S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte účinky čili papričiek na vaše zdravie?

10.09.2020

Poznáte účinky čili papričiek na vaše zdravie?

Niektorí štipľavú chuť neznesú vôbec, iní majú radi jemne pikantné pokrmy a pre ďalších nie je jedlo, ktoré im nevypáli všetky chuťové bunky, ani štipľavé. Ako sa hovorí – sto ľudí, sto chutí. Vedeli ste však o tom, že čili papričky majú na naše telo viac než priaznivé účinky? Svoj pôvod majú v Ázii, pričom dnes existuje nespočetné množstvo rozličných druhov týchto pikantných papričiek, ktoré sa odlišujú tvarom, farbou aj úrovňou štipľavosti. Práve za tou stojí látka zvaná kapsaicín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý má viacero pozitívnych účinkov na ľudský organizmus.

Hlavnou bioaktívnou rastlinnou zlúčeninou v čili papričke je kapsaicín, ktorá je zodpovedná za jej jedinečnú štipľavú chuť. A aj napriek tejto štipľavosti sa považuje za zdravé korenie so zdravotnými výhodami.

O čili papričkách
Čili paprička je plod predovšetkým exotických druhov krovitých paprík, rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky. Vo veľkom sa používajú aj na Balkáne. Kultivary pestované v Severnej Amerike a Európe sa považujú za kmene Capsicum annuum a majú biele, žlté, červené alebo fialové až čierne ovocie. V roku 2016 predstavovala svetová produkcia surových zelených čili papričiek 34,5 milióna ton, pričom Čína vyprodukovala polovicu celosvetového množstva. Čili papričky sú malé papričky so silnou vôňou a pálivou chuťou, ktorej vďačia látke kapsaicín.
Mimo ďalších látok obsahuje vitamíny C a betakarotén. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobia na žalúdok lepšie ako čierne korenie. Majú priaznivý účinok na zažívanie. Je dokázané, že rôzne kultúry, zvyknuté na ostré jedlá, ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredia okolo seba rôznymi baktériami, najmä tými vyvolávajúcimi hnačku. Čili vyvoláva zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom všeličo znesie. Čili je považované tiež za afrodiziakum.

  

Zloženie čili papričiek
Čili papričky obsahujú kapsaicín a príbuzné látky známe ako kapsaicinoidy, bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, vodu, vitamíny A, B, C, E a K, luteín, betakarotén, z minerálnych látok obsahujú draslík, sodík, vápnik, horčík, železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Čili papričky znižujú cholesterol a chránia cievy
Malé pikantné papričky majú v prvom rade blahodarný vplyv na cievny systém človeka. Telo chránia pred hromadením škodlivého cholesterolu, prečisťujú cievy a znižujú tak riziko vzniku zrazenín. Taktiež stimulujú krvný obeh a napomáhajú prekrvovaniu celého organizmu. Čili papričky tak predstavujú jednu z foriem prevencie kardiovaskulárnych ochorení. Myslieť však treba na to, že táto potravina môže vplývať na zvyšovanie krvného tlaku. Dochutiť pokrm čili papričkami si preto bez obáv môžu osoby, ktoré trápi nízky krvný tlak.

Čili papričky sú skvelým zdrojom vitamínu C
Čili papričky sú priam nabité vitamínom C. V 100 gramoch tejto pálivej pochúťky sa ukrýva pokojne cez 180 mg spomínaného vitamínu, čo je niekoľkonásobne vyššia hodnota, ako je denná odporúčaná dávka danej látky. I maličkým množstvom čili papričiek v pokrme teda do tela dopravíte slušnú dávku dôležitého vitamínu, ktorý okrem iného výrazne posilňuje aj obranyschopnosť. Okrem vitamínu C sú čili papričky zdrojom vitamínov skupiny B, betakaroténu, luteínu aj draslíka či fosforu.

Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Čili papričky pozitívne vplývajú na trávenie
V primeranom množstve dokážu čili papričky pozitívne ovplyvniť aj naše trávenie. Výrazne môžu pomôcť najmä pri trávení ťažkých a tučných jedál. Dokonca znižujú riziko vzniku žalúdočných vredov. Čili papričky blahodarne vplývajú na sliznicu čriev a môžu byť nápomocné pri problémoch so zápchou. Okrem toho tiež môžeme spomenúť ich pozitívny vplyv na dutiny. Dokážu ich totiž účinne a rýchlo prečistiť. Skúste si ich pridať do jedla pri ťažkostiach s upchatým nosom či zahlienením.

Čili papričky urýchľujú chudnutie
Známy je tiež vplyv čili papričiek na chudnutie. Aj vďaka spomínanému kapsaicínu výrazne zrýchľujú metabolizmus. Taktiež podporujú ľahšie spaľovanie tukov. Dokonca napomáhajú potláčať veľkú chuť do jedla, najmä chuť na sladké. Ak práve zhadzujete prebytočné kilogramy a trochu pikantná chuť vám nevadí, neváhajte si sušené čili papričky pridávať do zdravých jedál, či už rozličných mäsitých alebo vegetariánskych pokrmov.

Čili papričky zlepšujú náladu a kvalitu spánku
Čili papričky majú nakoniec pozitívny vplyv aj na psychiku človeka. Sú skvelým prostriedkom pre zlepšenie nálady. Stimulujú totiž vylučovanie endorfínov, ktoré sú známe aj ako hormóny šťastia. Obsiahnutý kapsaicín má tiež vplyv na hladinu serotonínu v organizme, ktorého nedostatok môže podnecovať rozvoj depresií aj porúch spánku. Tieto pikantné papričky teda môžeme považovať za akési prírodné antidepresívum. Nakoniec však môžu pomôcť i zlepšiť kvalitu spánku či zabojovať proti nepríjemným migrénam.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/koreniny/cili-papricky-6-ucinkov-na-zdravie
https://www.kamzakrasou.sk/ake-su-ucinky-cili-papriciek-ver-ze-sa-im-oplati-prist-na-chut-/18440

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZDJiZ