Marhule a broskyne patria svojimi vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami medzi najobľúbenejšie ovocie. Obidva druhy sú teplomilné a najlepšie sa im darí v nižinných oblastiach s nadmorskou výškou do 250 metrov. Ktoré sú najvhodnejšie pre Vás?
Ale aj vo vyšších polohách (do 330 až 400 metrov n. m.) nájdeme vhodné chránené lokality, kde ich možno pestovať najmä v pridomových záhradkách pred južnými múrmi, ktoré ich chránia pred studenými severnými vetrami a jarnými mrazmi.
Článok je prevzatý z publikácie
Rok v našej záhrade
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.
Okrem chuťových vlastností sú marhule a broskyne významné aj obsahom vitamínov a dôležitých minerálnych látok. Marhule majú zo všetkých druhov nášho ovocia najviac karoténu (provitamínu A), ktorý je dôležitý pre rast (najmä pre deti) a dobrý zrak. Pôsobia aj protiinfekčne.
.
Zber odrôd
Skoré odrody marhúľ Karola a Vesna sa zberajú už v polovici júla. Koncom júla prichádzajú na rad poloskoré odrody Barbora, Bredská, Maďarská, Vegama, Veharda a Veľkopavlovická. Zber marhúľ ukončujú v prvej polovici augusta neskoré odrody Bergeron, Kráska, Paviot, Rakovského, Vesprima, Veecot a Velbora.
Zberové obdobie broskýň začína v polovici júla najskoršími odrodami: Albatros, Amsdenova, Dixired+, Favorita Morettini 3, Harbinger, Luna, Primissima Delbard a Redwin. Poloskoré odrody dozrievajú v prvej polovici augusta, napríklad Earliglo, Flamingo, Harbrite, Redhaven, Starking Delicious+, Sunhaven a Teliesa.
V druhej polovici augusta sa zberajú poloneskoré odrody Burbank July Elberta+, Envoy, Fairhaven, Halehaven, Lednická žltá, Moravia+ a Tereza. Z neskorých odrôd dozrievajúcich v prvej polovici septembra sa odporúčajú Cresthaven, Diana, Elberta+, Gracia a Martina. Odrody označené + sú vhodné len do teplých oblastí. Uvedené odrody sú väčšinou žltomäsé a sú kvalitnejšie ako bielomäsé.
.
AKO UPRAVOVAŤ MARHULE A BROSKYNE?
Kedy a ako zberať
Kvalita marhúľ a broskýň závisí od správneho termínu zberu. Zber nesmie byť ani predčasný, aby nebolo ovocie tvrdé, ani oneskorený, pretože prezreté ovocie sa rýchlo kazí. Záleží na tom, na aký účel plody použijeme. Na bezprostredný priamy konzum zberáme plody v plnej zrelosti, najlepšie postupnou prebierkou. Oberáme ich opatrne, predovšetkým broskyne, ktoré sú veľmi citlivé na otlačenie. Plody kladieme opatrne v jednej vrstve do platóniek a čo najskôr ich uložíme do chladnej pivnice, v menšom množstve do chladničky.
Na prípravu kompótov zberáme plod v skoršom štádiu zrelosti, keď sú ešte pevné. Marhule majú mať na zatienenej strane a v ryhe na plode základnú farbu žltú, prípadne žltooranžovú. Nikdy ich nezberáme zelené. Na lekvár sú najvhodnejšie plody v štádiu mäknutia, môžu byť aj mierne prezreté.
Broskyne na priamy konzum sú najchutnejšie, pokiaľ úplne dozrú na strome. V tomto štádiu sa však zle prepravujú, preto sa zberajú v čase, keď ich zelená farba začne presvitať, plody voňajú a povrch pri stopke pri stlačení ľahko povolí. Broskyne na spracovanie sa zberajú skôr ako na priamy konzum. Na to sú najvhodnejšie odrody, pri ktorých možno oddeliť kôstku od dužiny a ošúpať šupku.
Oboje ide lepšie, keď necháme plody niekoľko dní odležať. Šúpanie si môžeme uľahčiť tak, že plody ponoríme do horúcej a ihneď do studenej vody. Pri odkôstkovaní plody rozkrojíme nožom až ku kôstke krížovým rezom na štvrtiny.
.
.
Čítali ste už?
Sušíme, zavárame a mrazíme: Ako na to?
Choroby a škodcovia marhuľ a broskýň
Kedy rezať ovocné stromy a kry
.