Klasická biela či červená fazuľa je u nás pravdepodobne tradičnou súčasťou jedálnička. Pripravujú sa z nej najmä rôzne chutné polievky či omáčky. Nehovoríme tu však len o chutnej strukovine, ale hlavne zdravej potravine, ktorá pozitívne ovplyvňuje naše telo. Poznáte však aj takzvanú mungo fazuľu?
Kým mungo fazuľa môže byť pre mnohých novinkou, je súčasťou tradičnej ajurvédskej stravy v Indii po tisíce rokov. Vzhľadom sa skôr podobá na hrášok ako na fazuľu. Je malá, okrúhla a zelená. Ukrýva však v sebe množstvo dôležitých živín a blahodarne vplýva na trávenie aj srdcovo-cievny systém človeka. Aké sú účinky mungo fazule a prečo nájsť miesto v jedálničku aj tomuto druhu fazule, vám prezradíme v nasledujúcom článku.
Mungo fazuľa je veľmi výživná. Z hľadiska zloženia predstavuje mungo fazuľa veľmi hodnotnú potravinu, ktorá telu poskytuje perfektnú výživu. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, takže je skvelým zdrojom proteínov aj pre vegetariánov a vegánov. Taktiež telu poskytne dôležité polysacharidy a vlákninu. Obsahuje len malé množstvo tuku.
Obsah vitamínov a minerálov v mungo fazuli
Mungo fazuľa v 100 g obsahuje 347 kalórií, 1,2 g tukov, 63 g sacharidov (z toho 7 g cukry), 16 g vlákniny a 24 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú 156% ODD, C, E a K, betakarotén, aminokyseliny, z minerálnych látok obsahuje horčík, železo, fosfor, mangán, zinok, draslík, vápnik, sodík, meď, selén, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Mungo udržuje zdravé srdce, chráni pred vznikom rakoviny, posilňuje imunitu a chráni pred infekciami a vírusmi, je vhodné pre tehotné, znižuje príznaky predmenštruačného syndrómu, podporuje trávenie, pomáha redukovať hmotnosť.
Mungo fazuľa a jej účinky na zdravie
Mungo fazuľa posilňuje imunitu a chráni pred infekciami a vírusmi
Antibakteriálne vlastnosti v mungo fazuli pomáhajú zvýšiť imunitu a bojovať proti škodlivým baktériám, vírusom, prechladnutiu, vyrážkam, podráždeniu a ďalším. Fazuľa mungo podporuje zdravú rovnováhu baktérií v zažívacom trakte, čo pomáha pri vstrebávaní živín a imunitnej obrane.
Mungo fazuľa udržuje zdravé srdce
Oxidovaný LDL cholesterol je jedným z rizík smrteľných kardiovaskulárnych príhod, ako sú srdcové infarkty alebo mŕtvica. LDL cholesterol sa hromadí vo vnútornej výstelke krvných ciev a blokuje prietok krvi, čo spôsobuje zástavu srdca. Mungo fazuľa je skvelým doplnkom k akejkoľvek protizápalovej strave vďaka svojej schopnosti udržať cievy čisté a tým zlepšuje krvný obeh. Bojuje proti LDL cholesterolu Skvelým bojovníkom proti vysokej hladine škodlivého LDL cholesterolu je okrem iného aj mungo fazuľa. Práve cholesterol s nízkou hustotou dokáže v tele napáchať veľké škody a je rizikovým faktorom mnohých vážnych ochorení, ktoré môžu ohroziť život človeka. Okrem toho má mungo fazuľa pozitívny vplyv aj na krvný tlak. Jej zaradením do jedálnička tak môžete znížiť riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení.
VYSÁDZAJTE S MYKORÍZNYMI HUBAMI
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Mungo fazuľa chráni pred vznikom rakoviny
Mungo fazuľa obsahuje aminokyseliny, vďaka ktorým má antioxidačné vlastnosti proti rozvoju rakoviny. V klinických štúdiách mungo fazuľa vykazuje protinádorovú aktivitu a je schopná chrániť poškodenie DNA a nebezpečnú bunkovú mutáciu. Mungo tiež obsahuje flavonoidy, ktoré majú vysoké schopnosti radikálového čistenia. Tieto flavonoidy znižujú oxidačný stres, ktorý prispieva k tvorbe rakoviny.
Mungo fazuľa znižuje príznaky predmenštruačného syndrómu PMS
Mungo poskytuje vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B6-pyridoxínu a B9-kyseliny listovej, dôležité pre kontrolu kolísania hormónov, ktoré vedú k závažným príznakom PMS. B vitamíny a horčík sú užitočné na zníženie závažnosti a bolesti spojenej so symptómami PMS, vrátane kŕčov, bolestí hlavy, výkyvov nálady, únavy a bolesti svalov.
Mungo fazuľa zasýti a pomôže pri chutnutí
Mungo fazuľa je dobre stráviteľná a človeka dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Nezvyšuje hladinu cukru a nespôsobuje záchvaty vlčieho hladu. Aj preto je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Dozaista ju ocenia osoby, ktoré sa snažia o redukciu váhy či udržiavanie si štíhlej línie. Dokonale sa hodia aj do jedálnička športovcov a veľmi aktívnych jedincov. Mungo fazule totiž poskytujú dostatok energie telu aj výživy pre svalstvo.
Mungo fazuľa podporuje dobré trávenie
Mungo fazuľa, podobne ako ďalší zástupcovia kategórie strukovín, obsahuje značné množstvo vlákniny. Vďaka tomu má táto potravina blahodarný vplyv na proces trávenia. Zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie a chráni pred zápchou. Prispieva tak i k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva. Okrem toho celý tráviaci trakt účinne detoxikuje.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Mungo fazuľa znižuje hladinu cukru v krvi
Konzumáciou mungo fazule je možné podporiť zdravú hladinu cukru v krvi. Je preto i vhodnou súčasťou jedálnička diabetikov a všetkých, ktorí potrebujú hladinu cukru v krvi stabilizovať. Vďaka obsahu polyfenolov a ďalších ochranných látok pôsobí antioxidačne a protirakovinovo. Tieto flavonoidy znižujú oxidačný stres v organizme a predchádzajú poškodeniu DNA. Prispievajú tak k prevencii rakoviny a ďalších vážnych civilizačných ochorení.
Mungo fazuľa pomáha ženám počas tehotenstva či menštruácie
Mungo fazuľa by taktiež nemala chýbať v jedálničku tehotných žien. Okrem iného je totiž i zdrojom kyseliny listovej, ktorú radíme medzi vitamíny skupiny B. Táto látka je pre správny rast a vývoj dieťaťa nevyhnutná. Vplýva na syntézu DNA, rast buniek a tkanív i vývoj bielych krviniek. Túto fazuľu by mali konzumovať i ženy pred a počas menštruácie. Vďaka vitamínom skupiny B aj niektorým minerálom prispieva k eliminácii príznakov predmenštruačného syndrómu. Tlmí kŕče, únavu aj zmeny nálad a prinavracia pocit pohodlia.
Mungo fazuľa sa dá konzumovať na množstvo spôsobov
Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, no mungo fazuľa je v skutočnosti veľmi univerzálnou potravinou. Je vhodná nielen na prípravu polievok. Taktiež ju môžete pridať do rôznych zeleninových pokrmov, napríklad šalátov, cestovín i rizota. Je vhodnou ingredienciou aj do omáčok k mäsu. Z uvarenej fazuľky je tiež možné pripraviť chutnú nátierku. Veľmi populárne je aj nakličovanie mungo fazule, vďaka čomu je možné zvýšiť obsah účinných látok v potravine a zlepšiť jej stráviteľnosť.
Viac článkov o zelenine nájdete TU.
Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/zelenina/mungo-fazula-7-ucinkov-na-zdravie
https://www.tvojezdravie.sk/poznate-liecive-ucinky-mungo-fazule-na-tu-klasicku-zabudnete-/20171