S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Paštrnák nie je petržlen

11.04.2020

Paštrnák nie je petržlen

Paštrnák dosť často ľudia zamieňajú za petržlen. Ale rozdiely sú najmä v chuti, paštrnák je sladší a pripomína skôr mrkvu; navyše rastie dobre aj vo vyšších polohách a dobre prezimuje na záhone. Korene sa zbierajú až po uschnutí vňate, prípadne po odkvitnutí. Zber je vhodný až v zime, ideálne po prvých mrazoch.

Paštrnák ľudia pestujú už viac ako 3 000 rokov. Skôr než do Európy dorazili zemiaky, jedol sa namiesto nich práve paštrnák. Hojne sa pestoval v stredoveku, ale zmienky o ňom môžeme vystopovať až do staroveku. Táto zelenina pochádza z Kaukazu, Blízkeho východu a Strednej Ázie, postupne sa udomácnila v Európe a loďami ju previezli a následne pestovali aj v Amerike a Austrálii. V stredoveku bolo pestovanie paštrnáka rozšírené po celej Európe, kým sa v 19. storočí neobjavila cukrová repa. V tom čase slúžil povarený paštrnák ako sladidlo – šťava sa nechala odpariť a hnedá hmota sa užívala ako med.

Obsah vitamínov a minerálov v paštrnáku
Paštrnák je nabitý celou plejádou vitamínov B a je bohatý aj na vitamín C. Až polovica odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu je obsiahnutá približne iba v 100 gramoch tejto zázračnej plodiny našej matky zeme. Navyše, paštrnák má príjemnú sladkastú chuť. Okrem toho paštrnák obsahuje vitamíny E, K  a cukry, škroby, vlákninu, minerály draslík, mangán, horčík, fosfor, zinok, železo. 
Pritom paštrnák má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Podporuje zdravie srdca a ciev – vďaka vysokému obsahu draslíka má značný pozitívny vplyv na krvný tlak a takisto pomáha regulovať úroveň cholesterolu v krvi, čím udržuje zdravé a pružné cievy. Pre vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá je kľúčovou súčasťou nášho tráviaceho procesu, uľahčuje zdravý pohyb potravín cez tráviace ústrojenstvo, bráni zápche a je prevenciou pred mnohými zažívacími poruchami.  Paštrnák  tiež zlepšuje metabolické procesy a zdravú psychiku vďaka obsahu kyseliny listovej, ktorá optimalizuje metabolizmus spojený s výrobou energie a posilňuje nervový systém. Dôsledkom jeho konzumácie je nižšia miera depresie.
Paštrnák posilňuje aj imunitný systém a lieči močové cesty – jeho konzumácia pôsobí mierne močopudne, využíva sa preto pri ochoreniach obličiek, močového mechúra a zápalu prostaty. Pomáha čistiť močový mechúr od kameňov a piesku.

    


A
ko konzumovať paštrnák?
Paštrnák môžeme chrúmať surový, nastrúhať či nakrájať ho do šalátov, pridať do polievok, dusiť alebo piecť s mäsom. Je príjemne sladký, ale oproti zemiakom oveľa diétnejší. Drvené semienka paštrnáka možno použiť ako korenie. Paštrnák na slano využijeme na prípravu kaše – napríklad v kombinácii so zemiakmi či s mrkvou. Jeho sladkastá chuť je predpokladom na jeho použitie na sladko, napríklad do tort a koláčov.
V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler. Paštrnák môžete variť nad parou, restovať alebo piecť. Najčastejšie sa využíva ako príloha k mäsitým jedlám. Ak si trúfate, môžete si ho pridať aj čerstvý do šalátu, najlepšie strúhaný. Rovnako sa veľmi hodí aj k pečeným zemiakom. V minulosti sa paštrnák sušil a následne mlel na múku, z ktorej sa piekol chlieb medovníkovej chuti.

Viete s čím vám paštrnák pomôže?

- Pomáha pri trávení

- Podporuje prekrvenie končatín

- Odstraňuje plynatosť

- Je bohatý na obsah vitamínu C

- Má močopudné účinky

- Posilňuje našu pokožku

- Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

- Uvoľňuje stres z nášho tela

- Znižuje vysoký krvný tlak

- Znižuje hladinu vody v našom tele

- Pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny, chrípky či nádchy

- Je vzdorný voči mrazu Prečisťuje naše obličky, močové cesty a pečeň

- Podporuje náš imunitný systém

- Znižuje vysoký cholesterol

- Podporuje náš metabolizmus

- Obsahuje veľké množstvo éterických olejov

- Zlepšuje kvalitu nášho spánku

- Mierni podráždenosť

- Reguluje náš krvný obeh

- Lieči žlčníkové kamene

- Upokojuje náš nervový systém

- Má afrodiziakálne účinky

- Pomáha pri chudnutí

  

Ako pestovať paštrnák?
Paštrnák je nenáročná, ale zato veľmi výživná zelenina. Pestuje sa podobne ako petržlen, len s jednou výnimkou, a to práve takou, že paštrnák je viac náročný na vodu. Ideálne miesto pre pestovanie je slnečné alebo polotienisté stanovisko. Paštrnák obľubuje viac ľahšie pôdy, ktoré sú bohaté na humus a majú schopnosť udržať v sebe dostatok vody. Záhon vysievame v jari (ideálne čo najskôr) od februára až po apríl v spone s rozmermi približne 7 x 30 cm. Ideálne je robiť výsev hustejší, pretože nám nemusia vyklíčiť všetky semienka. Semená sa vysievajú asi 1 cm hlboko (u jarného výsevu) a asi 2 cm hlboko (u jesenného výsevu – ten robíme v septembri, v októbri alebo najneskôr v novembri). Pašrnáku veľmi prospieva okopávanie (v dobe keď má cca 4 až 5 listov) a samozrejme nesmieme zabudnúť ani na dostatočnú závlahu, hlavne počas horúcich letných dní. Na jeseň by sme mali korene vykopať a na zimu ich uložiť na miesto, kde nebude mráz, aj keď paštrnák vydrží aj počas mrazu. Zbierame postupne podľa potreby.

Petržlen vs paštrnák ?!
Stojíte v obchode nad škatuľou žltkastých koreňov a neviete rozoznať či držíte v ruke petržlen alebo paštrnák? Aj keď vyzerajú tieto dve zeleniny takmer úplne rovnako, isté rozdiely sa medzi nimi nájdu. V obchodoch sa petržlen s paštrnákom často zamieňa, teda aby ste si mohli overiť či naozaj kupujete petržlen alebo paštrnák držte sa tejto rady. Všimnite si vňať zeleniny. Petržlen má vňať takmer po celom vrchole koreňa a ak by sme vňať zrezali, tam kde nám vňať rástla by ostal tenký fialový lem. Na druhej strane, vňať pri paštrnáku vyrastá zo stredu koreňa (nie z vrchu!) a nezaberá tak veľmi veľkú časť ako petržlen. Keď vňať zrežeme, pôsobí to, ako by nám vňať vyrastala zvnútra, vršok však ostane rovnako zafarbený a je svetlý. Hovorí sa, že petržlen a paštrnák chutia rovnako, ale nie je to úplne pravda. Koreň a semená paštrnáka sú predsa len o niečo sladšie ako petržlen. Nekupovali ste náhodou doteraz namiesto petržlenu paštrnák? Ak áno, už túto chybu viac určite neurobíte.

Ďalšie články o zelenine si prečítajte TU.

Použité zdroje:
https://zena.pravda.sk/jedlo/clanok/498284-pastrnak-nie-je-petrzlen/
https://www.pluska.sk/izdravie/zdrave-jedlo/vitaminova-bomba-nasich-starych-mam-zabudnuta-zelenina-menom-pastrnak.html
https://detoxtela.sk/pastrnak/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTRlYzh