S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Prečo piť čaj?

18.10.2020

Prečo piť čaj?

Dôvodov na pitie čaju je nespočetné množstvo. Jedno čínske príslovie vraví, že správny čas na čaj je takmer vždy. Prospieva nám z viacerých dôvodov. Účinky čajov nie sú obmedzené len na zahriatie. Dokážu oveľa viac. Aby sme však z nich vyťažili čo najviac, je dôležité vedieť, kedy počas dňa majú najlepšie účinky. Čaj, svojím množstvom druhov, poskytuje možnosť výberu podľa individuálnych preferencií.

Pitím čaju je možné zlepšiť príznaky prechladnutia, zlepšiť výkonnosť mozgu, zvýšiť efektivitu práce, či naopak upokojiť sa počas náročného dňa. Aký čaj a kedy ho piť počas dňa, aby sme z neho vyťažili maximum?

Ráno pijeme zelený alebo čierny čaj
V ranných hodinách je najlepšie si vychutnať šálku čaju, ktorý vás vzpruží a dodá energiu do nového dňa. Vhodný je čierny alebo zelený čaj. Oba obsahujú výživné látky, ktorými nadopujú vaše telo hneď zrána a postarajú sa tak o zdravý štart. Zároveň v nich nájdeme kofeín, ktorý podporuje srdcovú činnosť a triesloviny, posilňujúce činnosť kapilár a blahodarne pôsobiace na tráviaci trakt. Hlavne zelený čaj sa môže pochváliť antioxidantami, ktoré zvyšujú imunitu a pôsobia proti starnutiu a rakovine. Pozor však na to, aby ste jeden z nich nelúhovali dlhšie ako 3 minúty. Inak bude mať nápoj nie povzbudzujúci, ale skôr upokojujúci účinok.

Prečo poobedňajší čaj?  
Po druhej hodine popoludní ukazuje ručička našich vnútorných hodín fázu, keď dostáva telo i duch nový rozbeh. Mnohí ľudia sa však práve v tejto chvíli cítia veľmi unavení. Hlavným dôvodom je slabý a pomalý proces trávenia, keď sa obed trávi iba s ťažkosťami. Psychologické testy na druhej strane ukázali, že psychologická výkonnosť normálne vrcholí okolo tretej hodiny popoludní. Okolo štvrtej hodiny nastáva v dennom rytme obrat. V tom čase si môžeme urobiť prestávku na popoludňajší čaj a to nám dáva ďalší elán na zostatok dňa. Najvhodnejšie je piť šálku zeleného prípadne bieleho čaju.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Chcete si objednať - kliknite na produkt.


Zelený čaj
Tento čaj je taký populárny, najmä kvôli vysokému obsahu antioxidantov. Dôležité sú flavonoidy, ktoré sa uvoľňujú počas lúhovania. Nezáleží však na tom ako dlho necháte vrecúško v šálke, pomer týchto zložiek bude vždy rovnaký. Zelený čaj sa môže piť teplý, ale aj studený, ak lístky zeleného čaju hodíte do studenej vody a necháte vyluhovať minimálne 30 minút. Okrem iného znižuje riziko srdcových chorôb, má blahodárny účinok na trávenie a jeho pitie sa odporúča aj pri vysokom krvnom tlaku. Vďaka jeho povzbudzujúcim účinkom, je tento čaj vhodný aj namiesto kávy na začiatok vášho dňa.

Aký čaj pijeme podvečer a večer?
Po príchode z práce domov sa mnohí začínajú venovať svojim záľubám. Ak nemáte nič na pláne, len budete odpočívať, odporúča sa siahnuť po čaji, ktorý upokojí telo i dušu. Skvelý je bylinkový čaj zo šípok alebo rumančeku.
Počas večerných hodín je dobré piť čaj rooibos, keďže neobsahuje kofeín. Je bohatým zdrojom prospešných látok a navyše, pomáha i pri liečení nespavosti. Tlmí bolesti hlavy a znižuje nervové napätie. Považuje sa za prírodné antidepresívum.
Skvelé sú tiež čaje so škoricou. Škorica je známa svojím hrejivým účinkom, taktiež prekrvnuje, posilňuje a stimuluje. Ideálna na večerné zimné večery!




Pre objednanie kliknite na obrázok.

Sedem dôvodov prečo piť čaj:

1. Čaj dokáže zlepšovať funkciu imunitného systému
Pre posilnenie imunity v prípade nachladnutia sa odporúča zmes bylín obsahujúcich zázvor, lipový kvet, šípky, alebo aj šalviu či čiernu bazu. Imunitu taktiež dokáže výborne podporiť čaj z kvetu echinacey.

2. Potláča bolesť hlavy
Pravidelným pitím čaju zabezpečujeme hydratáciu organizmu. Tá je v prevencii bolestí hlavy nesmierne dôležitá. Ak ešte svoj výber zúžite na čaj z vrbovej kôry, medovku lekársku či mätu, je predpoklad, že bolesť hlavy ustane ešte väčšmi.

3. Dokáže znižovať krvný tlak
Pre tento efekt je vhodné zvoliť čierny čaj. Samotné pitie nie je zárukou vyliečenia hypertenzie, ale dokáže znižovaniu tlaku napomôcť.

  

4. Zlepšuje trávenie
Pri prejedení alebo ťažkostiach s trávením sa odporúča mätový čaj, alebo ten, ktorý obsahuje fenykel a sladké drievko. Jeho postupné pomalé pitie upokojí žalúdok aj po prebdenej noci.

5. Upokojuje myseľ
Ak si z pitia čaju urobíte rituál a vychutnáte si ho pomaly, upokojíte myseľ a lepšie zvládnete aj náročnejšie úlohy. V tomto prípade je dobré voliť harmanček či rooibos.

6. V zime zahreje, v lete osvieži
Efekt čaju je naozaj rôznorodý. Pokiaľ sa v horúcich dňoch potrebujeme schladiť a osviežiť, mali by sme siahnuť po mätovom, či akomkoľvek ovocnom a bylinnom čaji bez cukru. V zime je vhodné dať si čaj s prídavkom škorice, ktorá zahreje aj keď vonku teplomer ukazuje mínusové teploty.

7. Pomáha udržať štíhlu líniu
Pre tento efekt sa odporúča pravidelné pitie zeleného čaju, dve až tri šálky denne. Navyše pitie čaju ako takého potláča pocit hladu, navodzuje mierny pocit sýtosti, a tak pomôže zabrániť prejedaniu.



Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MWZlMmI0O