Bez soli by sme nemohli žiť – a nie je to len o jej chuti. Je zdrojom sodíka a chloridových iónov, potrebných pre naše telo. Soľ potrebujeme na prenos nervových vzruchov, svalovú činnosť. Reguluje náš krvný tlak a pomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín v bunkách a v medzibunkovom priestore.
Myslite však na to, že denne by sme nemali skonzumovať viac ako 5 gramov soli – deti ešte menej. Prečo? Pretože – tak ako nedostatok, aj prebytok soli je organizmus škodlivý. Najlepším riešením je soliť menej a používať zásadne kvalitnú kuchynskú soľ.
Soľ nemusí byť strašiakom (ani pre kardiakov)
Viete, prečo je dôležitý obsah jódu a ďalších minerálov v kuchynskej soli? Podľa ich obsahu si môžeme vybrať kuchynskú soľ, ktorá podporí naše zdravie, a nie naopak. V časoch, keď mnoho sodíka konzumujeme zo spracovaných potravín, neraz bez toho, aby sme o tom vedeli, je to veľmi dôležitý poznatok.
Nie je soľ ako soľ
Soľ dostaneme kúpiť v mnohých formách a podobách, ale odlišuje sa aj spôsobom získavania a spracovania. Varená jodidovaná soľ pochádza z podzemných ložísk „z hĺbky Zeme“, vďaka čomu je čistejšia ako soli ťažené z povrchu alebo mora.
Jodidovaná je zdravšia
Jodidovaná soľ je pre naše zdravie dôležitá z viacerých hľadísk. V prvom rade je jód nevyhnutný pre zdravú činnosť štítnej žľazy. Nedostatok jódu však môže spôsobiť podstatne viac nepríjemných a zdravie ohrozujúcich stavov, ako napráklad psychické problémy, únavu, malátnosť, poruchy koncentrácie, problém s vnímaním, vypadávanie vlasov, lámavé nechty, kazivosť zubov, priberanie na váhe bez zjavnej príčiny – nemusia zaberať ani diéty, vynechanie menštruácie alebo nepravidelný cyklus, problémy s otehotnením, cysty.
Základné druhy solí: Prečo je varená najlepšia?
Kamenná soľ je chlorid sodný, ktorý obsahuje približne 40 % sodíka a 60 % chlóru. Získava sa ťažením z baní, zriedkavo z povrchovým lomov. Nasleduje úprava mletím, presievaním a čistením.
Varená soľ sa získava zo soľného roztoku – odparením a kryštalizáciou vplyvom tepla vznikne jemná a čistá jedľa soľ. Výsledný produkt obsahuje viac než 99 % NaCl. Kvôli zdravotným pozitívam je obohacovaný prchavým jódom.
Morská soľ sa získava z morskej vody. Vyparovaním sa roztok zahusťuje a vznikajú kryštály jedlej morskej soli. Používa sa v pôvodnom stave alebo mletá. I keď obsahuje prirozene jód, je ho podstatne menej ako vo varenej soli. Navyše, dnes je v morskej soli veľmi vysoký obsah mikročastíc plastov.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Kvalitnú soľ máme aj doma
Nepríjemnostiam predídeme, ak budeme používať kvalitnú jodidovanú kuchynskú soľ. Nemusíme hľadať v zahraničí, ani míňať peniaze na predražené špeciálne druhy morskej soli, ktoré nemajú vždy potvrdené zloženie a efekt. Kvalitnú varenú soľ s obsahom jódu nájdeme na domácom trhu. Soľ s obsahom jódu má ochranný účinok na štítnu žľazu a zlepšuje vitalitu organizmu.
Ešte zdravšou voľbou je kardiosoľ
Ak vám záleží na zdraví srdca a ciev a dostatku potrebných živín, skvelou voľbou je kardiosoľ. Prečo je ešte zdravšia ako bežná jodidovaná soľ? Vďaka zníženému obsahu sodíka podporuje zdravie srdca, prispieva k udržiavaniu normálneho tlaku krvi. Obsah minerálov – najmä jódu, draslíka a horčíka prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy. Je vhodná aj pre pacientov s ochoreniami srdca a ciev, ba priam je pre nich určená. To, že máte vysoký tlak, neznamená, že nemôžete soliť. Treba vybrať iba tú správnu soľ a dodržať mieru.
Kedy je Kardiosoľ vhodnou alternatívou Prakticky vždy, ale najmä pokiaľ chceme predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam u detí a dospelých, pri vysokom krvnom tlaku, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pri diabete, pri ochorení obličiek, pri obezite, keď pravidelne alebo aktívne športujete.
Viete, že…?
Pôvod ložísk soli súvisí s geologickými zmenami na Zemi pred 250 miliónmi rokov? Suché a horúce podnebie spôsobovalo zahusťovanie morskej vody. Koncentrovaný soľný roztok klesol na dno veľkých údolí. Proces odparovania a zahusťovania sa opakoval až napokon budúce ložiská soli prekryli vrstvy sedimentov.
Použité zdroje:
https://www.woman.sk/zdravie/zdravie-vyziva-a-diety/viete-si-spravne-vybrat-kuchynsku-sol-ktora-podpori-vase-zdravie/