S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Zdravá výživa sa vyznačuje pestrosťou

20.08.2019

Zdravá výživa sa vyznačuje pestrosťou

Vedeli ste, že zdravá výživa sa vyznačuje pestrosťou? Určite ste nad tým už niekedy uvažovali, že prečo majú jednotlivé druhy ovocia a zeleniny rôzne farby. Obsahujú totiž chemické látky a tie jednotlivým plodom dávajú podmanivý vonkajšok, ale aj priaznivý vplyv na zdravie ľudí.

Ak v záhradke zvyknete pestovať niektoré druhy zeleniny, ktoré poznáme aj v iných farbách, neváhajte to vyskúšať, nebudete sa musieť obávať, že sú plody napustené nejakými chemikáliami a preto majú iné sfarbenie. Môžete na internete pohľadať dodávateľov, ktorí ponúkajú čierne alebo žlté rajčiaky, fialové zemiaky, purpurovú mrkvu, žltý, zelený alebo fialový karfiol.

.

AKO ZVÝŠIŤ KVALITU PLODOV A RASTLÍN?

LIEČIVÁ FAREBNÁ ŠKÁLA
Skúsme si vymenovať liečivé účinky, ktoré v ovocí a zelenine skrýva farba.

ZELENÁ FARBA
Látky v zelenom ovocí a zelenine znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu a riziko vzniku rakoviny, utužujú imunitu, upravujú trávenie a dokonca pomáhajú pri ochrane sietnice oka. Ide o hrušky a biele hrozno, brokolicu a kel, ďalej zelenú fazuľku či uhorky.

           

MODRÁ A FIALOVÁ FARBA
Látky, ktoré takto zafarbujú ovocie či zeleninu ako je baklažán alebo čučoriedky, černice, čierne ríbezle, zemolez, muchovník, slivky alebo červené hrozno, posilňujú imunitu, redukujú účinok zápalov, podporujú trávenie a znižujú mieru cholesterolu a navyše efektívne znižujú riziko nádorových nemocí človeka.

        

ORANŽOVÁ FARBA
Sem patria marhule, broskyne a mrkva. Živiny v týchto druhoch ovocia a zeleniny znižujú riziko nádorových onemocnení a znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

BIELA FARBA
Pred vysokým tlakom chránia biele druhy ovocia a zeleniny - ako napríklad biele ríbezle, paštrnák, cesnak alebo zemiaky. Súčasne pomáhajú redukovať nebezpečenstvo rakoviny a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                                  

ČERVENÁ FARBA
Vyskytuje sa často a látky obsiahnuté v ovocí alebo zelenine poskytujú mnoho liečivých účinkov. Vyberme si aspoň štyri z nich: brusnice zlepšujú zrak, červená repa má protirakovinové účinky, čerešne nám zlepšujú pamäť a jahody majú protizápalovú účinnosť.

ŽLTÁ FARBA
Látky vytvárajúce žltú farbu majú podobné účinky ako tie, ktoré sa nachádzajú v oranžovom ovocí či zelenine. Spomeňme kukuricu, žlté jablká alebo žlté tekvice - podporujú tvorbu kolagénu, znižujú hladinu cholesterolu i krvný tlak. 

NAJLEPŠIA PREVENCIA KARFIOLU PROTI RAKOVINE
Poznáme niekoľko farebných druhov karfiolu - žltý, zelený, biely a fialový. Dužinaté súkvetie karfiolu je najlepšia prevencia proti rakovine hrubého čreva a aj ďalším druhom rakoviny! Vhodný je i pre diabetikov, má totiž nízky obsah sacharidov. Skrýva v sebe mnoho vitamínu C, dokonca viac ako taký pomaranč. Obsahuje však aj vitamín H a B5, ďalej kyselinu listovú, meď, draslík, vápnik, železo, jód a molybdén. Karfiol má veľmi málo kalórií - iba 94 kJ je v 100 gramoch tejto zeleniny, neobsahuje žiaden tuk! Pre svoje nutričné látky sa odporúča konzumovať ho čo najviac, no najmä v zimných mesiacoch.

.

.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

                 

                           
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZWMyNmQ3N