S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Letný rez: Broskyne, nektárinky

22.07.2019

Letný rez: Broskyne, nektárinky

Broskyne patria k najobľubenejšiemu ovociu na Slovensku. Aby dobre rodili, je dôležité upravovať ich pravidelne každý rok rezom tak, že sa strom presvetlí, zbaví sa vlkov a vyschutých konárov a vďaka tomu všetká sila putuje do výhonov, ktoré v nasledujúcom roku budú rodiť. Ako to treba urobiť? 

Tento článok sme vybrali z úspešnej publikácie vydavateľstva Ottovo nakladateľstvo Rez ovocných stromov a kríkov od autorskej dvojice Herbert Bischof a Josef Sus. Kniha je vhodným darčekom pre každého záhradkára, ktorý chce mať lepšiu úrodu práve vďaka vhodnému postupu úprav rezom svojich ovocných stromov a kríkov v záhrade. Knihu si môžete objednať aj TU.
.

.

        

.

Čo by ste mali vedieť o letnom reze broskýň a nektariniek? 
S výnimkou kytičkových rodivých výhonov tvoria broskyne plody výhradne na jednoročnom dreve, pričom kvetné púčiky rastú na polovici až dvoch tretinách celého výhona. Výhradne listové púčiky sa vyskytujú na báze a na konci výhonov. Túto zvláštnosť treba brať do úvahy pri skracovaní výhonov. Spravidla ich skracujete o tretinu až polovicu. Na stromoch sa tvoria štyri rôzne druhy výhonov: pravý rodivý výhon, nepravý rodivý výhon, kytičkový rodivý výhon a letorast, výhon sa pozná podľa toho, že sa na ňom vyskytujú tak listové, ako aj kvetné púčiky. Väčšinou je medzi dvoma kvetnými púčikmi umiestnený vždy jeden listový (vegetatívny) púčik. Tým je zaručená optimálna výživa plodov.

Na nepravých rodivých výhonoch sa temer výhradne vyskytujú kvetné púčiky, len na vrchole výhona a na báze možno nájsť vždy jeden listový púčik. Tieto výhony sú temer vždy slabé a pre nedostatočné zásobovanie živinami nemôžy zabezpečiť výživu plodov, ktoré sa na nich vytvárajú. Nepravé Todivé výhony preto vždy odstraňujte Môžete použiť rez na čapík a nechat listový púčik na báze. Podporíte tvorbu nového výhona, keď ho potrebujete. lento postup by ste však mali využívať len výnimočne ako núdzové riešenie.

Ak sa na strome vytvorili výrazné množstvá prevažne nepravých rodivých výhonov, môžete ich časť nechať, nasadené plody však silne pretrhajte a silným spätným rezom sa postarajte o nasadenie dostatočného množstva nových výhonov. Výhony, na ktorých sú len listové púčiky, nájdu svoje uplatnenie pri tvarovaní koruny celkom však znesie tento ovocný juh silný prieklest. Broskyňa obyčajná pravá a nektárinka sú veľmi citlivé na mráz, preto by sa mali rezať len tesne pred kvetom, skoro na jar. Ak nie ste si celkom istí pri rozlišovaní púčikov, počkajte, až strom odkvitne, a režte potom.

     Oplatí sa vedieť...

     Broskyňa obyčajná (Persica vulgaris, syn. Prunus persica)
     Broskyňa obyčajná pravá (Fersica vulgaris subsp. vulgaris)
     Broskyňa obyčajná hladká, nektárinka (Persica vulgaris subsp. laevis, syn. Prunus nectarina)
     Čeľaď: ružovité (Rosaceae)
Tieto typy broskýň dávajú prednosť teplým, slnečným polohám, preto by sa mali voľne vysádzať prevažne vo vinárskych oblastiach. V miestach s drsným podnebím ich pestujte pri južných múroch ako vejárovitý špalier. Kvitnú skoro, takže ich veľmi ohrozujú aj neskoré jarné mrazíky. Pôda by mala byť priepustná a bohatá na humus a živiny.

    

Podpníky
Ako podpníky sa často používajú broskyne z radu B-VA, t. j. B-VA-1, 2 a 3 a Lesiberian. Na Slovensku sa pre broskyne ako podpník používa mandľa MN-VS-1 a broskyňomandľa BM-VA-1 a BM-VA-2 (Kando).

Pyramidálna koruna
Broskyňa môže rásť aj ako strom so široko pyramidálnou korunou. Po výsadbe skráťte predĺženie kmeňa len natoľko, aby o 10 centimetrov prevyšovalo tri až štyri ponechané budúce kostrové konáre. Výhony rastúce príliš strmo vyviažte trochu dole. Čím sa brzdí rast do dĺžky. Ďalší udržiavací rez je rovnaký ako pri dutej korune.

Dutá koruna
Pri broskyni obyčajnej pravej a pri nektárinke sa najčastejšie uprednostňuje dutá (kotlovitá) koruna. Tento typ koruny umnožňuje, aby sa dovnútra koruny dostávalo najväčšie možné množstvo svetla a slnečného žiarenia. Broskyne a nektárinky totiž potrebujú veľa tepla, ak sa im má dobre dariť. V škôlke si obstarajte jednoročné alebo dvojročné štepence s dobrým obrastom vedľajších konárov.

Po výsadbe odstráňte vedľajšie výhony až do žiaducej výšky kmeňa, ktorá by mala mať asi 80 cm. Z výhonov ležiacich nad touto hranicou si vyberte štyri až päť najmohutnejších na vypestovanie kostrových konárov. Výhony by mali byť dobre rozložené okolo kmeňa uprostred a nemali by byť výškovo ani príliš ďaleko od seba, ani príliš blízko, aby netvorili praslen. Stredný výhon zrežte až pri najvyššom výhone, s ním počítajte ako s kostrovými konármi. Všetky budúce kostrové konáre skráťte na polovicu až maximálne tretinu pôvodnej dlžky na vonkajší púčik. Výhony v predlžení kostrových konárov skracujte v nasledujúcich rokoch vždy približne o polovicu. Pravidelne treba odstraňovať odrodené výhony a silné výhony na horných stranách konárov, obsahujúce len listové púčiky a nijaké kvetné púčiky. Predídete tým vyholovaniu.

Vedľajšie výhony, ktoré rastú do dreva, skracujte na dva púčiky. Týmto spôsobom sa drevo každoročne obnoví a vytvorí sa tak predpoklad pravidelnej úrody. Ak strom po piatich rokoch dosiahne žiaducu veľkosť, skracujte každý rok výhony, ktoré sa vytvorili na konci kostrových konárov. Kostrové konáre by sa mali končiť v rovnakej výške. Po oberačke v lete možno skrátiť odrodené rodivé drevo na silný mladý letorast blízko príslušného konára a odrezať slabé a prebytočné letorasty. Tento zákrok sa vyplatí predovšetkým pri skorých odrodách, ktoré skoro dozrievajú. Pri neskorých odrodách robte už uvedené opatrenia až na jar, tesne pred rozkvetom.

.

        

.

Kordón
Broskyne nie sú vhodné na tvarovanie prísnych kordónov. Môžu sa však dobre pestovať ako vejárovitý špalier. Najviac im vyhovuje južná stena, kde sa opiera slnko. Základom je jednoročný štepenec. Pri kúpe si dávajte pozor na dobrý obrast vedľajších výhonov. Broskyňa môže rásť aj po nižšej stene, potom sl voľte tvar bez stredného výhona. Pri vysokých stenách zo stromčeka vybudujte vejárovitý špalier so stredným výhonom.

Keď špalier dorastie do dvoch tretín svojej predpokladanej výšky, odstráňte stredný výhon. Výška kmeňa pre vejárovitý špalier by mala byť 40 až 50 centimetrov. Pri skracovaní výhonov dávajte pozor na postavenie púčikov, ktoré by mali byť vnodne umiestnené. Pri vyväzovaní výhonov sa vyhnite veľmi strmo postaveným kostrovým konárom. Pri budovaní kordónu je nevyhnutný silný rez predlžovacích výhonov (o jednu až dve tretiny). Podporí sa tým tvorba rodivého dreva.

Výhony, ktoré vyrastajú na hornej strane konárov, lebo sú veľmi slabé, priebežne odstraňujte, čím podporíte tvorbu pravých rodivých výhonov. Drevo je citlivé na poškodenie slnečným úpalom. Na jeho ochranu nezabúdajte ani pri reze, kde je nevyhnutné zabezpečiť ľahké zatienenie silnejších konárov.

.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

                 

                           
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

.

Čítali ste už? 
Začína sa zber marhúľ a broskýň
Choroby a škodcovia marhuľ a broskýň
Kedy rezať ovocné stromy a kry

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NGYyY2Nk