S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Topinambur je skvelá pochúťka plná zdravia

21.01.2020

Topinambur je skvelá pochúťka plná zdravia

Topinambur, slnečnica hľúznatá alebo ľudovo zvaný židovský zemiak by nemal byť prehliadaný, pokiaľ ide o varenie. Hľuzy vyzerajú podobne ako korene zázvoru, so svetlohnedou šupkou, ktorá môže byť sfarbená do žltej, červenej alebo fialovej farby v závislosti od pôdy, v ktorej sa pestuje.

Názov topinambur je odvodený od mena juhoamerického indiánskeho kmeňa Tupinamba, od ktorých ich v 16. storočí získali francúzski námorníci a kolonisti z Brazílie. Topinambury sa najskôr pestovali ako okrasná rastlina a neskôr ako úžitková plodina. Od 18. storočia ich pestovanie vytlačili zemiaky.

Obsah vitamínov a minerálov v topinambure
Topinambury sú prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, bielkovín (dôležitých aminokyselín). Okrem množstva stopových prvkov (železa, fosforu, vápnika, mangánu, horčíka a zinku) obsahujú inulín (polysacharid blízky škrobu a buničine), ktorý sa v organizme štiepi na jednoduchý cukor – fruktózu. Topinambury obsahujú aj vitamíny (B1, B2, H, C a D). Obsahujú až 80 % vody a vďaka inulínu a pektínu (obe látky sú vlákninou) pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v organizme, regulujú krvný tlak, chránia pečeň a obličky. Z rovnakého dôvodu pôsobia očisťujúco, pomáhajú organizmu zbaviť sa rôznych jedov, ako aj rakovinotvornych ťažkých kovov a toxínov organického pôvodu. Pomáhajú tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.

Topinambur upravuje hladinu cukru v krvi
Kolísavé hladiny glukózy v krvi spojené s konzumáciou potravín s vysokým glykemickým indexom (GI) môžu významne zvýšiť riziko únavy, srdcových ochorení, zmenenej nálady, rezistencie a diabetu. Topinambur obsahuje glykemickú hodnotu 11 a považuje sa za potraviny s nízkym GI. To znamená, že topinambur poskytuje pomalý a stabilný vzostup a pokles hladín glukózy v krvi.

  

Topinambur upravuje trávenie
Rozpustná aj nerozpustná vláknina v tejto hľuze zvyšuje objem potravy zadržiavaním vlhkosti v čreve. Štúdie naznačujú, že adekvátne objemové množstvo v strave pomáha znížiť problémy so zápchou. Vláknina v potrave tiež poskytuje určitú ochranu proti rakovine hrubého čreva odstránením toxických zlúčenín z čreva.

Topinambur reguluje krvný tlak
Topinambur má vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka, čo znižuje krvný tlak. Jedna šálka hľuzy obsahuje 643 miligramov draslíka a iba 6 miligramov sodíka. Obsah vlákniny v topinambure je tiež užitočný pri zlepšovaní výkonu inzulínu v tele, čo pomáha pri znižovaní krvného tlaku.

Topinambur je prebiotikum
Prebiotiká sú nestráviteľné vláknité zlúčeniny, ktoré stimulujú rast a/alebo aktivitu prospešných baktérií, ktoré kolonizujú gastrointestinálny trakt pôsobením ako substrát. Topinambur obsahuje veľa inulínu, ktorý stimuluje rast bifidobaktérií a bojuje proti škodlivým baktériám.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.


Topinambur bráni vzniku chudokrvnosti

100 g čerstvého topinamburu obsahuje 3,4 mg alebo 42,5% železa, pravdepodobne najvyššie množstvo tohto stopového prvku medzi bežnými jedlými koreňmi a hľuzami. Nedostatočné množstvo železa v strave môže byť pre zdravie veľmi nebezpečné. V niektorých prípadoch môže nedostatok železa viesť k anémii, ktorá sa vyznačuje všeobecným pocitom únavy a slabosti spôsobeným nedostatkom zdravých červených krviniek na prenos kyslíka v tele.

Topinambur podporuje zdravie vlasov
Topinambur je dobrým zdrojom pre vlasy, pretože obsahuje výživné látky, ako je železo, meď a vitamín C. 100-gramov surových topinabmurov poskytuje takmer pätinu odporúčaného denného príjmu železa. Železo prenáša kyslík do vlasov, pričom udržiava zdravé vlasové folikuly. Dôkazy naznačujú, že vyčerpané zásoby železa patria medzi najčastejšie príčiny vypadávania vlasov u žien pred menopauzou. Podobne ako železo, aj meď pomáha zabrániť vypadávaniu vlasov a podporuje rast vlasov. Okrem toho sa meď niekedy používa ako ošetrenie pri rednutí vlasov a predpokladá sa, že zintenzívni aj farbu vlasov a zabráni predčasnému šednutiu vlasov. Vitamín C je na druhej strane potrebný na syntézu kolagénu. Kolagén prispieva k zdravým vlasom tým, že posilňuje vlasové folikuly a udržuje zdravé cievy v pokožke hlavy. Vitamín C tiež podporuje vstrebávanie železa z potravín.

Topinambur udržuje zdravé kosti
Draslík je nevyhnutný pre dobré zdravie a je obzvlášť dôležitý pre zdravé srdce a správne fungujúce svaly. A čo viac, konzumácia topinamburov a iných potravín bohatých na draslík, zlepšuje zdravie kostí a dokonca znižuje riziko vzniku osteoporózy. 

SEMIENKA NA PREDPESTOVANIE


Pre objednávanie kliknite na obrázok. 

Ako topinambur nakupovať?
Vyberajte si skôr hladké, čisté, nepoškodené a pevné hľuzy s minimálnymi hrboľami. Vyhnite sa tým, ktoré majú vrásčitú šupku, mäkké škvrny a zelené plochy alebo výhonky.

Ako topinambur skladovať?
Topinambur by sa mal skladovať na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste mimo dosahu svetla. Môžete ho skladovať aj v chladničke zabalené v papierovej utierke (aby absorbovala vlhkosť) a následke v plastovom sáčku, v priehradke na zeleninu. Takto vám vydrží až tri týždne (treba ho však priebežne kontrolovať).

Ako topinambur spotrebovať?
Topinambury môžeme konzumovať priamo so šupkou (pokiaľ ju poriadne umyjete, pretože čistenie je dosť náročné, alebo ich uvarte v šupke a potom sa budú čistiť lepšie) surové alebo varené, pečené, dusené, pripravené ako pyré alebo pridané do polievky. Môžeme ich tiež pridávať do miešaných zeleninových šalátov alebo ako prílohu k mäsu. 

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/zelenina/topinambur-7-ucinkov-na-zdravie
https://dia.hnonline.sk/876626-topinambur-ma-unikatne-liecive-vlastnosti 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZGU0YTNiNT