S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Pripravme si vrúble na vrúbľovanie

26.01.2020

Pripravme si vrúble na vrúbľovanie

Čo je to vrúbľovanie? Túto otázku profesor Ivan Hričovský dostáva ozaj veľmi často. Povedzme si pár slov o tejto ovocinárskej činnosti. Najmä lajkov táto odpoveď aspoň nasmeruje, čo je potrebné minimálne vedieť. V prvom rade však ideo spôsob nepriameho vegetatívneho rozmnožovania, pri ktorom sa prenáša časť jednoročného výhonu alebo letorastu s niekoľkými pukmi resp. očkami z vrúbľa ušľachtilej požadovanej odrody na vhodný podpník. Ktorý typ vrúbľovania poznáme?

Hoci poznáme podľa ročného obdobia rôzne vrúbľovanie - predjarné, jarné a letné, jednoznačne najlepšie výsledky dosiahneme predjarným a jarným vrúbľovaním vo februári až máji. Dôležitou podmienkou je dostatočná teplota - lajcky sa hovorí, že ruky nesmú chladiť. A pozor! Dážď, vietor a sneženie v čase vrúbľovania majú veľmi nepriaznivý vplyv na ujatie vrúbľov.

Odporúča:   
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.  

,

Máte už mykorhízne huby pre vaše stromky a zeleninu?
Pre posilnenie rastu väčšiny ovocných stromkov je vhodný Symbivit (vpravo).

.

                                   

Ak plánujeme prevrúbľovať staršie ovocné stromy alebo vrúbľovať nové odrody hneď na začiatku vegetácie, musíme už v decembri, najneskôr začiatkom januára odobrať vhodné vrúble. Použijeme len silné jednoročné a dobre vyzreté letorasty, najlepšie z južnej, prípadne z východnej či zo západnej a dostatočne osvetlenej časti koruny s dobre vyvinutými a zdravými púčikmi. Keďže ich kvalita nie je po celej dĺžke výhonka rovnaká, vrúble režeme vždy len z jeho strednej časti. 

Na prípravu vrúbľov v žiadnom prípade nepoužívame kolmo hore rastúce výhonky, známe ako vlky, ktoré na tento účel nie sú vhodné. Ako prvé si pripravme vrúble čerešní, višní a egrešov. Jablone, hrušky a ríbezle môžu ešte chvíľu počkať. 

NACHYSTAJME STROMY NA PREVRÚBĽOVANIE
Podrobný postup prevrúbľovania aj s radami ako na to nájdete v knihe Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: OVOCNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov.

VRÚBĽOVANIE NA KOZIU NÔŽKU
Február je vhodný čas na presvetľovanie – rez rodiacich jadrovín a môžete začať s prevrúbľovaním stromov čerešní a višní. Odporúčaným spôsobom vrúbľovania týchto stromov je „na koziu nôžku“. Je to prácnejšia alternatíva, ale má väčšiu spoľahlivosť a efekt. Odborníci upozorňujú na fakt, že do klinu zrezaný vrúbeľ je potrebné pripraviť už v decembri a musí presne zapadnúť do výrezu na konári.

KOĽKO VRÚBĽOV NA ZREZANÝ KONÁR?
„Na každý zrezaný konár dáme dva až štyri vrúble vybranej odrody. Miesto vrúbľovania nezabudnime pevne zaviazať štepárskou páskou a zatrieť štepárskym voskom. Rovnako je dôležité dôkladne pozatierať aj horné, zrezané konce vrúbľov a zrezaný konár,“ vysvetľujú postup vrúbľovania autori publikácie Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov.

ČAS NA REZ VINIČA
Prišiel vhodný čas aj na rez viniča. Počkajte s ním jedine vtedy, ak sú ešte stále silné mrazy. Dôležité je najskôr odstrániť prebytočné a poškodené výhonky. Po zrezaní môžeme vinič už aj vyviazať.

ČO S OSTATNÝMI STROMAMI A KRAMI?
Sadiť môžete už aj iné ovocné stromčeky, zásada je, že by ste to mali stihnúť skôr, ako začnú pučať. Vhodné je pomôcť im opornými kolíkmi vo výške dvoch metrov či viac – podľa druhu stromčeka a jeho vzrastu. Na čerstvo vysadených stromčekoch, ale i tých, ktoré ste vysadili na jeseň je dôležité urobiť takzvaný povýsadbový rez. Prerieďte aj maliny a končeky jednoročných výhonkov skráťte o 5 až 8 centimetrov. Zrezať by ste mali aj egreš, ríbezle, či josty.

VRÚBĽOVANIE DO RÁZŠTEPU
V spolupráci s Jánom Škorňom v rámci Farmárskej revue sme nakrútili postup pri viacerých spôsoboch vrúbľovania. Rád by som predstavil aj mojim priateľom na Facebooku tieto postupy - a dnes by sme si mohli predviesť vrúbľovanie do rázštepu. Ide o jeden z najstarších spôsobov vrúbľovania ovocných stromov vôbec. V súčasnosti sa v ovocinárskej praxi používa len zriedkakedy a používajú ho najmä starší ovocinári. Princíp je v tom, že do pripraveného podpníka sekerou urobíme zárez a vrúble potom vložíme do takto vytvoreného rázštepu. Podrobne si tento postup môžete pozrieť tu vo videu Vrúbľovanie do raštepu. 

.

VRÚBĽOVANIE POD KÔRU A DO RÁŠTEPU

    

Profesor Ivan Hričovský vysvetľuje postup pri vrúbľovaní pod kôru a do ráštepu.

PODMIENKY ÚSPEŠNÉHO OČKOVANIA A VRÚBĽOVANIA
Pri očkovaní a vrúbľovaní počas miazgy musí mať podpník dostatočnú miazgu, rez na vrúbľoch i očkách musí byť hladký, rezné plochy nesmú byť znečistené – je to ovocinársky chirurgický zákrok, očkovanie jednotlivých druhov sa musí urobiť v najvhodnejšom období, keď sú vyzreté očká a je plná miazga, po zaočkovaní alebo vrúbľovaní je dôležité pevné uviazanie, pri spôsoboch, kde sa zatiera štepárskym voskom musí byť vosk rozotrený po celom obvode rezných plôch i na povrchu vrúbľa. Pri výbere vosku musíme byť veľmi opatrný, nekvalitný vosk býva často hlavnou príčinou neujatia vrúbľov, podpníky i vrúble (očká) musia byť zdravé, kvalitné a vyzreté, pri vrúbľovaní treba dávať pozor, aby sa kambiálna vrstva podpníka a vrúbľa kryli a tak umožnili prúdenie miazgy a asimilátov a rýchle zrastenie.

AKO VRÚBLE ODOBERÁME? 
Ideálne je, ak ich odoberiete za bezmrazého počasia. Je vyššia pravdepodobnosť, že ich s úspechom uskladníte do času prúdenia miazgy, kedy sa vykonáva samotné vrúbľovanie na podpník. Najvhodnejšie nájdete na vonkajšej strane koruny v strede medzi spodnou a hornou časťou. Vyvarujte sa severnej strany koruny, ktorá nie je vhodná. Jednoznačne na štepenie najvhodnejšia je stredná časť jednoročného výhonu. Pri dostatočnom počte výhonkov si môžete dovoliť vybrať niekoľko správnych, ktoré uskladníte až do času použitia.

NA ČO TREBA DÁVAŤ POZOR
o Vrúble nesmú v nijakom prípade po odobratí uschnúť - ukladáme ich do vopred vykopanej jamy na vlhkom tienistom mieste. Jamu zakryte doskami, prekryte fóliou, ktorú zasypte zeminou.
o Aké sú termíny na odber vrúbľov?
   - Kôstkoviny: už môžeme odoberať dokonca v novembri, no optimálny termín je január až začiatok februára
   - Čerešňové vrúble: začneme rezať ešte aj koncom februára a začiatkom marca tesne pred štepením
   Jadroviny: Odrezky režeme v januári a pokračovať môžete až do prvej polovice februára.

    

.

Na záver rada profesora Ivana Hričovského:

PRÍPRAVA VRÚBĽOV NA PREVRÚBĽOVANIE STROMOV
Dostal som otázku od pána Michala Fabuša z Píly: Kedy sa robí príprava vrúbľov na prevrúbľovanie ovocných stromkov?
Odpoveď som vybral z mojej knihy ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE, kde sa venujem rôznym praktickým radám do ovocnej záhrady:
Vrúbeľ je časť výhonku materského stromu, ktorý pri vrúbľovaní navrúbľujeme na vhodný podpník. Materský strom musí byť mladý, rodiaci a zdravý. V záhradkách na to musíme dbať najmä pri záchrane starých a krajových odrôd. Pri odbere vrúbľov na záchranu takýchto odrôd výnimka potvrdzuje pravidlo. Termín rezania výhonov pre vrúble má značný vplyv na ujatie sa. Za najvhodnejší termín môžeme určiť obdobie vegetačného pokoja asi od polovice decembra do polovice januára. Výhony v tomto období po skončení prvých mrazov nebývajú namrznuté a dajú sa najdlhšie uchovať až do obdobia prúdenia miazgy. Výhonky odoberáme z východnej, južnej a zo západnej osvetlenej časti zo stredu koruny stromu. Púčiky na jednoročnom výhonku nemajú rovnakú kvalitu. Na vrúbľovanie je najvhodnejšia stredná časť výhonku. Ako prvé pripravujeme výhony čerešní, višní a egrešov, pri jabloniach a hruškách to môže byť aj neskôr. Slivkoviny neodporúčam vrúbľovať v záhradkách pre nebezpečenstvo vírusového ochorenia šarky sliviek.

.

AKO JE TO VO FEBRUÁRI S VRÚBĽOVANÍM?
Pripravujeme si podpníky na jarné vrúbľovanie jabloní, hrušiek, ríbezlí a egrešov. Môžeme ich navrúbľovať aj v ruke a potom založiť do vlhkého piesku. Podpníky ríbezle zlatej zabaľujeme do balíkov z rašelinového substrátu obaleného machom. Dáme ich do skleníka alebo miestnosti s teplotom 8 až 12 stupňov. Keď napučia, vrúbľujeme na ne spojkovaním egreše a ríbezl
e. Uskladňujeme ich pri teplote 8 až 12 stupňov, prípadne môže byť aj nižšia.

ČEREŠNE, VIŠNE, MARHULE
Koncom februára už vrúbľujeme aj čerešne, višne, ale aj marhule, kým ešte nie sú v štádiu miazgy. Je to dôležité. Robíme to za priaznivých podmienok. Tenšie výhonky vrúbľujeme plátkovaním alebo sedielkovaním, hrubšie na koziu nôžku.

A EŠTE RAZ MYKORHÍZNE HUBY
Pre výsadbu stromkov využite podporu rastu a úrodnosti vo forme mykorhíznych húb. Prípravok SYMBIVIT® je založený na využití skvelých vlastnosti mykorhíznych húb. Ide o granulovaný prípravok, ktorý sa ľahko používa a vaše rastliny z neho budú mocť čerpať to najlepšie pre ich krásu, rast a odolnosť. Mykorhízne huby obsiahnuté v Symbivite sa napoja na korene vašich rastlín, budú rásť, čerpať živiny z pôdy a podporovať rastlinu počas jej celého života. 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MGI4ZDg