Jej pozitívne účinky poznali ľudia už pred 4 000 rokmi, no viac ako dochucovadlo v sladkých dobrotách sa vtedy využívala pre zdravotné účely. Škorica bola v stredoveku jednou z najcennejších korenín a v Číne mala istú dobu dokonca vyššiu hodnotu ako zlato. V dnešnej dobe si čoraz viac začíname ceniť silu prírodných produktov. Škorica patrí k jedným z tých zázrakov, ktoré sa môžu pýšiť mnohostranným využitím.
Škorica rastie v podobe malého stromu a nachádza sa najčastejšie v celej južnej Ázii a na Strednom východe. Je to kôra v tyčinkách alebo prášku, ktoré ľudia používajú pre množstvo dôvodov. Škorica neslúži len na ochucovanie pokrmov, ale má aj veľmi pozitívne vlastnosti na celkové zdravie organizmu.
Škorica je prírodný liek
Škorica obsahuje množstvo organizmu prospešných látok, ako napríklad železo, kalcium a celé spektrum vitamínov a minerálov. Asi najčastejšie využívame škoricu pri nachladnutí a problémoch s močovými cestami. Pri oboch problémoch je riešením buď škoricový čaj, môžete však skúsiť i zaručenú trojkombináciu škorica, med, zázvor. 3 lyžice medu, 1 lyžica škorice a lyžica nastrúhaného zázvoru vás rýchlejšie zbavia zápalových procesov v prieduškách, hrdle i v dutinách – pôsobia totiž výrazne antibioticky. A v ázijských krajinách sa osvedčil preventívny recept, lyžička medu a škorice každý deň pred raňajkami počas jesenných a zimných mesiacov. Skúste ho i vy a chrípka sa vám vyhne oblúkom.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Ako škorica pomáha
V tradičnej čínskej medicíne sa používa škorica na prehriatie organizmu. Škorica napríklad podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie. Zažívací trakt zahrieva a stimuluje, upokojuje koliky, nevoľnosti a nadúvanie. Vzhľadom k dezinfekčným a antibiotickým účinkom sa využíva i ako prostriedok proti nachladnutiu, kašľu a chrípke. Priaznivo pôsobí i u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu, ale i prechodové problémy. Škorica je výborné afrodiziakum. Pomáha aj pri cukrovke. Zmierňuje túto chorobu, ktorou dnes trpí množstvo ľudí. Znižuje hladinu krvného cukru u diabetikov typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. Odporúča sa osobám s poruchou glukózovej tolerancie, ale aj osobám s nadváhou pri redukcii telesnej hmotnosti.
Škorica pre zdravé srdce
V ázijských krajinách nikto nepochybuje o tom, že pravidelné užívanie škorice zabezpečuje pružnosť ciev a žíl. Starším pacientom preto na raňajky odporúčajú mletú škoricu s medom, ktoré znižujú výskyt kôrnatenia ciev. Spomínaná kombinácia má podobný blahodarný účinok aj na naše srdce. Aktívne znižuje cholesterol, posilňuje svalstvo, reguluje krvný tlak. V porovnaní so známymi antioxidantmi (napríklad aníz, zázvor, mäta), na rebríčku jednoznačne vyhráva škorica, preto sa okrem zdravého srdca postará aj o celkovú detoxikáciu tela.
Správne trávenie
Odborný časopis International Journal of Food Microbiology zverejnil štúdiu, v ktorej výskum potvrdil, že extrakt zo škorice pomáha pri eradikácii baktérie, zúčastňujúcej sa na patologických procesoch v žalúdku. Škoricová silica nielenže podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, ale v tráviacom trakte zabraňuje výskytu plesní a rôznych nežiaducich mikroorganizmov – parazitov. Po škorici siahnite častejšie, aj pokiaľ máte problémy s nadúvaním, v kombinácii s medom totiž účinne zabraňuje tvorbe plynov pri procese trávenia.
Škorica vám pomôže aj s koncentráciou
Aj vám sa občas stane, že sa nedokážete poriadne sústrediť a vaše myšlienky akoby sa rozutekali na všetky svetové strany? Privoňajte si ku škorici, alebo siahnite po škoricových žuvačkách. Štúdia zverejnená asociáciou skúmajúcou chemoreceptory potvrdila, že škorica výrazne stimuluje mozgovú aktivitu. Účastníci, ktorí pri testoch dostali škoricové žuvačky zaznamenali vyššie výsledky, mali lepšiu pozornosť, pamäť i vizuálny postreh.
Škorica - bojovník proti cukrovke
Nejde iba o odporúčania babiek bylinkárok. Pozitívne účinky škorice na znižovanie glukózy a cholesterolu potvrdili aj viaceré renomované výskumy. Pacientom, ktorí denne užívali škoricu sa stabilizovala hladina glukózy až o 30 % smerom nadol. A nielen to. Toto chutné aromatické korenie navyše podporuje i tvorbu inzulínu, hormónu, ktorý pomáha transformovať cukry na energiu. Napriek tomu, že v obchodoch nájdeme takmer vždy takzvanú nepravú čínsku škoricu, v porovnaní s pravou zo Srí Lanky a Indie sú rozdiely v zložení minimálne.
Či zvolíte mletý prášok, alebo tyčinku škoricovej kôry, nestrelíte vedľa. V prípade zvýšeného cholesterolu alebo cukrovky je vhodný škoricový čaj. 2 čajové lyžice mletej škorice zalejeme litrom vriacej vody, necháme vychladnúť na izbovú teplotu, precedíme a pijeme. Osladenie lyžičkou medu spríjemní chuť, ale nie je nutné. Denná dávka tohto zázračného čaju je v rámci prevencie 1 až 2 šálky denne, no tehotné dámy by sa škorici mali radšej vyhnúť.
Na dobrú náladu
Asi nikoho neprekvapí, že škorica sa už po stáročia využíva i v aromaterapii. Povzbudzujúce účinky stimulujú náladu a zmiernia negatívne pocity. Možno ste však netušili, že škorica bola kedysi využívaná aj ako mocné afrodiziakum. Pár kvapiek esenciálneho oleja do sviečky vám preto zaručí prežitie romantických chvíľ.
Pre svieži dych
Lyžicu medu a lyžicu škorice zalejte ½ šálky horúcej vody, nechajte mierne vychladiť a kloktajte. V južnej Afrike to tak robia ľudia už generácie, vždy pred raňajkami, aby ich dych bol celý deň svieži a bez zápachu. Odmenou je im okrem iného aj dezinfekcia ústnej dutiny.
Odvrátená strana - nepreháňajte to s množstvom
Škorica však môže vyvolať aj nepriaznivé účinky na zdravie. Na vine je látka kumarín, toxická pre pečeň a obličky. Pozor by si mali dávať najmä ľudia s pečeňovými problémami. Hoci sa kedysi kumarin predpisoval v izolovanej forme ako liek pri určitých ochoreniach, u niektorých pacientov došlo k nežiaducim účinkom, ktoré preukázali škodlivosť tejto látky.
Máme dva hlavné typy škorice – čínsku (cassia) a cejlónsku. Škorica cassia je veľmi rozšírená, cenovo dostupná a predáva sa viac ako mletá. Obsahuje však oveľa viac kumarinu, ako škorica ceylon, ktorú nájdete v obchodoch skôr vo zvitkoch. Ak použijete škoricu cassia, buďte opatrní. V kuchyni by sa mala objaviť len zriedka a keď už, tak by sa ňou mal napríklad koláč len zľahka posypať. Neodporúča sa použiť ani len celú lyžičku tejto škorice. Bezpečnejšie je použiť ceylon.
Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/56551/skorica-pre-chut-i-zdravie
https://fitastyl.sk/clanky/vyziva/skorica-nad-zlato