S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Škorica pre chuť aj pre zdravie

24.10.2020

Škorica pre chuť aj pre zdravie

Jej pozitívne účinky poznali ľudia už pred 4 000 rokmi, no viac ako dochucovadlo v sladkých dobrotách sa vtedy využívala pre zdravotné účely. Škorica bola v stredoveku jednou z najcennejších korenín a v Číne mala istú dobu dokonca vyššiu hodnotu ako zlato. V dnešnej dobe si čoraz viac začíname ceniť silu prírodných produktov. Škorica patrí k jedným z tých zázrakov, ktoré sa môžu pýšiť mnohostranným využitím.

Škorica rastie v podobe malého stromu a nachádza sa najčastejšie v celej južnej Ázii a na Strednom východe. Je to kôra v tyčinkách alebo prášku, ktoré ľudia používajú pre množstvo dôvodov. Škorica neslúži len na ochucovanie pokrmov, ale má aj veľmi pozitívne vlastnosti na celkové zdravie organizmu.

Škorica je prírodný liek
Škorica obsahuje množstvo organizmu prospešných látok, ako napríklad železo, kalcium a celé spektrum vitamínov a minerálov. Asi najčastejšie využívame škoricu pri nachladnutí a problémoch s močovými cestami. Pri oboch problémoch je riešením buď škoricový čaj, môžete však skúsiť i zaručenú trojkombináciu škorica, med, zázvor. 3 lyžice medu, 1 lyžica škorice a lyžica nastrúhaného zázvoru vás rýchlejšie zbavia zápalových procesov v prieduškách, hrdle i v dutinách – pôsobia totiž výrazne antibioticky. A v ázijských krajinách sa osvedčil preventívny recept, lyžička medu a škorice každý deň pred raňajkami počas jesenných a zimných mesiacov. Skúste ho i vy a chrípka sa vám vyhne oblúkom.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Ako škorica pomáha
V tradičnej čínskej medicíne sa používa škorica na prehriatie organizmu. Škorica napríklad podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie. Zažívací trakt zahrieva a stimuluje, upokojuje koliky, nevoľnosti a nadúvanie. Vzhľadom k dezinfekčným a antibiotickým účinkom sa využíva i ako prostriedok proti nachladnutiu, kašľu a chrípke. Priaznivo pôsobí i u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu, ale i prechodové problémy. Škorica je výborné afrodiziakum. Pomáha aj pri cukrovke. Zmierňuje túto chorobu, ktorou dnes trpí množstvo ľudí. Znižuje hladinu krvného cukru u diabetikov typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. Odporúča sa osobám s poruchou glukózovej tolerancie, ale aj osobám s nadváhou pri redukcii telesnej hmotnosti.

Škorica pre zdravé srdce
V ázijských krajinách nikto nepochybuje o tom, že pravidelné užívanie škorice zabezpečuje pružnosť ciev a žíl. Starším pacientom preto na raňajky odporúčajú mletú škoricu s medom, ktoré znižujú výskyt kôrnatenia ciev. Spomínaná kombinácia má podobný blahodarný účinok aj na naše srdce. Aktívne znižuje cholesterol, posilňuje svalstvo, reguluje krvný tlak. V porovnaní so známymi antioxidantmi (napríklad aníz, zázvor, mäta), na rebríčku jednoznačne vyhráva škorica, preto sa okrem zdravého srdca postará aj o celkovú detoxikáciu tela.

Správne trávenie
Odborný časopis International Journal of Food Microbiology zverejnil štúdiu, v ktorej výskum potvrdil, že extrakt zo škorice pomáha pri eradikácii baktérie, zúčastňujúcej sa na patologických procesoch v žalúdku. Škoricová silica nielenže podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, ale v tráviacom trakte zabraňuje výskytu plesní a rôznych nežiaducich mikroorganizmov – parazitov. Po škorici siahnite častejšie, aj pokiaľ máte problémy s nadúvaním, v kombinácii s medom totiž účinne zabraňuje tvorbe plynov pri procese trávenia.

  

Škorica vám pomôže aj s koncentráciou 
Aj vám sa občas stane, že sa nedokážete poriadne sústrediť a vaše myšlienky akoby sa rozutekali na všetky svetové strany? Privoňajte si ku škorici, alebo siahnite po škoricových žuvačkách. Štúdia zverejnená asociáciou skúmajúcou chemoreceptory potvrdila, že škorica výrazne stimuluje mozgovú aktivitu. Účastníci, ktorí pri testoch dostali škoricové žuvačky zaznamenali vyššie výsledky, mali lepšiu pozornosť, pamäť i vizuálny postreh.

Škorica - bojovník proti cukrovke
Nejde iba o odporúčania babiek bylinkárok. Pozitívne účinky škorice na znižovanie glukózy a cholesterolu potvrdili aj viaceré renomované výskumy. Pacientom, ktorí denne užívali škoricu sa stabilizovala hladina glukózy až o 30 % smerom nadol. A nielen to. Toto chutné aromatické korenie navyše podporuje i tvorbu inzulínu, hormónu, ktorý pomáha transformovať cukry na energiu. Napriek tomu, že v obchodoch nájdeme takmer vždy takzvanú nepravú čínsku škoricu, v porovnaní s pravou zo Srí Lanky a Indie sú rozdiely v zložení minimálne.
Či zvolíte mletý prášok, alebo tyčinku škoricovej kôry, nestrelíte vedľa. V prípade zvýšeného cholesterolu alebo cukrovky je vhodný škoricový čaj. 2 čajové lyžice mletej škorice zalejeme litrom vriacej vody, necháme vychladnúť na izbovú teplotu, precedíme a pijeme. Osladenie lyžičkou medu spríjemní chuť, ale nie je nutné. Denná dávka tohto zázračného čaju je v rámci prevencie 1 až 2 šálky denne, no tehotné dámy by sa škorici mali radšej vyhnúť.

Na dobrú náladu
Asi nikoho neprekvapí, že škorica sa už po stáročia využíva i v aromaterapii. Povzbudzujúce účinky stimulujú náladu a zmiernia negatívne pocity. Možno ste však netušili, že škorica bola kedysi využívaná aj ako mocné afrodiziakum. Pár kvapiek esenciálneho oleja do sviečky vám preto zaručí prežitie romantických chvíľ.

Pre svieži dych
Lyžicu medu a lyžicu škorice zalejte ½ šálky horúcej vody, nechajte mierne vychladiť a kloktajte. V južnej Afrike to tak robia ľudia už generácie, vždy pred raňajkami, aby ich dych bol celý deň svieži a bez zápachu. Odmenou je im okrem iného aj dezinfekcia ústnej dutiny.

Odvrátená strana - nepreháňajte to s množstvom
Škorica však môže vyvolať aj nepriaznivé účinky na zdravie. Na vine je látka kumarín, toxická pre pečeň a obličky. Pozor by si mali dávať najmä ľudia s pečeňovými problémami. Hoci sa kedysi kumarin predpisoval v izolovanej forme ako liek pri určitých ochoreniach, u niektorých pacientov došlo k nežiaducim účinkom, ktoré preukázali škodlivosť tejto látky.
Máme dva hlavné typy škorice – čínsku (cassia) a cejlónsku. Škorica cassia je veľmi rozšírená, cenovo dostupná a predáva sa viac ako mletá. Obsahuje však oveľa viac kumarinu, ako škorica ceylon, ktorú nájdete v obchodoch skôr vo zvitkoch. Ak použijete škoricu cassia, buďte opatrní. V kuchyni by sa mala objaviť len zriedka a keď už, tak by sa ňou mal napríklad koláč len zľahka posypať. Neodporúča sa použiť ani len celú lyžičku tejto škorice. Bezpečnejšie je použiť ceylon.

Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/56551/skorica-pre-chut-i-zdravie
https://fitastyl.sk/clanky/vyziva/skorica-nad-zlato

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NzdlYzUx