S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Srvátka je prospešnejšia ako mlieko

29.04.2020

Srvátka je prospešnejšia ako mlieko

Mladšia generácia pravdepodobne pojem srvátka ani nepozná, ale staršia určite bude súhlasiť s tým, že tento „odpad“, ktorý vzniká pri výrobe tvarohu či syru, je vynikajúci pomocník v starostlivosti o naše zdravie i krásu. Už Hippokrates používal sladkú i zakysanú srvátku z kozieho a ovčieho mlieka na hojenie rán, na liečenie žalúdočných a črevných ťažkostí a na potláčanie niektorých nákaz.

Donedávna sa tento „poklad“ vylieval do kanálov, alebo sa pridával zvieratám do krmiva. V druhej polovici minulého storočia však výskumy potvrdili jej pozitívne účinky na zdravie a srvátku tak, našťastie, vrátili späť o hry. Našťastie, pretože inak by sme prišli o nápoj s výbornými skrášľovacími a liečivými účinkami.

Čo obsahuje srvátka?
Srvátka má vysokú nutričnú a biologickú hodnotu, no zároveň neobsahuje veľa kalórií, pretože z 95% ju tvorí voda. Približne 4,5% jej obsahu tvorí mliečny cukor, ktorý rýchlo dodáva telu potrebnú energiu. V črevnom trakte sa zmení na mliečnu kyselinu, ktorá priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru a podporuje trávenie - podporuje množenie užitočných baktérií v hrubom čreve, najmä bifidobaktérií a laktobacilov. Obsahuje bielkoviny, minerálne látky ako vápnik, draslík a horčík, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B 12) a tiež vitamíny C a A. Bielkoviny v srvátke svojou biologickou hodnotou vysoko prevyšujú bielkoviny v mäse, vajíčkach či v sóji.

Srvátka neobsahuje tuk
„Každý, kto si stráži postavu, mal by vedieť, že všetky látky krásy, ktoré nachádzame v mlieku, sú aj v srvátke, chýba jej iba tuk. Môžeme si preto dovoliť vypiť denne aj liter srvátky, bez obáv o svoju líniu,“ vysvetľuje K. Horáková vo svojej  knihe Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra.

   

Srvátka obsahuje dva typy proteínov
Mlieko obsahuje dva typy proteínov – kazeín a srvátku. Práve srvátkový proteín je veľmi vhodný pri snahe schudnúť, ale aj na podporu nárastu svalov pri cvičení. Dostať ho aj v práškovej forme, z ktorej si ľahko vytvoríte nápoje pridaním vody. Často býva ochutená rôznymi príchuťami. Srvátková bielkovina tiež obsahuje množstvo aminokyseliny leucín a tiež cysteín. Možno neviete, že kým kravské mlieko obsahuje len 20 percent srvátky, materské až 60!

Vápnik pre krásu
Každý vie, že vápnik je dôležitý pre rast a pevnosť kostí, menej ho však už priamo spájame s našou krásou. „Vápnik nie je iba stavebnou látkou pre kosti, ale je rovnako dôležitý pre nechty a vlasy, lebo im dodáva stabilitu a pevnosť. Nedostatok vápnika sa prejavuje bielymi fľakmi na nechtoch,“ vysvetľuje autorka spomínanej knihy.

Takto zistíte, že vám chýba vápnik
Mlieko, smotana, jogurt a syry dodávajú telu špeciálnu dávku vápnika, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie zubov a pevnosť nechtov. Vápnik má veľmi dôležitú úlohu aj pri liečení rán. Šupinatá, citlivá koža môže byť varovným signálom, že trpíme nedostatkom vápnika.

Čo spraví pravidelná konzumácia srvátky s vaším zdravím?
Podporia krvný obeh, správnu činnosť čriev a dokonca bojujú proti celulitíde. Mliečna kyselina totiž urýchľuje odstraňovanie jedovatých látok z organizmu. Vysoký obsah draslíka napomáha k odvodneniu tkanív a tým zabraňuje tvorbe tzv. pomarančovej pokožky.
Pitie srvátky znižuje cholesterol, upravuje metabolizmus, prospieva i obličkám. Odporúča sa pri diétach, pretože ma málo kalórií, ale dostatočné množstvo živín na to, aby vám pri chudnutí nič nechýbalo. Pekne zasýti a niektorí ľudia dokonca tvrdia, že im tlmila chuť na sladké.
I pleť si príde pri srvátke na svoje. Pitie tohto nápoju jej dodáva potrebnú vlhkosť, podporuje regeneráciu buniek pokožky, lieči ju a vyhladzuje. Mliečna kyselina chráni vlastný ochranný film pokožky a pri podráždení, napríklad prudkým slnečným žiarením, ju dokáže rýchlo utíšiť.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Srvátka je prírodné diuretikum
A to je dôvod, prečo sa odporúča začať ju piť miernym tempom a opatrne. Môžete začať piť 150 ml trikrát denne a postupne zvyšovať množstvo. Ak máte zažívacie ťažkosti, zmiešajte 1 polievkovú lyžicu srvátky s pohárom vody a pred jedlom ju vypite. Srvátka sa rovnako používa pri starostlivosti o pleť a vlasy.

Srvátka je skvelá, odporúčame ju!
Niet pochýb, že srvátka je zdraviu prospešná potravina a určite ju odporúčame. Je skvelou voľbou pri redukcii tuku a pre rast i regeneráciu svalov. Srvátkový proteín je veľmi rýchlo vstrebateľný a v človeku nabudí pocit nasýtenosti. Napomáha znižovať hladinu krvného tlaku a cukru. Avšak všade existujú výnimky. Sú ľudia, ktorí majú ochorenie, kvôli ktorému nedokážu stráviť bielkoviny. Im túto superpotravinu alebo výživový doplnok neodporúčame. Srvátkový proteín nie je vhodnou voľbou pre ľudí s poškodenými obličkami a pečeňou. Ak sa vás tieto riadky netýkali, tak určite srvátku v akejkoľvek podobe vyskúšajte.

Pre tých, ktorí srvátku pôjdu po prečítaní tohto článku vyskúšať: nájdete ju v obchodoch so zdravou výživou v obale podobnom sušenému mlieku. Zalejte ju prevarenou vodou a pite teplú, alebo studenú. Každému chutí inak. V horúcej vode sa jemný prášok oveľa lepšie roztopí. Studená sa vám lepšie bude pripravovať v šejkri alebo s ručným mixérom. Denné množstvo srvátky sa má pohybovať medzi 600 – 800 gramami a na dva deci vody vám stačí jedna polievková lyžica srvátky. Prvú si dajte ráno na lačno, potom trebárs poobede a večer, rozdelenie už je na vás. Mnohým chutí i samotná, ale môžete si ju dochutiť trebárs grankom či rozmixovaným ovocím. Prisypať si ju môžete aj do kukuričnej kaše a rôznych koktejlov.

Použité zdroje:
https://feminity.zoznam.sk/c/854842/zdravi-a-krasni-pite-srvatku
https://www.mojavyziva.sk/srvatka-zlozenie-ucinky-a-3-recepty/
https://topnazdravie.sk/tyzdnovom-piti-tohto-prirodneho-napoja-vase-kozne-bunky-omladnu-1-mesiac/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Zjc5Mzk