Konzumovať ovocie by mala byť každodenná samozrejmosť. Popri tom, že ide o najchutnejšie plody na svete, pôsobia nutričné látky v nich obsiahnuté výnimočne blahodarne na ľudský organizmus. Pozrime si pár príkladov.
HRUŠKY
Sú zo všetkých ovocných druhov najmenej alergické, vďaka čomu sú vhodné aj pre dojčatá. Odstraňujú tiež zápchu (ale naopak i hnačku), prečisťujú črevá, pôsobia pri obezite a vysokom krvnom tlaku, močových kameňoch, majú antibakteriálny a močopudný účinok.
JABLKÁ
Patria medzi najzdravšie ovocie. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá dokonale prečisťuje organizmus. Denná konzumácia jabĺk urýchli liečenie chrípky či prechladnutia. Jablčný ocot je výnimočným bojovníkom v boji proti obezite - spaľuje tuky a potláča pocit hladu. Kašička z jabĺk urýchľuje hojenie omrzlín či popálenín. Jablká stabilizujú hladinu cukru v krvi, chránia dokonca mozog pred Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou.
Pre posilnenie rastu väčšiny ovocných stromkov je vhodný Symbivit (vpravo).
SLIVKY
Sú cennou zásobárňou vlákniny, ale tiež množstva cenných minerálnych látok. Čistia organizmus, zbavujú telo toxínov, významne prispievajú v boji s obezitou, antokyán v nich obsiahnutý chráni srdce. Sušené slivky sú zas významným zdrojom výživy pre rednúce kosti. Už 100 gramov tejto chutnej potraviny denne zabraňuje kostným stratám, čo je mimoriadne prospešné najmä pre ženy vo vyššom veku.
MARHULE
Priaznivý vplyv na srdce majú tiež marhule. Betakarotén z oranžových plodov je významným antioxidantom, ktorý pomáha v boji proti nádorovým ochoreniam. Ľudskému telu dodáva tiež potrebný pigment. Vysoký obsah železa prispieva ku krvotvorbe a celkovo zlepšuje krvný obeh. Kyselina listová zas znižuje riziko stareckej demencie a pôsobí preventívne proti Alzheimerovej chorobe. Marhule tiež znižujú stres a pocit únavy a pomáhajú pri liečbe astmy a znižovaní hladiny cholesterolu.
JAHODY
Patria vďaka obsahu polyfenolov (červených farbív) medzi najsilnejšie antioxidanty spomedzi všetkých ovocných druhov. Vysoký obsah ovocných kyselín zlepšuje príjem železa z rastlinných potravín. Veľmi významný je tiež ochranný účinok jahôd na nervové bunky – šálka plodov denne dokáže chrániť náš mozog až 12 hodín! Čaj z jahodových listov zas pomáha pri gynekologických ochoreniach, dne, obličkových kameňoch či zápaloch žalúdočnej sliznice.
PRAKTICKÉ RADY PRE ZÁHRADKÁROV
Mnoho praktických rád o pestovaní ovocia nájdete v našom blogu Zelený ježko radí v sekcii Ovocné stromy a drobné ovocie.