S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ríbezle a egreše rodia stále menej

03.07.2021

Ríbezle a egreše rodia stále menej

Problém, ktorý pozná nejeden pestovateľ tohto bobuľového ovocia. Úroda z roka na rok klesá, hoci kríky a stromčeky hnojíme a zalievame. Kde je teda chyba? Čo môžeme spraviť, aby sme zvrátili toto nepriaznivé smerovanie? Neustále sa znižujúca rodivosť má riešenie.

Odporúča:   
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.  

        

.

AKO JE TO S RÍBEZĽAMI?
Dôležité je poznať biologické zákonitosti ríbezlí a egrešov. Ríbezľa čierna rodí na jednoročnom dreve, čiže na vlaňajších prírastkoch rodivých konárikov. Najviac ovocia s najvyššou kvalitou sa dočkáme na prírastkoch prvého a druhého stupňa dlhých 30 až 40 centimetrov. Aj kratšie prírastky vyššieho stupňa sú veľmi úrodné, ale kvalita bobúľ je nízka. Ker ríbezle tvorí obyčajne 10 až 15, niekedy až 25 prízemných konárov rozličného veku.

Rodivé konáriky ríbezle čiernej nedosahujú vysoký vek. Na štvorročnom dreve už nebýva viac ako 5 percent úrody a na päťročnom sa už úroda takmer nevyskytuje. Okrem toho rodivé konáriky mimoriadne rýchlo odumierajú na zatienených miestach.

Ríbezľa červená a biela rodia najmä na kytičkovitých konárikoch a na skrátených ročných výhonkoch. Životnosť obrastových konárikov je 7 až 8 rokov, takže tzv. vyhoľovanie konárov prebieha neskôr ako pri kroch ríbezle čiernej, obdobie rodivosti je dlhšie a úrodnosť je vyššia. Kvetonosné púčiky sú rozmiestnené na bokoch konárikov a sú zmiešané (vegetatívno-generatívne). Náhradné výhonky sa však tvoria len z púčikov umiestnených na dostatočne silných prírastkoch. 

.

RADA AUTORA - PRI AMERICKEJ MÚČNATKE

Ak kríky alebo stromčeky egreša napadne americká múčnatka, konce letorastov s plodmi pokrytými bielym povlakom odrežte už počas vegetácie. Nečakajte s rezom na jesenný termín. Zároveň po zime (ešte v predjarí) rezom odstráňte všetky napadnuté výhony až po zdravé drevo.

AKO JE TO S EGREŠMI?
Väčšina odrôd egreša tvorí veľké množstvo základných výhonkov. Ich rast sa predlžuje do neskorej 
jesene, takže vrcholky vyzrejú nedostatočne alebo nevyzrejú vôbec. Bobule na takýchto výhonkoch bývajú drobné, ak sa na nich vôbec udržia. Kvetonosné púčiky egreša sú zmiešané. Vznikajú na hrubých minuloročných výhonkoch a na rodivých konárikoch s dlžkou do jedného centimetra.

Vek rodivých  konárikov sa pohybuje v závislosti od odrody od jedného do piatich rokov. Dĺžka rodivosti celého konára závisí zasa od jeho veku. V závislosti od odrody sa zachováva počas 5 až 6 rokov alebo 7 až 8 rokov. Egreš citlivo reaguje na zatienenie - prehustený ker predčasne prestane rásť, konáriky starnú a rodivosť sa zníži. Preto sa odporúča nechať pri reze ako najstaršie maximálne päť- až šesťročné drevo.

.

Ako ochrániť egreš pred americkou múčnatkou?

Americká múčnatka egrešová je najzávažnejšia choroba egreša.

Na egrešoch a ríbezliach u nás spôsobujú škody najmä hubové choroby. Najdôležitejším ochorením egrešov je americká múčnatka egreša (Podosphaera mors-uvae). Neškodí len znehodnocovaním plodov, ale tiež značne oslabuje kry, ktoré potom horšie prezimujú a na ďalší rok slabšie rodia. Americká múčnatka môže napádať aj čierne ríbezle, na ktorých ale plody väčšinou nie sú napadnuté. Najlepšou prevenciou proti americkej múčnatke je výsadba rezistentných odrôd. Na egrešoch sa niekedy vyskytuje aj európska múčnatka (Microsphaera grossulariae). Na rozdiel od americkej múčnatky napáda hlavne listy, ochorenie je však málo významné, takže chemická ochrana sa vykonáva iba zriedkavo. Viac si prečítajte v článku Choroby: Ochrana pred americkou múčnatkou egreša.

.

.

REZY V ZÁHRADE

Knihy si môžete aj so zľavou objednať po kliknutí na obrázok

.

RADA AUTORA - ČISTE NÁRADIE

Ríbezle a egreše netvoria po reze hojivé pletivo, ako je to pri väčšine drevín. Rezné rany im iba zasychajú. Preto režte skutočne čistými nožnicami, aby ste do rany zbytočne nezaniesli infekciu.

AKO NA TO?

RÍBEZLE
Znižovaniu rodivosti zabránime správnym výberom odrôd, vhodnou voľbou stanovišťa, pravidelnou výživou, ochranou a nevyhnutným rezom. Ten robíme po zbere úrody a najmä v čase vegetačného pokoja. Začíname po opadaní listov a pokračujeme až do jari, najneskôr do 15. marca. Po jesennom sadení ríbezlí režeme jednoročné výhonky v predjarnom období na 2 až 3 púčiky. V prvom roku ponecháme 5 až 6 hrubších výhonov. Mali by byť na kre symetricky rozložené a neprekážať si. Na stromčeku ponechávame 3 až 4 výhonky.

Na druhý rok ponecháme v závislosti od vitality krov o 5 až 6 jednoročných výhonkov viac. Rovnakým spôsobom postupujeme i nasledujúci rok. Koncom tretieho roka od vysadenia majú mať dobre tvarované kry po 5 až 6 jednoročných, 5 až 6 dvojročných a 3 až 5 trojročných konárov. Pri stromčekovom tvare ribezlí nechávame 6 až 7 konárikov. Po treťom roku od vysadenia (po správne urobenom tvarovacom reze) vstupujú ríbezle do plnej rodivosti.

Aby sme udržali rovnováhu medzi rastom a rodivosťou, musíme rastlinu každý rok zrezať. Platí, že keď je ker oslabený, urobíme silnejší rez — odstránime väčší počet trojročných konárov. Rezom pravidelne odstraňujeme aj choré a zahusťujúce sa výhonky. Na správne tvarovanom kre by malo byť 10 až 15 konárov rozličného veku, na stromčeku 6 až 7, pri čiernych ríbezliach však nie staršie ako 3 až 4 roky. Pri červených a bielych ríbezliach je hranica posunutá na 4 až 5 rokov.

.

.

Najpredávanejšie mykorhízne huby

                                       

 

RADA AUTORA - RESISTENTNÉ ODRODY
V posledných rokoch znižuje úrodu najmä hnedá múčnatka egrešova. Riešením sú rezistentné odrody ako: Invicta, Remarka, Rolonda, Marlet, Hinnonmaki. Z českého šľachtenia sú výborné: Karát (fialovočervené plody) a Darek (medovozlté plody). Osvedčené sú: Prima, Rixanta, Pax a Captivátor. Z čiernych ribezlí sa vyznačujú odolnosťou: Titania, Ben Tiben, Ben Tisel a Ben Lomond.

             Ríbezle v lete                                                       Rez stromkovej ríbezle

      

.

EGREŠE
Rez egrešov robíme po zbere úrody a v predjarí, najčastejšie vo februári vzhľadom na ich skoré pučanie. Po vysadení skrátime výhonky na 2 až 3 púčiky, slabé výhonky na jeden púčik. Z následne vyrastených výhonkov vyberieme 4 až 5 najsilnejších ako základ korunky. V druhom roku skrátime výhonky o tretinu až štvrtinu, a to na vnútorný púčik. Toto je dôležité predovšetkým pri odrodách s previsnutým rastom - Zlatá figa, Česká koruna. V treťom roku a potom následne aj v ďalších rokoch (ešte v predjarí) odstraňujeme zahusťujúce sa konáriky. Ponechané skrátime na 5 až 6 púčikov. Koruna musí byť riedka a vzdušná. Pri stromčekovom tvare nechávame asi o polovicu menší počet základných konárikov. Pri tvare kríka ich nechávame 10 až 12. 
Pri stromčekovom tvare robíme zmladzovací rez skôr, už po 4 až 6 rokoch. Pri kríkoch je to neskoršie, po 8 až 10 rokoch. Nezabúdajme, že egreše dávajú kvalitné plody na mladom dreve, preto sa snažíme rodivé drevo každoročne obnoviť rezom. Životnosť kríkov egrešov býva 18 až 20 rokov i viac a stromčekových tvarov na podpníku ribezľa zlatá 8 až 12 rokov.

.

  Mechanická ochrana ríbezlí                                    Drobné ovocie na Liptove

    

.

SEDEM EKOLOGICKÝCH OCHRANCOV

.

..

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NWZkZ