S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Rebarbora je jeden z najzdravších druhov zeleniny

12.02.2020

Rebarbora je jeden z najzdravších druhov zeleniny

Rebarbora sa často mylne označuje ako jeden z druhov ovocia, pričom v skutočnosti ide o zeleninu. Stáva sa to najmä kvôli tomu, že sa využíva hlavne pri pečení a je súčasťou sladkých dezertov či koláčov. Rebarbora je považovaná za jednu z najvýživnejších potravín, no musíte byť obozretní nielen pri jej spracovaní, ale aj pokiaľ ide o  jej skonzumované množstvo. To je dôležité hlavne pri deťoch, keď by ste mali ustriehnuť frekvenciu jej konzumácie.

Túto rastlinu poznali ľudia už dávno a používali ju nielen ako potravinu, ale rovnako aj ako liek. Pomáha v rôznych oblastiach, napríklad je skvelou bojovníčkou proti únave. Netreba sa jej báť, dokonca si ju môžete aj sami vypestovať. Dotvorí vám dizajn záhrady a pomôže v kuchyni. Pozrime sa preto na jej liečivé účinky a na to, čo všetko v nej môžeme nájsť, ako ju správne pripraviť, aby nám vysoká koncentrácia niektorých látok neublížila a zamilujme si ju.

Obsah vitamínov a minerálov v rebarbore
Rebarbora v 100 g obsahuje 21 kalórií, 0,2 g tukov, 4,5 g sacharidov (z toho 1,1 g cukry), 1,8 g vlákniny, 0,9 g bielkovín. Rebarbora má mimoriadne vysokým obsahom kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Ďalej obsahuje vitamín A, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B9-kyselinu listovú, vitamín C a vitamín K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, mangán, sodík, železo. Rebarbora detoxikuje črevá, pomáha pri depresívnych stavoch, zlepšuje krvný obeh, bojuje proti rakovine, chráni oči i srdce, udržuje zdravú pokožku, zdravý mozog i kosti, atď.

POZOR!
Rebarbora patrí k tým druhom zeleniny, ktoré majú veľmi vysoký obsah kyseliny šťaveľovej - nachádza sa však prevažne v listoch. Kyselina šťaveľová viaže v črevách vápnik, a ak nemáme dostatok žalúdočnej kyseliny, vápnik sa nemôže vstrebať do organizmu. Rebarbora teda nie je vhodná na každodennú konzumáciu! Odporúča sa jedna-dve porcie týždenne, vtedy sa naplno rozvinú jej liečivé účinky. Rebarboru by nemali vo zvýšenej miere konzumovať osoby s podráždenou sliznicou žalúdka, ani so sklonom k hnačkám či močovým kameňom. Opatrne tiež na podávanie deťom, tehotným a dojčiacim ženám.

Rebarbora detoxikuje črevá
Rebarbora je úhlavným nepriateľom žalúdočných a črevných baktérií, ktoré v styku s kyslými látkami týchto zdužnatených listových stoniek nemajú šancu. Vďaka množstvu vlákniny rebarbora odvádza toxíny a nadbytučné tuky do vylučovacích orgánov. Hrubé črevo ledva čaká, aby sa tejto nepríjemnej záťaže zbavilo. Keď sa tak stane, nevyvinie sa zápcha.

  

Rebarbora zlepšuje krvný obeh
Stopové množstvá medi a železa nachádzajúce sa v rebarbore sú dostatočné na stimuláciu produkcie nových červených krviniek, čím sa zvyšuje celkový počet červených krviniek v tele, ako aj okysličovanie do základných oblastí tela, čím sa zlepšuje ich funkcia a zvyšuje sa celkový metabolizmus tela.

Rebarbora pre zdravý mozog
Vitamín K, ktorý rebarbora obsahuje, môže výrazne zlepšiť zdravie mozgu. Vitamín je zodpovedný za oxidáciu mozgových buniek. Odborníci na výživu odporúčajú zachovať psychické zdravie, aby sa zabránilo chorobám súvisiacim s vekom, ako je Alzheimerova choroba. Ten má potenciál ovplyvniť kvalitu života. Preto je potrebné začleniť výživné potraviny do svojej stravy, aby sa zabránilo nástupu oslabujúcich chorôb.

Rebarborou proti depresii
Pri neurotických prejavoch a depresívnych stavoch si môžeme pomôcť aj konzumáciou rebarbory - vďaka vysokému obsahu vápnika. Je to prirodzenejší a lacnejší spôsob ako užívať umelé prostriedky z lekárne. Skoro na jar, keď ešte nedozrieva nijaké ovocie, zberáme rebarboru, ktorá nám nahradí jablká.

Rebarborou proti rakovine
Antrachinóny v rebarbore majú protirakovinové vlastnosti a mohli by mať terapeutický potenciál. Je dobrým zdrojom betakaroténu a ďalších polyfenolových zlúčenín, ako je luteín a zeaxantín, ktoré pôsobia podobným spôsobom ako vitamín A, chránia pokožku a oči pred účinkami voľných radikálov, ktoré spôsobujú vznik rakoviny.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom Knihy do vrecka.

               

              
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Rebarbora zlepšuje zdravie kostí
Spolu so svojou úlohou pri ochrane mozgu pred neurálnou degeneráciou podporuje vitamín K aj osteotropnú aktivitu, čo znamená, že stimuluje rast a opravu kostí. V kombinácii s bohatým množstvom vápnika a iných minerálov nachádzajúcich sa v rebarbore je zelenina ako celok významným hráčom v ochrane kostí.

Rebarbora pre zdravé oči
Rebarbora obsahuje vitamín C a luteín, ktoré sú veľmi prospešné pre dobré videnie. Dôstojné množstvo antioxidantov v strave môže pomôcť predísť šedému zákalu a makulárnej degenerácii.

Rebarbora chráni srdce
Rebarbora má extrémne nízky obsah tuku a cholesterolu a nepredstavuje žiadnu hrozbu pre kardiovaskulárne zdravie. Môže zvýšiť hladiny dobrého cholesterolu v dôsledku prítomnosti vlákniny, o ktorej je známe, že zoškrabáva nadbytočný cholesterol zo stien ciev a tepien. Okrem toho je v nej množstvo pôsobivých antioxidantov. To zaisťuje, že voľné radikály nespôsobujú srdcové ochorenia.

Rebarbora lieči príznaky perimenopausy
Táto úžasná rastlina pomáha potláčať príznaky perimenopausy (obdobie zhruba 4-5 rokov pred menopauzou), znížením výskytu návalov horúčavy, depresie, úzkosti, zúrivosti, nespavosti, atď, v dôsledku prítomnosti fytoestrogénov.

Rebarbora na zdravú pokožku
Rebarbora je bohatá na vitamín A, antioxidant, pomáha bojovať proti voľným radikálom, a tým oneskoruje príznaky starnutia vrátane vrások a jemných línií. Pôsobí tiež ako fungicídne a
antibakteriálne činidlo a zabraňuje kožným infekciám a akné.

Chcete si dopestovať rebarboru v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné osivá z produkčného domu Franchi 


Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Ako pestovať rebarboru?

Výber miesta
Je to trváca zelenina, ktorá bude na jednom mieste rásť minimálne desať rokov. Preto si dobre premyslite, ktorý kúsok zo svojej záhrady jej vymedzíte a rátajte s plochou asi 1,5 x 1,5 m. Ako väčšina druhov zeleniny, aj rebarbora vyžaduje slnečné miesto, prípadne polotieň. Keďže nevymŕza, môžete ju bez obáv pestovať v ktorejkoľvek časti Slovenska. Rozdiel je len ten, že v teplejších oblastiach sa úrody dočkáte skôr. Pozor však na hladinu podzemnej vody, rebarbora je na ňu veľmi citlivá.

Príprava pred výsadbou
Skôr ako začnete s vysádzaním, venujte prípravám dostatok pozornosti. Pôdu prekyprite do hĺbky minimálne 60 cm a postarajte sa aj o živiny. Najvhodnejšie je zapracovať do pôdy vyzretý maštaľný hnoj alebo kompost. Minerálne hnojivá sa pri výsadbe a ani v prvom roku pestovania neodporúčajú. Rebarbora potrebuje neutrálnu alebo mierne kyslú pôdnu reakciu, preto je dobré kyslú pôdu vyvápniť. Ideálne je, ak sa hriadka pripraví na jeseň a vysádza sa až na jar.

Polievanie
Rebarbora je náročná na vlahu. Najmä prvý rok po výsadbe ju pravidelne zavlažujte. Na pôdu okolo rastliny použite nástielku. Nielenže tak znížite potrebu zavlažovania, ale aj potlačíte rast burín a ochránite pôdu pred znehodnotením. V nasledujúcich rokoch postačí zálievka v čase dlhšie trvajúceho sucha a letných horúčav.

Výživa a hnojenie
Druhý rok po výsadbe môžete do zálievky pridať minerálne hnojivo. Na výživu je náročná najmä v čase intenzívneho rastu, kedy ju môžete poliať hnojivovou zálievkou aj dvakrát do mesiaca. Naposledy ju pohnojte v polovici augusta.

Prezimovanie
Prvý rok po výsadbe je rebarbora ešte náchylná na vymŕzanie, preto ju na jeseň prikryte slamou, čečinou, suchým lístím alebo prihrňte ku koreňom kompost. Na jar nezabudnite ochranu včas odstrániť. V nasledujúcich rokoch už zimná ochrana nebude potrebná.

Zber
Pochutnávať si na rebarbore môžete až v druhom roku a to len na niekoľkých stopkách. Dozreté stopky rebarbory poznáte podľa úplne vyrastených a rozložených listov. Ak dorástli do takéhoto štádia, nemilosrdne ich vylomte tesne pri koreni. Keby ste ich odrezali nožom, zvyšky tesne pri koreni môžu začať hniť. V nasledujúcich rokoch zberajte listové stopky podľa potreby. Počas jedného zberu nevylámte nikdy viac ako jednu tretinu z nich, pretože rastliny naraz stratia priveľa energie. Tradične sa rebarbora zberá do Jána (24. 6.), aby v lete a na jeseň mohla uložiť dostatok zásobných látok na rast v budúcom roku. Ďalším dôvodom je, že počas rastu vzrastá obsah ťažko stráviteľnej kyseliny šťaveľovej.

Použité zdroje:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/253813/rebarbora-jedna-z-najzdravsich-zelenin-aj-pre-deti-len-pozor-na-jej-spracovanie/
https://biocare.sk/zdrava_vyziva/clanok/rebarbora-ucinky
https://zdravopedia.sk/zelenina/rebarbora-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/ovocie-zelenina/10-krokov-k-urode-vypestujte-si-stavnatu-chutnu-rebarboru.html

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MjkyZ