S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Šípky sú kráľovnami jesene

26.09.2020

Šípky sú kráľovnami jesene

Blíži sa obdobie, kedy sa začínajú zberať šípky. Šípky sú v podstate plody odkvitnutej ruže. Z hľadiska morfológie je to zložené súplodie. Šípky sa zberajú na jeseň, keď má plod jasno červenú alebo oranžovú farbu. Zbierajú sa suché, nepoškodené a nezmrznuté plody.Niektorí ľudia ich zbierajú až po prvých mrazoch, no tie znehodnocujú plod a znižujú jeho obsah vitamínu C.

Zber šípok je vyvrcholením bylinárskej sezóny. Ich osviežujúca chuť je v čajoch nenahraditeľná a nič nepomôže pri zotavovaní z nachladnutia a chrípky viac ako ich odvar.

Obsah vitamínov a minerálov v šípkach
Šípky majú v 100 gramoch 162 kalórií, 0,3 g tukov, 38 g sacharidov (z toho cukry 2,6 g), 1,6 g bielkovín a 24 g vlákniny. Šípky ďalej obsahujú vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B6-pyridoxín, B9-kyselina listová, C, E, K, rutín (vitamín P), z minerálnych látok sú to fosfor, horčík, draslík, pektín, mangán, vápnik, sodík, železo. Šípky posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine, stimulujú libido a potenciu, účinkujú proti paradentóze, pôsobia ako analgetikum, detoxikujú telo, znižujú cholesterol, bojujú proti chudokrvnosti, pomáhajú udržiavať pokožku mladú, atď.

.

OBDARUJTE SVOJICH PRIATEĽOV ZÁHRADKÁROV!


Kliknite na kalendár a objednávajte! 

Šípky a ich účinky na zdravie

Šípky na podporu imunity
Okrem rakytníka rešetliakovitého neobsahujú nijaké iné plody viac vitamínu C ako šípky. Mimoriadne významná je však bioaktívna kombinácia vitamínu C s ostatnými liečivými látkami ako napr. s lykopénom, ktorý je rozpustný v tukoch, preto ho organizmus môže dobre využiť. Vznikajúci vitamín A chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov a sliznice pred vírusovými a bekteriálnymi infekciami. Šípkový čaj oddávna patrí k domácim podporným liekom proti prechladnutiu.

Šípkami proti rakovine
Šípky obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ako sú fenoly, kyselina askorbová (vitamín C), betakarotén, triesloviny a pektíny, ktoré pomáhajú obmedziť oxidačný stres, ktorý inak vedie k rakovine. Ovocie účinne potláča zápal a bujnenie rakovinových buniek. Šípky znižujú migráciu buniek rakoviny prsníka, pomáhajú predchádzať rakovine hrubého čreva a konečníka. Extrakt šípok predchádza epitelovej chorobe, ktorá môže byť spôsobená rádioterapiou u pacientov s rakovinou v hlave a krku. Zistilo sa tiež, že ovocie zastavilo a dokonca zvrátilo rast niektorých rakovín. Šípky obsahujú aj lykopén (zlúčenina, ktorá im dodáva červenú farbu) - je obľúbený pre svoju protirakovinovú aktivitu. Stimuluje komunikáciu medzi bunkami, ktorých poškodenie vedie k rastu rakovinových nádorov.

Šípky detoxikujú telo
Šípkový čaj má preháňajúce aj močopudné vlastnosti, ktoré môžu účinne pomôcť telu eliminovať toxíny a nežiaduce tuky a soli. Ak mávate často zápchu, slabý metabolizmus alebo oslabený imunitný systém, môže byť dobrý na vypláchnutie toxínov a zníženie zaťaženia obličiek a pečene. Tento čaj vám môže pomôcť tým, že stimuluje rýchlejšie trávenie a zvyšuje frekvenciu močenia.

Šípky na pokožku
Olej z plodov šípok preniká hlboko do kožných vrstiev a zlepšuje zdravie pokožky. Vitamín C stimuluje tvorbu kolagénu a znižuje vrásky a jemné linky. Ovocie obsahuje aj vitamín A, ktorý zlepšuje vlhkosť pokožky. Šípkový olej tiež bojuje proti UV žiareniu spôsobenému slnkom. Antioxidanty v ovocím zlepšujú textúru a tón pleti a pomáhajú liečiť pigmentáciu. Esenciálne mastné kyseliny v oleji bránia tiež jazvám a podporujú regeneráciu kože. Dôležité je vedieť, že olej sa nesmie aplikovať priamo na akné.

        

Šípkami proti chudokrvnosti
Šípky majú významné množstvo železa, ktoré je nevyhnutnou súčasťou tvorby červených krviniek. Preto zodpovedajúce množstvo šípok v strave môže zabrániť chudokrvnosti a udrží základné orgány dobre okysličené, čím sa zvyšuje metabolická aktivita a optimalizuje funkčnosť rôznych orgánových systémov.

Šípky znižujú cholesterol
Pravidelný príjem extraktu šípok je spojený so zníženou hladinou cholesterolu. Ovocie je obzvlášť účinné u obéznych pacientov. Pacienti, v jednej štúdií, ktorí konzumovali nápoj vyrobený z prášku šípok denne po dobu šiestich týždňov, zaznamenali výrazný pokles hladín celkového cholesterolu v krvi až o 5%. Tento pokles môže dokonca znížiť riziko srdcových ochorení o 17%.

Šípky pôsobia ako analgetikum
Karotenoidy a flavonoidy nachádzajúce sa v šípkovom čaji majú analgetické vlastnosti, vďaka čomu je tento čaj veľkým liekom proti bolesti. Či už ide o chronickú bolesť artritídy alebo akútnu bolesť poranení alebo podvrtnutí, protizápalové a analgetické vlastnosti môžu pôsobiť veľmi rýchlo.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

               
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

Šípky ako liek proti paradentóze
Vďaka kombinácii vápnika, rutínu a vitamínu C sú šípky najlepším prírodným liekom proti paradentóze, krvácavosti a ďalších ochoreniam ďasien. Dostatok vitamínu C v organizme pomáha predchádzať mnohým problémom so zubami a ďasnami a umožňuje zachovať si pevný chrup až do vysokého veku.

Šípky stimulujú libido a potenciu
Šípky podporujú produkciu žliaz v regulačných obvodoch hormónov - od hypofýzy cez štítnu žľazu až po nadobličky. Pomáhajú nám zvýšiť libido a potenciu a celkom prirodzeným spôsobom osviežujú náš sexuálny život.

Šípky pre ľudí s cukrovkou
Šípky prísne regulujú hladinu cukru v krvi v tele, čo je veľmi dôležité pre ľudí trpiacich cukrovkou. Tým, že udržujú rovnováhu inzulínu a glukózy v tele, môžu zabrániť náhlemu poklesu alebo zvýšeniu cukru v krvi, ktoré môže byť smrtiace.

Pripravte sa vopred
Príroda chráni svoje skvosty a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Kry sú obsypané pichľavými tŕňmi, ktorých je viac, ako je nám milé. Sú husté, neudržiavané. Niet oblečenia do prírody, na ktorom by nebolo vrecko, do ktorého sa vždy vmestí plátenná taška a pár kožených rukavíc. Ak si k tejto výbave pribalíte aj záhradnícke nožnice pre pomoc pri zbere, možno v sebe nájdete aj chuť prestrihať zarastený koridor k zabudnutej cestičke, ktorá vám odhalí nové nepoznané zákutia. Nožnice vám pomôžu zlepšiť prístup k miestam, ktoré sú vyfarbenými plodmi najobsypanejšie.

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte produkty Finclub!



Fin Xyliacertabs obsahuje vitamín C získaný
z tropickej čerešne aceroly a čiernych ríbezlí,
je sladený prírodným xylitolom. Je dlhodobo obľúbený
medzi mladšími aj staršími generáciami. 


Ako šípky správne sušiť?

Ideálne najskôr na voľnom vzduchu a potom dosušiť v sušičke alebo v rúre. Tento proces by mal trvať čo najkratšie – najskôr rozložte šípky na plech, aby mali dostatok miesta a dajte ich na suché miesto, do prievanu. Tam ich však nenechávajte dlho, aby nesplesniveli. Šípky pred sušením zbavte stopiek a zvyškov okvetia, opláchnite a rýchlo vysušte. Potom šípky dajte do rúry vyhriatej na 30 až 50 stupňov Celzia a sušte. Nesmú zhnednúť, alebo sa pripáliť. Tak si zachovajú najviac céčka. Sušenie urýchlite stlačením alebo rozpolením plodu. Správne usušené šípky by mali byť krehké a ľahko rozdrviteľné.

Ako šípky skladovať?
Po usušení ich vložte do uzatvárateľnej fľaše a odložte na tmavé miesto. Takto ich skladujte nanajvýš rok – staršie šípky strácajú podiel výživných , liečivých látok dosť výrazne, čiže ročné, dvojročné šípky už pre vás nemajú nejaké extra účinky. Suchú šípku môžete ľahko podrviť a vytvoriť z nej jemný prášok, ktorý je vhodný aj ako prevencia, či liečivo pri silnej menštruácii, či pri cukrovke. Prášok môžete užívať pred jedlom, jednu čajovú lyžičku a zapiť ho vodou, alebo čajom. Z hrubšieho prášku si môžete urobiť čaj.

POZOR!
Zrniečka semienok nekonzumujeme! Pred prípravou lekvárov a štiav ich dôkladne odstránime, lebo triesloviny, ktoré obsahujú, vyvolávajú tráviace ťažkosti. Na sušenie (na čaj) sú však vhodné šípky celé.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/sipky-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MTEwM