S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Takmer zabudnutá dula vám pomôže s trávením aj pri alergiách

08.09.2020

Takmer zabudnutá dula vám pomôže s trávením aj pri alergiách

Netradičné ovocie, ktoré sa vytratilo z našich kuchýň! Reč je o dule, sladkom ovocí, ktoré sa pestuje hlavne v teplých oblastiach strednej a južnej Európy. Dula je voňavé ovocie patriace do čeľade Rosaceae a jej kultivácia sa dá vysledovať až do antického Grécka a Ríma, kde slúžila ako symbol lásky a plodnosti. Aj keď je dnes omnoho menej bežná, duly sú blízke príbuzné populárneho ovocia, ako sú jablká a hrušky.

Dulu možno považovať za zabudnutý okrasný strom, ktorý však pre svoje krásne kvety a voňavé plody plné vitamínov nachádza cestu aj do našich záhrad! Máva jablkovitý alebo hruškovitý tvar. Nedozretý plod má zelenú farbu a dozretý žltú. Ak budete dulu skladovať na suchom tmavom mieste, napr. v pivnici alebo v komore, vydrží vám dlho a hlavne, uchovajú sa v nej všetky prospešné látky!

Dula je sezónne ovocie a je k dispozícii od jesene do zimy. Po zrení je toto ovocie zlatožltej farby a pripomína hrušku. Má chlpatý povrch, ktorý je podobný povrchu broskýň a svetlo žltú, drsnú dužinu s viacerými semenami uprostred. Má arómu koláča a málokedy sa konzumuje surová. Často sa pečie alebo mrazí, aby sa vylúčila jej kyslosť.

Používa sa v tradičných receptúrach na Strednom východe a v Stredomorí, kde je dusená s jahňacím, kozím a bravčovým mäsom. Odroda ázijskej dule, ktorá je mäkšia a šťavnatejšia, sa často používa na výrobu konzerv a želé. 

Obsah vitamínov a minerálov v dule
Dula v 100 g obsahuje 56 kalórií, 0,1 g tukov, 15 g sacharidov, 1,9 g vlákniny, 0,4 g bielkovín, antioxidanty, vitamín A, B1-tiamín, B6-pyridoxín a vitamín C. Z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, meď, horčík, sodík a železo. Dula posilňuje imunitu, pomáha pri liečbe vredov, pomáha zmierniť tráviace problémy i alergiu, má protirakovinové vlastnosti a obsahuje silné antioxidanty.

  




Dula a jej účinky na zdravie

Dula posilňuje imunitu
Zrelá dula je bohatým zdrojom vitamínu C a ponúka takmer 25% odporúčanej dennej dávky. Vitamín C pomáha posilňovať imunitu a pomáha pri liečbe zápalových stavov. Výskum ukázal, že dula je bohatá na antivírusové vlastnosti. Fenoly nachádzajúce sa v čínskej dule majú silnú protichrípkovú aktivitu a antioxidačné vlastnosti. Pomáha chrániť pred prechladnutím, chrípkami a inými vírusovými patogénmi.

Dula pomáha zmierniť tráviace problémy
V tradičnej a ľudovej medicíne sa už dlho používajú duly na liečbu rôznych porúch trávenia Jedno ovocie poskytuje 6–8% odporúčanej dávky pre vlákninu. Adekvátny príjem vlákniny podporuje zdravé baktérie žijúce vo vašom zažívacom trakte, známe ako črevný mikrobióm.

Dula na prechladnutie aj chrípku
Existuje len málo účinnejších liekov proti sezónnym ochoreniam, ako sú prechladnutie, nádcha, chrípka a zápal priedušiek, ako sú surové dule. Vďačíme za to ich schopnosti posilniť imunitný systém, a tiež vysokému obsahu vitamínov. Priaznivo pôsobia aj pri zápale pľúc, ale pomôcť môžu aj pri tuberkulóze. Pokiaľ nás trápi silný kašeľ, alebo astma, semienka ovocia môžu naše ťažkosti zmierniť.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

             
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

Dula pomáha pri liečbe vredov
Zistilo sa, že fenoly prítomné v dule sú účinné pri zmierňovaní žalúdočných vredov. Dulová šťava je tiež prospešná pre ľudí trpiacich žalúdočnými vredmi. Pomáha tiež pri liečbe peptických vredov, pretože upokojuje gastrointestinálny trakt.

Dula má protirakovinové vlastnosti
Antioxidačné vlastnosti v dule pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom a ničia zhubné rakovinové bunky. Granule v dužine ovocia obsahujú adstringentné zlúčeniny známe ako triesloviny, t.j. katechín a epikatechín. Tieto triesloviny chránia vaše sliznice pred rakovinou väzbou na toxíny a chemikálie spôsobujúce rakovinu v hrubom čreve.

Dula obsahuje silné antioxidanty
Toto ovocie sa môže pochváliť úžasnými antioxidačnými vlastnosťami vďaka prítomnosti polyfenolických zlúčenín. Tieto antioxidanty odbúravajú voľné radikály prítomné v tele, spomaľujú proces starnutia a zabraňujú kardiovaskulárnym ochoreniam a mŕtvici. Niektoré výskumy naznačujú, že niektoré antioxidanty v dule, vrátane flavonolov, ako je kvercetín a kaempferol, znižujú zápal a chránia pred chronickými chorobami.

Dula na detoxikáciu
I napriek tomu, že náš organizmus sa pravidelne detoxikuje, nezaškodí, ak mu v tom pomôžeme. Tým odbremeníme svoje vnútorné orgány podieľajúce sa na detoxikácii, ktoré sa takto ľahšie regenerujú. Nezabudnime však ani na to, že nevhodnou stravou denne skonzumujeme také množstvo škodlivých látok, ktorými si náš organizmus už nedokáže sám poradiť. Tieto toxické látky sa sčasti ukladajú na stenách hrubého čreva, prípadne v tukových tkanivách. Vlákniny dúl vyčistia hrubé črevo a tieto škodliviny odstránia.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?


        
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Dula pomáha zmierniť alergiu
Dula pomáha zmierňovať rôzne alergické symptómy potlačením aktivity určitých imunitných buniek zodpovedných za alergické reakcie. Ovocie a výťažok zo semien možno použiť na liečbu atopickej dermatitídy a cystitídy. Môže sa tiež použiť na prípravu potravinových výrobkov pre alergikov. Niekoľko malých štúdií podporuje jej schopnosť predchádzať a liečiť mierne alergické reakcie, ako je výtok z nosa a astma.

Dula chráni srdce
Riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení (kôrnatenie ciev, mŕtvica, infarkt) zvyšuje vysoká hladina LDL cholesterolu. Toto môžeme kompenzovať konzumáciou duly, čím navyše zvýšime hladinu HDL cholesterolu v krvi. Pri ochrane srdca zohráva dôležitú úlohu draslík, ktorý sa vo významnom množstve nachádza v dulách, ktoré dokážu znížiť vysoký krvný tlak. Spomaľujú vstrebávanie cukru, preto ich môžu pokojne konzumovať aj diabetici – samozrejme po konzultácii so svojím lekárom.

Dula udržiava rovnováhu črevnej flóry
Vlákniny duly slúžia ako potrava pre probiotické baktérie, ktoré sú hlavnou stavebnou zložkou črevnej flóry, čím podporujú udržiavanie rovnováhy črevnej flóry, alebo v prípade potreby jej obnovenia. Stav črevnej flóry priamo vplýva na činnosť imunitného systému (70-80 percent imunobuniek sa nachádza v hrubom čreve) a na trávenie, preto sa ich činnosť môže pravidelnou konzumáciou tohto kyslastého ovocia zlepšiť.

Dula ošetruje aj pleť
Antioxidanty duly spomaľujú starnutie buniek, zmierňujú vrásky, spevňujú pokožku. Môžeme to dosiahnuť jednak konzumáciou duly, ale aj používaním krémov s obsahom tohto ovocia. Okrem toho nimi môžeme zmierniť príznaky zápalov kože (napr. ekzém), a tiež znížiť citlivosť ďasien. Nakoľko má dula schopnosť tlmiť krvácanie, jej priaznivý účinok sa uplatní aj v prípade zlatej žily a silnej menštruácie.

Použité zdroje:
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1762889/Zabudnute-ovocie-hlasi-velky-navrat--Dula-ako-zazrak-pri-alergiach-a-zapaloch-
https://zdravopedia.sk/ovocie/dula-6-ucinkov-na-zdravie
https://www.magazin-zivotny-styl.com/zdravie/dule

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MzNjMjM