Majú svoju tradíciu v dávnej minulosti, avšak v ostatnom čase veľmi získavajú na popularite. Používajú sa na vonkajšie využitie, napríklad oleje a masti, alebo na vnútorne použitie, ako sú maceráty, čaje, odvary, nálevy, tinktúry a podobne.
V súčasnosti sú veľmi populárne osviežujúce nápoje, využívané v horúcom lete, pripravované z čerstvých bylín. Rastliny pre tento účel využitia musia byť kvalitné, zdravé, nepoškodené od hmyzu alebo iných škodcov, či chorôb. O najčastejšie používaných liečivých produktoch si povieme v tomto článku.
Maceráty, bylinné čaje, nálevy a odvary
Macerát
Macerát je vlastne zmäkčovadlo, ide o dlhšie trvajúci vodný výluh. Pripravíme ho namočením liečivých rastlín do studenej vody. Stanovené množstvo drogy zalejeme potrebným množstvom vody s teplotou 15 až 20 °C, necháme prikryté macerovať obvykle 30 minút, niekedy však až 12 až 24 hodín, či dokonca niekoľko dní. Maceráciou sa pripravujú výluhy drog, obsahujúcich sliz alebo škrob, ktoré neznášajú vysokú teplotu, napríklad niektoré druhy koreňov. Macerát je obľúbeným nápojom na letné horúce dni. Ponúkne príjemné osvieženie.
Princíp prípravy macerátu
Do skleneného džbánu dáme pripravené bylinky, bežne len jeden druh a zalejeme studenou vodou. Rastliny sa vo vode macerujú a obvykle po dvoch až desiatich hodinách sa nápoj môže servírovať. Byliny ponechávame v nádobe aj v čase servírovania. Do nádoby dávame byliny s celou byľou, nielen pre efekt, ale aby sa zachovala celistvosť rastliny. Najvhodnejší je jeden druh rastliny, najčastejšie je to mäta, medovka, materina dúška alebo iné, prevažne aromatické druhy rastlín. Pre osvieženie je vhodné pridať do výluhu citrónovú šťavu.
Bylinné čaje
Bylinné čaje sú najčastejšou formou používania produktov z liečivých rastlín. Zároveň predstavujú najpoužívanejší spôsob konzumácie takmer v celom svete. Používajú sa v teplom aj v studenom stave. Zmysel pitia čajov v našich krajinách má predovšetkým podporné liečivé účinky, v iných krajinách môže byť i spoločenskou tradíciou, zachovávanou po tisícročia (Čína, Veľká Británia a podobne). Aj z týchto dôvodov má príprava čajov odlišný charakter a odlišné zloženie bylín.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky
Príprava bylinných čajov
V súčasnosti sa viac-menej pripravujú dva druhy čajov:
1. Liečivé čaje – pripravujú sa z čerstvých listov alebo kvetov. Obyčajne prípravu smerujeme vzhľadom na ochorenie, ktoré chceme podpornou liečbou liečiť, ako je napríklad čaj pri prechladnutí, žalúdočný čaj, diabetický čaj a podobne. Mnohé čaje sú tradíciami overené. Pokiaľ nemáme dostatočné skúsenosti a znalosti kombinácie jednotlivých druhov liečivých rastlín, tak si pripravujeme čaj len z jednej byliny, ktorá je nosnou bylinou pre dané ochorenie. Liečivé čaje nesladíme.
2. Aromatické, osviežujúce čaje – pripravujeme tiež z čerstvých listov, kvetov alebo plodov. Predovšetkým v letnom čase poskytujú veľmi obľúbený nápoj na osvieženie. Svoje čaro prinášajú aj v zimnom čase, pri použití usušenej drogy. Ako vyplýva už zo samotného názvu, pripravujeme ich z aromatických druhov rastlín, s výraznou arómou, ako napríklad dúška tymianová, lipa malolistá, medovka lekárska a podobne. Spôsob prípravy je podobný ako v prípade liečivých čajov. Aromatické čaje môžeme dochutiť medom a citrónom. Najmä zimné obdobie si priam žiada, aby sme pri vyhriatom kozube precítili vôňu dúškového alebo lipového čaju.
Hľadáte bylinkové prdukty pre duševnú harmóniu?
Vyskúšajte overenú kvalitu z Fínska - Fin Relaxins.
Fin Relaxinis obsahuje výťažky z múčenky, chmeľu a vresového kvetu.
Tieto byliny prispievajú k upokojeniu organizmu,
sú užitočné v záťažových a stresujúcich situáciách.
Produkt Fin Relaxinis si môžete objednať po kliknutí na obrázok.
Naša rada-nemiešajte bez vedomostí!
Ak nemáte dostatok vedomostí, nie je vhodné, aby ste svojvoľne miešali čajové zmesi a z nich pripravovali liečivé čaje. Používajte vždy čerstvé, predovšetkým známe rastliny, aby neprišlo k zámene s jedovatými druhmi rastlín. Aj čaj si varíme vždy čerstvý, nepoužívame pripravený z predchádzajúceho dňa.
Náš tip!
Mätový čaj patrí ku najchutnejším čajom a svojimi účinkami by sa dal označiť za jeho kráľa. Je výnimočným hneď z niekoľkýchhľadísk:
• uvoľňuje svalstvo čriev, vhodný je aj pri kolikách a chorobách čriev
• potláča zvracanie
• pomáha pri bolestiach hlavy
• je vhodný pri hnačke
• podporuje tvorbu žlčových štiav a tráviacich štiav
• aktivizuje vylučovanie pankreasu a pečene
• je účinný pri žlčníkových ťažkostiach
• pomáha pri žalúdočných problémoch
• je vhodný pri chrípke a nachladnutí
• posilňuje nervovú sústavu
Vyskúšajte:
Hrsť mätových lístkov zalejte litrom horúcej vody, nechajte lúhovať. Po vychladnutí pridajte ľad a nakrájaný citrón a uhorku. Vyskúšajte a neoľutujete.
Nálevy
Nálevy sú vyrábané na báze vody a bylín, ktoré tiež bežne označujeme ako čaje. Od seba sa odlišujú tým, že nálevom rozumieme zaliatie byliny vodou, v ktorej sa nechajú byliny extrahovať po určitý čas. Ide o vodný výluh za tepla, bylina sa preleje teplou vodou, nádoba sa zakryje pokrievkou. Vylúhovanie trvá približne 10 až 12 minút. Teplý nálev pijeme viackrát denne. Pripravujeme si vždy čerstvý.
Odvary
Odvary obvykle pripravujeme z koreňov, plodov a kôry. Výluh získavame za varu, to znamená, že jednotlivé ingrediencie musia prejsť varom, nakoľko obsah trieslovín v lykových vláknach, sa uvoľňuje až pri dlhšie trvajúcom varení. Obvykle ich varíme 10 až 15 minút, prípadne aj dlhšie. Typický pomer pri tvorbe odvaru je 75 až 150 gramov bylín na 900 až 1300 mililitrov vody. Privedieme do varu, po približne 15 minútach oheň zmiernime a necháme dovariť približne 30 minút. Po odstavení scedíme a podávame.
.