S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Jačmenné krúpy - takmer zabudnutá potravina. Dajte im šancu

25.01.2020

Jačmenné krúpy - takmer zabudnutá potravina. Dajte im šancu

V poslednom čase sa na náš stôl dostávajú rozličné obilniny a „pseudoobilniny“ z celého sveta. S obľubou konzumujeme bulgur, kuskus či quinou. Napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, čo naši predkovia konzumovali bežne. Medzi takéto zdravé potraviny patria aj pre mnohých zabudnuté jačmenné krúpy.

Žijeme v rýchlej dobe, a preto je dôležité, aby bol náš jedálny lístok pestrý a plný živín. Ak hľadáte obilninu, ktorú môžete použiť ako prílohu alebo do šalátu či polievky, a je veľmi zdravá, jačmenné krúpy sú správnou voľbou. Ak ich pripravíte správne, vaše chuťové poháriky sa vám poďakujú a navyše do tela doplnia množstvo prospešných látok.

Čo nájdete v krúpoch?
V minulosti boli krúpy považované za zdroj energie a sily. Využívali sa pri tráviacich problémoch, na posilnenie i očistenie organizmu. Aj dnes ich môžeme využiť týmto spôsobom a navyše sú aj výbornou súčasťou diétneho jedálneho lístka. Sto gramov varených krúp obsahuje niečo nad 370 kJ.
Krúpy obsahujú veľa prospešných látok. Z vitamínov ide hlavne o tie zo skupiny B, ale aj vitamín K a E. Disponujú aj bohatstvom v podobe minerálov a stopových prvkov. Nachádza sa v nich železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď a ďalšie. Nechýbajú ani zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných tukov, prospešná vláknina i bielkoviny.

  


Krúpy prospievajú vitalite

Jačmeň chráni bunky a obmedzuje rast vírusov. Tieto účinky pripisujú vedci bioaktívnym rastlinným látkam. Bohatstvo kyseliny kremičitej pôsobí mnohostranne na náš organizmus: profituje z nej koža, väzivové tkanivo, kosti, vlasy i nechty, ale podporuje aj procesy zmyslového vnímania a vedenia vzruchu v mozgu a nervoch.
Horčík a železo hrajú významnú rolu pri zásobovaní buniek energiou a kyslíkom. Mangán, selén a meď sa starajú o podporu obranyschopnosti. Mangán je potrebný aj pre normálny vývoj kostí, premenu tukov, cukrov i bielkovín v tele. Selén pôsobí protizápalovo a prostredníctvom pečene odbúrava rakovinotvorné látky. Meď je dôležitá pri tvorbe červených krviniek a podpore nervových buniek.

Krúpy podporujú zdravie kostí
Jedným z benefitov jačmenných krúp je obsah kremíka. Ten je dôležitý pre pevnosť tkanív. Takže ak máte problém s kosťami, chrupavkami či vznikom modrín, je potrebné zvýšiť prísun kremíka, napríklad aj v podobe jačmenných krúp. Predídete tak i osteoporóze.

Krúpy podporujú trávenie a imunitu
Anglická kráľovná Alžbeta pije denne na podporu trávenia jačmenný vývar. V dietetike sa používa pri podráždení žalúdka a čriev, celkovej vyčerpanosti, zápale sliznice močového mechúra, horúčke či ochorení pečene a pľúc.
Pravidelnou konzumáciou krúp sa posilní celá tráviaca sústava a imunita. Vláknina nerozpustná vo vode podporuje pohyb čriev a zabraňuje vzniku zápchy. Rozpustná vláknina zasa v črevnom trakte vytvára vhodné prostredie pre množenie „dobrých“ baktérií. Sú dôležité pre správne trávenie a chránia pred hnačkou. Krúpy by si mali obľúbiť aj tí, čo sa chcú vyhnúť žlčníkovým kameňom a operácii žlčníka.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

      
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Krúpy pomáhajú chrániť pred civilizačnými chorobami
Vysoký podiel vlákniny redukuje pocit hladu, čím pomáha chrániť pred obezitou. Pravidelná konzumácia jedál z jačmenných krúp znižuje hladinu cholesterolu, riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a určitých druhov nádorov, najmä karcinómov hrubého čreva. Zároveň pomáha chrániť pred cukrovkou 2. typu. Obsiahnutá rozpustná vláknina prechádza tráviacim traktom pomalšie, spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi a zlepšuje vylučovanie inzulínu. Výskumy potvrdili, že konzumácia jačmeňa na raňajky stabilizuje hladinu cukru v krvi dokonca lepšie ako ovsené vločky.

Využitie krúp v kuchyni
Je to všestranná potravina. Možno z nej pripraviť studené i teplé pokrmy, chutí skvele v slaných aj sladkých jedlách. Celé zrná treba najskôr namočiť na niekoľko hodín a potom pri nízkej teplote variť asi 35 minút. Konzumujú sa samostatne vo forme kaše, pridávajú sa do polievok, fašírok či ako náplň do zabíjačkovej jaternice. Ako príloha sa hodia k pečenému mäsu, zelenine na grile i omáčkam. Ak vás omrzelo klasické rizoto, nahraďte ryžu krúpami. Výborne chutia v šalátoch, koláčoch aj ako sladká kaša.

Použité zdroje:
https://www.dennikrelax.sk/Zivotny-styl/Zdrava-vyziva-Zdravie/Na-jacmenne-krupy-sme-zabudli-hoci-su-zdrave/
https://plnielanu.zoznam.sk/zabudnute-jacmenne-krupy-lacne-i-chutne-dajte-sancu-potravine-nasich-predkov

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OWJhNjE4Mj