z dobrých BIO obchodov, väčšinou sa predáva v plechových konzervách. Jeho konzistencia je hustejšia a obsahuje i väčšie množstvo tuku.
Nenahraditeľná súčasť ázijskej kuchyne
Pre svoju výbornú chuť, vôňu i vlastnosti je kokosové mlieko častým prvkom v exotických kuchyniach. Je doplnkom k mäsu, skvelé sa hodí do omáčok, dezertov i nápojov. Zjemňuje pikantné pokrmy ako karí. Z kokosovej dužiny sa vysušením a mletím vyrába kokosová múka – ľahko stráviteľná a bez lepku, ktorá je v kuchyni taktiež žiaducou.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Kokosový olej
Rozlišujeme 2 základné druhy kokosových olejov. Nerafinovaný kokosový olej panenský, tzv. BIO, ktorý je za studena lisovaný, ako čisto prírodný produkt, má jemnú príchuť i vôňu kokosu. Druhým typom kokosového oleja je rafinovaný kokosový olej, ktorý sa taktiež získava z usušenej dužiny orecha, ale následne je tepelne spracovaný za účelom odstránenia jeho vône prostredníctvom parnej destilácie. Kokosový olej je univerzálny pomocník v kuchyni, ale aj v kozmetike. Zaujímavosťou je jeho skupenstvo, pri teplote vyššej ako 26 stupňov je tekuté, pod túto teplotu je tuhé.
Kokosový olej v kuchyni
Jeho hlavnou výhodou je, že je tepelne stály aj pri vysokých teplotách – do 200 stupňov, neprepaľuje sa, neprská a je preto vhodný na varenie, pečenie i fritovanie. Široké využitie má olej aj v studenej kuchyni, ako náhrada masla na chlieb ho môžu používať ľudia s alergiou na mlieko. Jeho ďalšou neoceniteľnou výhodou je, že neoxiduje.
Kokosový cukor ako náhrada bieleho cukru
Kokosový cukor sa získava z nektáru kokosových kvetov. Zaraďuje sa medzi najzdravšie sladidlá vôbec. V porovnaní napríklad s trstinovým cukrom má nižší glykemický index. Disponuje jemnou karamelovou chuťou. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu bieleho cukru, kokosový cukor je správna voľba. Je zdrojom vitamínov (skupiny B, C), minerálov (železo, zinok, horčík, draslík) a tiež aminokyselín.Aj kokosový cukor je cukor, ale v porovnaní s bielym cukrom má niekoľko výhod. Ide hlavne o nižší glykemický index (nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru), obsah vitamínov, minerálov a aminokyselín. Tie by sme v bežnom cukre hľadali márne.
Kokos pomáhá pri týchto problémoch:
- tráviace a žalúdočné problémy
- prevencia pred ochoreniami srdca
- znižuje krvný tlak
- udržiava správnu hladinu cukru v krvi
- pôsobí ako prevencia pred rakovinou prostaty, pŕs, ale aj čriev
- je vhodný pri obličkových kameňoch, chorobách pečene, žlčníka, chronickej pankreatitide
- podporuje lepšiu obranyschopnosť organizmu a zvyšuje imunitu
- udržuje vlhkosť v pokožke
- je účinný proti vírusom, baktériám, pliesňam, kvasinkám a iným mikróbom
- udržiava kostru tela zdravú
- pôsobí ako prevencia pred zápalom kĺbov
- je vhodný pri anémii (chudokrvnosti)
- dôležitý je tiež pre zdravie prostaty
Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/54590/vsestranny-kokos-vyuzite-jeho-vysoku-nutricnu-hodnotu
https://plnielanu.zoznam.sk/objavte-caro-kokosu-zlepsuje-imunitu-a-chrani-aj-pred-rakovinou
https://www.nazdravie.sk/kokos-pre-krasu-a-zdravie/
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/hitom-zdravej-vyzivy-je-kokos-a-jeho-produkty
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/kokos-a-jeho-vliv-na-zdravi-a-krasu/