S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Čo je sulforafan?

15.03.2020

Čo je sulforafan?

Sulforafan na prevenciu i ako liečivo

Nie je to ani ďalší liek ani ľudový liek. Sulforafan je diétna chemopreventívna látka pochádzajúca z brokolice. Látky, ktorých zdrojom sú potraviny sa nazývajú nutraceutiká a zvyčajne sa predávajú v liekových formách. Majú zvláštny liečivý benefit. Dr. Stephen DeFelice v roku 1989 vytvoril  tento názov spojením dvoch slov „Nutrition“ a „Pharmaceutical“. Ukázalo sa, že nutraceutiká majú fyziologický prínos alebo poskytujú ochranu pred chronickými chorobami. Sulforafan sa „skrýva“ v brokolici vo forme glukorafaninu. Prirodzene si ho môžeme dokonca vyrobiť aj sami počas žuvania surovej brokolice, pričom sa uvoľní enzým myrozináza. Tá glukorafanin hydrolyzuje (metabolizuje, premení) v našom tele na jeho metabolit sulforafan a umožní využiť jeho výhody.

Sulforafan je jeden z najčastejšie študovaných izotiokyanátových organických zlúčenín síry. Dodnes vedecký výskum sulforafanu odhalil také neuveriteľné množstvo jeho liečivých účinkov, že sa to skôr môže zdať ako reklama než skutočnosť.

Autorka:   
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.   

Najlepší zdroj sulforafanu
Ukázalo sa, že brokolica je najvýznamnejším zdrojom potravy prekurzora glukorafaninu, ktorý sa v prítomnosti enzýmu myrozinázy metabolizuje na sulforafan. Tento izotiokyanát sa nachádza v surovej alebo minimálne uvarenej brokolici. Výhody sú k dispozícii aj v ďalších hlúbovitých zeleninách, ktoré ho obsahujú, ako je karfiol, kapusta, ružičkový kel, kaleráb. Je dôležité poznamenať, že sulforafan sa nedá získať zo zeleniny, ktorá sa upravuje pri teplote vyššej ako 45 stupňov Celzia. Dôvodom je skutočnosť, že enzým myrozináza nachádzajúca sa v brokolici, ktorá pomáha vytvoriť sulforafan z glukorafaninu je krehký enzým. Rýchlo sa poškodí zahrievaním (varom viac ako jednu minútu) alebo zamrazením.

Enzým, ktorý pomáha vytvárať sulforafan, sa môže stať menej aktívnym aj v zrelej hlúbovite zelenine. 

TIP: AKO ZVÝŠIŤ PRÍJEM SULFORAFANU ZO STRAVY  
V semenách horčice sa nachádza omnoho silnejšia forma myrozinázy. Pridaním práškového horčičného semena k tepelne spracovanej brokolici môžeme dramaticky zvýšiť dostupnosť sulforfanu.

Bohatým zdrojom sulforafanu sú klíčky brokolice
Sulforafan je chemoprotektívna, protizápalová fytochemikália, ktorá sa spočiatku pripravovala z klíčkov brokolice a úspešne sa podávala v mnohých malých klinických štúdiách zameraných na prevenciu rakoviny, astmy, pľúcnu funkciu, alkoholovú toxicitu, kognitívnu funkciu, žalúdočnú kolonizáciu baktériou Helicobacter pilori či na autizmus.

Malé množstvo čerstvých klíčkov brokolice totiž obsahuje toľko ochrany proti rakovine, ako väčšie množstvo zrelej zeleniny. Podľa vedcov z Johns Hopkins University v 5 gramoch klíčkov je také isté množstvo glukorafaninu, ako sa nachádza v 150 gramoch zrelej brokolice. Skutočne – rozborom sa zistilo, že 3 dni staré výhonky brokolice (alebo karfiolu) obsahujú 100-krát viac glukorafaninu, než sa nachádza v rovnakom množstve zrelých rastlín!

Takže, ak hľadáme lacnú superpotravinu, sú to klíčky brokolice. Výhodou je, že ich konzumujeme v surovom stave a môžeme si ich vypestovať doma sami.

Brokolicové klíčky vyzerajú a chutia podobne ako lucernové, a doma sa ľahko dopestujú aj pri obmedzenom priestore. Dôležité je, aby sme používali organické semená.

Z kilogramu semien vypestujeme približne 10 kilogramov výhonkov, a zo spomínaného prepočtu výskumníkov to môže znamenať toľko fytochemikálií chrániacich pred chorobami, ako sa nachádza v 100 kilogramoch brokolice! 

Zdroj sulforafanu z výživových doplnkov – ďalšia alternatíva
Prvé výživové doplnky s obsahom sulforafanu sa začali objavovať na trhu od roku 1997 po uverejnení publikácie autorov Fahey J. W., Zhang Y., Talalay P., v ktorej konštatujú, že brokolicové klíčky sú obzvlášť bohatým zdrojom sulforafanu. Odvtedy sa tieto výživové doplnky množili a rozširovali. V súčasnosti existujú výživové doplnky bohaté na sulforafan, mnohé z nich sú bohaté na glukorafanin (biogénny prekurzor sulforafanu) alebo grukorafan s aktívnou myrozinázou (enzýmom zodpovedným za premenu prekurzora na aktívnu skupinu). Aký je medzi nimi rozdieľ? 

Bohužiaľ, mnohé výživové doplnky vznikli skôr, ako si vedci uvedomili, že rovnica Myrozináza + Glukorafanin = Sulforafan si vyžaduje pri výrobe a spracovaní tohto výživového doplnku venovať veľkú pozornosť ochrane myrozinázy. Výsledkom je, že väčšina doplnkov z brokolice neposkytuje ŽIADNU aktívnu myrozinázu. Takéto výživové doplnky v porovnaní s čerstvými klíčkami poskytujú 10-krát menej sulforafanu!

.

VZNIK SULFORAFANU V NAŠOM TELE

 

Glukorafanin je hlavný glukozinolát v brokolici.
Za neutrálnych podmienok sa glukorafanin rozloží – hydrolyzuje enzýmom myrozinázou na glukózu, sulfát a sulforafan (SFN).
.

A nielen to. Vedci tiež zistili, že je veľký rozdiel medzi sulforafanom a glukorafaninom v strebávaní a rýchlosti ich vylučovania. Sulforafan sa u ľudí ľahko vstrebáva a rýchlo sa vylučuje. Až 70 percent podanej dávky sulforafanu sa môže izolovať ako tiolové konjugáty v moči; biologický polčas je len niekoľko hodín. Naproti tomu glukorafanin má zlú biologickú dostupnosť, iba asi 10 percent podanej dávky sa získava vo forme tiolových konjugátov sulforafanu v moči. Vylučovacia fáza je tiež dlhšia, čo odráža zlú, pomalú a vysoko variabilnú premenu glukorafaninu na izotiokyanát sulforafan v neprítomnosti rastlinnej myrozinázy. Od zistenia tohto faktu sa v klinických štúdiách výhradne používajú prípravky obsahujúce rastlinné zdroje pre glukorafanin a myrozinázu (Fahey et al., 2015)
.

Pri objavení sulforafanu boli prví slovenskí výskumníci! 
Viac sa dozviete po kliknutí na jednotlivé obrázky

        
Sulforafan a ja - neuveriteľný príbeh       ♣           Čo je sulforafan?       ♣            Sulforafan - dokonalý  štít proti rakovine 

.

.

.

PAMÄTAJTE SI!
Sulforafan sa v dostatočnom množstve tvorí iba vtedy, keď glukorafanin príde do kontaktu s enzýmom myrozináza.
Túto podmienku spĺňa u nás dostupný výživový doplnok firmy CarnoMed SULFORAFAN EXTRA.

V čom spočíva liečivá sila sulforafanu?
Sulforafan pôsobí ako zdravotná poistka pre naše bunky tým, že stimuluje ochranné a detoxikačné mechanizmy v bunkách. Toto umožňuje odstrániť environmentálne toxíny, ako sú ortuť a látky znečisťujúce ovzdušie z tela a opraviť poškodenia spôsobené oxidačným stresom a zápalom.

Jeho terapeutický potenciál je ďalej založený na schopnosti aktivovať činnosť 500 regulujúcich génov v našich bunkách. Tieto regulačné gény kontrolujú mechanizmy buniek, ktorými sa chránia pred oxidačným stresom, zápalom, DNA poškodzujúcimi elektrofilmi a žiarením. Za normálnych podmienok tieto ochranné systémy v našich bunkách nevyužívajú svoju maximálnu kapacitu. Výskumné štúdie však odhalili, že zvýšenie úrovne aktivity týchto systémov sa dá docieliť práve sulforafanom, a tak znížiť riziko vzniku rakoviny a iných chronických chorôb.

Sulforafan vykazuje celý rad biologických aktivít a zdravotných výhod pre ľudí. Zistilo sa, že je veľmi sľubným chemopreventívnym prostriedkom nielen proti rôznym druhom rakoviny, ale tiež proti kardiovaskulárnym a neurodegeneratívnym chorobám, diabetes a mnohým ďalším chorobám. Brokolica, najmä ako mladé klíčky, je bohatým zdrojom sulforafanu a prípravky založené na brokolici sa teraz používajú v klinických štúdiách, ktoré zisťujú ich účinnosť pri ochrane zdravia a pri zmierňovaní chorôb. 

Poďme sa spoločne bližšie oboznámiť s tým, čo vedci skúmali a zistili
Od opätovného objavenia sulforafanu v roku 1992 a po zistení biologickej aktivity tejto fytochemikálie sa doteraz vo vyše 3 000 štúdiách skúmal jeho spôsob účinku na bunkách, zvieratách a ľuďoch. Výsledky potvrdili, že vykazuje širokú škálu biologických účinkov vrátane: antioxidačných (Fahey a Talalay, 1999), antimikrobiálných (Johansson a kol., 2008), protinádorových (Amjad a kol., 2015), protizápalových (Greaney a kol., 2016), proti starnutiu (Sikdar a kol., 2016), neuroprotektívných (Tarozzi a kol., 2013), antidiabetických (Lee a kol., 2012), a podobne.

Ukázalo sa, že sulforafan bráni vzniku, rastu a expanzii viacerých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva, kože, pľúc, žalúdka a močového mechúra. Navyše epidemiologické štúdie dokázali, že riziko bežných chorôb, ako je cukrovka, srdcovocievne ochorenia, žalúdočné ochorenie, neurodegeneratívne ochorenie, očné ochorenie a choroby dýchacích ciest, sa znižujú úmerne so spotrebou sulforafanu. Dokonca aj poruchy správania detí postihnutých autizmom, sa výrazne zredukovali pri pravidelnom užívaní sulforafanu. Ako to všetko sulforafan dokáže?

„Akým spôsobom dokáže sulforafan ovplyvniť také široké spektrum zdravotných problémov?“ Existujú stovky štúdií o účinku sulforafanu v boji proti rôznym chorobám a metabolickým problémom, v ktorých vedci hľadali odpoveď na túto otázku a došli k záveru, že:

♦ Chronický zápal a oxidačný stres sú základné príčiny väčšiny bežných ľudských patológií vrátane kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych chorôb, ako aj rakoviny. 

♦ Sulforafan chráni naše telo pred oxidačným stresom a zápalom. Poskytuje zosilnenú komplexnú bunkovú obranu prostredníctvo aktivátora mechanizmov bunkovej obrany Nrf2 a potláčania kľúčového regulátora zápalu NF-kB.

Ako chráni sulforafan pred chorobami zapríčinenými oxidačným stresom a zápalom?
V priebehu desiatky rokov výskumu vedci postupne odhalili mnoho bunkových cieľov  ovplyvňovaných sulforafanom, ktoré nás chránia pred chorobami. Veľký pokrok v tomto smere sa zaznamenal objavením funkcie transkripčného faktora Nrf2, ktorý ako sa ukázalo je hlavný regulátor odpovedí prežitia buniek na vnútorné a vonkajšie stresory.
.

SULFORAFAN
nás chráni pred primárnymi príčinami chorôb.

.
Niektorí výskumníci, keď zistili aký úžasný potenciál skrýva v sebe transkripčný faktor Nrf2 popisovali ho ako „aktivátor mechanizmov bunkovej obrany“, „majster regulátor“, „hlavný redoxný prepínač“ či „ochranca zdravotného rozpätia a strážca dlhovekosti druhov“. Ako sprostredkovateľ zosilnenia obranného systému cicavcov proti rôznym stresorom, Nrf2 „sedí“ na rozhraní medzi naším predchádzajúcim chápaním oxidačného stresu a vnútornými  mechanizmami, ktoré bunky používajú na jeho zvládnutie.

Transkripčný faktor Nrf2:
 Indukuje syntézu glutatiónu. Glutatión je kritickým faktorom pri ochrane organizmov pred toxicitou a chorobami. Schopnosť sulforafanu zvyšovať syntézu glutatiónu má nesmierne veľký význam, pretože súčasne ovplyvňuje oxidačný stres a detoxikáciu. Navyše glutatión je tiež antioxidant sám o sebe.
Reguluje produkciu radu antioxidačných enzýmov vrátane y-glutamylcysteín ligázy a glutatión reduktázy, ktoré sa zúčastňujú pri likvidácii radikálov.
♠ 
Indukuje syntézu ochranných enzýmov bunky fázy II. Tieto tým, že detoxikujú elektrofily a oxidanty, chránia nás pred karcinogénmi, oxidačným stresom a zápalom.

Pretože sulforafan prejavuje svoj antioxidačný účinok predovšetkým indukciou glutatiónu a iných antioxidačných zlúčenín, považuje sa za nepriameho antioxidanta.

Choroby, o ktorých je známe, že sú spôsobené oxidačným stresom, dokážu lepšie reagovať na takéto zosilnenie komplexnej bunkovej obrany prostredníctvom aktivácie Nrf2 ako pri podávaní priamo pôsobiacich antioxidantov (vitamíny A, C, E, stopový prvok selén Se). Prípravky z mladých klíčkov brokolice bohatých na zdroj sulforafanu sa teraz používajú v mnohých klinických štúdiách, ktoré zisťujú účinnosť pri ochrane zdravia a pri zmierňovaní chorôb a dosiahnuté výsledky vykazujú preukázateľný farmakodynamický účinok. Meranie odozvy a funkcie dráhy Nrf2 v týchto štúdiách slúži ako vodidlo pre optimalizáciu dávky prípravkov na báze brokolice. 

Čo je jednou z hlavných výhod sulforafanu?
Chemická štruktúra sulforafanu, tejto malej molekule poskytuje niektoré jedinečné výhody. Vedci zistili, že sulforafan je najúčinnejší aktivátor Nrf2 na rozdiel od iných fytochemikálií, ako je kurkumín, silymarín alebo resveratrol.

Prečo? Vysvetlenie našli, keď porovnávali vplyv veľkosti molekúl a biologickej dostupnosti jednotlivých fytochemikálií na aktiváciu činnosti Nrf2. Došli k záveru, že jednou z hlavných výhod sulforafanu je jeho vyššia biologická dostupnosť vďaka chemickej štruktúre a schopnosti zlučovať sa s tukmi (lipofilnosť). Preukázalo sa, že sulforafan má absolútnu biologickú dostupnosť okolo 80 percent a dosiahne vrchol v krvnom obehu približne 1 hodinu po požití.

Na porovnanie, kurkumín, silymarín, resveratrol a ďalšie sledované fytochemikálie, ktoré sú väčšie molekuly a v podstate hydrofilné (zlučujúce sa s vodou) obvykle vykazujú biologickú dostupnosť iba približne 1 až 8 percent.

Aby molekula získaná z potravy dosiahla dostatočnú vnútrobunkovú – intracelulárnu koncentráciu, aby ovplyvnila génovú expresiu, musí byť jej biologická dostupnosť dostatočne vysoká. Iba tak sa môže absorbovať cez črevný epitel a niekoľko ďalších membrán medzi črevami a cieľovou bunkou. Vďaka svojej vysokej biologickej dostupnosti sa preto môže sulforafan považovať za látku, ktorá má jednu z kľúčových vlastností nevyhnutných na vývoj nutraceutika.

Dôležitosť vzťahu medzi Nrf2 a sulforafanom
Nrf2 je prítomný v našich orgánoch s najvyššou koncentráciou v zostupnom poradí v obličkách, svaloch, pľúcach, srdci, pečeni a mozgu.

Keďže sulforafan pochádzajúci z potravín je ľahko biologicky dostupný, univerzálna distribúcia Nrf2 v jednotlivých tkanivách ľudského tela významne zvyšuje potenciál ochranného účinku sulforafanu.

Ale nielen to dokáže!
Sulforafan potláča NF-kB, kľúčový regulátor zápalu. Následkom toho sulforafan znemožní syntézu indukovateľných zápal spôsobujúcich enzýmov, ako je cyklooxygenáza (COX-2) a NO syntáza (iNOS). Ako inhibítor NF-kB a súčasne aktivátor Nrf2, sulforafan moduluje mnoho udalostí súvisiacich s rakovinou vrátane náchylnosti na karcinogény, bunkovej smrti, bunkového cyklu, angiogenézy (vývoja ciev), invázie a metastázy.

Nezanedbateľným faktom je, že sulforafan podporuje aj našu imunitu. Zvyšuje lytickú aktivitu NK buniek – prirodzených zabíjačských buniek. Imunitný systém je kritickou súčasťou obranyschopnosti tela a tak nás ochraňuje pred zápalovými a infekčnými chorobámi.

Liečivá sila sulforafanu spočíva v jeho mnohostrannosti účinku
Sulforafan dokáže to, čo nedokáže žiaden liek. Súčasné lieky, napríklad lieky proti rakovine, sú totiž cielene zamerané na likvidáciu určitého typu rakoviny. Na rozdiel od toho diétna chemoprotektívna láka sulforafan vytvára všeobecný protirakovinový ochranný štít, ktorý blokuje niekoľko krokov (alebo kaskádu krokov), spoločne sa podieľajúcich na tvorbe rakoviny. Dôkazom toho je, že sulforafan útočí na vznik a rast rakoviny z niekoľkých strán súčasne:
♦ 
útočí na nežiadúce a škodlivé procesy odohrávajúce sa v našich bunkách,
súčasne zvyšuje a podporuje obranné mechanizmy buniek.

Na záver
Sulforafan preukázal veľmi sľubné výsledky v mnohých predklinických štúdiách. Dosiahnuté výsledky klinických štúdií potvrdili preukázateľný farmakodynamický účinok sulforafanu. Preukázali vhodnosť použitia sulforafanu ako preventívnej a suplementárnej – doplnkovej liečby pri niektorých rakovinových a srdcovocievnych ochoreniach. Doteraz je však nedostatok klinických štúdií, v ktorých by sa preskúmala účinnosť chemopreventívneho alebo protirakovinového terapeutického účinku sulforafanu u ľudí. Preto sa v súčasnosti intenzívne pokračuje v rozsiahlom klinickom hodnotení sulforafanu.

_________________________________________

.

CHCETE VEDIEŤ VIAC O ÚČINKOCH SULFORAFANU?

Neprehliadnite!
Ešte ste nepočuli o účinkoch sulforafanu? 
Vedci už odhalil také neuveriteľné množstvo jej ochranných a liečivých účinkov,
že sa to skôr môže zdať ako reklama než skutočnosť.
Tu sa dozviete nielen o účinkoch tejto diétnej chemoprotektívnej látky - nutraceutika,
ale aj doslova neuveriteľný osud jej vzniku a o tŕnistej ceste od objavu až k pretaveniu do liekovej formy.
.
Pri objavení sulforafanu boli prví slovenskí výskumníci! 
Viac sa dozviete po kliknutí na jednotlivé obrázky

        
Sulforafan a ja - neuveriteľný príbeh       ♣       Čo je sulforafan?       ♣       Sulforafan - dokonalý  štít proti rakovine 

_________________________________________

.

LITERATÚRA 

.

Alumkal JJ, Slottke R, Schwartzman J, Cherala G, et al.: A Phase II Study of Sulforaphane-rich Broccoli Sprout Extracts in Men with Recurrent Prostate Cancer Investigational New Drugs, 2015; 33(2): 480–489. 

Amjad AI, Parikh RA, Appleman LJ, et al.: Broccoli-Derived Sulforaphane and Chemoprevention of Prostate Cancer: From Bench to Bedside. Curr Pharmacol Rep. 2015; 1(6): 382-390.

Bosetti C, Filomeno M, Riso P, et al.: Cruciferous Vegetables and Cancer Risk in a Network of Case-control Studies. Ann Oncol  2012; 23: 2198–2203.

Chen XL, Kunsch C: Induction of Cytoprotective Genes Through Nrf2 / Antioxidant Response Element Pathway: A New Therapeutic Approach for the Treatment of Inflammatory Diseases. Current Pharmaceutical Design. 2004; 10(8): 879–891.

Cornblatt BS, Ye L, Dinkova-Kostova AT, et al.:  Preclinical and Clinical Evaluation of Sulforaphane for Chemoprevention in the Breast. Carcinogenesis. 2007; 28(7): 1485–1490.

Dinkova-Kostova AT: The Effectiveness of the Isothiocyanate Sulforaphane in Chemoprotection. Acta Hortic. 2010; 867: 27–36. 

Fahey JW, Zhang Y, Talalay P: Broccoli Sprouts: an Exceptionally Rich Source of Inducers of Enzymes that Protect Against Chemical Carcinogens. Proc Natl Acad Sci USA 1997; 94: 10367

Fahey JW, Talalay P (1999) Antioxidant Functions of Sulforaphane: A Potent Inducer of Phase II Detoxication Enzymes. Food and Chemical Toxicology, 37, 973-979.

Fahey JW., Holtzclaw WD., Wehage SL., et al.: Sulforaphane Bioavailability from Glucoraphanin-Rich Broccoli: Control by Active Endogenous Myrosinase. PLoS One. 2015 Nov 2;10(11):e0140963. doi: 10.1371/journal.pone.0140963. eCollection 2015.

Greaney J,  Maier NK,  Leppla SH,  Moayeri M: Sulforaphane Inhibits Multiple Inflammasomes through an Nrf2‐independent Mechanism. J Leuc Biol. 2016; 9(1): 189-199

Holtzclaw WD, Dinkova-Kostova AT, Talalay P: Protection Against Electrophile and Oxidative Stress by Induction of Phase 2 Genes: The Quest for the Elusive Sensor that Responds to Inducers. Advances in Enzyme Regulation. 2004; 44(1): 335–367.

Houghton CA:  Sulforaphane - Its „Coming of Age“ as a Clinically Relevant Nutraceutical in the Prevention and Treatment of Chronic Disease. Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019: 2716870.

Juge N, Mithen RF, Traka M: Molecular Basis for Chemoprevention by Sulforaphane: A Comprehensive Review. Cell Mol Life Sci 2007; 64: 1105–1127.

Kalra EK: Nutraceutical-definition and introduction. AAPS PharmSci

Kensler TW, Wakabayashi N, Biswal S: Cell Survival Responses to Environmental Stresses via the Keap1-Nrf2-ARE Pathway. Annual Review of Pharmacology and Toxicology, 2007; 47(1): 89–116.

Lee JH, Moon MH, Jeong JK, al.: Sulforaphane Induced Adipolysis via Hormone Sensitive Lipase Activation, Regulated by AMPK Signaling Pathway. Biochem Biophys Res Commun. 2012; 426: 492-497.

Li Y, Zhang T: Targeting Cancer Stem Cells with Sulforaphane, a Dietary Component from Broccoli and Broccoli Sprouts. Future Oncol 2013; 9: 1097–1103.

Manach C, Scalbert A, Morand C, et al.: Polyphenols: Food Sources and Bioavailability. The American Journal of Clinical Nutrition. 2004; 79(5): 727–747. 

Martin SL, Kala R, Tollefsbol TO: Mechanisms for the Inhibition of Colon Cancer Cells by Sulforaphane through Epigenetic Modulation of MicroRNA-21 and Human Telomerase Reverse Transcriptase (hTERT) Down-regulation. Curr Cancer Drug Targets

McNaughton SA, Marks GC: Development of a Food Composition Database for the Estimation of Dietary Intakes of Glucosinolates, the Biologically Active Constituents of Cruciferous Vegetables. The British Journal of Nutrition. 2003; 90(3): 687–697.

Okunade O, Niranjan K2, Ghawi SK2, et al.: Supplementation of the Diet by Exogenous Myrosinase via Mustard Seeds to Increase the Bioavailability of Sulforaphane in Healthy Human Subjects after the Consumption of Cooked Broccoli. Mol Nutr Food Res. 2018; 62(18):e1700980.  

Pastore A, Federici G, Bertini E, Piemonte F: Analysis of Glutathione: Implication in Redox and Detoxification. Clinica Chimica Acta. 2003; 333(1): 19–39.

Royston KJ, Tollefsbol TO: The Epigenetic Impact of Cruciferous Vegetables on Cancer Prevention. Curr Pharmacol Rep. 2015; 1(1): 46-51.

Shapiro TA, Fahey JW, Wade KL, Stephenson KK, Talalay P: Disposition of Chemoprotective Glucosinolates and Isothiocyanates of Broccoli Sprouts. Cancer Epidemiol Biomark Prev 2001; 10: 501–508.

Sikdar S, Papadopoulou M, Dubois J: What do We Know about Sulforaphane Protection against Photoaging? J Cosmet Dermatol. 2016; 15(1): 72-77.

Surh YJ, Kundu JK, Na HK: Nrf2 as a Master Redox Switch in Turning on the Cellular Signaling Involved in the Induction of Cytoprotective Genes by some Chemopreventive Phytochemicals. Planta Medica. 2008; 74(13): 1526–1539

Tarozzi A, Angeloni C, Malaguti M, et al.: Sulforaphane as a Potential Protective Phytochemical against Neurodegenerative Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2013;2013:415078.

Thimmulappa RK Mai KH, Srisuma S, et al: Identification of Nrf2-regulated Genes Induced by the Chemopreventive Agent Sulforaphane by Oligonucleotide Microarray. Cancer Research. 2002; 62(18): 5196–5203.

Tortorella SM, Royce SG, Licciardi PV, Karagiannis TC: Dietary Sulforaphane in Cancer Chemoprevention: The Role of Epigenetic Regulation and HDAC Inhibition. Antioxid Redox Signal. 2015; 22(16): 1382-1424.

Ye L, Dinkova-Kostova AT, Wade KL, et al.: Quantitative Determination of Dithiocarbamates in Human Plasma, Serum, Erythrocytes and Urine: Pharmacokinetics of Broccoli Sprout Isothiocyanates in Humans. Clinica Chimica Acta. 2002; 316(1-2): 43–53.

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NmY0OG