V poslednom čase sa na náš stôl dostávajú rozličné obilniny a „pseudoobilniny“ z celého sveta. S obľubou konzumujeme bulgur, kuskus či quinou. Napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, čo naši predkovia konzumovali bežne. Medzi takéto zdravé potraviny patria aj pre mnohých zabudnuté jačmenné krúpy.
Žijeme v rýchlej dobe, a preto je dôležité, aby bol náš jedálny lístok pestrý a plný živín. Ak hľadáte obilninu, ktorú môžete použiť ako prílohu alebo do šalátu či polievky, a je veľmi zdravá, jačmenné krúpy sú správnou voľbou. Ak ich pripravíte správne, vaše chuťové poháriky sa vám poďakujú a navyše do tela doplnia množstvo prospešných látok.
Čo nájdete v krúpoch?
V minulosti boli krúpy považované za zdroj energie a sily. Využívali sa pri tráviacich problémoch, na posilnenie i očistenie organizmu. Aj dnes ich môžeme využiť týmto spôsobom a navyše sú aj výbornou súčasťou diétneho jedálneho lístka. Sto gramov varených krúp obsahuje niečo nad 370 kJ.
Krúpy obsahujú veľa prospešných látok. Z vitamínov ide hlavne o tie zo skupiny B, ale aj vitamín K a E. Disponujú aj bohatstvom v podobe minerálov a stopových prvkov. Nachádza sa v nich železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď a ďalšie. Nechýbajú ani zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných tukov, prospešná vláknina i bielkoviny.
Krúpy prospievajú vitalite
Jačmeň chráni bunky a obmedzuje rast vírusov. Tieto účinky pripisujú vedci bioaktívnym rastlinným látkam. Bohatstvo kyseliny kremičitej pôsobí mnohostranne na náš organizmus: profituje z nej koža, väzivové tkanivo, kosti, vlasy i nechty, ale podporuje aj procesy zmyslového vnímania a vedenia vzruchu v mozgu a nervoch.
Horčík a železo hrajú významnú rolu pri zásobovaní buniek energiou a kyslíkom. Mangán, selén a meď sa starajú o podporu obranyschopnosti. Mangán je potrebný aj pre normálny vývoj kostí, premenu tukov, cukrov i bielkovín v tele. Selén pôsobí protizápalovo a prostredníctvom pečene odbúrava rakovinotvorné látky. Meď je dôležitá pri tvorbe červených krviniek a podpore nervových buniek.
Krúpy podporujú zdravie kostí
Jedným z benefitov jačmenných krúp je obsah kremíka. Ten je dôležitý pre pevnosť tkanív. Takže ak máte problém s kosťami, chrupavkami či vznikom modrín, je potrebné zvýšiť prísun kremíka, napríklad aj v podobe jačmenných krúp. Predídete tak i osteoporóze.
Krúpy podporujú trávenie a imunitu
Anglická kráľovná Alžbeta pije denne na podporu trávenia jačmenný vývar. V dietetike sa používa pri podráždení žalúdka a čriev, celkovej vyčerpanosti, zápale sliznice močového mechúra, horúčke či ochorení pečene a pľúc.
Pravidelnou konzumáciou krúp sa posilní celá tráviaca sústava a imunita. Vláknina nerozpustná vo vode podporuje pohyb čriev a zabraňuje vzniku zápchy. Rozpustná vláknina zasa v črevnom trakte vytvára vhodné prostredie pre množenie „dobrých“ baktérií. Sú dôležité pre správne trávenie a chránia pred hnačkou. Krúpy by si mali obľúbiť aj tí, čo sa chcú vyhnúť žlčníkovým kameňom a operácii žlčníka.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Krúpy pomáhajú chrániť pred civilizačnými chorobami
Vysoký podiel vlákniny redukuje pocit hladu, čím pomáha chrániť pred obezitou. Pravidelná konzumácia jedál z jačmenných krúp znižuje hladinu cholesterolu, riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a určitých druhov nádorov, najmä karcinómov hrubého čreva. Zároveň pomáha chrániť pred cukrovkou 2. typu. Obsiahnutá rozpustná vláknina prechádza tráviacim traktom pomalšie, spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi a zlepšuje vylučovanie inzulínu. Výskumy potvrdili, že konzumácia jačmeňa na raňajky stabilizuje hladinu cukru v krvi dokonca lepšie ako ovsené vločky.
Využitie krúp v kuchyni
Je to všestranná potravina. Možno z nej pripraviť studené i teplé pokrmy, chutí skvele v slaných aj sladkých jedlách. Celé zrná treba najskôr namočiť na niekoľko hodín a potom pri nízkej teplote variť asi 35 minút. Konzumujú sa samostatne vo forme kaše, pridávajú sa do polievok, fašírok či ako náplň do zabíjačkovej jaternice. Ako príloha sa hodia k pečenému mäsu, zelenine na grile i omáčkam. Ak vás omrzelo klasické rizoto, nahraďte ryžu krúpami. Výborne chutia v šalátoch, koláčoch aj ako sladká kaša.
Použité zdroje:
https://www.dennikrelax.sk/Zivotny-styl/Zdrava-vyziva-Zdravie/Na-jacmenne-krupy-sme-zabudli-hoci-su-zdrave/
https://plnielanu.zoznam.sk/zabudnute-jacmenne-krupy-lacne-i-chutne-dajte-sancu-potravine-nasich-predkov