S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Artičoky posilnia pečeň a zabezpečia večnú mladosť

13.02.2020

Artičoky posilnia pečeň a zabezpečia večnú mladosť

Artičok na prvý pohľad vyzerá ako ružička s lupienkami, no skrýva v sebe hotový poklad! Jeho chuti podľahli Afričania, keďže domovom artičokov je práve tento teplý kontinent. V 16. storočí sa postupne zelenina dostala aj do Európy, kde očarila hlavne Grékov, Portugalcov a Španielov. Dnes si na nej pochutnávajú hlavne Francúzi, ktorí artičoky jedia často, ako napríklad my mrkvu či uhorku.

Artičok patrí k astrovitým rastlinám, vyzerá ako bodliak a má dekoratívne fialové okvetie. Artičok môžeme pestovať aj ako izbovú rastlinu, artičoky sa zberajú tesne pred vykvitnutím. Najlahodnejšie sú dužnaté súkvetia. V poslednom čase artičoky aj u nás získavajú čoraz väčšiu obľubu.

Obsah vitamínov a minerálov v artičokoch
Artičoky obsahujú cynarin - azda žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah tejto biologicky neobyčajne aktívnej zložky, je bohatým zdrojom kyseliny listovej a draslíka, ďalej obsahuje flavonoidy, slizy, vlákninu, organické kyseliny, horčiny, triesloviny, inulín, tanín, organické soli, vitamíny A, B a C, železo, horčík, flavóny.
Artičok patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach. Má tiež výrazné protialergické účinky, čo sa dobre uplatňuje pri liečbe rôznych ekzémov. Podporuje produkciu tráviacich enzýmov v pankrease a je tiež doporučovaná pri poruchách jeho funkcie. Celkovo zlepšuje trávenie a látkovú výmenu.
Jedinou kontraindikáciou môže byť ťažká porucha obličiek, inak žiadne vedľajšie účinky nie sú známe.

  

Artičok a jeho účinky na zdravie

Artičoky podporujú trávenie
Cynarín, prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v artičokoch, stimuluje produkciu žlče. To pomáha urýchliť črevný pohyb a tiež podporuje trávenie tukov a absorpciu vitamínov. Výťažok z artičokov tiež pomáha pri trávení tým, že zastavuje svalové kŕče v čreve. Artičok môže pomôcť pacientom trpiacim zažívacími ťažkosťami, nadúvaním, nevoľnosťou, pálením záhy a syndrómom dráždivého čreva.

Artičoky chránia srdce
Enzýmové metaloproteinázy sú hlavným prispievateľom k srdcovým ochoreniam. Tieto enzýmy zohrávajú kľúčovú úlohu pri akumulácii plaku a pri pretrhnutí v tepnách, čo môže vyvolať infarkt. Metaloproteináza, sa podieľa na prirodzenom procese tkaniva pri opravách a rozpadoch tkaniva. Rozkladá bielkoviny, ktoré môžu prispieť k progresii ochorenia. Vysoké hladiny metaloproteinázy sú tiež korelované s infarktom a mŕtvicou. Výťažok z artyčok inhibuje aktivitu metaloproteinázy, pravdepodobne kvôli jeho antioxidačným vlastnostiam.

Artičokmi na pečeň
Artičoky obsahujú choleretiká, látky povzbudzujúce pečeň k zvýšenej sekrécii žlčových kyselín. Choleretiká aktivizujú vyplavovanie cholesterolu z pečene, brzdia syntézu cholesterolu v pečeni, a tým pomáhajú znižovať hladinu tukov v krvi. Nedostatočná činnosť pečene často spôsobuje nevoľnosť, pocit plnosti a nadúvanie. Pri takýchto problémoch nám môžu pomôcť artičoky.

Artičokmi proti rakovine
Niektoré antioxidanty v artičokách (rutín, kvercetín a kyselina gallová) indukujú smrť rakovinových buniek a môžu zastaviť tvorbu nových. Extrakt z listov artičokov má tiež protinádorové účinky na mezotelióm (typ rakoviny spôsobenej azbestom v tkanivách, ktoré radujú pľúcne, žalúdočné alebo srdcové) rakovinové bunky. Znížil sa tak bunkový rast a ich migrácia.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom Knihy do vrecka.

              

               

Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Artičoky znižujú hladinu cholesterolu v krvi
Artičoky obsahujú luteolín, antioxidant, ktorý zabraňuje tvorbe cholesterolu. Extrakt z listov artičok povzbudzuje vaše telo k efektívnejšiemu spracovaniu cholesterolu, čo vedie k nižším celkovým hladinám. Výťažok z artičokov môže znížiť celkový a "zlý" LDL cholesterol pri súčasnom zvyšovaní "dobrého" HDL cholesterolu.

Artičoky na pokožku
Oxidačný stres prispieva ku kožným ochoreniam, ako je dermatitída, starnutie a rakovina kože. Zníženie reaktívnych druhov kyslíka môže znížiť poškodenie DNA a buniek. Cynarín je hlavnou bioaktívnou chemikáliou v extrakte z artičoku. Znižuje oxidačné poškodenie spôsobené UV žiarením, chráni pokožku a má omladuzujúce účinky na organizmus.

Artičoky upravujú hladinu cukru v krvi
Podávanie výťažku z listov artičoka znižuje hladinu glukózy v krvi. Jedným z možných mechanizmov zníženia glukózy v artičokoch je inhibícia a-glukozidázy, čo je enzým, ktorý rozkladá škrob na glukózu. Extrakt z artičokov slabo inhibuje aktivitu a-glukozidázy.

Artičoky sú prospešné pre mozog a kognitívne funkcie
Artičoky obsahujú okolo 12% odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Tento vitamín predstavuje ochranu proti nervovému poškodeniu a degenerácii, a preto pomáha u starších ľudí udržať kognitívne choroby ako je demencia a Alzheimerova choroba na uzde. Ďalšou zaujímavou prospešnú vlastnosťou vitamínu K je jeho schopnosť brániť vzniku cievnej kalcifikácie. Hoci to nemá priamy vplyv na zdravie mozgu, môže to účinne znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb v dlhodobom horizonte, najmä u jedincov, ktorých jedálny lístok obsahuje veľa vápnika alebo ktorí pijete veľa doplnky s vitamínom D.

Artičoky pre tehotné
Artičoky obsahujú okolo 68 mikrogramov kyseliny listovej v 100g a sú tak veľmi užitočnou zeleninou, ktorú by do svojho jedálnička mali zahrnúť tehotné ženy a ženy, ktoré chcú otehotnieť. Kyselina listová pomáha brániť vzniku rázštepu chrbtice pri vývoji embrya a zvyšuje plodnosť ako u žien, tak u mužov. Naviac je spájaná s prevenciou ďalších komplikácií, ktoré sa môžu počas tehotenstva a pôrodu vyskytnúť, vrátane preeklampsie, rázštepu pier a vrodené srdcové chyby. Zoznam zdravotných prínosov spojených s tehotenstvom považovaných kyseline listovej je dlhý, takže je jasné, že artičoky sú skvelým doplnkom jedálnička každej tehotnej alebo dojčiacej mamičky.

.

Chcete si dopestovať artičoky v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Ako pestovať artičoky?

Artičok zeleninový (Cynara scolymus) je teplomilná, na mráz citlivá, trváca rastlina. U nás sa jej najlepšie darí vo vinárskych oblastiach. Vo vyšších polohách nedosahuje takú veľkosť. Je to rastlina s rozkonárenou stonkou, ktorá dorastá do výšky okolo 120 centimetrov a vonkajšou stavbou sa podobá na bodliak. Listy artičokov sú kopijovité, ostnaté. Na konci stoniek sú veľké úbory fialovomodrých kvetov dosahujúcich v priemere až 15 cm. Kvitnú v júli až auguste.

Artičok si môžete vypestovať z priesad alebo delením podzemku, čo sa robí v apríli. Semená treba vysiať vo februári až marci a priesady vysádzať na záhon v druhej polovici mája do sponu 100 x 100 – 150 cm. Na pestovanie je vhodná hlboká, ľahšia pôda s vysokým obsahom živín. Počas vegetácie treba porast zalievať, okopávať a odburiňovať. Na jednej rastline sa ponechávajú len dva až tri kvetné úbory. Konzumnou časťou sú totiž zdužinatené kvetné lôžka nerozvinutého súkvetia. Keď sú dobre vyvinuté, ešte neroztvorené, môžu sa zberať. Odrezať ich treba aj so stopkou dlhou 5 až 10 cm.

Použité zdroje:
https://www.pluska.sk/izahradkar/specialy/rastliny-diabetikov/ako-pestovat-articoky-vhodne-najma-diabetikov.html
https://zdravopedia.sk/zelenina/articoky-10-ucinkov-na-zdravie
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1768997/Neobvykly-tvar-ale-velka-sila--Articoky-zabezpecia-vecnu-mladost-a-posilnia-pecen-

.

PÍŠE KATARÍNA HORÁKOVÁ
.

.
SACHARIDY A VAŠA NÁLADA

Je dokázané, že problémy so zmenami nálad, úzkosťami a depresívnymi stavmi majú častejšie ľudia, ktorí sa úplne vyhýbajú sacharidom. Keďže sacharidy za uplynulé roky získali zlé meno, mnohí ich nekonzumujú. Avšak je rozdiel medzi zdravými a nezdravými sacharidmi. Zdravé by rozhodne nemali vo vašej strave chýbať. Viac...


AKO MÔŽEME VYLEPŠIŤ NAŠE SNY?
Niekoľko štúdií zistilo, že užívanie 250 miligramov vitamínu B6 tesne pred spaním zlepšuje živosť farieb a emócií v snoch a tiež pomáha pri spomienke na sen. Existuje aj niekoľko dôkazov, že vitamín B6 by mohol pomôcť vyvolať jasné snívanie, kde snívajúci vie, že sníva a do určitej miery dokáže ovládať vysnívané udalosti. Dve výhody: po prvé, B komplexy nefungujú rovnako ako keď užijeme samostatný vitamín B6 na vylepšenie sna, a po druhé, B6 môže urobiť sny zvláštnejšími a živšími. Viac...


ODKIAĽ POCHÁDZAJÚ CHOROBY?
Nadávame na ne, obávame sa ich, tvárime sa nimi zaskočení a neprávom postihnutí, ale... Za mnoho ochorení si svojim spôsobom môžeme sami. Prístupkom k životnému štýlu, strave, pohybu, či bagatelizovaním a zanedbávaním zdravotnej starostlivosti. Zamyslime sa však ešte raz nad tým, prečo sme ochoreli danou chorobu? Čo môžeme spraviť preto, aby to bolo lepšie? Viac...

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MmY4Zm