S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo hnojiť zeleno?

02.02.2019

Prečo hnojiť zeleno?

V súčasnosti, keď sa šetrí nielen finančnými prostriedkami, ale aj časom a prácou, a na ekológiu sa kladie veľký dôraz, je zelené hnojenie ideálnym spôsobom na efektívne dopestovanie kvalitných a chutných potravín bez chémie. Táto stará prírodná metóda obhospodarovania je pre svoju efektívnosť vhodná pre každého pestovateľa.

Prečo hnojiť zeleno?
Niektoré rastliny, napríklad bôbovité (vikovité), majú väčšiu schopnosť vyťažiť z pôdy aj pevnejšie viazané živiny. Vika siata alebo lupína úzkolistá (nazývaná i modrá) dokážu aj z chudobnej pieskovej pôdy vyťažiť takmer štvornásobné množstvo fosforu a trojnásobné množstvo draslíka ako ovos. Ak zapracujeme do pestovateľskej vrstvy pôdy organické látky – biomasu týchto rastlín, dokážu úžitkové rastliny ľahšie prijať takto sprístupnené živiny. Obrazne povedané, rastliny zeleného hnojenia pôsobia ako prirodzený kŕmič úžitkových rastlín. Svojou humusotvornou činnosťou výrazne oživujú a zlepšujú pôdnu štruktúru a súčasne vytvárajú optimálnejšie podmienky na úspešné, výnosné a zdravé pestovanie na prírodný spôsob, a to aj bez rizikovej chemickej stimulácie.

Prínosy zeleného hnojenia
– minerálne a organické hnojenie
– pôsobí ako nástielka (pôdny mulč)
– udržuje pôdnu vlhkosť a bráni tvorbe nebezpečného prísušku
– zlepšuje pôdnu štruktúru
– kyprosť, do pôdy sa dostáva viac vzduchu a lepšie udržiava vlahu
– chráni živiny pred vyplavovaním do spodných vrstiev a vôd
– oživuje pôdu, a tým aj zvyšuje úrodnosť
– v zime (ako prikrývka) chráni pôdu pred rýchlym zamŕzaním
– pôsobí protierozívne v lete i v zime, na rovine aj svahu
– detoxikuje pôdu a zbavuje ju pôdnej únavy

Výber rastlín
Pri výbere rastlín vždy berieme do úvahy aj ich požiadavky na kvalitu pôdy a klimatické podmienky. Pripojené tabuľky nás informujú o výťažnosti biomasy, ktorá môže byť ešte väčšia pri opakovanom kosení, a aj o tvorbe dusíkatých látok, ktoré sa prirodzene tvoria zo vzduchu v hľúzkových baktériách rastúcich na koreňoch bôbovitých rastlín, ktoré bohato využívame pri tomto prírodnom hnojení. Ich činnosť však výrazne brzdí kyslá reakcia pôdy, čiže dôležitá je aj predbežná úprava kyslosti pôdy mletým vápencom či dolomitom (prirodzenými horninami).
Ak sme zdedili dlhodobo devastovanú pôdu, môže jej výrazne chýbať fosfor a draslík – to by mohlo negatívne ovplyvniť aj rastliny zeleného hnojenia. V takom prípade je dobré pohnojiť pôdu pred výsevom rastlín zeleného hnojenia prírodnými hnojivami, ako je apatit (je však ťažko rozpustný), rohovina, drevný popol, prinajhoršom len na toto štartovacie použitie poliať pôdu slabým roztokom bezbalastných draselných a fosforečných hnojív.

Čomu sa vyhýbať?
– nepoužívajme rastliny z tej istej čeľade, z akej budú následne pestované úžitkové rastliny
– vyhneme sa šíreniu rovnakých chorôb a škodcov
– nekombinujeme rastliny, ktoré sa neznášajú
– ak za sebou opakujeme zelené hnojenie, je lepšie, keď použijeme iné zmesi a rastliny ako v prvej fáze.

Vyberáme podľa typu pôdy

Ľahké piesočné pôdy: ďatelina purpurová, vtáčia noha siata, vičenec, ľadenec, bôľhoj, hrach siaty roľný, lupína biela a žltá, komonica

Stredné pôdy: vičenec, ľadenec, hrach siaty roľný, lupína biela, ďateliny, vika, hrach, sója, bôb, pohánka, repka, vtáčia noha siata, horčica

Ťažké pôdy: bôb konský, lucerna chmeľová, vika, hrach, ďatelina hybridná, horčica Pri zelenom hnojení je výhodnejšie vysievať kombinácie rastlín – takých, ktoré sa vzájomne znášajú, napríklad na ár (100 m2) do jednotlivých typov pôd zmesi v nasledovnom zložení:

a) vápenatá pôda:
– stredná: 1 200 g viky ozimnej, 600 g raži,
– ľahká: 90 g ďateliny purpurovej, 600 g raži, 300 g viky ozimnej,
– ťažká: 900 g viky, 600 g hrachu, 500 g ovsa,

b) pôda s nízkym obsahom vápnika:
– stredná: 900 g viky, 600 g hrachu siateho roľného, 500 g jačmeňa,
– ľahká: 1 000 g lupiny, 500 g ovsa,
– ťažká: 450 g bôbu, 900 g viky, 650 g hrachu.

Zelené hnojivo

1. krok: Kosenie
Zvyčajne na jeseň vyrastené rastliny určené na zelené hnojenie pokosíme, pováľame alebo posekáme.

2. krok: Zavädnutie
Ak chceme pôdny edafón podporiť výraznejšie, biomasa by nemala pred zapravením do pôdy preschnúť, ale necháme ju len zavädnúť.

3. krok: Zapravenie do pôdy
Po zavädnutí biomasu zapravíme do zeme, niekedy až po príchode prvých mrazov. Zaprávame ju len plytko a vzdušne, najmä v ťažších pôdach. Hlboko zapravená šťavnatá biomasa v bezvzdušnom prostredí by mohla totiž začať mliečno kvasiť, tak by vznikla siláž, ktorá podporuje nevhodné plesne a huby.

Termín výsevu

Pestovanie môže byť celoročné, môžeme siať pred výsevom hlavnej úžitkovej rastliny, ďalej ako dodatočný prísev ku kultúre (napríklad medzi ovocné kríky a dreviny), ale aj ako prezimujúce hnojenie či rekultivačné a regeneračné hnojenie pre veľmi zdevastovanú pôdu. Teda môžeme ich vysievať na:

a) celovegetačné použitie:
– marec – apríl: zmes ďateliny egyptskej a ovsa,
– apríl – august: vlčí bôb,

b) pred hlavnou kultúrou (rastlinou):
– začiatok februára: bôb, špenát,
– začiatok marca: horčica, facélia, poľný šalát,

c) ako prísev:
– júl – august: zmes viky siatej a ovsa,
– polovica augusta: ďatelina egyptská,
– koniec augusta: facélia, slnečnica,
– začiatok septembra: reďkev olejnatá,
– koniec septembra: horčica, žerucha,

d) prezimujúce hnojenie:
– august – september: vika huňatá, raž,
– september: špenát, poľný šalát,
– september – október: raž,

e) rekultivačné hnojenie:
– marec – august: lucerna, komonica biela,
– od marca: nechtík lekársky.

Ekonomický prínos

Ďatelina lúčna vytvorí na ploche 100 m2 až 150 kg nadzemnej zelenej hmoty, lupína, vika, peluška a bôb až 230 kg. K tomu musíme pripočítať štvrtinu až tretinu hmoty koreňov v pôde. Ak túto šťavnatú, nezdrevnatenú hmotu zapravíme do zeme, rýchlo zmineralizuje a výrazne podporí edafónny život (užitočné pôdne mikroorganizmy a drobných živočíchov ako dážďovky, ktoré majú priaznivý vplyv na úrodnosť a zdravie pôdy). Mineralizáciou sa rýchlo uvoľnia živiny pre nasledujúcu pestovanú kultúru. Bôbovité rastliny vytvoria na ploche 100 m2 v priemere 1 kg dusíka, čo predstavuje 3 kg liadku amónneho alebo 4 kg liadku amónneho s vápencom či 5 kg síranu amónneho, prípadne 2 kg vzácnej močoviny. Ak uvedené údaje vynásobíme aktuálnymi cenami týchto hnojív, tak sa nám dotvorí reálny obraz získaných úspor.

Hlboko koreniacim bôbovitým rastlinám (ďatelina siata, vičenec) siahajú korene podľa druhu pôdy do hĺbky 2 až 10 m, ďateline lúčnej do 2 m, lupíne žltej do 2,3 m, hrachu siatemu do 1,3 m. Z hĺbok premiestňujú tieto rastliny živiny prostredníctvom vytvorenej biomasy do ornice. Vápnikom vytiahnutým z hĺbky tak pomáhajú čeliť okysľovaniu ornice vplyvom kyslých dažďov – takéto obohatenie pôdy o 0,1 kg fosforu predstavuje približne 1,2 kg superfosfátu na ár. Podobne je to aj s draslíkom, ale najmä so vzácnymi mikroprvkami.

Ďalšie využitie rastlín zeleného hnojenia
– biomasu pokosených rastlín možno použiť na mulčovanie iných záhonov
– možno z nich vyrobiť kvalitný kompost
– môžu slúžiť ako zdroj nektáru a peľu pre včely
– sčasti ich môžeme využiť aj ako krmivo pre domáce zvieratá
– a tiež ako humánne potraviny (hrach, šošovica, sója, obilniny…)
– semená divokých rastlín zbierame na ďalšie výsevy

 

Videorady - odpovedá profesor Ivan Hričovský 
 
 
 
 Edície Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka 
a mykorhízne huby

           

                        

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MTRlMzIwO