S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Para orechy sú plné antioxidantov

13.12.2020

Para orechy sú plné antioxidantov

Para orech - brazílsky orech je juhoamerický strom a tiež názov komerčne zberaných jedlých semien. Para orech je strom dosahujúci výšku až 50 m a s kmeňom 1 až 2 m v priemere, čo je jeden z najväčších stromov v amazonských dažďových pralesoch. Môže žiť 500 a viac rokov a podľa niektorých úradov často dosahuje vek 1 000 rokov. Pochádza z Guianasu, Venezuely, Brazílie, východnej Kolumbie, východného Peru a východnej Bolívie. Orechy rastú v okrúhlej kokosovej škrupine, ktorá pri rozbití odhalí okolo 12-20 para orechov.

Para orechy disponujú podobnými zdravotnými výhodami ako ostatné druhy orechov. V jednej veci sú však výnimočné. Odporúčaná denná dávka selénu je v sto gramoch brazílskych orechov pokrytá na 3485 percent! Selén plní významné antioxidačné funkcie, zabraňuje kôrnateniu tepien, cirhóze pečene, rakovine pľúc, prsníka i pečene. Treba si však dávať pozor na predávkovanie.

Obsah vitamínov a minerálov v para orechoch
Para orechy v 100 g obsahujú 655 kalórií, 66 g tukov, 12 g sacharidov (z toho 2,3 g cukry), 8 g vlákniny a 14 g bielkovín, množstvo aminokyselín. Sú taktiež výborným zdrojom minerálnych látok - v 100g obsahujú 106% ODD horčíka, 104% ODD fosforu, 57% ODD mangánu, 43% ODD zinku a 3485% ODD selénu. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C a E, železo, vápnik, draslík, sodík, beta-sitosterol, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Para orechy udržujú zdravú štítnu žľazu, majú vplyv na náladu a duševné zdravie, zvyšujú hladinu testosterónu, udržujú zdravú pokožku, pomáhajú liečiť akné, udržujú zdravé srdce, zlepšujú trávenie, pomáhajú posilňovať svaly, udržujú zdravý nervový systém.

Para orechy udržujú zdravú štítnu žľazu
Štítna žľaza je miesto, z ktorého sa produkujú, distribuujú a regulujú niektoré základné hormóny v tele. Para orechy obsahujú množstvo selénu, stopového prvku, ktorý hrá hlavnú úlohu pri správnom fungovaní štítnej žľazy.

  

Para orechy udržujú zdravé srdce
Para orechy majú prekvapivo vysoký obsah zdravých nenasýtených tukov, bežne známych ako omega-3 mastné kyseliny. Sem patrí kyseline olejová a kyselina palmitolejová. Tieto odrody nenasýtených tukov, horčíka, vitamínu E a obsahu selénu v para orechoch sú teda spojené s vyvážením profilu cholesterolu v tele a zlepšením zdravia srdca.

Para orechy majú vplyv na náladu a duševné zdravie
Nízke hladiny selénu sú spojené s poruchami súvisiacimi s náladou vrátane úzkosti, depresie a únavy. Konzumácia orechov zvyšuje metabolizmus serotonínu, chemická látka pre dobrý pocit, ktorý reguluje náladu, chuť k jedlu a spánok.

Para orechy zvyšujú hladinu testosterónu
Para orechy, s vysokým obsahom selénu, sa často nazývajú testosterónové superpotraviny. Selén pomáha zlepšiť kvalitu spermií, ich pohyblivosť a objem. To zase súvisí s hladinou testosterónu u mužov, čím je vyšší testosterón, tým vyšší je počet spermií. L-arginín v orechoch je tiež účinnou liečbou na erektilnú dysfunkciu.


Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.

Para orechy udržujú zdravú pokožku
Komplexný profil vitamínov a živín v para orechoch ho robí obzvlášť vhodným na zlepšenie zdravia pokožky. Selén, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny C a E v orechoch dodávajú pleti zdravý lesk a zlepšujú elasticitu pokožky, čím znižujú známky starnutia. Selén stimuluje aktivitu glutatiónu, silnej antioxidačnej zlúčeniny, ktorá odstraňuje voľné radikály z kožných buniek, ktoré spôsobujú vrásky. Olej z brazílskych orechov je tiež vynikajúcim zvláčňujúcim prostriedkom, ktorý pomáha predchádzať vysušeniu pokožky, ekzémom a psoriáze.

Para orechy zlepšujú trávenie
Para orechy obsahujú vlákninu, ktorá uľahčuje peristaltický pohyb v gastrointestinálnom systéme, pohybuje sa cez tráviaci systém a získava čo najviac živín. Pomáha tiež predchádzať žalúdočným vredom, zápche, nadúvaniu a kŕčom.

Para orechy pomáhajú posilňovať svaly
Para orechy sú hlavným zdrojom kompletných proteínov so všetkými prítomnými esenciálnymi aminokyselinami, ktoré pomáhajú zlepšovať a posilňovať svaly. Obsahujú tiež horčík, ktorý pomáha pri hromadení kyseliny mliečnej vo svaloch, čím zabraňuje bolesti.

Para orechy udržujú zdravý nervový systém
Para orechy sú bohaté na tiamín (vitamín B1), ktorý pomáha udržiavať nervový systém zdravý a silný. Prispievajú tiež k správnej funkcii psychiky, čím pomáhajú zmierniť stresové poruchy.

  .
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Para orechy udržujú zdravé vlasy
L-arginín, aminokyselina v orechoch, sa často používa na liečbu alopécie alebo mužskej plešatosti, pretože podporuje rast lesklých, hrubých vlasov. Para orechy sú tiež bohaté na omega-3 kyseliny, vitamín E a selén, ktoré pomáhajú, aby boli vlasy lesklé, zdravé a menej náchylné na štiepenie.

Ako para orechy nakupovať?
V obchodoch nájdete para orechy so škrupinou, lúpané, opražené a solené. Zo zdravotného hľadiska sa zamerajte na tie lúpané, nepražené a nesolené. Tie musia byť pevné a nie scvrknuté alebo inak poškodené.

Ako para orechy skladovať?
Para orechy zostanú čerstvé po dobu 2-4 týždne, ak sa skladujú vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a suchom mieste mimo dosahu vlhkosti a hmyzu. Môžete ich skladovať aj v chladničke, tak vám vydržia až 9 mesiacov, a v mrazničke dokonca až 1 rok. Para orechy so škrupinou vám vydržia aj niekoľko mesiacov na suchom a chladnom mieste.

Existujú nejaké riziká?
Odborníci upozorňujú predovšetkým na to, že s konzumáciou para orechov to netreba preháňať. Ideálne je, ak denne skonzumujete hrsť rozličných orieškov, kde sa bude nachádzať aj niekoľko para orechov. Rizikovým sa môže stať predovšetkým selén. V krátkodobom horizonte sa môže odporúčané dávkovanie (65 mikrogramov) zvýšiť, ale nad 900 mikrogramov sa stáva toxickým. Vo veľkých dávkach spôsobuje tráviace problémy, lámanie nechtov, vypadávanie vlasov, nervozitu či depresie.

Použité zdroje:
https://plnielanu.zoznam.sk/para-orechy-su-plne-antioxidantov-kolko-si-ich-denne-dopriat
https://zdravopedia.sk/semena-a-orechy/para-orechy-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZDdhZT