Čínska kapusta netvorí hlávky, má tmavozelené stopkaté listy, u niektorých odrôd sú stopky široké, biele. Listy voľne odstávajú od vegetačného vrcholu. Konzumujú sa predovšetkým dužinaté stopky, čepele listov, ktoré vytvárajú voľnú riedku hlávku a mladé kvetné výhonky. Vzhľadom sa čiastočne podobá mangoldu.
Či už bojujete sa chronickým ochorením alebo sa mu snažíte predísť, zelenina by mala byť neoddeliteľnou súčasťou vašej stravy. Čínska kapusta je ideálnou voľbou z niekoľkých dôvodov. Prezradíme vám niekoľko z nich.
Obsah vitamínov a minerálov v čínskej kapuste
Čínska kapusta obsahuje obrovské množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje našu imunitu, provitamín vitamínu A a vitamíny E, K, B1, B2 a takzvaný protivredový vitamín – vitamín U. Čínska kapusta tiež obsahuje zlúčeniny, ako sú karotény, luteín a xanthiny.Okrem toho je plná minerálov ako draslík, vápnik, mangán, horčík, železo. Draslík je hlavnou zložkou bunkových a telových tekutín a pomáha pri regulácii srdcovej frekvencie a stabilizuje krvný tlak. Mangán je známy pre svoje antioxidačné vlastnosti, ale v tele plní aj ďalšie, fyziologicky veľmi dôležité úlohy. Mangán posilňuje rast svalov, je vhodný pre ľudí, ktorí trpia epileptickými záchvatmi, lebo ich zmierňuje, podporuje tvorbu materského mlieka a tvorbu spermií, je potrebný pre tvorbu bielkovín. Železo je dôležité pre tvorbu červených krviniek .
Čínska kapusta zlepšuje imunitu
Čínska kapusta obsahuje vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre silný imunitný systém a selén, ktorý pomáha stimulovať produkciu T-buniek. Začlenenie tejto zeleniny do vašej pravidelnej stravy môže pomôcť vášmu telu bojovať s akútnymi aj chronickými ochoreniami.Skúste každý týždeň zahrnúť čínsku kapustu do svojej stravy. Môžete ju natrhať a použiť do šalátov či polievok, prípadne ju využite ako prílohu.
Čínska kapusta ako prevencia rakoviny
Indol, nitril a sulforafan sa uvoľňujú do tela počas žuvania a trávenia kapustovitej zeleniny. Tieto zlúčeniny majú preukázateľné protirakovinové účinky vzhľadom na ich schopnosť pomáhať chrániť bunky pred poškodením DNA a deaktivovať karcinogény. Čínska kapusta obsahuje brassinin, ktorý má antioxidačné, chemopreventivné a antimikrobiálne účinky. Štúdie ukázali, že tí, ktorí jedia viac porcií kapustovitej zeleniny týždenne majú nižšie riziko rakoviny prostaty, hrubého čreva, pľúc a prsníka.
Čínska kapusta podporuje zdravie očí
Čínska kapusta obsahuje značné množstvo vitamínu A a beta-karoténu. Preto sa odporúča osobám trpiacim na makulárnu degeneráciu alebo ako prevencia očných ochorení. Vitamín A je tiež veľmi účinný pri prevencii šedého zákalu, krátkozrakosti či suchých očí.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Znižuje krvný tlak a zlepšuje zdravie srdca
Čínska kapusta je bohatá na vápnik a draslík, ktorý prirodzene znižuje krvný tlak. Draslík pomáha telu spracovať sodík, čo znižuje poškodenie kardiovaskulárneho systému. Je tiež dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha pri zrážaní krvi. Zároveň je vynikajúcim zdrojom vitamínu B6 a kyseliny listovej, ktorá pomáhajú zabrániť hromadeniu homocysteínu. Priveľa homocysteínu v tele môže viesť k poškodeniu krvných ciev a srdcovým problémom.
Čínska kapusta zlepšuje zdravie kostí
Obsahuje železo, vápnik, fosfor, horčík a vitamín K. Vitamín K zvyšuje hustotu kostí u pacientov s osteoporózou, a môže prispieť k zníženiu tvorbe zlomenín. Kombinácia týchto minerálov môže pomôcť udržiavať zdravý vývoj svalov.
Čínska kapusta odvádza z tela nadbytočnú vodu
Týmto čínska kapusta prospieva nielen našej váhe, ale podporuje aj zdravie obličiek, srdca a ciev.
Použité zdroje:
https://www.info.sk/sprava/102051/cinska-kapusta-zlepsuje-zrak-aj-zdravie-srdca/
https://www.nazdravie.sk/cinska-kapusta/
https://detoxtela.sk/cinska-kapusta/