S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Aký typ oleja nám najviac prospieva?

22.10.2019

Aký typ oleja nám najviac prospieva?

Rastlinné oleje majú množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Niektoré z nich chránia telo pred vírusmi, iné zabraňujú demencii. Na trhu sa už dnes okrem tradičného slnečnicového, repkového či palmového nachádza veľké množstvo ďalších olejov, ktoré sa vyznačujú rôznymi prospešnými vlastnosťami pre naše zdravie.

Oleje sú bohaté nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre organizmus prospešnejšie ako živočíšne tuky. Esenciálne mastné kyseliny si naše telo samé nevyrobí, preto mu ich dodávame v strave. Ideálnym zdrojom omega-3 mastných kyselín sú morské ryby – hlavne makrela, losos alebo pstruh a práve oleje.

Olivový olej
Je zdravý, ale zázraky od neho nečakajte – hoci reklama často hovorí inak. Udržiava síce hladinu cholesterolu v rovnováhe a nekazí sa tak rýchlo ako napríklad slnečnicový olej, ale veľmi záleží na type ktorý si vyberiete.
Rafinovaný olivový olej sa vyrába zo zvyškov olív, lisovaných za studena. Ide o olej horšej kvality. Panenský olivový olej sa vyrába šetrne, olivy sa nezahrievajú, neprebiehajú žiadne chemické procesy, lisuje sa za studena. Ide o jeden z najkvalitnejších olivových olejov. Extra panenských olivový olej je niečo extra medzi olivovými olejmi. Výroba prebieha z olív vynikajúcej kvality.

Repkový olej
Repkový olej je relatívne lacný a veľmi zdravý. Má vyvážené zloženie omega-3, -6 a -9 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zdravie kĺbov, mozgu a srdca a tiež obsahujú viac omega-3 ako olivový olej. Je vhodný na opekanie a pečenie špeciálne, ak používame koreniny, pri ktorých je potrebná vysoká teplota na dosiahnutie správnej chute. Je zdravší ako slnečnicový olej. 

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Slnečnicový olej
Má vysoký obsah vitamínu E – jedna polievková lyžica poskytuje až takmer polovicu odporúčanej dennej dávky. Vitamín E pomáha chrániť bunkové membrány a je tiež zdravý pre pokožku, srdce a nervový systém.

Kokosový olej
Kokosový olej má veľmi lahodnú chuť a je ľahko stráviteľný. Ako potravina má mnoho zdraviu prospešných vlastností: chráni imunitný systém, podporuje metabolizmus a trávenie. Olej taktiež pôsobí prospešne pri poruchách štítnej žľazy, srdcovocievnych ochoreniach, žalúdočných vredoch, podvýžive, hypoglykémii, ako aj proti starnutiu. Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol, predstavuje rýchly zdroj energie a je vedecky potvrdené, že môže napomáhať aj pri chudnutí. Olej je vhodný pre studenú kuchyňu na prípravu rôznych nátierok, dezertov atď. Keďže je olej tepelne veľmi stabilný, je vhodný aj na vyprážanie a pečenie. Dodáva jedlám príjemnú exotickú chuť a vôňu. (Odporúča sa olej nezahrievať nad 180 °C). Pri teplote +25 °C sa olej stáva kvapalným, ináč má tuhé skupenstvo.

   . 

Olej z vlašských orechov
Orechový olej je tiež bohatý na omega-3 mastnú kyselinu ALA. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj ďalšie dve mastné kyseliny, EPA a DHA, ktoré môžu znížiť zápal v tele a chránia pred srdcovými ochoreniami. Je skvelou prísadou do šalátových dresingov.

Ľanový olej
Ľanový olej je zdrojom dôležitej kyseliny ALA, ktorá je obsiahnutá v omega-3 mastných kyselinách. Okrem toho poskytuje telu rastlinné hormóny lignany, ktoré sú užitočné najmä pre ženy prechádzajúce menopauzou, pretože zvyšujú hladinu estrogénu. Podľa dietológov je skvelou prísadou do smoothies.

Sójový olej
Okrem známeho sójového mlieka sa zo semien sóje získava aj olej. Ten sa hodí najmä do zeleninových šalátov, ktoré výborne dochutí. Tento olej obsahuje veľmi vzácny lecitín, ktorý zlepšuje pamäť a pôsobí proti vysokej hladine zlého cholesterolu. Okrem toho je sójový olej zdrojom nenasýtených mastných kyselín, železa a fosforu.

Použité zdroje:
https://www.frekvence1.cz/clanky/jaky-typ-oleje-nasemu-organismu-nejvice-prospiva-rady-nejen-pro-hospodynky.shtml

https://diva.aktuality.sk/clanok/52138/kvalitne-rastlinne-oleje-ako-sa-v-nich-vyznat/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YmU0ODFm