S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Sloní cesnak: Čoraz viac v ponuke najvýznamnejších svetových reštaurácií

22.07.2021

Sloní cesnak: Čoraz viac v ponuke najvýznamnejších svetových reštaurácií

Na Facebook profesora Ivana Hričovského prišla otázka od Marcely Jankovičovej z Banskej Bystrice: Manžel miluje cesnak, ale, žiaľ, robí mu tráviace ťažkosti. Hľadali sme mnoho alternatív, no ani jedna ho neuspokojila. Sloní cesnak sa stal v poslenom čase hitom záhradkárov. Dokáže aspoň čiastočne nahradiť klasický cesnak?

Napriek názvu tohto druhu cesnaku, ktorý bol prevzatý z angličtiny (elephant garlic), a naznačuje, že jeho chuť by mohla rozdupať chuťové poháriky podobne ako stádo slonov, v tomto smere sloní cesnak nie je pálivejší, ale práve naopak. Jeho chuť je totiž skôr mierna, pohybuje sa niekde medzi bežným cesnakom a jemnejšou pórovou chuťou. Je však vhodnou náhradou pre tých, ktorým klasický cesnak robí problémy, navyše má úžasné liečivé účinky. Aké má ešte ďalšie výhody a prečo je čoraz viac v ponuke najvýznamnejších svetových reštaurácií?

Pozor!


JEDINEČNÁ MOŽNOSŤ

objednať si sloní cesnak pre jesennú výsadbu!

Kde si môžem objednať sloní cesnak?

Objednávajte TU.


.

Liečivé účinky slonieho cesnaku
Sloní cesnak (Allium ampeloprasum) si mnohí mýlia s obyčajným cesnakom. Ako sme už hovorili, sloní cesnak má viac chuť póru, no má veľa podobných liečivých kvalít ako tradičný cesnak. Tí, ktorí nemajú radi obyčajný cesnak, by mali ten sloní v každom prípade vyskúšať. A nielen pre chuť, ale predovšetkým pre množstvo liečivých daností. Sloní cesnak tiež obsahuje alicín, ktorý má antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti a dokáže brániť telo pred niektorými druhmi rakoviny. Sloní cesnak má účinné antibakteriálne a protivírusové prostriedky, obsahuje flavonoidy, minerály, proteíny a vitamín B, ktoré spoločne pomáhajú pri očisťovaniu tela od škodlivých a zhubných mikróbov.

Ochrana pred rakovinou i bežnými infekciami
V štúdii z roku 2013 odborníci z viacerých amerických univerzít jednotne odporúčajú konzumáciu slonieho cesnaku. Obsahuje totiž sedem druhov baktérií. Výsledky výskumov dokazujú, že jeho antimikrobiálne aktivity sú silnejšie ako ampicilínu, ak sa používa proti baktériám Escherichia coli, Bacillus thuringiensis, Staphylococcus actinomycetes a aktinomycétam. Dokonca len veľmi nízka koncentrácia (12,5%) mal sloní cesnak antibakteriálne účinky na baktérie E. coli and S. aureus. Táto štúdia uviedla, že rastlina má životodárne antibakteriálne vlastnosti a má spomaľujúci a tlmiaci efekt na rakovinózne nádory na kostiach (osteosarkomatóza). Ďalšie štúdie odhalili, že je efektívny proti bežným infekciám ako sú nádcha, chrípka, žalúdočné vírusy a kandidózy. Štúdie potvrdili aj to, že alicín v sloňom cesnaku znižuje krvný tlak, triglyceridy a hladinu inzulínu v krvi. Takisto pomáha chrániť organizmus pred rakovinou hrubého i tenkého čreva, keď ochraňuje bunky čriev pred toxickými účinkami chemikálií spôsobujúcimi rakovinu.

      

.

Pestovanie slonieho cesnaku
Pestovanie slonieho cesnaku je veľmi jednoduché, nakoľko tento druh nepotrebuje k svojmu rastu takmer nič. Nie sú potrebné hnojivá, postreky, ani iná chemická ochrana. Je mrazuvzdorný a teda nemusíte mať strach z jarných mrazov a ani z jesennej výsadby.

Pôda vhodná pre sloní cesnak
Sloní cesnak by ste mali pestovať v neutrálnej pôde s pH okolo 6 až 7. Dôležitejšie ako pH je však jej dobré odvodnenie. Sloní cesnak nemá rád vlhké pôdy, pretože tie spôsobujú hnitie jeho cibúľ. Veľmi dobre sa mu darí v ľahšej humóznej zemine s dobrou zásobou živín.

.

Ako zvýšiť kvalitu plodov a rastlín?

.

Príprava pečeného slonieho cesnaku 

  

 

Zelený ježko a recepty

RECEPT PRE VÁS

PEČENÝ SLONÍ CESNAK

Najlepší a najjednoduchejší spôsob prípravy slonieho cesnaku. Jednoducho ho celý upečieme v trúbe.

SUROVINY
1 ks celá cibuľa slonieho cesnaku
olivový olej
soľ
korenie 

POSTUP
Predhrejeme trúbu na 200 °C. Cibuľu slonieho cesnaku rozoberieme a jednotlivé struky očistíme od ošupenia. Potom tieto očistené struky namočíme do olivovového oleja, osolíme a okoreníme. Následne struky opäť spojíme do pôvodného tvaru hlavičky. Vložíme do alobalu a dôkladne zabalíme. Balíček /balíčky so sloním cesnakom dáme do rozohriatej trúby. Podľa veľkosti cibule pečieme sloní cesnak skoro dve hodiny. Po tomto čase znížime teplotu na 180 
°C a necháme ďalších 30 minút, aby cesnak dostal až karamelovú príchuť. Takto upravený sloní cesnak natierame na chlieb, podávame ako doplnok ku grilovanému mäsu alebo pridávame do omáčok i polievok. Dobrú chuť!

Ďalšie chutné recepty slonieho cesnaku nájdete aj TU.

.

Výsadba slonieho cesnaku
Sloní cesnak sa vysádza v marci až apríli alebo na jeseň v septembri až októbri. Pri jarnej výsadbe sa zbiera v auguste, pri jesennej koncom jari. Pri sadení rozdeľte cibuľu na jednotlivé strúčiky a tie vkladajte 10 až 16 centimetrov hlboko vo vzdialenosti cca 20 až 30 centimetrov od seba. Nezabudnite sloní cesnak pravidelne polievať, aspoň raz za týždeň. Rovnako ako pri cesnaku paličiaku sa odporúča odstrihnúť jeho kvetinovú stonku, ak presahuje 10 až 15 centimetrov, čím sa podporí veľkosť strúčikov.

        
Po kliknutí na obrázok si môžete objednať sloní cesnak.

Zber a skladovanie slonieho cesnaku 
Úrodu slonieho cesnaku by ste mali pozbierať, keď jeho listy začnú žltnúť a zhnednú. Po zbere nechajte jeho cibule niekoľko dní vyschnúť na chladnom, tienistom mieste. Keď je suchý, snažte sa odstrániť čo najviac hliny, ktorá je naň nachytaná bez toho, aby ste poškodili jednotlivé struky. Skladujte na chladnom, dobre vetranom mieste

Použitie slonieho cesnaku
Sloní cesnak môžete používať podobne, ako obyčajný cesnak, akurát musíte rátať s jeho jemnejšou arómou. Celú cibuľu môžete ugrilovať, či upiecť, následne rozpučiť a použiť ako nátierku. Pridať ho však môžete aj do dusených, či varených pokrmov a konzumovať sa dá aj surový.

.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                                  

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZWE2NjhhM