S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Choroby: Chrastavitosť jabloní

30.04.2020

Choroby: Chrastavitosť jabloní

Chrastavitosť jabloní spôsobuje škvrny na plodoch a ich konečné znehodnotenie. Viete, že táto choroba vzniká už na jar? Čo spôsobuje? Pri zväčšovaní sa plodu jabloní pletivo pod nimi hnedne a korkovatie. Vieme tomu zabrániť, aby nám nezničilo úrodu?

Choroby a škodcovia

CHOROBY, KTORÉ VZNIKAJÚ UŽ NA JAR

V rámci seriálu Choroby a škodcovia 
na stránke Zelený ježko si predstavíme
chorobu, ktorá poškodzuje plody jablone.
Čo o nej vieme a ako môžeme
pred ňou ochraňovať našu úrodu?
Ukážka z knihy Ľudovíta Cagáňa a Sylvie Matušíkovej
Ochrana ovocných rastlín proti chorobám.

Infekcia listov a plodov
Príznaky chrastavitosti možno pozorovať na listoch, stopkách, korunných a kališných lístkoch kvetov, plodoch a menej zriedkavo na zelených výhonkoch a šupinách púčikov. Najčastejšie sa vyskytuje infekcia listov a plodov. Najskorším prejavom ochorenia je tvorba škvŕn na spodnej strane listov, pretože tieto sú pri pučaní vystavené infekcii ako prvé. Neskôr sa škvrny tvoria na oboch stranách listovej čepele. Škvrny sú okrúhle, spočiatku zamatovo čiernohnedé až olivovozelené a majú nejasné okraje. Postupne sú okraje výraznejšie a dochádza k splývaniu jednotlivých škvŕn. Starnutím pletivo škvrny hrubnú a list sa deformuje. Niekedy pletivo pod škvrnou odumrie a zhnedne.

Predčasný opad listov a mladých plodov
Množstvo lézií na liste sa môže pohybovať od jednej až niekoľko desiatok, takže je nimi pokrytý celý povrch. Takto napadnuté mladé listy odumierajú. Infekcia korunných lístkov a stopiek spôsobuje predčasný opad listov a mladých plodov. Na vrchole leta a začiatkom jesene sa môže na škvrnách tvoriť sekundárne belavé mycélium. Škvrny na plodoch sú podobné, ale so zväčšovaním sa plodu pletivo pod nimi hnedne a korkovatie. Tvoria sa po celom povrchu, ale najčastejšie tvoria okolo kalicha.

          

Hniloba plodov aj uskladnených jabĺk
Skoré infekcie môžu spôsobiť nerovnomerný rast plodu, jeho praskanie a deformácie. Sekundárne môžu praskliny osídliť ďalšie druhy mikroorganizmov a spôsobovať hnilobu plodov. Neskoré infekcie sa môžu prejaviť až na uskladnených jablkách, na ktorých sa tvoria drobné škvrny s priemerom 0,1 až 4 mm.

Estetický problém a horšia predajnosť jabĺk
Chrastavitosť je pomerne závažným ochorením, pretože zmenšením asimilačnej plochy môže stromy oslabiť, čo vedie k
ich horšiemu prezimovaniu. Škvrny na jablkách však v malom množstve nepredstavujú významné zníženie ich kvality, sú skôr estetickým problémom a zhoršujú predajnosť jabĺk.

Všetko sa začína na jar
Patogén prežíva v opadnutom lístí. Na jar, keď sa teplota zvyšuje, začínajú sa v pseudotéciách v opadnutom lístí tvoriť askospóry, ktoré infikujú pučiace stromy. Teploty od 1. marca sú pre dozrievanie vreciek v pseudotéciách rozhodujúce. K uvoľňovaniu askospór dochádza počas dňa asi 30 minút po začiatku zrážok a ukončené je do 3 až 6 hodín. Ak dážď začne v noci, spóry sa začnú zvyčajne uvoľňovať až po východe slnka. Spóry sa uvoľňujú najviac v období od rastovej fázy ružového púčika počas kvitnutia a takmer všetky spóry z pseudotécií sú uvoľnené 1 až 2 týždne po opade korunných lístkov. Počas vegetácie dochádza tiež k tvorbe nepohlavných konídií na tvoriacich sa škvrnách a reinfekciám rastlín.

Aká je ochrana?
Preventívna ochrana proti chrastavitosti je založená najmä na pestovaní rezistentných odrôd, napríklad Lipno, Opál, Otava, Prima, Pinova, Rondo, Rosana, Rosela, Rubinola a iných. Dôležitý je správny rez, ktorý vytvára prevzdušnenú korunu, prebierka plodov, odstraňovanie infikovaného opadnutého lístia a plodov. Podobne ako pri niektorých iných ochoreniach nie je vhodné prehnojovanie dusíkom a naopak, vyššie dávky draslíka môžu zlepšiť pevnosť bunkových stien a zvýšiť odolnosť voči infekcii. Pri silnom výskyte ochorenia je možná aplikácia fungicídov, a to buď preventívne alebo kuratívne. Preventívne ošetrenia sa vykonávajú kontaktnými prípravkami v intervaloch 7 až 14 dní. Kuratívny spôsob ochrany je založený na aplikácií systémových prípravkov podľa signalizácie na základe priebehu počasia. V pripravovanej knihe Ochrana ovocných rastlín proti chorobám autori uvádzajú počet hodín ovlhčenia povrchu listov potrebných pre vznik slabej, strednej a silnej infekcie v závislosti od teploty vzduchu.

Chrastavitosť jabloní Venturia inaequalis
anamorfa: Spilocea pomi

syn.: Fusicladium dendriticum
Český názov: Strupovitost jabloně
Oddelenie: Ascomycota
Čeľaď: Venturiaceae

Vo vydavateľstve Plat4M Books vyšla kniha Ochrana ovocných rastlín proti chorobám od autorskej dvojice Ľudovít Cagáň a Sylvia Matušíková. Obaja sú autormi aj knižného bestselleru Ochrana ovocných rastlín proti živočíšnym škodcom. Obe knihy si môžete aj so zľavou a bonusom vo forme bestselleru Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov objednať TU.

 

Edícia Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka

             

                 

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj články

Čo s poškodenou kôrou?
Antraknóza listov orecha
Nebezpečná Vijačka krušpánová ničí kríky krušpánu
Ríbezle a egreše rodia stále menej
Vážny škodca rajčín
Choroby a škodcovia marhuľ a broskýň
Je kučeravosť broskýň katastrófa pre strom?
Choroby: Biologická ochrana proti monilióze
Prečo cesnaku žltnú konce listov?
Škodcovia: Bioochrana proti škodlivým roztočcom na ovocných drevinách
Aké choroby jabloní nám hrozia?
Lieska: Vyžraté plody chrobákmi
Hubové choroby pri pestovaní priesad

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OTY5MWZm