S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Pripravme sa na letnú výsadbu jahôd

02.08.2021

Pripravme sa na letnú výsadbu jahôd

Najviac osvedčená výsadba jahôd v záhradkách je v auguste – okolo 20. Ukončiť by sa mala do 15. septembra. Takto vysadené jahody vytvoria ešte do príchodu zimných mrazov životaschopnú koreňovú sústavu s novou ružicou listov. Ako by ste mali postupovať?

Predpokladom úspechu je pred výsadbou urobiť požadovanú prípravu pôdy a vyhnojenie. Dôležité je odburinenie pôdy. V záhradkách sú zaužívané nasledujúce spôsoby výsadby a pestovania. Udržovanie jednotlivých trsov – spon sa odporúča 0,50 x 0,30 až 0,50 metra. Pri tomto spôsobe sa po výsadbe jednotlivé trsy udržujú sólo bez poplazov. Tento spôsob je vhodný najmä pre stálerodiace odrody (napríklad Lidka a i.). Aby bola úroda bohatá a kvalitná na nových jahodách, vysádzajme ich už spoločne s mykorhíznymi hubami.

.

        

.

Kvalitný výsadbový materiál
Záhradkár si musí v prvom rade zabezpečiť kvalitný výsadbový materiál. Ten je základným predpokladom úspechu. Pozrite sa vo svojom okolí, či nájdete záhradné centrá s dobrý menom. Certifikovaný materiál z ovocnej škôlky či záhradného centra je predovšetkým zdravotne čistý, vďaka čomu pestovateľ neriskuje zavlečenie neželanej choroby do svojej záhrady.

Dôležité je sa aj rozhodnúť pre vhodné odrody. Viacerí odborníci odporúčajú z odrôd remontantných najmä Lidka a tiež Ostara. Z mesačných jahôd je známa odroda Rujana (stáleplodiaca). Na konci článku nájdete ponuku z firmy Agrocentrum Topoľníky - predstavenie kvalitných odrôd.

Jahody môžeme pestovať takmer vo všetkých oblastiach Slovenska. Odrody remontantné a stáleplodiace sú vhodnejšie však do teplejších oblastí v chránených polohách. Vysoké nároky na vlahu majú zvlášť v teplých letných mesiacoch s prísuškom. Veľmi dôležité pre úspech budúcoročnej úrody je jahody sadené neskoro v jeseni zakryť vhodným materiálom - napríklad bielou netkanou textíliou, lebo pri nedostatočnom zakorenení vzniká nebezpečenstvo vymrznutia.

.

        

.

VEDELI STE, ŽE...? Liečivé účinky jahôd
.
Patria vďaka obsahu polyfenolov (červených farbív) medzi najsilnejšie antioxidanty spomedzi všetkých ovocných druhov. Vysoký obsah ovocných kyselín zlepšuje príjem železa z rastlinných potravín. Veľmi významný je tiež ochranný účinok jahôd na nervové bunky – šálka plodov denne dokáže chrániť náš mozog až 12 hodín! Čaj z jahodových listov zas pomáha pri gynekologických ochoreniach, dne, obličkových kameňoch či zápaloch žalúdočnej sliznice. Spomínané príklady sú len malý zlomok z toho, čo ovocie a látky v ňom obsiahnuté dokážu s naším organizmom. Na opísanie všetkého pozitívneho by sme potrebovali celú hrubú knihu. Pevne však veríme, že i tento stručný prehľad vás podnieti k vyššej konzumácii našich prírodných pokladov. 

        

Jednoriadková zahustená výsadba
V riadkoch medzi jednotlivými sadenicami jahôd ponecháme vznikajúce poplazy voľne zakoreniť v takom širokom páse, v akom sú pôvodné sadenice, t. j. 250 až 300 milimetrov. Ostatné poplazy v medziradí odstraňujeme.

Dvojriadková výsadba
Dvojica riadkov sa vysádza v rôznych sponoch (0,15 – 0,30 x 0,60 – 0,80, ale aj 0,40 x 0,80 – 1,20 metra). Základom úspechu pri pestovaní jahôd je zdravý výsadbový materiál, správna výsadba a úrodné odrody.

Z odrôd jedenkrát rodiacich odporúčame tieto:
♦ Zefýr – skorá odroda, veľmi úrodná.
♦ Andrea – skorá stolová odroda. Je stredne odolná proti plesni sivej.
♦ Magura – stredne skorá stolová odroda, pomerne odolná proti plesni sivej. Je úrodná.
♦ Senga Sengana – stredne skorá, veľmi úrodná. Je citlivejšia na pleseň sivú. Vhodná je najmä na spracovanie.
♦ Elista – neskorá odroda, stredne odolná proti plesni sivej.
♦ Elsanta – dozrieva pred odrodou Senga Sengana. Veľmi úrodná a pomerne odolná proti plesni sivej.

Ako vysádzať?
Známy slovenský odborník v oblasti ovocinárstva Marián Komžík odporúča: V auguste možno vysádzať buď klasické zelené sadenice alebo čoraz populárnejšie zakorenené sadenice v multiplatách. Tie nám poskytujú prakticky stopercentnú ujateľnosť, vysádzané rastliny navyše prežijú len minimálny šok. Pôda pre výsadbu by mala byť dostatočne pripravená, čím sa rozumie rozdrobená na drobné frakcie, dôkladne vyrovnaná, ale najmä zbavená burín. Pôdu pred samotnou výsadbou môžete prekryť netkanou textíliou, prípadne navrstviť do hrobčekov. Spon výsadby zvolíme podľa odrody, ale najmä typu výsadby. Pri hniezdovom systéme pestovania sa osvedčil univerzálny spon 40 x 40 cm, pri pásovom systéme zvolíme širšie rozpätie radov a hustejšiu výsadbu v radoch samotných. Do jamiek je vhodné pridať už pri výsadbe dôkladne rozložený kompost alebo hnojivá na báze rohoviny.

.

PREČO SA OPLATÍ KU KOREŇOM JAHÔD PRIDÁVAŤ MYKORHÍZNE HUBY?

      
.

Samotnú výsadbu realizujeme tak, aby vysadené sadenice neboli posadené ani príliš hlboko, ani príliš plytko. Oba tieto varianty sú nesprávne a vedú k zlému rastu sadeníc, dokonca často až k ich úhynu. Kvalitne vysadená sadenica má pôdu dobre utlačenú ku koreňom a tzv. srdiečko umiestnené tesne nad povrchom pôdy. Po výsadbe nezabudneme porast veľmi dôkladne zaliať dažďovou vodou. So zálievkou pokračujeme aj počas nasledujúcich týždňov, aby sa sadenice stihli do príchodu zimy dôkladne zakoreniť.

Jahody sú kvalitnejšie a chutnejšie s mykorhíznymi hubami
Zástupkyňa firmy Symbiom Alena Klíčová i riaditeľ Botanického ústavu AV Českej republiky doc. RNDr. Miroslav Vosátko, CSc., odporúčajú všetkým pestovateľom pridať pri výstavbe jahôd mykorhízne huby. Zdôrazňujú, že rastliny sú vďaka symbióze s mykorhíznymi hubami nielen silnejšie, krajšie a majú kvalitnejšiu úrodu, ale tiež sú odolnejšie voči stresu - napríklad pri extrémnych zmenách počasia, dlhodobom suchu alebo pri presádzaní z miesta na miesto. Zaujímavé je aj to, že vďaka zahusteniu koreňového systému sa spevňuje pôda a terén je potom odolnejší voči erózii. Kvalita úrody sa výrazne zvýši a vďaka výraznému zvýšeniu koreňovej sústavy si vedia jahody vyťažiť viac vlahy, ako keď nemajú mykorhízne huby.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na produkt a nájdete kompletnú ponuku)

                                     

JAHODY SLADKÉ AKO MED

Pán prof. Ivan Hričovský pravidelne vo svojich prednáškach na jar a v lete spomína, že v marci/apríli a auguste/septembri prichádza čas na výsadbu jahôd. V tomto chce pomôcť záhradkárom aj Agrocentrum Topoľníky. Ponúka široký sortiment kvalitných jahodových priesad v multipackoch.

MARA DE BOIS
Našou špičkovou odrodou je francúzska jahoda Mara de Bois. Je to previslá viackrát rodiaca odroda. Odporúčame ju sadiť do závesných kvetináčov, do hrantíkov, k pergolám, na balkóny. Z týchto rozrastená rastlina pekne prevísa dolu. 

SALVA A AROMAS
Zo stále rodiacich odrôd sú vhodné na záhony odrody Selva a Aromas. 
Selva - má veľké, pevné plody, jemne aromatické, svetlo červené. Na ošetrovanie je nenáročná. Zo všetkých stále rodiacich odrôd je najvitálnejšia. Plodí od júna až do konca októbra.
Aromas – je to veľmi plodná a chutná odroda. Má veľké plody s výraznou, nezabudnuteľnou arómou. Jej zdravotný stav je výborný. Plodí tiež od júna až do mrazov.

VEĽKOPLODÉ ODRODY
Keď uprednostňujete veľkoplodé odrody, ktoré síce len raz rodia za rok, ale majú oveľa väčšie plody, môžete z našich odrôd vybrať taký sortiment, že budete mať postupne jahody na stole od polovice mája až do konca júna.
Honeoye – plody tejto skorej odrody sú naozaj sladké ako med. Sú vhodné, samozrejme, na priamy konzum, ale dajú sa uskladniť v mrazničke. Keď ich vyberiete z mrazničky majú chuť ako čerstvo oberané jahody.
Elsanta – charakterizujú ju veľmi veľké, sladké plody, ktoré majú svetločervenú farbu a pevnú dužinu. Tiež je to skorá odroda.
Salsa – nová kvalitná stredne skorá odroda, vhodná do všetkých pestovateľských oblastí. Plody sú veľké, krásne červené, kuželovitého tvaru. Dužina je výrazne aromatická.
Symphony - dozrieva stredne neskoro. Veľmi aromatická, šťavnatá, holandská odroda. Bohato rodí. Plody sú stredne veľké, svetlo červené. Vhodná do všetkých oblastí.
Florence - neskorá odroda. Plody sú veľké a ťažké, veľmi chutné, tmavo červenej farby. Dozrieva koncom júna. Zdravotný stav je výborný.
Cristina® - nová kvalitná neskorá odroda s lahodnými plodmi. Je nenáročná na pôdu a tolerantná voči hubovým chorobám koreňového systému. Cukornatosť - Brix: 6,58°.

VHODNÉ NA TERASY A BALKÓNY
K jahodám ponúkame aj čiernu netkanú textíliu, granulovaný maštaľný hnoj, organické hnojivo BI-STIM a nádobu na jahody. Tieto nádoby sa dajú ukladať na seba, takto na malom mieste sa zmestí väčší počet jahôd. Sú vhodné aj na terasy, balkóny.

S radosťou Vás obslúžime s jahodovými priesadami v našom kamennom obchode, ale môžeme vám poslať rastliny aj kuriérskou službou. Náš aktuálny sortiment nájdete na našej web-stránke, kde si ich môžete objednať.
Jozef Angyal, Agrocentrum Topoľníky

.

Nemali by ste prehliadnúť: PRE TÝCH, KTORÍ SA CHCÚ DOZVEDIEŤ VIAC
 
VIETE, ČO SÚ TO MYKORHÍZNE HUBY?
 
V mene všetkých záujemcov o mykorhízne huby sme požiadali o rozhovor doc. RNDr. Miroslava Vosátka, CSc., riaditeľa Botanického ústavu Akadémie vied Českej republiky v Pruhoniciach a uznávaného odborníka na mykorhízu.

ZELENÝ JEŽKO: Na prvý pohľad to vyzerá ako celkom obyčajný prášok. Pôda ... alebo nejaký substrát. Napriek tomu ale dokáže divy. Keď ho pri vysádzaní nasypete pod nejakú rastlinu, za pár týždňov zistíte, že muškát, pelargónie, rododendron, ale napríklad aj zeleninový záhon rastie nejako rýchlejšie. A nielen to - vďaka tomuto prášku by práve tá vaša rastlinka mala mať viac kvetov alebo väčšie plody a väčšiu odolnosť aj voči suchu. Odborníci tvrdia, že pritom nejde o žiadne hnojivo. Čo to teda je?
Miroslav Vosátko: Tento prášok obsahuje vlastne očkovacie látky na báze mykorhíznych húb, ktoré obsahujú častice týchto prospešných húb, napríklad spóry alebo kúsky koreňov, ktoré huby hostia. Tieto častice sú veľmi malé a vidieť ich môžete len pod mikroskopom.

       

ZELENÝ JEŽKO: Čo tieto huby robia?
Miroslav Vosátko: Tieto huby rastú výhradne v podzemí na koreňoch väčšiny rastlín a majú podobu akýchsi mikroskopických vlákien, teda vytvárajú v pôde akúsi sieť týchto vlákien. Ale čo je dôležité - dokážu sa prepojiť s koreňmi najrôznejších rastlín a v krátkom čase niekoľkonásobne zväčšia ich koreňový systém. Len pre predstavu, na jednom strome môže byť až niekoľko kilometrov takých vlákien.

ZELENÝ JEŽKO: Aký to má význam pre rastliny?. Človek by povedal, že ich taká "koreňová záťaž" oslabí ...
Miroslav Vosátko: Práve naopak. Pravdou je, že rastlina odovzdáva podzemnej hube cukry, ale na druhej strane od nej získava živiny – hlavne fosfor, dusík ale aj dôležité mikroprvkya vodu z pôdy v oveľa väčšom množstve, ako keby ich dostávala od samotných koreňov. Vďaka tomu je rastlina v lepšej kondícii.

ZELENÝ JEŽKO: A prejavuje sa to rýchlejším rastom, väčšími kvetmi alebo plodmi, ich väčším počtom?
Miroslav Vosátko: Nielen to. Rastliny sú vďaka symbióze s mykorhíznymi hubami tiež odolnejšie voči stresu, napríklad pri extrémnych zmenách počasia, dlhodobom suchu alebo pri presádzaní z miesta na miesto. Zaujímavé je aj to, že vďaka zahusteniu koreňového systému sa spevňuje pôda a terén je potom odolnejší voči erózii - po prudkých prehánkach, kedy sa pôda vyplavuje. Spevnenie terénu je najviac vidieť na väčších plochách, napríklad na trávnikoch.

ZELENÝ JEŽKO: Môžete nám povedať, aké druhy rastlín vlastne dokážu spolupracovať s mykorhíznymi hubami? A neexistuje pre tento vzťah aj iný slovenský názov?
Miroslav Vosátko: Slovenský výraz pre Mykorhríza zatiaľ neexistuje (ale je to vlastne hubový – mykos, koreň – radix), ale možno sa niekedy nejaký nájde. Ale k vašej otázke. Mykorhízne huby sa v prírode vyskytujú prakticky všade a majú tisíce podôb. Keď v lese nájdete masliaky alebo dubáky, sú to vlastne tiež podzemné huby, presnejšie ich plodnice. Takmer každý vie, že huby, ktoré v lese zbierame sa vždy viažu na určité druhy stromov a drevín. Ale rovnaké, alebo podobné podhubie vo voľnej prírode využíva 90 percent všetkých rastlinných druhov -stromy, okrasné i úžitkové rastliny, trávniky ... Mykorhíza je proste všade - podhubie nájdete v koreňoch olivovníkov v Grécku rovnako ako u korkových dubov v Portugalsku, aj keď tam v súčasnosti hrozí ich uhynutie a my sa podieľame na hľadaní vhodného hubového partnera, ktoré by ich zachránilo. V súčasnej dobe napríklad riešime, ako podporiť rast exotických drevín a ozelenenie subsaharských oblastí vo východnej Afrike a neúrodných stepí v Spojených arabských emirátoch práve pomocou mykorhíznych húb. Je to veľká výzva.

ZELENÝ JEŽKO: Ak sa mykorhízne huby vyskytujú všade v prírode, prečo by sme ich teda mali do záhrady dodávať prostredníctvom prípravkov?
Miroslav Vosátko: To je jednoduché. Vzájomný vzťah medzi rastlinami a hubami je vo voľnej prírode pomerne vyrovnaný. V niektorých prípadoch dochádza k narušeniu tejto rovnováhy – napríklad odumieranie lesa v Krušných Horách v 80. rokoch spôsobili kyslé dažde tým, že totálne zničili mykorhízne podhubie vysokohorského lesa. Niečo si príroda vie vyriešiť sama, inokedy jej musíme pomôcť. Ale to hovoríme o voľnej prírode. Niečo celkom iné sú miesta, na ktorých pôsobí človek. Keď napríklad niekto na poli "postaví" golfové ihrisko, mykorhízu pod trávnikom stopercentne nenájdete. Ako by sa tam dostala? Podobné to je aj v okrasných záhradách, na zeleninových záhradkách, pri muškátoch v kvetináči na balkóne a podobne. A tak musíme hnojiť, polievať, hnojiť a polievať ... a pritom by stačilo dať rastlinám to, čo potrebujú - mykorhízne huby. Ušetrili by sme na hnojenie, ale tiež na zálievke.

      

ZELENÝ JEŽKO: Mimochodom – ako spolu spolupracujú mykorhízne huby a hnojivá ? Nekonkurujú si?
Miroslav Vosátko: Pokiaľ ide o prírodné hnojivá, mykorhízne huby s nimi celkom dobre vychádzajú a podporujú odovzdávanie živín z týchto hnojív rastline. Ale keď niekto používa agresívnejšie chemické hnojivá, a to intenzívne, tak také prípravky úplne spoľahlivo podzemné huby zničia. Rastliny prídu o "parťáka" a stávajú sa závislé na chémii. To nie je dobré, nehovoriac o ďalších negatívnych efektoch - napríklad prechemizovanej pôde, alebo presakovaniu chemikálií do spodných vôd.

ZELENÝ JEŽKO: Ako sa môže bežný záhradkár k mykorhíznym hubám dostať?
Miroslav Vosátko: Mykorhízne huby sa u nás využívajú v oveľa menšej miere ako v mnohých západoeurópskych krajinách, napríklad vo Veľkej Británii. Náš ústav sa zaoberá základný výskumom účinkov a pestovaním desiatok druhov podhubí, ale máme aj projekty v ktorých spolupracujeme s firmami, ktoré tieto huby aplikujú pri pestovaní rastlín , napríklad v posledných 5-tich rokoch pomáhame zavádzať mykorhízu pre organické pestovanie zeleniny v Číne. Mykorhízne huby a často používajú aj pri ozelenení málo úrodných stanovísk, napríklad pôdy zdevastované ťažbou a pod. Naše biotechnológie zakúpila jedna česká spoločnosť, ktorá ponúka prípravky obsahujúce mykorhízne huby záhradkárom.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MzUzM2NjZT