S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Produkty z liečivých rastlín

15.06.2021

Produkty z liečivých rastlín

Majú svoju tradíciu v dávnej minulosti, avšak v ostatnom čase veľmi získavajú na popularite. Používajú sa na vonkajšie využitie, napríklad oleje a masti, alebo na vnútorne použitie, ako sú maceráty, čaje, odvary, nálevy, tinktúry a podobne.

V súčasnosti sú veľmi populárne osviežujúce nápoje, využívané v horúcom lete, pripravované z čerstvých bylín. Rastliny pre tento účel využitia musia byť kvalitné, zdravé, nepoškodené od hmyzu alebo iných škodcov, či chorôb. O najčastejšie používaných liečivých produktoch si povieme v tomto článku.

Maceráty, bylinné čaje, nálevy a odvary
Macerát

Macerát je vlastne zmäkčovadlo, ide o dlhšie trvajúci vodný výluh. Pripravíme ho namočením liečivých rastlín do studenej vody. Stanovené množstvo drogy zalejeme potrebným množstvom vody s teplotou 15 až 20 °C, necháme prikryté macerovať obvykle 30 minút, niekedy však až 12 až 24 hodín, či dokonca niekoľko dní. Maceráciou sa pripravujú výluhy drog, obsahujúcich sliz alebo škrob, ktoré neznášajú vysokú teplotu, napríklad niektoré druhy koreňov. Macerát je obľúbeným nápojom na letné horúce dni. Ponúkne príjemné osvieženie.

      


Princíp prípravy macerátu
Do skleneného džbánu dáme pripravené bylinky, bežne len jeden druh a zalejeme studenou vodou. Rastliny sa vo vode macerujú a obvykle po dvoch až desiatich hodinách sa nápoj môže servírovať. Byliny ponechávame v nádobe aj v čase servírovania. Do nádoby dávame byliny s celou byľou, nielen pre efekt, ale aby sa zachovala celistvosť rastliny. Najvhodnejší je jeden druh rastliny, najčastejšie je to mäta, medovka, materina dúška alebo iné, prevažne aromatické druhy rastlín. Pre osvieženie je vhodné pridať do výluhu citrónovú šťavu.

Bylinné čaje 
Bylinné čaje sú najčastejšou formou používania produktov z liečivých rastlín. Zároveň predstavujú najpoužívanejší spôsob konzumácie takmer v celom svete. Používajú sa v teplom aj v studenom stave. Zmysel pitia čajov v našich krajinách má predovšetkým podporné liečivé účinky, v iných krajinách môže byť i spoločenskou tradíciou, zachovávanou po tisícročia (Čína, Veľká Británia a podobne). Aj z týchto dôvodov má príprava čajov odlišný charakter a odlišné zloženie bylín.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

              

Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky

Príprava bylinných čajov
V súčasnosti sa viac-menej pripravujú dva druhy čajov:
1. Liečivé čaje – pripravujú sa z čerstvých listov alebo kvetov. Obyčajne prípravu smerujeme vzhľadom na ochorenie, ktoré chceme podpornou liečbou liečiť, ako je napríklad čaj pri prechladnutí, žalúdočný čaj, diabetický čaj a podobne. Mnohé čaje sú tradíciami overené. Pokiaľ nemáme dostatočné skúsenosti a znalosti kombinácie jednotlivých druhov liečivých rastlín, tak si pripravujeme čaj len z jednej byliny, ktorá je nosnou bylinou pre dané ochorenie. Liečivé čaje nesladíme.

2. Aromatické, osviežujúce čaje – pripravujeme tiež z čerstvých listov, kvetov alebo plodov. Predovšetkým v letnom čase poskytujú veľmi obľúbený nápoj na osvieženie. Svoje čaro prinášajú aj v zimnom čase, pri použití usušenej drogy. Ako vyplýva už zo samotného názvu, pripravujeme ich z aromatických druhov rastlín, s výraznou arómou, ako napríklad dúška tymianová, lipa malolistá, medovka lekárska a podobne. Spôsob prípravy je podobný ako v prípade liečivých čajov. Aromatické čaje môžeme dochutiť medom a citrónom. Najmä zimné obdobie si priam žiada, aby sme pri vyhriatom kozube precítili vôňu
dúškového alebo lipového čaju.

Hľadáte bylinkové prdukty pre duševnú harmóniu?
Vyskúšajte overenú kvalitu z Fínska - Fin Relaxins.


Fin Relaxinis obsahuje výťažky z múčenky, chmeľu a vresového kvetu.
Tieto byliny prispievajú k upokojeniu organizmu,
sú užitočné v záťažových a stresujúcich situáciách.
Produkt Fin Relaxinis si môžete objednať po kliknutí na obrázok.

Naša rada-nemiešajte bez vedomostí!
Ak nemáte dostatok vedomostí, nie je vhodné, aby ste svojvoľne miešali čajové zmesi a z nich pripravovali liečivé čaje. Používajte vždy čerstvé, predovšetkým známe rastliny, aby neprišlo k zámene s jedovatými druhmi rastlín. Aj čaj si varíme vždy čerstvý, nepoužívame pripravený z predchádzajúceho dňa.

Náš tip!
Mätový čaj patrí ku najchutnejším čajom a svojimi účinkami by sa dal označiť za jeho kráľa. Je výnimočným hneď z niekoľkýchhľadísk:
• uvoľňuje svalstvo čriev, vhodný je aj pri kolikách a chorobách čriev
• potláča zvracanie
• pomáha pri bolestiach hlavy
• je vhodný pri hnačke
• podporuje tvorbu žlčových štiav a tráviacich štiav
• aktivizuje vylučovanie pankreasu a pečene
• je účinný pri žlčníkových ťažkostiach
• pomáha pri žalúdočných problémoch
• je vhodný pri chrípke a nachladnutí
• posilňuje nervovú sústavu
Vyskúšajte:
Hrsť mätových lístkov zalejte litrom horúcej vody, nechajte lúhovať. Po vychladnutí pridajte ľad a nakrájaný citrón a uhorku. Vyskúšajte a neoľutujete.


Nálevy
Nálevy sú vyrábané na báze vody a bylín, ktoré tiež bežne označujeme ako čaje. Od seba sa odlišujú tým, že nálevom rozumieme zaliatie byliny vodou, v ktorej sa nechajú byliny extrahovať po určitý čas. Ide o vodný výluh za tepla, bylina sa preleje teplou vodou, nádoba sa zakryje pokrievkou. Vylúhovanie trvá približne 10 až 12 minút. Teplý nálev pijeme viackrát denne. Pripravujeme si vždy čerstvý.

Odvary
Odvary obvykle pripravujeme z koreňov, plodov a kôry. Výluh získavame za varu, to znamená, že jednotlivé ingrediencie musia prejsť varom, nakoľko obsah trieslovín v lykových vláknach, sa uvoľňuje až pri dlhšie trvajúcom varení. Obvykle ich varíme 10 až 15 minút, prípadne aj dlhšie. Typický pomer pri tvorbe odvaru je 75 až 150 gramov bylín na 900 až 1300 mililitrov vody. Privedieme do varu, po približne 15 minútach oheň zmiernime a necháme dovariť približne 30 minút. Po odstavení scedíme a podávame.
.

PRÍPRAVKY PROTI MRAVCOM A VOŠKÁM
            
Ekologický prostriedok si môžete objednať po kliknutí na obrázok
.
.
.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OTc5N