S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo sú kešu orechy zdraviu prospešné?

06.04.2020

Prečo sú kešu orechy zdraviu prospešné?

Orechy predstavujú veľmi zdravú kategóriu potravín, ktorá rozhodne patrí do nášho jedálnička, podobne ako ovocie, zelenina či strukoviny. Samozrejme, na mysli nemáme solené oriešky či obaľované v rôznorodých cestíčkach alebo čokoláde. Reč je o prírodných nesolených orechoch, ktoré sú nutrične bohaté a majú priaznivý vplyv na zdravie človeka. Podobne je to aj s chutnými kešu orieškami, ktoré sú charakteristické svojím obličkovitým tvarom.

Kešu - obličkovec západný, je tropický stálozelený strom, ktorý produkuje semeno kešu a jablko kešu. Môže rásť do výšky cca 14 m, ale trpasličí strom kešu rastie do výšky 6 m. Trpasličí strom sa ukázal byť rentabilnejší, so skoršou zrelosťou a vyššími výnosmi. Jeden urastený obličkovec môže za rok vyprodukovať až 40-50 kg kešu orieškov. Kešu je pôvodom zo Strednej Ameriky, Karibských ostrovov a severnej časti Južnej Ameriky. Portugalskí kolonisti v Brazílii začali vyvážať kešu orechy už v roku 1550. V roku 2017 boli hlavnými výrobcami Vietnam, India a Pobrežie Slonoviny.

Obsah vitamínov a minerálov v kešu orechoch
Kešu orechy sú v prvom rade nutrične bohaté. Podobne ako iné orechy, tak i tieto radíme medzi dobré zdroje zdravých tukov. Obsahujú množstvo dôležitých nenasýtených mastných  omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Taktiež sú rastlinným zdrojom bielkovín a ukrývajú i vlákninu. Z vitamínov v nich môžeme nájsť mnohé z vitamínov skupiny B a tiež vitamíny E a K. Rovnako telu doplnia vápnik, zinok, železo, horčík, draslík meď, fosfor, mangán, selén, sodík.

Kešu orechy a ich účinky na zdravie

Kešu udržujú zdravé srdce a cievy
Kešu orechy sú bohaté na srdcovo zdravé mastné kyseliny. Nie všetky tuky sú pre vás zlé a niektoré druhy tuku môžu skutočne pomôcť vášmu zdraviu srdca. Kešu obsahujú zdravé mononenasýtené tuky, vrátane kyseliny olejovej a kyseliny palmitolejovej. Toto sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú spojené s nižšími hladinami nezdravého LDL cholesterolu a vyššími hladinami zdravého HDL cholesterolu.
Pravidelnou primeranou dávkou kešu orieškov urobíte niečo pre svoje cievy. Cievnemu systému aj srdcu prospieva najmä to, že tieto orechy prispievajú k zníženiu krvného tlaku aj zlého cholesterolu a podporujú zvýšenie úrovne dobrého HDL cholesterolu. Tým sa podieľajú na znížení rizík spojených s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení. K zdraviu srdca pripieva okrem iného aj značný obsah spomínaných mastných kyselín.

  

Kešu orechy pomáhajú s cukrovkou
Pacienti s cukrovkou majú niekoľkonásobné vyššie riziko vzniku sdrcového infarktu, mozgovej príhody, poškodenie očí, obličiek a dolných končatín. Základným krokom k úspešnej liečbe je úprava životosprávy chorého. K tomu je si potrebné uvedomiť, že metabolizmus horčíka a draslíka sa podieľa na regulácii cukru v krvi, Je známe, že nízky príjem horčíka vedie k metabolickým zmenám a následne k rozvoju cukrovky 2. typu. Metabolické zmeny sa týkajú predovšetkým obéznych ľudí. A u diabetikov horčík zlepšuje metabolizmus cukru a tukov a je jedným z krokov na odstránenie cukrovky.

Kešu orechy podporujú imunitu
Okrem vysokého množstva medi sú kešu veľkým zdrojom zinku. Ak máte nedostatok zinku, ohrozí to fungovanie vášho imunitného systému, pretože tento minerál je dôležitý pre rozvoj buniek imunitného systému, produkciu antioxidačných enzýmov a aktivitu regulátorov imunitného systém.

Kešu orechy podporujú mozgové funkcie
Vďaka obsahu mastných kyselín a tiež mnohých ďalších účinných látok priaznivo vplývajú kešu orechy aj na nervový systém človeka a zdravie nervov. Je známe, že orechy vo všeobecnosti sú dobré pre činnosť mozgu a pamäť. Doprajte si z nich malú hrsť na desiatu či olovrant. Podporíte tak kognitívne funkcie mozgu a zabojujete proti úzkosti či zlej nálade. Kešu orechy celkovo upokojujú nervový systém a navyše telu dodajú potrebnú energiu.

Kešu orechy znižujú riziko vzniku žlčových kameňov
Žlčové kamene sú tvorené tvrdeným cholesterolom alebo zlúčeninou nazývanou bilirubín a môžu byť veľmi bolestivé. Konzumácia kešu orechov každý deň znižuje riziko bolestivých žlčových kameňov.

Kešu orechy podporujú pravidelnú stolicu
Zabudnúť nemôžeme spomenúť ani fakt, že kešu orechy sú prínosom aj pre náš tráviaci systém. Obsahujú vlákninu, čo znamená, že priaznivo vplývajú na činnosť čriev. Vďaka tomu prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu a preventívne ochraňujú pred zápchou. Znižujú i riziko rozličných tráviacich ťažkostí, vrátane ochorení, akým je napríklad i rakovina hrubého čreva. Konzumácia kešu orechov celkovo prospieva tráveniu a môže byť prospešná i pri metabolických poruchách či zápalových procesoch v hornej časti tráviaceho traktu.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

          
Knihu si môžete objednať po kliknutí na obálku.


Kešu orechy udržujú zdravé kosti
Minerálom, ktorý udržuje kosti v dobrej kondícii je horčík. Kosti síce obsahujú viac vápnika ako horčíka, ale horčík je tým minerálom, ktorý zaisťuje ich pevnosť.

Kešu orechy prispievajú k prevencii anémie
Kešu oriešky ďalej podporujú tvorbu červených krviniek a prispievajú k prevencii anémie, čiže chudokrvnosti, a to okrem iného i vďaka vysokému podielu obsiahnutého železa. Pri potrebe dopĺňať si železo neváhajte do jedálnička zaradiť i tieto orechy. Kešu oriešky navyše vďaka obsahu mnohých minerálov či vitamínu K napomáhajú udržiavať v dobrom stave aj naše kosti. Taktiež podporujú imunitný systém človeka.

Kešu orechy pomáhajú pri chudnutí
Hoci kešu orechy sú považované za tuky, obsahuje dobrý cholesterol - HDL. Takže na rozdiel od všeobecného presvedčenia, tí, ktorí jedia kešu aspoň dvakrát týždenne, získavajú v porovnaní s tými, ktorí ich jedia menej, nižšiu hmotnosť.

Kešu orechy zlepšujú kvalitu pokožky i vlasov
Nielen kešu orechy sú známe aj tým, že pri pravidelnej konzumácii podporujú dobrú kvalitu vlasov, nechtov či pokožky. Je to hlavne vďaka tomu, že obsahujú obrovské množstvá dôležitých zdravých tukov, vitamínov aj minerálov, ktoré sú dôležité pre celé naše telo. O naše vlasy a pleť by sme sa totiž nemali starať len zvonka, ale je potrebné dopriať im aj výživu zvnútra. Zdravá strava, ktorej súčasťou sú i orechy a olejnaté semená, podporuje pružnosť pokožky či pevnosť vlasov i nechtov.

POZOR! Kešu orechy sú alergén
Pre približne 6% ľudí môžu kešu orechy viesť ku alergickým reakciám, ktoré môžu byť až život ohrozujúce. Tieto alergie sú spúšťané bielkovinami nachádzajúcimi sa v orechoch a varenie často tieto proteíny neodstraňuje ani nemení. Reakcie na kešu orechy sa môžu vyskytnúť aj ako dôsledok skrytých zložiek orechov alebo stôp orechov, ktoré sa môžu neúmyselne zaviesť počas spracovania potravín, manipulácie s nimi alebo výroby. Pri väčšom množstve hrozí opuch, vyrážka a podráždenie.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/semena-a-orechy/kesu-orechy-7-ucinkov-na-zdravie
https://www.tvojezdravie.sk/top-dovody-preco-jest-kesu-orechy-v-com-su-take-vynimocne-/21081

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ODA3N