S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov

28.08.2021

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov

Pán Peter Blaškovič mi položil otázku: - Ako možno množiť gaštany? Či ich treba štepiť alebo vyrastú zo semiačka a či existuje aj možnosť množiť ich odrezkami? Máme neďaleko od nás až 200-ročné gaštany a rádi by sme túto odrodu zachránili.

Odpoveď profesora Ivana Hričovského a jeho odporúčanie pri množení gaštanov si môžete vypočuť v priloženom vídeu.

ZÁHRADKÁRSKE KNIHY – VŠETKO O ZÁHRADE
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára? Ale aj knihy o zdraví, športe, príbehy, detektívky a mnoho iných žánrov? U nás si určite vyberiete, pozrite si bohatú ponuku atraktívnych publikácií. Knižky profesora Ivana Hričovského a iných autorov, ktoré si môžete objednať po kliknutí na doleuvedené linky, Vám obratom zašle na dobierku eshop Zelený ježko. Nájdete v nich odpovede na mnohé otázky, ktoré vás trápia pri vašich prácach v záhrade alebo v sade.

.

MNOŽENIE GAŠTANOV

    

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov

.

ZAUJÍMAVÉ ČÍTANIE PRE ZÁHRADKÁROV
.

Ríbezle a egreše rodia stále menej 
Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov 
Černanie orechov ničí úrodu 

.

HĽADÁTE PROSTRIEDKY NA OCHRANU RASTLÍN?

    

Kliknite na obrázok a predstavia sa vám biologické i chemické prípravky ochrany rastlín

.

AKO PESTOVAŤ GAŠTAN JEDLÝ?

Radi si pochutnáte na pečených gaštanoch a rôznych špecialitách pripravených z nich? Možno to ešte neviete, ale existujú dve slovenské odrody tohto výnimočného druhu, ktoré môžete bez obáv pestovať vo svojej záhrade.

Prevzaté z: www.exoflora.sk/stromy/ako-pestovat-gastan-jedly/

        

Strom gaštana jedlého (Castanea sativa) sa dá identifikovať už z diaľky nielen podľa mohutného vzrastu, ale aj podľa štíhlych tmavozelených listov, počas kvitnutia podľa dlhých súkvetí a neskôr podľa ježovitých čiašok. Nie je to náš pôvodný druh. Predpokladá sa, že na prelome letopočtov ho k nám priniesli Rimania a neskôr v 16. storočí Turci. Pestuje sa najmä v okolí Bratislavy, Modrého Kameňa a Nitry. Je rozšírený v južných až v juhozápadných oblastiach a na niektorých miestach sa vyskytuje v lesných porastoch. Medzi najznámejšie lokality patrí Jelenec a Radošina.

Pestovaniu gaštana jedlého a výberu cenných typov sa venovali vo Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín v Bojniciach. Práca bola zavŕšená v roku 1991 registráciou našich pôvodných odrôd ‘Bojar’ a ‘Mistral’.

Najvhodnejšie podmienky
Vyžaduje ľahšie, hlboké, stredne vlhké prevzdušnené pôdy, dobre zásobené živinami, so slabo kyslou reakciou. Darí sa mu v oblastiach s priemernou teplotou 8 až 9 °C, so zrážkami 600 až 800 mm a dĺžkou vegetačného obdobia 160-190 dní. Hlboký koreňový systém dobre prekonáva aj prechodné suché letné obdobie.

Spôsob pestovania
Pred vysádzaním stromčekov je dôležité hlboké skyprenie pôdy a požadované zásobné prihnojenie základnými živinami. Najvhodnejší pestovateľský tvar je vysokokmeň. Korunu vypestujeme podobne ako pri orechu kráľovskom. Dôležitý je presvetľovací rez. Stromy v dospelosti dosahujú výšku až 20 metrov a šírku 12 až 15 metrov. Majú dlhú životnosť. Na zabezpečenie dobrého opelenia sa odporúča vysádzať viacero odrôd. Spon volíme v závislosti od podmienok pestovania 10 až 15 x 10 až 20 metrov. Nástup do rodivosti býva v ôsmom až desiatom roku po vysadení. Úrody sú vysoké a pravidelné.

.

NAJPREDÁVANEJŠIE MYKORHÍZNE HUBY

(kliknite SEM a nájdete kompletnú ponuku)

                                   
Viac si prečítate o týchto mykorhíznych hubách po kliknutí na obrázok

.

Zber a použitie plodov
Plody zberáme v období plnej zrelosti po prirodzenom opade a ihneď ich triedime. Môžeme ich uskladňovať vo vzdušných priestoroch pri teplote 4 °C a dostatočnej vlhkosti. Gaštany majú vysokú nutričnú hodnotu. Obsahujú škrob, cukor, bielkoviny, olej a vitamíny C, B1, B2. Najčastejšie ich používame na priamu konzumáciu varené alebo pečené. Z uvarených a prepasírovaných pripravujeme rozličné múčniky a cukrovinky alebo plnku do hydiny.

‘Bojar’
Je to skorá odroda pochádzajúca z výberu v prírodnej lokalite pohoria Malá Magura. Strom má mohutný vzrast a vytvára kompaktnú valcovitú korunu. Strom má mohutný vzrast a vytvára kompaktnú valcovitú korunu. Rodivý obrast je kratší a bohatý. Má veľké kožovité listy, jednodomé bledožlté kvety sú usporiadané v dlhých jahňadách. Rozkvitajú neskoro, až koncom júna, preto ich nepoškodia jarné mrazy. Dobre sa opeľujú vetrom. Rodí pravidelne a bohato, z jedného stromu získame 60-80 kilogramov plodov, dozrievajúcich v prvej dekáde októbra. Plody sú veľké tmavohnedé lesklé nažky. Tvar majú baňatý, ukončený kratším semenníkom. Jadro dokonale vypĺňa celý priestor, nemá hlboké zárezy. Lúpe sa veľmi dobre. Pestovanie tejto odrody sa odporúča nielen v teplejších oblastiach, ale aj vo vyšších polohách. Dobre rastie na hlbokých, stredne vlhkých úrodných a prevzdušnených pôdach s mierne kyslou reakciou. Zdravotný stav býva veľmi dobrý.

‘Mistral’
Táto stredne neskorá odroda vznikla selekciou v prírodnej lokalite Strážovská hornatina. Strom v plnej rodivosti vytvára redšiu guľovitú a košatú korunu. Listy sú výrazne väčšie, s hrubšou stopkou, okraje majú hlbšie zúbkovanie. Kvety má usporiadané v dlhších jahňadách. Kvitne koncom júna, v rovnakom období ako ‘Bojar’, čo vytvára možnosť dobrého vzájomného opelenia. Nástup do rodivosti je postupný. V plnej rodivosti sú úrody pravidelne vysoké, asi 90 kilogramov na jeden strom. Dozrieva neskôr, v druhej polovici októbra až v novembri. Plody nažky sú v ježovitých čiaškach po 2-3. majú pretiahnutý tvar a tmavší farebný odtieň. Jadro dokonale vypĺňa priestor plodu, povrch je smotanovobiely, na priereze biely. Veľmi dobre sa šúpu, sú bez zárezov. Odroda je vhodná aj do podhorských a horských chránených oblastí. Odporúča sa pestovať v tvare voľne rastúcej prirodzenej koruny.

.

PREČÍTAJTE SI ČLÁNKY O PESTOVANÍ JAHÔD

    
Kliknite na obrázok a predstavia sa vám biologické i chemické prípravky ochrany rastlín
.
.
.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTJkOT