S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Mykorhízne huby: Výsadba jahôd

02.09.2019

Mykorhízne huby: Výsadba jahôd

Jahody patria v našich končinách medzi najobľúbenejšie ovocie. Okrem toho, že sú veľmi chutné, obsahujú vysokú dávku vitamínu C, ale aj A, B a E a mnoho minerálnych látok. Ich pestovanie je nenáročné, ale treba dodržať určité pravidlá. Jednou z nich je správny čas na výsadbu, čo je okrem jarného obdobia práve aj obdobie druhej polovice leta.

Odporúča
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.

Jahody sú náročné na vlahu, preto je vhodné pripraviť pôdu dopredu a dostatočne ju prekypriť a zaliať. Veľkou výhodou výsadby jahôd v neskorom lete – začiatok jesene je to, že do príchodu mrazov stihnú dobre zakoreniť a vytvoriť dostatočnú ružicu listov. Preto sa z úrody môžete tešiť už v prvom roku po vysadení jahôd. Ak sa chystáte sadiť jahody na jeseň, miesto by malo byť pripravené už dávnejšie, a to najmä vtedy, ak ste tam túto sezónu pestovali niečo iné. Neodporúčame vysádzať jahody tam, kde ste ich pestovali minulé roky. Vybratý záhon by by ste mali zbaviť predošlej úrody a poriadne vyčistiť. Jahody nesmú ísť do čerstvo pohnojenej pôdy. Pôda musí byť dobre uľahnutá, aby sadenice nevymŕzali.

        

Dobre vyvinuté sadenice
Jahody môžeme sádzať počas celého vegetačného obdobia za predpokladu, že máme dobre vyvinuté sadenice a dôkladne pripravenú pôdu. Pri záhradkárskom pestovaní sa však najviac využíva obdobie augusta až septembra, prípadne jarné obdobie, najmä apríl. Veľmi výhodná je i skorá letná výsadba. V tomto čase však v poraste ešte nie sú dostatočne vyvinuté a zakorenené sadenice, a preto možno použiť tzv. frigo sadenice, ktoré boli až do výsadby uskladnené v chladiarni pri teplote -1 až -2 °C.

Sadíme pri zamračenej oblohe alebo po daždi
V jesennom období zvykne byť teplo a slnečno, preto je bezpodmienečne potrebné po výsadbe zalievať. Vhodné je sadiť keď je zamračené, prípadne po daždi. Úroda v prvom zberovom roku z týchto výsadieb býva rozdielna. Z jarnej výsadby sa získava vyššia úroda ako z letnej, resp. skorej jesennej, ale plody nie sú až tak kvalitné (resp. kvalitných plodov je menej). Z letnej výsadby je však viac kvalitnejších plodov pri nižšej priemernej úrode. V letnej výsadbe začínajú plody dozrievať o dva až tri dni skôr ako v jarnej, rovnako sa vytvára viac poplazov v predstihu o päť až sedem dní, čo je zvlášť dôležité pre pestovateľov sadby.

Predvýsadbová príprava
Pri pestovaní jahôd dodávame pri predvýsadbovej príprave do pôdy základné živiny – najmä fosfor a draslík – a pôdu môžeme obohatiť aj organickými látkami – prihnojíme ju maštaľným hnojom alebo kompostom. Dusíkaté hnojivá treba dodávať každoročne v rozdelených dávkach. Prvá dávka sa používa v predjarnom období, začiatkom marca – použijeme jednu polovicu celoročnej dávky. Druhou dávkou (štvrtinou z celoročného množstva) prihnojíme pôdu pred kvitnutím, teda v druhej polovici apríla. Tretiu dávku, opäť jednu štvrtinu z celoročnej dávky, aplikujeme po zbere plodov. Toto prihnojenie spojíme s kyprením pôdy, prípadne so zavlažovaním.

      

Mykorhíza na jahodách
Pri výsadbe je veľmi vhodné použiť práve mykorhízne huby Symbivit®. Pri výsadbe je ich aplikácia jednoduchá – treba ich nasypať na koreň vysádzanej rastlinky a vložiť na pripravené stanovisko. Počas 3 až 4 týždňov sa vplyvom pôdnej vlhkosti huby na koreni „zobudia“ a začnú ho kolonizovať. Takýto mykorhíznymi hubami prerastený koreň je až 700-násobne zväčšený formou neviditeľných vlákien, ktoré huby vytvárajú. Tieto vlákna v okolí koreňov zachytávajú všetku vlahu a živiny pre rastlinu. Dokážu metabolizovať aj látky v pôde, ktoré by nemykorhízny koreň nevedel spracovať a využiť. Mykorhíza na jahodách sa prejaví v lepšej prosperite rastliny, zvýšenej úrode, ale aj v zlepšených nutričných hodnotách jahôd. Zvýšený podiel vitamínov a antioxidantov nevieme spozorovať, ale zaznamenáme výraznejšiu sladkosť a chuť. Odborníci z okolitých krajín, predovšetkým nemecky hovoriacich, zdôrazňujú, že špecializujúci sa záhradníci na výsadby ovocných a okrasných rastlín, ale aj viniča a zeleniny tu už nezačínajú v záhradách žiadne výsadbové práce bez mykorhíznych húb. Dieter Zechmaister z nemeckého Kolína nad Rýnom: - Mykorhízne huby nám zaisťujú výrazne lepší efekt pri výsadbe rastlín. Samozrejme, je veľmi dôležité tieto prípravky sypať v odporúčanom dávkovaní priamo na korene rastlín! Je mnoho takých, ktorí sú skeptickí na používanie mykorhíznych húb a niektorí tvrdia, že majú zlé skúsenosti s týmto prípravkom. Dôvod je jednoduchý, mykorhízne huby sa nedostali na korene a tak nemohli ukázať svoju silu. U nás bez mykorhíznych húb už nikto nevysádza. Ten efekt na koreňovú sústavu je úžasný a navyše pomáha rastline, aby získavala živony a vlahu z miest, kam si sa jej koreňová sústava nikdy nedostala, a prípravok stačí aplikovať iba jeden jediný raz!

.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na produkt a nájdete kompletnú ponuku)

                                     


  

Odolnejšie voči chorobám
Takto ošetrené jahody sú odolnejšie voči stresom a chorobám, najme voči chorobám hubovitého charakteru. 
Príroda vo svojej dokonalosti vymyslela symbiotickú spoluprácu rastlín a húb tak dokonale, že ak je určite územie obsadené priateľskými mykorhíznymi hubami, tak tie patologické, ktoré spôsobujú choroby už nemajú dostatok miesta na život. Mykorhízne huby k jahodám sa aplikujú len raz. Pokiaľ rastlina žije, žijú aj huby na jej koreňoch. Po presadení na nové stanovisko, čo je vhodné po troch maximálne štyroch rokoch, huby sa presúvajú s rastlinou.

      

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTE1YWV