S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Arónia je kráľovná antioxidantov

21.09.2020

Arónia je kráľovná antioxidantov

Arónia čiernoplodá (lat. Aronia melanocarpa), iným menom jarabina čierna, temnoplodec alebo chokeberry, je opadavý ker dorastajúci do výšky 0-5-3m z čeľade ružovité (Rosaceae). Je vzdialene príbuzná s hruškou a jarabinou. Arónia je považovaná sa superplodinu vďaka jej zrelým tmavo fialovým až čiernym plodom - malviciam, ktoré dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra.

Arónia je trpké ovocie, ktoré je za surova nepožívateľné. Ale aj napriek trpkej chuti patrí medzi superpotraviny vďaka vysokému obsahu antioxidantov, najmä polyfenolov, ktorých má najviac zo 143 druhov rastlín. Arónia pochádza pôvodne z východu Severnej Ameriky a v Európe sa začala pestovať v roku 1700. Je rozšírená aj v severnej časti Európy na území Nemecka, Poľska, Bieloruska a Ruska. U nás sa pestuje pomerne zriedkavo, často v parkoch ako okrasný krík.

Obsahové vitamínov a minerálov a arónii
Arónia v 100 g obsahuje 45 kalórií, 0,4 g tukov, 10 g sacharidov, 16,9 g vlákniny a 1,6 g bielkovín, množstvo antioxidantov, najmä polyfenolov, 1480 mg antokyanínov a 664 mg proantokyanidínov. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C, E, K a z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, fosfor, sodík, mangán, železo, zinok, jód a bór. Arónia posilňuje imunitu, zlepšuje zrak, bráni vzniku rakoviny, udržuje zdravý mozog, odstraňuje voľné radikály, pôsobí antibakteriálne, znižuje krvný tlak a tým chráni srdce, zlepšuje pokožku, udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi, udržiava zdravé močové cesty.

Plody arónie majú vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov. Arónia je predmetom záujmu vedcov vďaka svojmu tmavo purpurovému, takmer čiernemu sfarbeniu, ktoré vzniká vysokým obsahom fenolových zlúčenín, najmä antokyánov. Celkový obsah polyfenolov je 1752mg na 100g sušiny. Celkový obsah antokyánov je 1480mg na 100g sušiny a proantokyanidínov 664mg na 100g v čerstvej hmote. Tieto hodnoty patria k najvyšším nameraným množstvám v rastlinách (údaj k roku 2014).

  

Arónia a jej účinky na zdravie

Arónia posilňuje imunitu
Arónia má významné množstvo vitamínu C, ktorý stimuluje aktivitu bielych krviniek a je tiež kľúčovou zložkou pri produkcii kolagénu. Kolagén je neoddeliteľnou súčasťou rastu a opravy nových tkanív, orgánov, krvných ciev a buniek, zatiaľ čo biele krvinky fungujú ako predné línie imunitnej reakcie tela.

Arónia odstraňuje voľné radikály z tela
Arónia je bohatý zdroj antioxidantov, od kvercetínu, epikatechínu, kyseliny kávovej a malvidínu po luteín, zeaxantín a karotén poskytuje arónia obrovské množstvo antioxidačnej ochrany, ktorá zvyšuje celkové zdravie odstránením voľných radikálov v krvnom riečišti, pokožke, očiach, orgánoch a tkanivách, ktoré sa snažia vyvolať mutáciu zdravých buniek. Účinná aktivita antokyanínu a flavonoidov je jednou z najpôsobivejších a jedinečných vlastností tohto ovocia.

Arónia zlepšuje zrak
Karotény nachádzajúce sa v arónii sú schopné redukovať oxidačný stres v očiach, čím zabraňujú vzniku makulárnej degenerácie a spomaľujú alebo bránia rozvoju šedého zákalu. Karotény sú jedny z najsilnejších antioxidantov a nachádzajú sa vo významných množstvách v arónii.

Arónia pôsobí antibakteriálne
Nedávny výskum ukázal, že arónia má priamy vplyv na bežné chrípkové a bakteriálne infekcie v črevách a dýchacích cestách, čo z nej robí populárne preventívne opatrenie počas chrípkovej sezóny a skvelého pomocníka, ak pocítite príznaky prechladnutia.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Arónia bráni vzniku rakoviny
Arónia obsahuje množstvo antokyanínov, ktoré majú silné protirakovinové vlastnosti. Arónia, ktorá má vyššie koncentrácie antokyanínov ako obľúbenejšie čučoriedky, môže mať vplyv na rast rakoviny tým, že úspešne inhibuje rast rakovinových buniek blokovaním rôznych štádií života rakovinových buniek a tiež indukuje proces nazývaný apoptóza, ktorý spôsobuje, že rakovinová bunka sama zomrie.

Arónia znižuje krvý tlak a tým chráni srdce
Obsah draslíka v arónii je dostatočne vysoký, aby mal znateľný vplyv na zdravie srdca, hlavne preto, že draslík je vazodilatátor a môže zmierniť tlak na kardiovaskulárny systém. Uvoľnením krvných ciev a tepien sa zvyšuje prietok krvi, klesá krvný tlak a znižuje sa šanca, že dostanete srdcový infarkt alebo mŕtvicu.

Arónia udržuje zdravý mozog
Jeden z najškodlivejších procesov voľných radikálov ovplyvňuje mozgové a kognitívne cesty. Antokyaníny nachádzajúce sa v arónii boli priamo spojené so zvyšovaním aktivity nervovej dráhy a znižovaním oxidačného stresu v mozgu, čím sa znižuje výskyt a nástup Alzheimerovej choroby, demencie a iných kognitívnych porúch súvisiacich s vekom.

Arónia zlepšuje pokožku
V arónii sú rôzne zložky, ktoré zlepšujú zdravie a vzhľad pokožky. Oxidačný stres ovplyvňuje pokožku, keď starneme, čo má za následok vrásky, vekové škvrny a výraznejší výskyt jaziev. Antioxidanty v arónii bránia týmto symptómom súvisiacim s vekom a vďaka ich zvieravým vlastnostiam môžu tieto bobule skutočne natiahnuť pokožku.


Arónia udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi

Vláknina v arónii je spojená so zvýšenou reguláciou inzulínu, ktorá pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi a zabraňuje vzniku vzostupu a poklesu hladín cukru, ktoré môžu byť pre ľudí trpiacich cukrovkou tak nebezpečné.

Arónia udržiava zdravé močové cesty
Ak ste niekedy zažili bolesť pri infekcii močových ciest, potom urobíte všetko preto, aby sa to už nezopakovalo. Brusnicový džús je už dlho známy liek pre mnohých, ktorí sú náchylní na tieto infekcie. Zistilo sa však, že šťava z arónie je 5-10krát účinnejšia. Pravdepodobne je to kvôli extrémne vysokému obsahu kyseliny chinovej, vďaka čomu je moč tak kyslý, že sa zabráni rastu baktérií a tvorbe obličkových kameňov.

POZOR!
Aróniu je vhodné konzumovať v malých dávkach, najlepšie jednu polievkovú lyžicu denne, inak si môžete privodiť tráviace ťažkosti! Arónia nie je vhodná pre tehotné a deti do troch rokov!

Ako pestovať aróniu
Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa) patrí medzi menej známe drobné ovocie. Pestuje sa ako ker alebo menší strom. Dorastá do výšky 2,5 m. Zakoreňuje veľmi plytko. Nie je náročná na stanovište, odoláva suchu, je vhodná aj do drsnejších podmienok na Kysuciach. Plody dozrievajú koncom leta – zberáme ich až po prvých mrazoch. Spon výsadby je 2 × 3 m až 4 × 4 m. Rastlinu môžete kúpiť v záhradníctve. Cena 1 rastliny je od 5 do 15 €. Povolené odrody sú ’Nero‘, ’Hugin‘ a ’Viking‘.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/aronia-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zamio.sk/content/1-co-je-to-aronia
https://urobsisam.zoznam.sk/poradna/poradna-zahrada/ako-sa-pestuje-aronia-ciernoploda

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzQ3ZTA