Vedeli ste, že zdravá výživa sa vyznačuje pestrosťou? Určite ste nad tým už niekedy uvažovali, že prečo majú jednotlivé druhy ovocia a zeleniny rôzne farby. Obsahujú totiž chemické látky a tie jednotlivým plodom dávajú podmanivý vonkajšok, ale aj priaznivý vplyv na zdravie ľudí.
Ak v záhradke zvyknete pestovať niektoré druhy zeleniny, ktoré poznáme aj v iných farbách, neváhajte to vyskúšať, nebudete sa musieť obávať, že sú plody napustené nejakými chemikáliami a preto majú iné sfarbenie. Môžete na internete pohľadať dodávateľov, ktorí ponúkajú čierne alebo žlté rajčiaky, fialové zemiaky, purpurovú mrkvu, žltý, zelený alebo fialový karfiol.
.
AKO ZVÝŠIŤ KVALITU PLODOV A RASTLÍN?
LIEČIVÁ FAREBNÁ ŠKÁLA
Skúsme si vymenovať liečivé účinky, ktoré v ovocí a zelenine skrýva farba.
ZELENÁ FARBA
Látky v zelenom ovocí a zelenine znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu a riziko vzniku rakoviny, utužujú imunitu, upravujú trávenie a dokonca pomáhajú pri ochrane sietnice oka. Ide o hrušky a biele hrozno, brokolicu a kel, ďalej zelenú fazuľku či uhorky.
MODRÁ A FIALOVÁ FARBA
Látky, ktoré takto zafarbujú ovocie či zeleninu ako je baklažán alebo čučoriedky, černice, čierne ríbezle, zemolez, muchovník, slivky alebo červené hrozno, posilňujú imunitu, redukujú účinok zápalov, podporujú trávenie a znižujú mieru cholesterolu a navyše efektívne znižujú riziko nádorových nemocí človeka.
ORANŽOVÁ FARBA
Sem patria marhule, broskyne a mrkva. Živiny v týchto druhoch ovocia a zeleniny znižujú riziko nádorových onemocnení a znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
BIELA FARBA
Pred vysokým tlakom chránia biele druhy ovocia a zeleniny - ako napríklad biele ríbezle, paštrnák, cesnak alebo zemiaky. Súčasne pomáhajú redukovať nebezpečenstvo rakoviny a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)
ČERVENÁ FARBA
Vyskytuje sa často a látky obsiahnuté v ovocí alebo zelenine poskytujú mnoho liečivých účinkov. Vyberme si aspoň štyri z nich: brusnice zlepšujú zrak, červená repa má protirakovinové účinky, čerešne nám zlepšujú pamäť a jahody majú protizápalovú účinnosť.
ŽLTÁ FARBA
Látky vytvárajúce žltú farbu majú podobné účinky ako tie, ktoré sa nachádzajú v oranžovom ovocí či zelenine. Spomeňme kukuricu, žlté jablká alebo žlté tekvice - podporujú tvorbu kolagénu, znižujú hladinu cholesterolu i krvný tlak.
NAJLEPŠIA PREVENCIA KARFIOLU PROTI RAKOVINE
Poznáme niekoľko farebných druhov karfiolu - žltý, zelený, biely a fialový. Dužinaté súkvetie karfiolu je najlepšia prevencia proti rakovine hrubého čreva a aj ďalším druhom rakoviny! Vhodný je i pre diabetikov, má totiž nízky obsah sacharidov. Skrýva v sebe mnoho vitamínu C, dokonca viac ako taký pomaranč. Obsahuje však aj vitamín H a B5, ďalej kyselinu listovú, meď, draslík, vápnik, železo, jód a molybdén. Karfiol má veľmi málo kalórií - iba 94 kJ je v 100 gramoch tejto zeleniny, neobsahuje žiaden tuk! Pre svoje nutričné látky sa odporúča konzumovať ho čo najviac, no najmä v zimných mesiacoch.
.
.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
.