S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte zemolez kamčatský?

28.04.2020

Poznáte zemolez kamčatský?

Hoci zemolez kamčatský u nás príliš rozšírený zatiaľ nie je, medzi záhradkármi si získava čoraz väčšiu popularitu. Vďačí za to výnimočným vlastnostiam a predovšetkým svojim plodom, ktoré nápadne pripomínajú práve čučoriedky. Majú charakteristický voskový povlak, modrofialové sfarbenie a príjemne sladkú chuť. Na rozdiel od spomínaných čučoriedok sú však plody zemolezu pretiahnuté do valcovitého tvaru, pričom na ne netreba čakať až do augusta. Vysoko rodivé odrody sa totiž postarajú o to, že zemolez bude vôbec prvým ovocím, na ktorom si v kalendárnom roku pochutnáte – bobule dozrievajú už v máji.

Zemolez kamčatský je jednou z najmrazuvzdornejších rastlín tak v dreve (-40°C) ako i počas kvitnutia (kvety znášajú až -7°C). Pre jeho nenáročnosť a včasnosť dozrievania ho možno pestovať vo všetkých oblastiach Slovenska. Najlepšie sa mu darí v stredných až vyšších horských oblastiach s dostatkom vlahy, dokonca aj vo vysokých horských polohách (do 1300 m.n.m.)

Zemolez obsahuje nasledovné vitamíny a minerály
Bobule zemolezu majú podlhovastý, cylindrický tvar, po dozretí sú modrofialové, podobne ako plody čučoriedky. Z nutričného hľadiska sú plody významným zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, pektínov, polyfenolov a farbív-antokyánov. Z minerálnych látok je v plodoch významnejšie zastúpené železo, jód a meď. Konzumácia plodov sa odporúča ľuďom pre celkové posilnenie organizmu. Plody majú významné antiseptické a antisklerotické účinky (spevnenie a elasticita cievneho systému), pomáhajú pri poruchách trávenia a zažívacieho traktu. Liečivé účinky majú aj kvety, z ktorých sa robí zápar vhodný na použitie pri zápaloch hrdla a chrípke.
Zvýšenú pozornosť si zaslúžia práve antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a vznikom zákernej rakoviny. Tých zemolez obsahuje až dvakrát viac než čučoriedky. Dalo by sa dokonca povedať, že zemolez v množstve antioxidantov medzi ovocím nemá konkurenciu – obsahuje ich najviac spomedzi všetkých druhov.

  

Využitie plodov zemolezu
Plody sú rôznych tvarov a sú vzhľadovo veľmi zaujímavé. Vhodné sú na priamy konzum, pričom chuťové vlastnosti, najmä pomer kyslej a sladkej zložky záležia hlavne od pestovanej odrody. Z plodov môžeme pripravovať kompóty, džemy, šťavy a drene. Plody sa dajú uchovávať zamrazené, výborné sú sušené. Sú vhodnou ozdobou pre sladké dezerty, zmrzlinové a ovocné poháre, do ovocných koláčov. Zo šťavy zemolezu môžeme vyrábať ovocné víno alebo ich konzumovať čerstvé.

Zemolez či kamčatská čučoriedka?
V skutočnosti nemá zemolez s čučoriedkou nič spoločné. Patrí do celkom iného rodu ako čučoriedka a na rozdiel od nej väčšina druhov zemolezu (Lonicera L.) sa využíva ako okrasná rastlina, nie na dopestovanie ovocia. Najznámejšie sú Lonicera tatarica, Lonicera caprifolium a Lonicera japonica, ktoré celkom bežne nájdeme v okrasnej časti záhrady. Niektoré druhy však majú aj jedlé plody. Tie vzdialene pripomínajú plody čučoriedky a majú ich najmä druhy, ako napríklad Lonicera turczaninowii, Lonicera kamtschatica a Lonicera edulis. Zemolez nemá ani také špecifické nároky na kyslosť pôdy ako čučoriedka.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Charakteristika zemolezu
Je to kompaktný, husto rozkonárený ker. Každoročné vyrastanie letorastov má za následok jeho zahusťovanie, čo spôsobuje postupné znižovanie úrody, pretože plody sa potom tvoria len na obvode kra a sú čoraz menšie. Pri bujne rastúcich a bohato rodiacich odrodách môže v dôsledku silného zahustenia dochádzať až k zasychaniu a odumieraniu vrchných častí konárikov. Kvety a plody sa tvoria pri báze letorastov v pazuchách listov. Vo vrcholovej časti letorastu sa v priebehu leta zakladajú kvetné puky na budúcoročnú úrodu plodov.

Zemolez vyžaduje slnečné umiestnenie
Zemolezu sa najlepšie darí vo výživnej piesočnato-hlinitej alebo hlinito-piesočnatej pôde so slabo kyslou pôdnou reakciou. Vyžaduje si slnečné umiestnenie. Pôdu možno obohatiť organickým materiálom použitím rozloženého hnoja alebo kompostu k rastlinám – pri trojročných v dávke asi 10 až 15 kilogramov na ker. Dopĺňanie je vhodné opakovať každé dva až tri roky. Rastliny z kontajnerov minimálne jednoročné možno vysádzať kedykoľvek počas obdobia vegetácie. Veľkou výhodou zemolezu je, že netrpí skoro žiadnymi chorobami a neohrozujú ho ani škodcovia.

Viac článkov o ovocí nájdete TU.

Použité zdroje:
https://plnielanu.zoznam.sk/vitaminova-bomba-a-expresne-skora-uroda-zazracny-zemolez-si-zamilujete-aj-vy/
http://www.tatraberry.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=102&Itemid=567

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZTEzYjE2MD