S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny

24.03.2020

Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny

Začiatok vegetácie, keď začína prúdiť miazga, je optimálne obdobie pre rez kôstkovín vrátane marhúľ. Tento ovocný druh patrí v našich podmienkach k najvnímavejším na nepriazeň počasia, čo v zlých ročníkoch zhoršuje kondíciu stromov a spolu s nesprávne realizovaným rezom a agrotechnikou skracuje životnosť stromov.

Marhuľa je citlivá na neskoré jarné mrazy, preto môže posunutie rezu do neskoršieho termíru zvýšiť úrodovú istotu. Platí to predovšetkým, ak sú stromy vysadené v údolnych polohách, na stanovištiach málo otvorených pre výmenu vzduchových hmôt, ale problémy sa vyskytujú aj na miestach s teplejšou mikroklímou, kde stromy spravidla skôr pučia a kvitnú.

Autor:
Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD.,
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre

Zníženie rizika
Výsadby marhúľ na miernych svahoch, ktoré sú vysadené v smere sklonu svahu, umožňujú stekanie ťažšieho chladného vzduchu z plochy sadu, čo môže znížiť niziko poškodenia pučiacich stromov a neskôr aj kvetov, alebo násady plodov. V intenzívnych zahustených výsadbách je to dôležité kvôli tomu, že po vypučaní začinajú stromy tvoriť kompaktnejšiu zelenú stenu obmedzujúcu voľné prúdenie vzduchu. Zahustenie výsadby však znamená vyššie riziko vzájomného zatienenia stromov, na čo sú marhule chúlostivé. Aj preto je formovanie vzdušných korún a neskôr pravidelný presvetľovací rez veľmi dôležity. Dlžka jednoročných prírastkov a množstvo sekundárnych výhonkov sú dobrým indikátorom úrovne výživy a kondície stromov.

Rez na konárový krúžok
V mladých, ale aj starších korunách môžu zahustenie koruny spôsobovať vzpriamené výhonky, vyrastajúce na hornej strane osi konárov. Takéto silné výhonky, ktoré objavíme pri jarnom reze, spravidla odstraňujeme rezom na konárový krúžok. Vhodnejšie je však odstraňovať ich ešte skôr, počas vegetácie, keď sa tvoria, keď sa dajú ľahko vylamovať a nevznikajú veľké rany.

        

Rez na prevod
Konáriky, ktoré vznikli z výhonkov vyrastajúcich na hornej strane konárov a nemajú tendenciu veľmi hrubnúť a môžu mať vytvorené krátke konáriky, nemusíme odstraňovať rezom na konárový krúžok. Ak konárik smeruje do voľného priestoru v korune, je lepšie skrátiť jeho os hlbšie rezom na prevod na výhonok s kvetnými pukmi.

Rez nad výhonkom
Vzdušnosť koruny pomáha budovať a udržiavať rez na prevod, zameraný na zmenu smeru rastu konárov. Pri ňom zabránime predlžovaniu osi konárika, ktorého predlžujúci výhonok rastie súbežne s osou iného konára v jej blízkosti a jeho rast nasmerujeme do priestoru, kde je dostatok svetla. 
Rez na prevod sa môže uplatniť aj pri skracovaní osi silných výhonkov so sekundárnym rozkonárením, keď os výhonku skrátime rezom nad výhonkom, vytvoreným v predchádzajúcom roku počas druhej rastovej vlny smerujúcim von z koruny, čo pomáha otvárať priestor koruny a spomaľuje aj jej výškový rast. Ponechaný sekundárny výhonok má okrem toho bohatšiu násadu kvetných púčikov, takže takýmto rezom sa neznižuje potenciálna rodivosť.

Lepší prístup svetla do koruny
V prípade polokostrových konárov v spodnej časti koruny rezom na prevod na výhonok vyrastajúci zo spodnej strany konára môžeme dosiahnuť vodorovnú alebo mierne šikmú polohu osi konára a lepší prístup svetla do koruny.

Dvojstupňový sektorový rez
V prípade silne rastúcich mladších stromov je potrebné aj jednoduché skracovanie silných predlžujúcich výhonkov. Pri marhuli možno s úspechom využiť metódu dvojstupňového sektorového rezu, pri ktorej je posledný ponechaný púčik na hornej strane osi výhonku. Ak sa silné výhonky neskracujú, obvykle sa na nich vytvorí množstvo krátkych výhonkov rodivého obrastu, ktoré však nedokážu zabezpečiť dostatočné hrubnutie konára a pri veľkom zaťažení plodmi hrozí lámanie takto formovaných konárov.

___________________________________

.

CHCETE VEDIEŤ VIAC O ÚČINKOCH SULFORAFANU?

Neprehliadnite!
Ešte ste nepočuli o účinkoch sulforafanu? 
Vedci už odhalil také neuveriteľné množstvo jej ochranných a liečivých účinkov,
že sa to skôr môže zdať ako reklama než skutočnosť.
Tu sa dozviete nielen o účinkoch tejto diétnej chemoprotektívnej látky,
ale aj doslova neuveriteľný osud jej vzniku a o tŕnistej ceste od objavu až k pretaveniu liekovej formy.
.
Pri objavení sulforafanu boli prví slovenskí výskumníci! 
Viac sa dozviete po kliknutí na jednotlivé obrázky

        
Neuveriteľný príbeh - sulforafan a ja     ♣     Čo je sulforafan?     ♣     Sulforafan - dokonalý  štít proti rakovine 

Táto úžasná diétna chemoprotektívna látka už čoskoro k dispozícii aj u nás! 

_________________________________________

.

Ohrozenie stability koruny
Používanie dvojstupňového sektorového rezu pri budovaní koruny podporuje tvorbu vodorovných alebo mierne šikmých výhonkov vyrastajúcich na spodnej strane osi konárov. Konárik, ktorého predlžujúci výhonok bol skrátený na horný púčik, sa pri druhom stupni rezu zreže rezom na prevod nad výhonkom vyrastajúcim zo spodnej strany konára. 
Marhule, podobne ako niektoré ďalšie kôstkoviny, majú sklon k tvorbe konkurenčných rozkonárení s malým uhlom odklonu, ktoré prispievajú k zahusťovaniu koruny a neskôr ohrozujú stabilitu koruny. Ošetrenie takýchto rozkonárení odstránením konkurencie výhonkov je preto mimoriadne dôležité. Podobne ako v iných prípadoch, je lepšie vzniku takéhoto rozkonárenia predchádzať včasným vylámaním nežiaducich letorastov už keď sa formujú.

Brzda rozvoja konárov
V prípadne silno rastúcich stromov sa v hornej časti koruny často tvorí mohutné druhé poschodie, ktoré brzdí rozvoj konárov spodného poschodia. V takom prípade je nutné horné poschodie obmedziť odstránením časti silných bočných výhonkov spolu s časťou stredníka (rez na prevod nad vhodným bočným výhonkom), čím sa umožní lepšie osvetlenie nižšie postavených konárov. Výhonky ponechaných konárov horného poschodia potom skrátime rezom v rovnakej výške (rez na rovnováhu).

Kostrový konár druhého poschodia
Strom má po reze nižšiu výšku, rezom na prevod sa dosiahlo otvorenie koruny a aj po olistení bude svetlo prenikať ku všetkým konárikom. V hornej časti koruny bolo vytvorené druhé poschodie s primeraným počtom konárov (3 resp. 4), ktoré nám umožňujú rozhodnúť sa, či stredník budeme ďalej budovať alebo najvyšší výhonok premeníme na kostrový konár druhého poschodia.

Článok sme prevzali z časopisu Sady a vinice 
Nechajte si poslať vzorové číslo, prípadne si časopis môžete rovno predplatiť formou objednávkového formulára na: 
http://www.sadyavinice.sk/data/predplatne.php.
Cena ročného predplatného je 12,- Eur.
Pre zaslanie vzorového čísla kontaktujte Ing. Novákovú na: novakova@nasepole.sk.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NDlmMmI0M